Ye olde time Hockey: NHL och västkustligorna fram till 1927

Ye olde time Hockey: NHL och västkustligorna fram till 1927

Det här avsnittet handlar om NHL's födelse och de första åren. PCHA får konkurrens på västkusten av Western Canada Hockey Leaugue och 1924 slås ligorna ihop och 1925 byter WCHL namn till WHL eftersom den då innehöll lag även från USA. Efter 1926 så blir NHL ensam herre på täppan ända fram till att WHA bildas 1972.

Eddie Livingstone som ägde Toronto Blueshirts var inte den lättaste personen att ha att göra med och när Livingstone vägrade komma till det första planeringsmötet inför den kommande NHA-säsongen 1917-18 som hölls den 23 oktober 1917 så tröttnade de andra lagen. Lördagen den 17 november 1917 så röstade Quebec Bulldogs, Ottawa Senators, Montreal Canadiens och Montreal Wanderers alla för att lägga NHA i malpåse och ställa in den kommande säsongen. På måndagen den 26 november träffades de fyra lagen igen nu för att skapa en ny liga som de döpte till National Hockey League. Frank Calder blev utsedd till NHL's förste president och skulle leda ligan under drygt 20 år. Quebec hade så dålig ekonomi att de ville stå över de första säsongerna och det behövdes ett fjärde lag i ligan, NHL gav en ”franchise” till Arena Company i Toronto, Arena Company var det bolag som ägde rinken som Blueshirts hade spelat i. Arena Company bildade ett hockey lag som döptes till Toronto Hockey Club, laget fylldes på av spelare som till 90% hade spelat för Blushirts i NHA och bland fansen så kallades laget i början för Blueshirts men mot slutet av säsongen 1917-18 kallades laget för Toronto Arenas.

Att spelarna i Arenas redan hade kontrakt med Eddie Livingstone kom att innebära att NHL och Livingstone skulle komma att tillbringa de närmaste åtta åren i domstol med stämningar fram och tillbaka. Quebec Bulldogs spelare fördelades ut genom en draft precis som sker med juniorerna varje år nuförtiden, av någon anledning (troligen ekonomisk) så valde Wanderers som fick välja först inte att ta Bulldogs storstjärna Joe Malone utan Malone hamnade istället i Canadiens. Den 19 december spelades de första matcherna i NHL, Montreal Canadiens besegrade Ottawa Senators med 7-4 efter fem mål från Malone och Montreal Wanderers slog Toronto Arenas med  10-9, Wanderers back Dave Ritchie gjorde det första målet någonsin i NHL när han gav Wanderers ledningen med 1-0 efter en minuts spel. Montreal Canadiens kom för första gången till spel i tröjor som hade de numera världsberömda bokstäverna CH på bröstet, de första säsongerna hade laget bara haft ett C, sedan följde några säsonger med CAC innan det blev CH i och med den första NHL säsongen.

Den 2 januari 1918 inträffar en katastrof som kunde inneburit slutet för NHL, Westmount Arena som var hemmarink för både Montreal Canadiens och Montreal Wanderers förstörs i en brand. Wanderers ägare Sam Lichtenhein hade förlorat drygt $13,000 under de sista säsongerna i NHA, hade inga resurser att köpa ny utrustning för, så Wanderers tvingades dra sig ur efter endast sex spelade matcher. Canadiens ägare George Kennedy var fast besluten att inte ge upp, Canadiens flyttade till den betydligt mindre Jubilee Rink och spelade sin nästa hemmamatch mot Ottawa Senators bara tre dagar efter branden i dräkter lånade från ett amatörlag. Georges Vezina blev historisk den 18 februari 1918 då han som förste målvakt i NHL höll nollan i Montreal Canadiens vinst med 9-0 över Toronto Arenas. Det första slutspelet i NHL spelades mellan Toronto Arenas och Montreal Canadiens som vunnit var sin halva av serien. Arenas vann med sammanlagt 10-7 i gjorda mål och mötte segrarna i PCHA-slutspelet Vancouver Millionaires som slagit ut seriesegrarna Seattle. Arenas vinner Stanley Cupfinalen efter fem matcher och blir första NHL-lag som vinner Stanley Cup. Cyclone Taylor vinner poängligan i PCHA efter 32 mål och 11 assist, dvs 43 poäng, Joe Malone vinner skytteligan i NHL med 44 mål på 20 matcher ett rekord som stod sig till 1944-45 då Maurice Richard lyckas göra 50 mål under en säsong. NHL hade inför säsongen ändrat reglerna som förbjöd en målvakt att röra vid isen med någonting annat än händer och fötter, Frank Calder sade såhär om målvakterna (ovetande om att frasen skulle användas otaliga gånger av kommande generationer av ishockeykommentatorer): ”As far as I'm concerned, they can stand on their head if they choose to.”

De första spelarna i NHL var givetvis kanadensare till 100% eller hur? Tror ni det så tror ni fel, det fanns två andra nationaliter bland spelarna, Gerry Geran var född i USA och givetvis den förste amerikanen i NHL, hans karriär blev minst sagt skadeskjuten, han spelade fyra matcher för Montreal Wanderers innan laget fick lämna NHL pga av branden och Geran återvände inte till NHL förrän säsongen 1925-26 då han spelade för Boston Bruins. Den andra nationaliteten är också rätt given om ni tänker efter, Canada var fortfarande en Brittisk koloni och "Bad" Joe Hall som redan vunnit Stanley Cup med Kenora Thistles 1907 var född i Staffordshire, England. Det kommer att dröja till 1926 innan en spelare med någon annan nationalitet spelar i NHL. Vilket land som blir nästa land med spelare i NHL ser ni längre fram i den här artikeln men ni kan ju roa er med att gissa.

NHL's andra säsong genomförs med endast tre lag eftersom Quebec fortfarande inte har tillräckligt med pengar. Det görs flera viktiga regeländringar inför säsongen, två blå linjer målas 80 fot från kortsidan (fanns redan i PCHA) och mellan de blå linjerna tillåts passningar framåt i banan, tidigare hade alla passningar varit tvungna att gå bakåt eller rakt åt sidan som i rugby, dessutom blir det tillåtet att sparka pucken mellan de blå linjerna. Utvisningarna är fortfarande på 3 minuter men nu tvingas laget som fick en spelare utvisad vara en man mindre på isen under utvisningstiden, innan hade alla straff varit individuella. Om någon fick matchstraff tvingades laget spela resten av matchen med en man mindre. NHL följer dessutom efter PCHA och börjar bokföra assist. Montreal Canadiens blir NHL's representant i Stanley Cupfinalen efter att laget besegrat Ottawa Senators med 4-1 i matcher. Seattle Metropolitans besegrade seriesegrarna i PCHA Vancouver Millionaires och fick därmed rätten att vara hemmalag i Stanley Cupfinalen. Finalen är jämn och tuff, den fjärde matchen slutar 0-0 efter två förlängningar a 20 minuter och kallas i tidningarna för den bästa match som någonsin spelats på västkusten. Den femte matchen är mycket sämre och publiken märker att något är fel, Joe Hall i Canadiens lämnar isen tidigt och åker till sjukhus där han blir inlagd. Efter matchen blir flera spelare och ledare i båda lagen inlagda på sjukhus, precis som massor av befolkningen i övrigt har de insjuknat i Spanska Sjukan. Canadiens kan inte ställa upp med tillräckligt med spelare i den sjätte matchen, Seattle vägrar att vinna på WO och Stanley Cup finalen ställs in efter fem spelade matcher. Joe Hall avlider senare den 5 april 1919 på sjukhuset i Seattle, Canadiens ägare George Kennedy kommer heller aldrig att tillfriskna helt utan avlider i lunginflammation den 19 oktober 1921. I PCHA är det Cyclone Taylor som vinner poängligan med 23 mål och 36 poäng i NHL vinns poängligan av Newsy Lalonde som gör 22 mål och 32 poäng. Georges Vezina blev historisk ännu en gång genom att den 28 december 1918 rädda och pucken hamnade hos Newsy Lalonde som åkte upp och gjorde mål och därmed blev Vezina den förste målvakten i NHL som fick en assist.

Säsongen 1919-20 gör så äntligen Quebec Bulldogs NHL debut, alla gamla Bulldogs spelare återvänder till laget med Joe Malone i spetsen. Toronto Arenas byter namn till St. Patricks i ett försök att få lite av irländarnas tur. Publiken återvänder till hockeyn nu när första världskriget är slut och flera publikrekord slås. Ottawa Senators vinner båda halvorna av serien och blir därmed NHL's representant i Stanley Cupfinalen som det här året hålls i öst. Joe Malone skriver historia när han den 31 januari 1920 gör sju mål i en match mot Toronto St. Pats. I PCHA är det Seattle Metropolitans som är starkast för andra året i rad, efter tre matcher i Ottawa under riktigt dåliga förhållande flyttas serien till Toronto som nu hade en konstfrusen rink. Ottawa Senators vinner Stanley Cup finalen med 3-2 i matcher efter att ha vunnit den femte matchen med 6-1. Joe Malone vinner poängligan i NHL efter 39 mål, 9 assist och 48 poäng, i PCHA är det Tommy Dunderdale som är bäst med 26 mål, 7 assist och 33 poäng. Bulldogs kan inte överleva trots stjärnor som Malone och efter säsongen så läggs laget ned och flyttas till Hamilton och där fick laget smeknamnet Tigers.

Hamilton hade ett så svagt lag säsongen 1920-21 att de andra tre lagen släppte en del stjärnor till Hamilton inför säsongsstarten. Toronto släppte Cecil ”Babe” Dye men plockade genast tillbaka honom efter att han gjort fem mål för Hamilton i debuten mot Montreal Canadiens. Dye skulle göra mest mål i NHL under säsongen med 35, Newsy Lalonde vann poängligan med 43 poäng efter 33 mål och 10 assist. Ottawa Senators och Toronto St. Pats vann varsin halva av serien och möttes i slutspelet, Ottawa gick vidare till Stanley Cupfinalen efter vinster med 5-0 och 2-0. Motståndare blev Vancouver Millionares som fick spela på hemmaplan, inför 11,000 åskådare vann Vancouver den första matchen innan Ottawa vann två raka, Vancouver kvitterade till 2-2 i matcher innan Ottawa vann Stanley Cup finalen genom att vinna den femte matchen med 2-1 efter att Jack Darragh gjort bägge målen. PCHA hade en ny poängkung i Frank Frederickson som 1920 vunnit OS-guld med Winnipeg  Falcons som representerade Canada (Canada besegrade bland annat Sverige med 12-1), Frederickson som spelade för Victoria  Aristocrats fick ihop 32 poäng efter 20 mål och 12 assist. Cyclone Taylor avslutar sin karriär med att göra tre mål för Vancouver i den sista seriematchen (Taylor gör sedan comeback två år senare men bara för en match).

Under säsongen 1921-22 gör ytterligare en liga i väst entré, WCHL (Western Canada Hockey League) som bestod av följande fyra lag: Edmonton Eskimos, Regina Capitals, Calgary Tigers och Moose Jaw Sheiks, Moose Jaw bytte under säsongen namn till Saskatoon Sheiks. Serien vinns av Edmonton men Regina Capitals blir WCHL's representant i mötet med PCHA's representant för att få fram vilket lag som skulle få möta NHL's lag i Stanley Cupfinalen. I PCHA blir det tvåan Vancouver Millionaires som tar sig till ”semifinalen” mot Regina efter att ha slagit ut Seattle i PCHA slutspelet. Vancouver går vidare till Stanley Cupfinalen efter 1-2 och 4-0, I WCHL finns flera blivande legender, Duke Keats vinner poängligan den första säsongen med 55 poäng efter 31 mål och 25 assist, Keats som spelade för Edmonton gjorde åtta mål i en match mot Saskatoon under säsongen. Andra legender som visar upp sig för första gången i WCHL är bland andra: Dick Irvin, Bullet Joe Simpson, Red Dutton, George Hay och Bill Cook. I PCHA vinns poängligan av en annan blivande legend Jack Adams som gjorde 30 poäng fördelade på 26 mål och 4 assist. I NHL byter Montreal  Canadiens ägare, George Kennedys änka säljer laget till den förre målvakten Joe Cattarinich och promotorn Leo Dandurand. King Clancy gör debut i Ottawa Senators och gör mål på sitt först skott i ligan, felet är bara att skottet går in genom nätet från sidan men måldomaren som på den här tiden stod på isen bakom målburen signalerar för ett regelrätt mål och Clancys mål godkänns. NHL's absolut bäste spelare den här säsongen är Ottawa Senators Punch Broadbent som vinner poängligan med 46 poäng efter 32 mål och 14 assist, han gör bland annat mål i sexton raka matcher och det är ett rekord som fortfarande ingen lyckats slå. Ottawa blir trots Broadbent utslagna i slutspelet av Toronto St. Pats efter två matcher. Toronto vinner sedan finalen mot Vancouver efter att de vänt ett 1-2 underläge i matcher till seger med 3-2 i matcher. Den store matchvinnaren för Toronto var Babe Dye som avgjorde match 2 på övertid och följde upp det med två mål i den fjärde och ytterligare fyra i den femte finalmatchen. Den femte finalen blir också den sista matchen någonsin som spelas med sju spelare per lag, efter säsongen anpassar PCHA sig till de andra ligorna och använder hädanefter fem utespelare plus en målvakt. Dye blir historisk  när han blir den förste spelaren någonsin som får slå ett straffslag i en Stanley Cupfinal (det var verkligen straffslag, pucken lades upp och spelaren fick skjuta därifrån mot mål och inte som idag åka in med pucken och försöka finta målvakten). En annan riktigt rolig händelse från PCHA den här säsongen är att Jack Adams gör självmål på sin egna målvakt och får målet inräknat bland de 26 mål han gör under säsongen. Utvisningstiden för en spelare har inför säsongen sänkts till 2 minuter.

Säsongen 1922-23 så spelar de båda västligorna PCHA och WCHL även matcher mot varandra under respektive serie (ungefär som dagens konferenser i NHL). I WCHL är Edmonton Eskimos bäst i serien och blir även laget som går vidare till Stanley Cup slutspelet. Bäste poängplockare i WCHL blir Art Gagne som samlat ihop 43 poäng fördelat på 22 mål och 21 assist. I PCHA har Victoria bytt namn till Cougars och Vancouver bytt namn till Maroons, Vancouver vinner ligan och tar sig vidare till Stanley Cup slutspelet. Bäste poängplockare i PCHA blir återigen Frank Frederickson som efter 39 mål och 16 assist stannar på 55 poäng. I NHL så har Canadiens tradat bort sin storstjärna Newsy Lalonde till Saskatoon i WCHL i utbyte fick Canadiens rättigheterna till Aurele Joliat, Saskatoon byter efter säsongen namn till Crescents. Jack Adams värvas till Toronto och Joe Malone återvänder till Canadiens, Frank Nighbor, Ottawa Senators storstjärna till center spelar under sex raka matcher varje minut utan avbytare och dessutom gör han ett mål per match. Bäste poängplockare i NHL blir Babe Dye som gör 37 poäng fördelade på 26 mål och 11 assist. Ottawa Senators möter Montreal Canadiens i slutspelet om vilket lag som ska få åka västerut och ta sig an Edmonton och Vancouver. I den första matchen sänker Sprague Cleghorn Ottawas Cy Denneny och Billy Couture (namnet kommer snart att förkortas till Coutu) gör samma sak med Lionel Hitchman, Leo Dandurand i Montreal stänger av båda sina spelare inför den andra matchen trots att Ottawa vann den första. Som backpar i den andra matchen ställer Canadiens upp med Joe Malone och Didier Pitre, speciellt Pitre gör ett strålande jobb i sin sista hockeymatch men Ottawa lyckas vinna den andra matchen med uddamålet och blir därmed NHL's lag i Stanley Cup slutspelet. Ottawa och Vancouver möts i ”semifinalen” där segraren går vidare till Stanley Cupfinal mot Edmonton, Ottawa vinner med 3-1 i matcher över Vancouver och i finalen mot Edmonton vinner Ottawa med 2-0 i matcher. I den första finalmatchen spelar King Clancy på samtliga sex positioner, han gör byten på samtliga platser bland utespelarna och dessutom får han ersätta Clint Benedict i målet när Benedict blev utvisad. Den 23 mars 1923 så refererar en tonåring vid namn Foster Hewitt en lokal hockeymatch mellan Kitchener och Parkdale över lokalradion i Toronto, de närmaste femtio åren kommer hans röst att vara den mest igenkända rösten i hela Canada.

Serien säsongen 1923-24 som kommer att bli den sista för PCHA vinns av Seattle Metropolitans men Vancouver Maroons går vidare till Stanley cup slutspelet. Backen Art Duncan vinner poängligan på 30 poäng efter 21 mål och 9 assist. I WCHL vinner Calgary Tigers serien och vinner sedan även slutspelet, ligans bäste poängplockare var Bill Cook som via 26 mål och 14 assist kom upp i 40 poäng. I NHL så har Ottawa byggt en ny arena som tar 10,000 åskådare och i februari 1924 håller ligan ett möte där de diskuterar en utökning av ligan med lag från USA. NHL får sin första individuella trofé, Hart Trophy doneras av Dr. Hart som var far till Cecil Hart som kommer att coacha Canadiens under åtta säsonger och den ska gå till den spelare som är ”most useful to his team during the season” (synd bara att dagens hockeyjournalister inte röstar efter det längre). Den som vinner Hart Trophy den här första säsongen är Frank Nighbor Ottawa Senators som besegrar Sprague Cleghorn som spelade för Montreal Canadiens med en röst, ingen av de två är bland de tio bästa i poängligan. Poängligan vinns av Ottawaspelaren Cy Denneny som gör 23 poäng efter 22 mål och en assist, Denneny råkar ut för en lite speciell olycka när Ottawa på hemväg med tåg blir fast på spåret efter ett snöskred. Denneny ger sig ut efter hjälp och gärna lite mat och det vill sig inte bättre än att han ramlar ned i en brunn men som tur är blir han inte allvarligt skadad. Ottawa möter Montreal Canadiens i slutspelet och Canadiens lett av sin superrookie Howie Morenz vinner med 2-0 i matcher. Canadiens får sedan möta Vancouver från PCHA som de besegrar med 2-0 i matcher. I Stanley Cup finalen väntar Calgary Tigers från WCHL, Canadiens vinner första matchen med 6-1 och den andra matchen som flyttas till Ottawa eftersom isen i Montreal inte höll måttet vinner Canadiens med 3-0 och Stanley Cup finalen med 2-0 i matcher. Från och med den här säsongen kan en spelare visas ut i 2, 5 eller 10 minuter plus för resten av matchen, 10 minuters utvisning och matchstraff är individuella straff och spelaren får ersättas efter den första 2 eller 5 minuters utvisningen är över.

Inför säsongen 1924-25 så läggs Seattle Metropolitans ned och PCHA går ihop med WCHL som nu består av sex lag. Calgary Tigers vinner ligan men det är trean i serien Victoria Cougars som tar sig vidare till Stanley Cup finalen. Bill Cook vinner poängligan igen den här gången med 33 poäng efter 27 mål och 6 assist och i Regina Capitals så debuterar en viss Eddie Shore som forward med att göra sex mål under säsongen. NHL utökas inför den här säsongen med två nya lag, Boston Bruins som blir ligans första lag i USA och Montreal Maroons som blir det andra laget i Montreal. Planerna var ändå större, intressenter från New York, Pittsburgh och Philadelphia hade alla anmält att de var intresserade av att bilda lag i NHL. Art Ross blir Boston Bruins förste GM, och Hooley Smith, Alex Connell och Hap Day gör alla sina första säsonger i NHL det här året. I Montreal har det byggts en ny hockeyarena, Forum som ska bli Montreal Maroons nya hemmahall, olika omständigheter gör att även Montreal Canadiens flyttar in i Forum från och med säsongen 1926-27.  Canadiens blir dessutom det första Montreallag att spela i Forum då de besegrar Toronto St. Pats med 7-1 den 29 november 1924. Serien består nu av 30 matcher och det kommer att ha en stor betydelse när säsongen är över, Hamilton Tigers som tidigare varit slagpåse i NHL har nu ett riktigt bra lag som vinner ligan före Toronto och Canadiens. Canadiens och Toronto St. Pats möts i en matchserie om vilket lag som ska få spela mot Hamilton om rätten att få representera NHL i Stanley Cupfinalen. Canadiens vinner med 2-0 i matcher och skall spela final mot Hamilton, det är bara det att spelarna i Hamilton strejkar om de inte får en löneförhöjning som motsvarar de sex extra matcherna som spelades den här säsongen. NHL's president Frank Calder vägrar och stänger av samtliga spelare i Hamilton och Canadiens går vidare som NHL's lag till Stanley Cup finalen. Finalen spelades i Victoria och Cougars vann de första två matcherna lätt, Canadiens vann den tredje men Victoria Cougars vann sedan den fjärde matchen och med det Stanley Cup med 3-1 i matcher (Det är senaste gången ett lag som inte spelar i NHL vunnit Stanley Cup). Hart Trophy vinns av Billy Burch Hamilton Tigers, Burch var den förste amerikanske stjärnan i NHL. Poängligan vanns av Babe Dye på 44 poäng (38 mål och 6 assist) med Burch på sjunde plats. Ett nytt pris under säsongen var Lady Byng Trophy som skulle gå till den spelare som uppträdde mest som en gentleman på isen, förste mottagare av priset blev Ottawa Senators Frank Nighbor.

Inför säsongen 1925-26 har Regina Capitals lagts ned och flyttats till USA och blivit Portland Rosebuds, det innebär att WCHL slopar C i namnet och blir WHL (Western Hockey League). Ligan överlever bara en säsong och Edmonton Eskimos som vinner serien blir utslagna av de regerande Stanley cup mästarna Victoria Cougars i slutspelet. Bäste poängplockare blir för tredje säsongen i rad  Bill Cook, han gör 44 poäng efter 31 mål och 14 assist, Dick Irvin och Eddie Shore är de som närmast utmanar Cook. Lester Patrick 43 år gammal tvingas hoppa in och spela för Victoria Cougars (han är egentligen ägare/GM/coach för laget) under säsongen när ett par stjärnor är skadade. I NHL så läggs Hamilton Tigers ned, samtliga spelare säljs till New York, där laget döps till Americans, alla spelare får nu den löneökning de begärde inför slutspelet förra säsongen. Pittsburgh Pirates blir tredje amerikanska lag i NHL med stjärnor som Roy Worters och Lionel Conacher i laguppställningen. Nels Stewart och Babe Siebert gör debut i NHL för Montreal Maroons. Alex Connell i Ottawas mål har en otroligt bra säsong, han får ett GAA på 1,2 och håller nollan 15 gånger på 36 matcher. Canadiens drabbas däremot av en tragedi, Georges Vezina tvingas avbryta säsongspremiären mot Pittsburgh Pirates och avlider bara några månader senare i TBC. Ottawa vinner serien men blir utslagna av Montreal Maroons i slutspelet. Maroons får möta Victoria i Stanley Cupfinalen och vinner med 3-1 i matcher, Nels Stewart är Maroons store hjälte med sex mål på de fyra matcherna. Rookien Nels Stewart som spelade både back och center vinner både Hart Trophy och poängligan, han gjorde 42 poäng fördelade på 34 mål och 8 assist. Frank Nighbor Ottawa Senators vann Lady Byng även den här säsongen.

Säsongen 1926-27 är NHL ensam herre på täppan, WHL har lagts ned och rättigheterna till Victoria Cougars spelare köps upp av James Norris Sr. som placerar dem i Detroit, Detroit Cougars blir därmed en av nykomlingarna i NHL den här säsongen. En annan nykomling är Chicago Blackhawks fast fram till säsongen 1985-86 skriver laget och NHL namnet Black Hawks. Den tredje och sista nykomlingen är New York Rangers som blir andra laget i New York. NHL består nu av tio lag och delar upp sig i två divisioner, en amerikansk och en kanadensisk. Av någon oförklarlig anledning så placeras New York Americans trots namnet i den kanadensiska divisionen som i övrigt bestod av Toronto St. Pats som under säsongen byter namn till Maple Leafs, Ottawa Senators och Montreallagen Canadiens och Maroons som från och med nu båda spelar i Forum. Den amerikanska divisionen bestod av Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Detroit Cougars, New York Rangers och Pittsburgh Pirates. Stjärnorna från WHL förutom de från Victoria hamnade i olika NHL klubbar: Eddie Shore, Harry Oliver och Duke Keats hamnade i Boston, Hugh Lehman, Mickey MacKay och  Dick Irvin i Chicago, Frank Boucher, Bill och Bun Cook i Rangers, Red Dutton i Maroons, Herb Gardiner och George Hainsworth i Canadiens. New York Rangers lag plockades ihop av Conn Smythe men precis innan serien startade fick han sparken för att ge plats åt Lester Patrick som GM. Smythe blev av förklarliga skäl ursinning och gav sig inte utan strid, det kostade  till slut New York Rangers ägare $10,000 att bli av med Smythe (som jämförelse så var kontrakten för de 31 spelare som Smythe signade till Rangers och farmarlagen värda $32,000). Smythe använde sina pengar till att tillsammans med ett par sponsorer köpa Toronto St. Pats för $160,000. Den 14 februari 1927 går köpet igenom och Smythe döper om St. Pats till Maple Leafs och satte det berömda lönnlövet på tröjan. Innan Smythe köpt Toronto så debuterade Albert Pudas för St. Pats i en match den 30 december mot Boston Bruins. Albert Pudas blev därigenom den förste finländaren i NHL, Pudas som föddes i Siikajoki, den 17 februari 1899 hade en kort NHL-karriär, bara fyra matcher med St. Pats runt nyår 1926-27. Pudas blev sedan coach och han coachade Port Arthur till flera Allan Cup vinster. Han var i egenskap av coach för Port Arthur också coach för det kanadensiska lag som tog OS-silver i Garmisch-Partenkirchen 1936. Om man ska vara riktigt petig så borde kanske Pudas räknas som ryss eftersom Finland var ett storhertigdöme i Kejsarriket Ryssland när Pudas föddes. Ottawa, Canadiens och Maroons gick till slutspel i den kanadensiska divisionen och Rangers, Boston och Chicago i den amerikanska. Ottawa och Boston möttes i Stanley Cupfinalen, Ottawa vann Stanley cup efter två segrar och två oavgjorda matcher på fyra matcher. Billy Coutu (tidigare Couture) i Boston gav sig på domarna i den fjärde finalen och blev avstängd på livstid (avstängningen hävdes ett par år senare). Bill Cook vann poängligan efter 33 mål och 4 assist, dvs 37 poäng. Av de 10 främsta i poängligan den här säsongen så kom sex från WHL, Cook, Irvin, Frederickson, Boucher, Oliver och Keats. Howie Morenz, Babe Dye, Ace Bailey och Billy Burch var de enda gamla NHL spelarna som tog sig in bland de tio. Canadiens hade inför säsongen donerat ett pris i sin avlidne målvakt Georges Vezinas namn som skulle delas ut till målvakten i det lag som släppte in minst mål under serien, förste vinnare blev Canadiens George Hainsworth och Hart Trophy gick till Herb Gardiner back i Montreal Canadiens som gjorde 12 poäng på 44 matcher. Han spelade under säsongen nonstop, dvs 44 matcher x 60 minuter förutom de 26 minuter han satt i utvisningsbåset, Gardiner är den siste spelaren i NHL som gjorde det och de som spelat nonstop tidigare gjorde det under säsonger som bestod av 20 - 30 matcher. Billy Burch New York Americans vinner Lady Byng den här säsongen.

Lite statistik från PCHA och WCHL, WHL fanns bara en säsong.

Flest spelade matcher i PCHA (1911-24)
Hugh Lehman (målvakt) 262, Bobby Rowe 257, Smokey Harris 253, Tom Dunderdale 242, Lloyd Cook 223, Frank Foyston 202, Eddie Oatman 194, Mickey MacKay 193, Harry ”Hap” Holmes (målvakt) 192, Jack Walker 190

Flest poäng i PCHA (1911-24)
Fred ”Cyclone” Taylor 263, Tom Dunderdale 253, Smokey Harris 245, Mickey MacKay 240, Bernie Morris 231, Frank Foyston 228, Eddie Oatman 204, Lloyd Cook 163, Frank Frederickson 140, Jack Walker 139

Flest mål i PCHA (1911-24)
Tom Dunderdale 194, Frank Foyston, 175, Fred ”Cyclone” Taylor 160, Mickey MacKay 159, Bernie Morris 155, Smokey Harris 155, Eddie Oatman 124

Flest assist i PCHA (1911-24)
Fred ”Cyclone” Taylor 103, Smokey Harris 90, Mickey MacKay 81, Eddie Oatman 80, Bernie Morris 76, Tom Dunderdale 59, Jack Walker 58, Lloyd Cook 57, Lester Patrick 56, Frank Foyston 53

Flest matcher bland målvakterna i PCHA (1911-24)
Hugh Lehman 262, Hap Holmes 192, Norman Fowler 171

Flest segrar bland målvakterna i PCHA (1911-24)
Hugh Lehman 142, Hap Holmes 101, Norman Fowler 77

Flest hållna nollor i PCHA (1911.249
Hugh Lehman 16, Hap Holmes 15, Norman Fowler 10

Bäst GAA i PCHA (1911-24)
Hap Holmes 2,98, Hugh Lehman 3,47, Norman Fowler 3,53
 
Flest spelade matcher i WCHL (1921-25)
Ty Arbour 141, Duke Keats 137, Bobby Trapp 137, Barney Stanley 136, Dick Irvin 132, Percy Traub 132, Art Gagne 131, Charlie McVeigh 131

Flest poäng i WCHL (1921-25)
Duke Keats 184, George Hay 154, Bill Cook 143, Harry Oliver 141, Art Gagne 119, Dick Irvin 118, Barney Stanley 116, Ty Arbour 114

Flest mål i WCHL (1921-25)
Duke Keats 117, George Hay 106, Harry Oliver 91, Dick Irvin 89, Bill Cook 87, Ty Arbour 82, Barney Stanley 80

Flest assist i WCHL (1921-25)
Duke Keats 67, Bill Cook 56, Harry Oliver 50, Art Gagne 50, George Hay 48, Joe Simpson 44

Flest matcher bland målvakterna i WCHL (1921-25)
Hal Winkler 128, Red McClusker 90, George Hainsworth 88, Charlie Reid 82,

Flest vinster bland målvakterna i WCHL (1921-25)
Hal Winkler 64, George Hainsworth 49, Charlie Reid 42

Flest hållna nollor i WCHL (1921-25)
Hal Winkler 12, George Hainsworth 10, Hap Holmes7, Charlie Reid 7

Bäst GAA i WCHL (1921-25)
Hap Holmes 1,97, George Hainsworth 2,28, Hal Winkler 2,71, Hugh Lehman 2,89, Charlie Reid 2,92, Bill Laird 2,96

Det kommer fler delar i serien, nästa del kommer att handla om NHL under åren fram till ”The Original Six”, sedan följer ”The Original Six” och därefter om intresse finns artiklar om den första expansionen fram till Philadelphia Flyers andra Stanley Cup vinst 1975, Dynastierna på slutet av sjuttiotalet och hela åttiotalet (Montreal Canadiens, New York Islanders och Edmonton Oilers) och åren fram till lockouten. Det kommer också en artikel med viktiga årtal och lite mer om personer som var viktiga för ishockeyn utveckling.

Källor: Wikipedia.org, hockeyleaguehistory.com, Legendsofhockey.net plus böckerna Official Illustrated NHL History, Montreal Canadiens 100 years of glory och Brian McFarlane's History of Hockey

All statistik är osäker, vem som gjorde mest poäng är oftast alla överens om men antal mål och poäng skiljer sig åt i de olika källorna, jag har oftast valt att följa NHL's statistik utom när flera källor är överens om en annan siffra.

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2012-08-17 13:00:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast