Nashville är här för att stanna

Nashville är här för att stanna

Sedan Nashville tog klivet in i NHL 1998 så har laget utvecklats och blivit en kraft att räkna med och dessutom blivit ett lag som lyckats väl i drafterna, även om flera av draftettorna nått sina fulla potential i andra klubbar.

Min passion för Nashville Predators har inte alltid varit självklar. I många år var jag ett troget fan av Quebec Nordiques men efter flytten till Colorado så kändes det inte alls som om det var ”mitt lag” längre. Under flera säsonger så försökte jag hitta något lag som kunde passa mig och det var inte förrän Nashville gjorde sitt intåg i NHL som jag kände att jag hittat riktigt rätt.

Jag minns speciellt lagets första draft när man plockade David Legwand i första rundan 1998, han gick som tvåa i den rundan efter en viss ”Vinny” Lecavalier och ska man titta i backspelgeln så var nog Legwand de allra bästa man kunde få sett till hur spelarna i den rundan utvecklats. Om man sen kikar på den trupp man faktiskt inledde sin första säsong med i NHL så var det kanske inte så mycket att hurra för då, det var en salig blandning mellan spelare som passerat sitt ”bäst före-datum” och spelare som inte riktigt fått fart på sina karriärer. Om man tittar på vad spelare som Petr Sykora, Kimmo Timonen, Andrew Brunette och Ville Peltonen uträttat sedan dess så kan man konstatera att det var bra spelare man kom till start med. Det skadade inte heller att ha gamla rävar som Cliff Ronning, Mike Dunham och Patrik Kjellberg i truppen också, på något sätt tror jag kanske inte att Nashville skulle haft den framgång som man faktiskt haft om man inte hade haft den här mixen av ungt och gammalt.
David Legwand må ha varit den första draftettan i klubbens historia men sedan dess har man fått in många spelare just i första rundan som blivit mer eller mindre klasspelare i NHL, dock har det inte blivit i Nashville för alla. Scott Hartnell år 2000 var visserligen bra redan i Predators men växte väl egentligen aldrig ut till sin fulla potential förrän han kom till Philadelphia.

Dan Hamhuis är väl den spelare som man egentligen tycker mest synd om. Det har aldrig varit något snack om att han inte skulle vara en klassback, men att bli draftad av ett lag som dessutom draftar Ryan Suter och Shea Weber talar inte för att man hur som helst seglar upp och blir förste back. Nu finns han i Canucks och har vuxit aningen i den organisationen, trots att han fortfarande hämmas av hans skadehistorik.
Alexander Radulov var spelaren som klev in i laget med ett tre års-kontrakt, valde att flytta hem till Ryssland mitt under pågående kontrakt men lovade att återvända för att slutföra kontraktet och när han väl gjorde det så skämde han ut sig vid sidan av isen. Någon vidare glädje har man inte haft av honom i organisationen, men den som sett honom i KHL och landslaget vet att det är en potentiell matchvinnare om han funkar rent socialt.
Nu har man inte lyckats pricka rätt i draften på rätt många år utan många gånger prickat riktigt fel, ett sådan är exempelvis Chet Pickard som nu återfinns i Djurgården och HockeyAllsvenskan, där han har svårt att prestera.

Genom åren så har det passerat ganska många svenskar som försökt göra sitt för att lyfta klubben och trots att det egentligen bara är Patric Hörnqvist som haft någon vidare framgång i klubben så verkar tron på svenskar att finnas, åtminstone i somliga fall. Andres Lindbäck är en sådan spelare som antagligen borde vara ordinarie i NHL sedan något år tillbaka men tack vare Pekka Rinnes succé så har det inte blivit så när han blev förpassad till Tampa i somras så var det ingen överraskning. Första svensken i klubben var Patric Kjellberg som lirade över 200 matcher i klubben, även Niklas Andersson spelade i klubben under samma period men för hans del blev det bara en handfull matcher. Fram till förra säsongen så var det just Kjellberg som hade flesta matcher av de svenska spelarna i Nashvilles tröja men nu har Patric Hörnqvist tagit den ledartröjan och har passerat namnkunniga spelare som Andreas Johansson på vägen.
Den mest namnkunniga spelaren är självklart Peter Forsberg som försökte med en av sina många comebacks i just Nashville, men det blev bara 17 matcher och en smolk i bägaren för båda parterna.

Idag är Nashville en av de klubbarna i NHL som är mer eller mindre ett givet lag i slutspelet. Visserligen har klubben tappat en del namnkunniga spelare de senaste åren men med härförare som Shea Weber i laget så finns det hopp om att framgångarna kan fortsätta och kanske även bli större – om säsongen kommer igång.


Markus Sameulsson2012-11-05 23:02:00

Fler artiklar om Nashville