Montreal v 5: Huet! Huet! Huet!
Cristobal Huet tog under veckan på allvar över platsen som förstamålvakt i Montreal och han visade att han också förtjänar den genom att hålla nollan i två raka matcher. Montreal passade också på att spela sin bästa match för säsongen mot Flyers vilket resulterade i en 5-0 vinst varav Michael Ryder svarade för tre av målen.
Veckans matcher
Carolina Hurricanes (H) 2-8
Boston Bruins (B) 1-3
Boston Bruins (H) 2-0
Philadelphia Flyers (H) 5-0
Veckans första match spelades hemma i Bell Centre mot ledarna av Eastern Conference, Carolina Hurricanes. Théodore fick förtroendet mellan stolparna trots uselt spel de senaste veckorna men tio skott och fem mål senare byttes Théo ut mot Cristobal Huet. Ställningen var då 5-2 till Carolina efter att Steve Bégin samt Rickard Zednik nätat för Habs. Huet svarade för en godkänd insats men han kunde inte stoppa Carolina från att göra ytterligare tre mål vilket gav slutresultatet 8-2 till Carolina. Matchens lirare var förövrigt Erik Cole som svarade för ett hattrick.
Efter Hurricanesmatchen reste laget till Boston för att möta Bruins i TD Banknorth Garden. I den första perioden gjorde Tomas Plekanec 1-0 till Habs framspelad av Sheldon Souray, resultatet stod sig perioden ut trots stor press mot Huet som storspelade. I den andra perioden var Bostons spelövertag ännu större och Huet släppte till slut in ett mål och senare ännu ett. Inte heller i den tredje perioden kunde Montreal få ordning på sitt spel och Boston var fortsatt bättre. Med en minut kvar av matchen fick Huet lämna isen till förmån för en extra utespelare men satsningen gick inte hem utan istället kunde Brad Boyes prickskjuta in 3-1 till Bruins som också blev slutresultatet. Förlusten till trots gjorde Huet en mycket bra match då han räddade 34 av 36 skott, Bruins vann för övrigt skottstatistiken med hela 37-17.
På lördagen var det dags för returmöte mot Boston, den här gången i Bell Centre. Matchen spelades redan klockan 18:00 svensk tid (12:00 lokal tid) så jag passade på att lyssna på matchen på radio. Matchen började i ett ganska lågt tempo, Montreal drog på sig en hel drös med utvisningar men tack vare starkt jobb av PK-kedjorna samt en storspelande Huet i målet stod det fortfarande 0-0 efter de två inledande perioderna. Till den tredje perioden kom Montreal ut som ett helt nytt lag, man skapade chanser på löpande band och Bruins fick knappt låna pucken. Bara någon minut in på perioden blev Alexander Perezhogin frispelad av Kovalev men en tåräddning av Tim Thomas såg till att 0-0 stod sig. Ledningsmålet kom istället 10.22 in på perioden, Kovalev bröt in från kanten och avlossade ett skott som tog i stolpen för att sedan studsa ut till Andrei Markov som enkelt kunde lägga in pucken bakom Thomas. Efter målet tog Boston över mer och mer av spelet men Huet i målet fortsatte att storspela. Med knappt två minuter kvar drog Craig Rivet på sig en utvisning och de sista minuterna blev riktigt svettiga. Bostons bästa chans kom med 45 sekunder kvar att spela, Huet gick ut och täckte skott men pucken studsade sedan ut till Sergei Samsonov som kunde skjuta pucken mot ett öppet mål. Men på något mirakulöst sätt lyckades Huet slänga sig bakåt och med klubban styra ut pucken. VILKEN RÄDDNING! Efter ytterligare ett skott som Huet styrde ut i sarghörnet fick Sheldon Souray tag på pucken och med fin precision satte han 2-0 i öppen kasse. Huet, som räddade 35 skott, svarade för sin första nolla i Habs och publiken skanderade HUET! HUET! HUET! när han blev utsedd till matchens "first star".
På söndagen tog Montreal emot Philadelphia i Bell Centre, en match som sändes på Canal +. Montreal hade ett spelmässigt övertag i den första perioden, laget svarade också för periodens enda mål som gjordes av Michael Ryder i spel fem mot tre efter en snygg framspelning genom målgården av Koivu. I den andra perioden fortsatte Montreals fina spel och Jan Bulis ökade på ledningen till 2-0 med ett placerat skott över Niittymäkis högra axel. Montreal drog på sig några utvisningar men jag måste säga att jag har aldrig sett ett lag kämpa i BP som Habs gjorde den kvällen, värst av alla var nog Steve Bégin som var överallt, han vann puck, dödade tid och skapade till och med någon enstaka chans i spel fyra mot fem. 40 sekunder in på den tredje perioden drygade Ryder ut ledningen till 3-0 framspelad av Bégin. Montreal fortsatte kontrollera matchen och de chanser som Flyers fick hade Huet god kontroll på. 4-0 målet gjordes av Souray på ett direktskott från blå som gick förbi en skymd Niittymäki. I slutet av perioden fick Montreal ytterligare ett fem mot tre PP och laget matade Ryder med passningar för att han skulle få läge att göra sitt tredje mål för matchen. Och mycket riktigt hittade han också nätmaskorna efter att ha fipplat in den bakom Niittymäkis benskydd. De sista minuterna kämpade hela laget för att Huet skulle få sin andra nolla på lika många matcher, med två minuter kvar var det riktigt farligt då Huet blivit helt överspelad men Montrealspelare kastade sig då framför målet för att täcka skott och Huet fick till slut sin nolla.
Notiser
- Andrei Markov gjorde comeback efter skada i returmatchen mot Bruins och hans återkomst betydde nog en hel del för laget då försvarspelet var mycket bra både mot Bruins och Flyers, noterbart även att laget ännu inte släppt in något mål sedan hans återkomst.
- Niklas Sundström var "healty scratch" (petad) både mot Bruins hemma samt mot Flyers och med tanke på resultaten i de matcherna är det inte mycket som tyder på att han kommer få förtroende de närmsta matcherna heller.
- Bob Gainey ändrade om lite i kedjorna till returmatchen mot Bruins får att få igång laget, Koivu placerades tillsammans med Ryder och Higgins, Ribeiro placerades mellan Kovalev och Perezhogin och Zednik flyttades ner i trejdekedjan. Ändringarna visade sig vara mycket positiva då laget spelade klasser bättre än tidigare och personkemin i kedjorna verkar vara mycket bra.
- Jose Théodore visade i matchen mot Hurricanes att han fortfarande har långt, och då menar jag långt, kvar till formen. Hans dåliga spel kan nog till stor del tillskrivas brist på självförtronde, innan trodde han på sig själv och han vågade göra de där spektakulära räddningarna men nu verkar han vara helt under isen.
Veckans 3 stjärnor
1: Cristobal Huet
Mot Hurricanes kommer han in vid underläge 5-2 och matchen är då i princip redan förlorad. Är mycket bra i första matchen mot Boston och kan definitivt inte lastas för förlusten. Hemma mot Bruins är han närmast omänskligt bra och utan honom hade det blivit förlust, utan tvekan. Mot Flyers håller han nollan och det har aldrig tidigare funnits någon mer självklar etta på listan. Hans räddningsprocent under veckan är 96%, 98% ifall man räknar bort Hurricanesmatchen där han fick den otacksamma uppgiften att hoppa in vid 2-5 underläge.
2: Michael Ryder
Ett hattrick mot Flyers ger Ryder andraplatsen på listan trots att han inte spelade lika imponerande tidigare i veckan.
3: Sheldon Souray
Har för första gången på länge spelat stabilt och han har dessutom börjat producera poäng, ett per match denna vecka och då alltså fyra (2+2) totalt.
Poängligan topp 5 (Namn, matcher, mål, assist, poäng, +/-)
Saku Koivu 43 14 25 39 +2
Alex Kovalev 40 11 25 36 -4
Michael Ryder 53 23 13 36 -4
Andrei Markov 42 8 24 32 +3
Mike Ribeiro 51 10 22 32 -15
Hamilton Bulldogs (AHL)
Bulldogs två matcher denna vecka resulterade i en 3-6 förlust mot Portland Pirates samt en OT-seger mot Manchester Monarchs. Veckans spelare i Bulldogs var Duncan Milroy som gjorde mål i veckans båda matcher.
Centern Corey Locke samt målvakten Yann Danis medverkade i AHL:s All-Star match som spelades i Winnipeg i onsdags. Danis blev tillsammans med Wade Flaherty utsedd till matchens bästa spelare då han stoppade 12 av 13 skott i den andra perioden. (Målvakterna spelade en period var)
Kommande matcher
Montreal startar kommande vecka med ett dubbelmöte mot Buffalo Sabres, ett lag som är riktigt bra just nu så det blir ett bra tillfälle för Habs och Huet att visa att helgens fina insatser inte var någon tillfällighet. På söndag tar Montreal emot Atlanta Trashers i den sista matchen innan OS-uppehållet.