Lagbanner
<i>Talang i fokus: </i> Rodney Strasser

Talang i fokus: Rodney Strasser

I en serie artiklar presenteras de främsta talangerna i Milans olika ungdomslag. Dags så för den dynamiska defensiva mittfältaren Rodney Strasser.

Undertecknad har inte sett spelarna i aktion, därför väljer jag att inte sätta något betyg eller någon annan form av bedömning enligt en skala. Istället presenteras spelarna och deras insatser under året. Uttalanden och intryck återges där så är möjligt och dessa kommer oftast från personer som sett spelaren i fråga eller från någon officiell källa.

Tänk också på att jämförelser är oundvikliga men absolut inte definitiva. De säger mer om spelstil, spelsätt, position etc än något konkret om spelarens talang. Till exempel är det en självklarhet att man som en ung talangfull vänsterback i Milan jämförs med Maldini, eller rentav kallas ”den nye” Maldini. Allt sådant bör tas med en nypa salt.

Åldrarna i ungdomslagen sammanfattas nedan. Primaveralaget är det högsta innan A-laget och utgör sista steget i ungdomsleden. Därefter finns det oftast fyra alternativ: utlåning, delägarskap, uppflyttning till A-laget eller försäljning.

Ungdomslagen och deras motsvarighet i ålder:

Primavera - U-20

Berretti - U-19

Allievi Nazionali - U-17

Allievi Regionali - U-16 


Rodney Strasser (mittfältare)
Primavera, född i Sierra Leone 30/03/1990 

Strasser är en dynamisk mittfältare och kämpe, redan jämförd med Gattuso. Rodney Strasser upptäcktes av fotbollsklubben FC Kallon, en av Sierra Leones största klubbar. Det var under en U-17 match i gatufotbollsligan (främst förekommande i fattiga stadsdelar och förorter utan fotbollsplaner) i Freetown 2007. Han imponerade så pass mycket på FC Kallons ledare att de direkt värvade honom för spel i A-laget. Samma år fick han Milans ögon på sig när FC Kallon var på en europeisk turné, scouterna gillade vad de såg och han värvades till Milans primaveralag. När det gäller Rodney Strassers övergång så skrev man ett annorlunda kontrakt. Istället för att betala FC Kallon i pengar byggde man upp en internatskola för fotbollsspelare. Bra initiativ med hållbarhet och långsiktighet i fokus. 


Nittonåringen kombinerade föregående säsong (08/09) spel i Primavera med träning och spel i Ancelottis A-trupp. Han var även en av kaptenerna i primaveralaget. Den hårdföre mittfältaren sägs vara en oslipad diamant, oftast otålig och tuff i närkamperna men med en oerhörd arbetskapacitet och grinta. Jämförelsen med Gattuso är därmed berättigad.  Förre primaveratränaren Alberigo Evani valde dock att jämföra Strasser med de svarta spelarna Essien/Muntari/Viera. Baserat på det lilla man sett under försäsongen bör man kanske även lägga till Desailly bland namnen. Inte särskilt teknisk men fysiskt stark med den där afrikanska atletismen som är så saknad i dagens Milan. Till det yttre ser han däremot ibland ut att vara Seedorfs klon.

Galliani har hyllat Strasser med orden ”han är en damm framför försvaret och har ett härligt temperament”.

Rodney Strasser har redan debuterat i Milans A-lag, det var i serie A-matchen mot Udinese den 21a december 2008 då han byttes in istället för Kaladze. En synligt övertänd Strasser fick direkt ett gult kort efter att ha tacklat en motståndare, han fick även - i och med den tacklingen i debuten och allt beröm han fått i Primavera - nästan kultstatus bland inbitna milanfans. På diverse milanforum står det till och med att folk köpt hans tröja (med nr 51 på ryggen). Klassiskt, undrar vilka reaktioner dessa framkallat...

Afrikanen har spelat regelbundet för Sierra Leones U-17 lag och är numera stjärnan i deras U-21 lag. Han har varit uttagen i A-landslaget men ännu ej debuterat. Det kommer säkerligen det med.

De defensiva mittfältarna i Milan är i dagsläget fullt tillräckliga, Ambrosini, Flamini och Gattuso är superba namn med rätt mix av ålder, erfarenhet och skicklighet. Det finns således möjlighet att ha en fjärde kämpe i form av Rodney Strasser, han agerar då både backup och lärling. Cardacio som slåss om platsen som fjärdealternativ på det defensiva mittfältet verkar inte få något som helst förtroende av Leonardo och kanske blir han tom utlånad. Vem vet, kanske blir Strasser Gattusos efterträdare!?

Strasser har getts stort förtroende både av ledningen (Galliani meddelade i början av sommaren att Rodney inte bara är tänkt att ingå i A-truppen utan även komma med i CL-truppen) och tränare Leonardo. Han har funnits med under försäsongen och har varken gjort bort sig eller imponerat. Återstår att se om den unge afrikanen får chansen på riktigt, förutsättningarna under Leo är avsevärt bättre än vad de var under Carlo.

Hans dagar i Primavera är i alla fall räknade, nu väntar förhoppningsvis spel i A-laget, det trista alternativet vore utlåning, men det talar vi inte om.

Nawras Naji2009-08-11 20:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa