10 observationer efter första veckan
Efter lite uppehåll är det nu dags att fokusera på Hawks igen. Nu bryter vi ner första veckan.
Efter lite paus från skriveriet för centrala redaktionen, är nu fokuset återigen inställt på Chicago. Premiärveckan har varit och under natten till tisdagen hanns det även med ytterligare en match. Så vad har vi egentligen sett i dessa första matcher? Här listar jag tio observationer och funderingar från de fyra första matcherna.
Vi kan väl börja med att presentera resultaten:
Pittsburgh (B) 2-4 Vinst
Boston (B) 3-1 Förlust
Montreal (B) 3-2 Förlust
Toronto (B) 1-4 Vinst
På det hela taget är det över förväntan att ha tagit två vinster på den här roadtripen men samtidigt så var Hawks ohållbart bra även förra året i inledningen innan det började vända neråt. Skillnaden i år är ett lag som ska börja ta steg uppåt och inte behöver "tanka" i tabellen. Varje vecka kommer en summering av veckan som varit i form av 10 observationer och en liten titt på kommande veckas spelschema.
Men här kommer 10 observationer:
1. NHLs dyraste fjärdekedja visar vägen
Kedjan Med Nick Foligno, Corey Perry och Jason Dickinson har visat sig vara en riktig nagel i ögat på motståndarna, och har även varit framträdande i fem mot fem spelet . Dickinson ligger tex på 0.8 goals above expected och både Foligno samt Perry ligger på 0.87 mål per 60 minuter, vilket är starka kort. Sen har Foligno en skottprocent på 20% så det kommer gå ner. Men en bra start från "gubbarna".
2. Den unga defensiva kärnan
Hawks mönstrar troligen den yngst defensiva uppställningen i NHL tillsammans med Buffalo(?). Kevin Korchinski ser redan nu ut som en given NHL spelare och bara Seth Jones har blockerat mer skott än Korchinski. Alex Vlasic har visat att rutinen han fick av att vara given etta i Rockford förra året, varit honom till gagn. Både han och Korchinski kommer till skottlägen, sen har de några pucktapp i egen zon, men det hör till att vara Rookie.
3. Målvaktsspel i toppen av ligan
En stor del till Hawks fina start är målvaktsspelet. Både Mrazek och Söderblom har sett riktigt bra ut. Mrazek blev första stjärna mot Pittsburgh efter flera kvalificerade räddningar vid rätt tidpunkt i matchen. Söderbloms match mot Toronto är också riktigt bra. De lär fortsätta alternera och det är ohållbara siffror, men det är extra kul att se Söderblom få vissa sin talang. Han fick inte mycket hjälp förra året direkt.
4. Usel utdelning i Powerplay
Nej det har verkligen inte blivit utdelning i powerplay för Hawks. På 18 försök har Hawks mäktat med ett mål, vilket kom i senaste matchen mot Toronto. De ligger alltså på 5,6 % vilket är sämst i NHL utav de som haft över 10 powerplay. Även om de skjuter en hel del så har inte pucken hittat in. Förhoppningsvis börjar det släppa mer nu när första målet är gjort.
5. Undvika utvisningar
Hawks har hittills bara dragit på sig 10 utvisningar och placerar sig på en 22.a plats i den ligan. De har heller inte släppt in något mål i boxplay vilket är ett fantastiskt facit sett till det motstånd som Hawks ställts mot. Men det är ett mer aggressivt boxplay och inte alls lika passivt som förra året. Kan Hawks fortsätta undvika en massa utvisningar så är det ett klart steg mot rätt väg.
6. Saknaden av Toews är speciellt kännbar….
I tekningscirkeln. Hawks har direkt usel tekningsstatistik och är sämst i hela NHL på 33.2 %. Jason Dickinson har vunnit flest och tekat mest på sin 39.3 % på 59 tekningar. Efter honom är Bedard på 27.7% på 47 tekningar . Bedard är ung och kommer bli bättre, men i nuläget så ger inte tekningscirkeln några fördel för Chicago, minst sagt.
7. Seth Jones och Tyler Johnson visar framfötterna
Känner Jones de unga backarna som flåsar bakom honom? Troligen inte, han är ganska given fortsatt som nummer ett. Han har +6 hittills, mest istid, mest blocks i Chicago. Det är bara Powerplay produktionen som saknas. Defensivt har han varit en klippa hittills och samarbetet med Vlasic riktigt bra. Nytändning? Tyler Johnson har också kommit starkt ur startgroparna och visat vilken nivå han tidigare befunnit sig på. Redan tre gjorda mål och kan han bara hålla sig skadefri kan han bli en viktig beståndsdel i år.
8. Taylor Halls läkekött
Hall blev listad som Week to Week efter en Brandon Carlo tackling i matchen mot Boston. Luften gick ur på olika Twitterhåll och den ena dystra prognosen för Bedar efter den andra uppenbarade sig. Men Läkeköttet verkar var bra på Hall nu när han fått komma till ett lag där han får vara en given förstakedja spelare. Alla podcasts basunerade ut att Hall var skadad men sen stod han där på isen mot Toronto och fick även göra mål. Viljan att spela med Bedard och vara given måste göra sitt. Grattis också till Familjen Hall och deras nyfödda son Stetson Hall.
9. Ryan Donato, vart kom det ifrån?
Den största överraskningen hittills är ändå Ryan Donatos start på säsongen. Har tydligt tagit en plats bredvid Connor Bedard i första fyra matcherna och visat upp en fin kemi med Bedard och Hall. Kommer det hålla? Vi hoppas det!
10. Connor Bedard
NHLs gullegris nummer ett, utan tvekan. Otroligt mogen för att vara 18-åring både i form av mediahantering och spelet på plan. Målet mot Boston var en riktig delikatess, men det mest imponerande med Bedard är hur han själv tar tag i det offensiva spelet och skapar lägen. Han är inte världens snabbaste skridskoåkare, även om den är väldigt bra, men så otroligt spelsmart. Skottet är av yppersta världsklass redan och skotvilligheten är det inte fel på. Vad händer när han får ännu bättre lekkamrater runt sig? Han får jobba på sina tekningar dock!
Härnäst väntar följande matcher:
19/10 - Colorado Borta
21/10 - Vegas Hemma- Hemmapremiär!
24/10 - Boston Hemma
Kommentar:
Spelschemat fortsätter vara mördande i inledningen av säsongen. Chicago ska i teorin inte få med sig några poäng, men skrällchans finns alltid. Coloardo har börjat helt okej, Boston har sett lika stabila ut som vanligt, Vegas ser oförskämt bra ut. Tuff vecka!
På återseende, Let's go Hawks