SvenskaFans rankar – 18. Nashville Predators: ”Osäkerheten kring Nashville är stor”

SvenskaFans rankar – 18. Nashville Predators: ”Osäkerheten kring Nashville är stor”

Nashville hade svårt att återhämta sig efter förlusten av Ryan Suter förra sommaren. Går det bättre nu?

Den gångna säsongen var en besvikelse för Nashville. Förlusten av Ryan Suter slog hårt på laget och man missade inte bara slutspel för blott andra gången på de nio senaste säsongerna – utan som om det inte var illa nog kom man även näst sist i Western Conference.
 
Redaktör Niclas Viberg kollar av läget i Nashville. Kan Pekka Rinne och Shea Weber faktiskt bära upp laget? Hur kommer alla de unga försvararna att hävda sig? Har man tillräckligt med matchvinnare? Vilken prägel kommer nyförvärven att sätta på laget? Blir man återigen ett slutspelslag?
 
---
 
18. NASHVILLE PREDATORS
 
Nyförvärv:
 
Viktor Stålberg – från Chicago – free agent
Matt Cullen – från Minnesota – free agent
Matt Hendricks – från Washington – free agent
Eric Nystrom – från Dallas – free agent
Carter Hutton – från Chicago – free agent
---
 
Förluster:
 
Hal Gill – tryout hos Philadelphia – utköpt
Sergei Kostitsyn – till Avangard Omsk – free agent
Matt Halischuk – till Winnipeg – free agent
Jonathon Blum – till Minnesota – free agent
Brandon Yip – till Phoenix – free agent
Chris Mason – till Ritten/Renon – free agent
 
---
 
Beskriv den gångna säsongen – varför gick det som det gick?
 
Missat slutspel var kanske inte direkt någon överraskning för Nashville. Förlusten av Ryan Suter var kulmen på flera års problem att behålla skickliga försvarare och slog hårt mot Predators. Att man däremot skulle hamna på 14:e plats i Western Conference, 14 poäng från slutspel, var säkerligen en missräkning.
 
En generell slutsats man kan dra kring Nashvilles gångna säsong är att både offensiven och defensiven blev snäppet sämre. Antalet gjorda mål per match minskade med ungefär ett halvt mål per match jämfört med föregående säsong. För första gången sedan säsongen 03/04 hamnade dessutom Nashville på den undre halvan gällande antalet insläppta mål per match – och organisationen tappade alltså en stor del av sin identitet som defensivt skicklig lagmaskin.
 
Skador satte givetvis också sina spår. Patrick Hörnqvist och Colin Wilson nådde bara runt 20-talet matcher, Mike Fisher och Gabriel Bourque föll bort mot slutet av säsongen, och mitt i allting försvann Martin Erat till Washington. Som om det inte räckte lyckades inte heller Shea Weber och Pekka Rinne riktigt nå samma nivå som tidigare.
 
---
 
Ni är tippade på plats 18 av redaktionen – är det en rimlig förväntning?
 
Den spontana känslan är kanske att det är aningen högt. Nashville kom näst sist i Western Conference i fjol och har, även om man har värvat en handfull etablerade spelare, inte förstärkt på allvar. Givetvis är det ingen omöjlighet att Nashville krigar kring slutspelsplatserna – klaffar bara lagets team defence samtidigt som Pekka Rinne kan vinna flera matcher åt lagkamraterna bör man kunna hävda sig.
 
Men det finns ett stort frågetecken över Predators – vilka ska göra målen? Patric Hörnqvist är i normala fall en pålitlig och kompetent målskytt, men är han den där individuella matchvinnaren som Nashville kommer behöva? Kan Gabriel Bourque bygga vidare på en lovande säsong? Är veteranerna Mike Fisher och David Legwand fortfarande spelare man kan luta sig mot? Kommer verkligen nyförvärven Viktor Stålberg och Matt Cullen att höja Nashvilles målskytte?
 
Osäkerheten kring Nashville är stor. Det som talar för en kamp kring slutspelsplatserna är den organisatoriska trygghet som finns. Fungerar lagspelet så är Predators kompetenta. Men allt som gick fel den gångna säsongen kan mycket väl gå fel ännu en gång. Hur klarar en väldigt ung försvarbesättning av det defensiva tänket som finns i organisationen? Kan Pekka Rinne rädda laget? Vill det sig illa kan Nashville mycket väl återupprepa den gångna säsongens snedkliv.
 
---
 
Är du nöjd med hur man hanterade free agency och off-season? Vilka eventuella brister i lagbygget skulle du vilja åtgärda?
 
Viktor Stålberg, Matt Cullen, Matt Hendricks och Eric Nystrom är gedigna spelare som sannolikt kommer passa in väl i Nashvilles system, och man förlorade inga spelare av egentligt värde. Hal Gill ansågs överflödig efter ungtupparnas framsteg och Sergei Kostitsyn var en stor besvikelse under säsongen.
 
Men med det sagt – är, i första hand, Stålberg och Cullen två spelare som lyfter Nashville? UFA-marknaden hade dock ett begränsat utbud den här sommaren, men nog skulle spelare som Stephen Weiss, Nathan Horton eller Mike Ribeiro kommit med ytterligare spetskompetens? Forwardsbesättningen skriker efter en offensiv stjärna och matchvinnare, men det är inte heller helt enkelt att åtgärda. Predators får sannolikt helt enkelt ha tålamod och hoppas att Filip Forsberg eller kanske Austin Wilson på sikt kan bli den spelaren.
 
Försvaret skulle må bra av ytterligare en veteran, som fortfarande har några år kvar, men samtidigt behöver ungdomarna speltid för att utvecklas. Balansen där är finkänslig. Slutligen finns det ett stort hål bakom Pekka Rinne. En långtidsskada på finländaren och Nashville får enorma problem. Kort och gott – det finns hål i Predators lagbygge.
 
---
 
Vilken lagdel är det som bär laget?
 
Nashvilles öde vilar på Pekka Rinnes axlar. 30-åringen hade inte, med hans mått mätt, en tillräckligt bra säsong. 15-16-8, en räddningsprocent på 91,0 och 2,43 i GAA är givetvis inte katastrofala siffror, men det är en bra bit ifrån 11/12 och 10/11. Rinne måste ge Nashville chansen att vinna i princip varje match och själv se till att vinna matcher åt laget. Han kan göra det – det har han visat tidigare – men säsongen 13/14 måste han göra det.
 
---
 
Vilka är lagets tre nyckelspelare?
 
Pekka Rinne har redan nämnts. Hans betydelse går inte att överdramatisera.
 
På samma nivå kan vi även placera Shea Weber. Som en av ligans främsta försvarare och lagkapten utgör han ryggraden i Predators lag. Han spelar i alla situationer och kan, likt Rinne, vinna matcher åt laget – både med sin offensiv och defensiv.
 
Det är inte gott om riktigt etablerade målskyttar i Nashville, men Patric Hörnqvist är en. Han kan agera både sniper och göra de smutsiga målen kring målburen. Hörnqvist måste nå sina 25-30 mål.
 
---
 
Finns det någon spelare som behöver höja sig jämfört med den gångna säsongen?
 
Patric Hörnqvists betydelse har diskuterats, och hans säsong var inte tillräckligt bra. Skador i tre olika omgångar satte givetvis sina spår, men fyra mål – alla i powerplay – på 24 matcher är på inga sätt ens i närheten av godkänt.
 
---
 
Vem får sitt stora genombrott?
 
Craig Smith imponerade under sin debutsäsong 11/12, men kunde inte övertyga nu. Den tidigare collegespelaren har en skön mångsidighet i sitt offensiva register, men behöver finna jämnheten i sitt spel. Studsar han upp ur sin lilla sophomore slump är det fullt möjligt att 24-åringen blir en attraktion. Filip Forsberg är en annan kandidat, men kommer svensken ens ta en plats i NHL? 
 
---
 
Vem blir det viktigaste nyförvärvet?
 
Nashville har inte hämtat in några större namn, men i Viktor Stålberg har man fått en gedigen winger. Skridskoåkningen håller väldigt hög klass och kombinerat med sin storlek är han väldigt effektiv. Minus dock för helhetsintrycket, att han inte använder kroppen än mer och är väldigt ojämn i sin produktion. Av alternativen står dock svensken ut.
 
---
 
… och vem är den värsta förlusten?
 
Precis som man inte har plockat in riktigt stora namn har man inte heller förlorat stora namn. Sergei Kostitsyn må vara något av en enigma, men har kreativiteten och tekniken för att bryta mönstret som fanns i Nashville. Den gångna säsongen var ingen höjdare för vitryssen, som nu fortsätter karriären i KHL, men under de två föregående åren gjorde han 50 respektive 43 poäng. Det är produktion som Predators kommer ha svårt att ersätta. 
 
---
 
Vad kan man förvänta sig av den kommande säsongen för ditt lag?
 
Exemplariska insatser där lagmaskinen fungerar för fulla cylindrar kommer säkerligen varvas med bottennapp – på ett ännu mer märkbart sätt än tidigare och jämfört med andra lag. Den unga försvarsbesättningen kommer stöta på problem, men kommer också visa sin potential. Den osäkerheten får man alltid leva med när det gäller yngre och utvecklingsbara lag, och framtiden ser i alla fall väldigt ljus ut för Predators defensiv.
 
Vi kommer också se sejourer där offensiven pumpar på som om det inte finns något motstånd, men vi kommer också se sejourer där den offensiva produktionen kommer vara obefintlig. Den stora nyckeln för Nashvilles säsong blir att minimera motgångarna, för de kommer. Sannolikt kommer vi redan under säsongens första veckor se vart det här bär av. Det kan lika gärna bli en kamp om slutspelsplatserna in i det sista eller så blir man avsågade tidigt.
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Gabriel Bourque – Mike Fisher – Patric Hörnqvist
Colin Wilson – Matt Cullen – Viktor Stålberg
Nick Spaling – David Legwand – Craig Smith
Eric Nystrom – Paul Gaustad – Matt Hendricks
 
Roman Josi – Shea Weber
Seth Jones – Kevin Klein
Mattias Ekholm – Ryan Ellis
 
Pekka Rinne (Carter Hutton) 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2013-09-14 10:00:00
Author

Fler artiklar om Nashville