SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Colorado Avalanche

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 7. Colorado Avalanche

Hastigt och lustigt försvann Patrick Roy från Colorado. Får det en positiv effekt?

Nyheten slog ner som från ingenstans för en månad sen – Patrick Roy sa upp sig. Colorado stod utan head coach i början av augusti, vilket inte direkt är någon ultimat situation.
 
Roy hänvisade till olika synsätt på hur Colorado skulle styras. Trots att han även satt på titeln Vice President of Hockey Operations tyckte han sig ha för lite inflytande, vilket alltså ledde till att han sa upp sig.
 
Det har under en längre tid ryktats att Colorado var intresserade av att skaka om sin core efter två raka säsonger med missat slutspel. Det har spekulerats kring allt från Matt Duchene och Gabriel Landeskog till Tyson Barrie och Semyon Varlamov, men någon större trade blev det inte.
 
Går det att tolka Roys avgång på annat sätt än att det var han som ville driva igenom en förändring – men att Joe Sakic och Colorado vägrade?
 
Under de senaste åren har Colorado, av olika anledningar, tappat mer eller mindre framstående spelare – i synnerhet forwards. Paul Stastny, PA Parenteau, Steve Downie, Jamie McGinn, Ryan O’Reilly, Alex Tanguay och Mikkel Boedker har alla lämnat. Förmodligen var inte Avalanche allt för sugna på att offra en Matt Duchene eller Gabriel Landeskog – som det ryktades om – för att blidka Roy.
 
Under Roys succéartade första säsong (13/14) gick Colorado till slutspel för första gången sedan 09/10, men kritikerna envisades att Avalanche var en bubbla – och bubblan sprack. 14/15 och 15/16 blev utan slutspel och det blev än mer tydligt att Roy var en tämligen medioker coach, även om hans spelare uppskattade honom.
 
Så när Roy hastigt och lustigt sa upp sig var det kanske inte så illa för Colorado trots allt?
 
In kom istället Jared Bednar och fyller därmed på kvoten av spelare och ledare med anknytning till Columbus… vilket kanske i och för sig är mindre tryggt?
 
Men Bednar är ett förhållandevis respekterat namn som har jobbat sig upp. Det är ingen tidigare NHL-spelare som tar sig fram tack vare ett namn, utan Bednar gjorde som bäst någon AHL-säsong på 90-talet. Han har arbetat sig upp från assisterande coach i ECHL till head coach i AHL – och 44-åringen får alltså nu sitt första NHL-jobb.
 
I Colorado tar han över en intressant stomme. Med Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog, Matt Duchene, Mikko Rantanen, Tyson Barrie och Semyon Varlamov i spetsen finns det något att jobba med och visar det sig att Bednar är på riktigt finns det hyggliga förutsättningar för att utmana om en slutspelsplats – även om Central Division som vanligt lär bli hur tuff som helst.
 
Målvakter:
 
I Semyon Varlamov har Colorado en mycket kompetent målvakt. 28-åringen tillhörde ligans toppskikt sett till räddningsprocent i 5-mot-5 under säsongen 13/14, men sjönk allt längre ner på listan i takt med att Roy fortsatte att bossa.
 
Ryssen var en av spelarna som Roy ska ha övervägt att offra i sin jakt på att skaka om Avalanches core, men sett till målvaktsmarknad och eventuell ersättare ska nog Colorado vara nöjda över att Varlamov är kvar. Ska man utmana om slutspel i Central Division lär det nog krävas att han visar samma spel som 13/14.
 
Colorado skickade iväg Reto Berra för att bereda väg för Calvin Pickard. Tre målvakter i NHL är ingen optimal situation och i Pickard har man en lovande målvakt. 24-åringen har, som målvakter ofta kan göra, tagit lite tid på sig att utvecklas och hade en bättre räddningsprocent än Varlamov förra säsongen – men förvisso bara på en tredjedel av speltiden.
 
I organisationen finns även Martin Spencer och Jeremy Smith.
 
Backar:
 
I försvaret bör det mesta kretsa kring Tyson Barrie. 25-åringen hade, som RFA, ett utgående kontrakt i somras och gick hela vägen till arbitration. Innan ett beslut meddelades enades dock parterna om ett kontrakt. Barrie signades till ett fyraårskontrakt värt $5,5 miljoner per säsong.
 
Barrie har varit Colorados poängbästa back de senaste två säsongerna och brukar vara god för strax över tio-talet mål, vilket brukar vara strax bakom ligans toppskikt. Han har sällan haft överjävliga possession-siffror, men under Roy var Colorado ett av ligans sämsta lag i det avseendet. Kikar vi därför på hans CF% RelTM har han respekterade siffror bortsett från den gångna säsongen.
 
Hans partner under säsongen som gick, Nick Holden, har skeppats till New York Rangers, så kanske bildar han nu backpar med nyförvärv Patrick Wiercioch. 26-åringen fick inget qualifying offer av Ottawa och signade för Colorado, som ska ha varit på jakt efter honom en längre tid. Wiercioch har varit en stark possession-spelare i några år men var poängsvag mot slutet, vilket förmodligen gjorde att Senators såg ett begränsat värde i honom.
 
Erik Johnson blev aldrig den där toppbacken som många trodde när han gick som etta i draften 2006. Kanske påverkades han hårt av att missa hela säsongen 08/09 på grund av skada, men den numera 28-åriga backen har i alla fall utvecklats till en pålitlig back för ett förstapar. För ett år sedan kritade han på ett nytt sjuårskontrakt och påbörjar nu det första året på det kontraktet.
 
Johnson spenderade nästan hela den gångna säsongen jämte veteranen Francois Beauchemin. Vi vet så klart inte hur Jared Bednar kommer att formera sina trupper så för enkelhetens skull förutsätter vi bara att det paret fortsätter att kampera ihop. 36-årige Beauchemin har förmodligen varit en aningen underskattad back i några år, men nu börjar man så smått märka av hans ålder.
 
Det blev bara 22 matcher för Nikita Zadorov den gångna säsongen, men 21-åringen är ett spännande framtidsnamn. Den väldige ryssen är en skicklig tvåvägsback som både kan skjuta och tacklas, och förhoppningsvis väljer Bednar & Co att satsa på honom. Fedor Tyutin, utköpt av Columbus, ska ha hämtats in för att fungera som mentor för Zadorov så det är väl inte helt omöjligt att landsmännen bildar ett backpar i Avalanche. 33-åringen är fortfarande en kompetent försvarare, men satt på ett dyrt kontrakt i Blue Jackets.
 
Chris Bigras är ett annat spännande namn för framtiden, men kommer förmodligen att stå på tillväxt. Det lär innebära att Eric Gelinas, som kom från New Jersey under säsongen, får inleda som sjundeback.
 
Forwards:
 
Med en ny coach finns det som sagt en hel del frågetecken kring hur man väljer att formera laget. Några framträdande spelare kan till exempel spela såväl center som winger och förmodligen kommer Colorados forwardsbesättning att präglas av ett av två upplägg. Antingen sätter man ihop en så stark topp-6 som möjligt eller så satsar man på ett starkt centerdjup.
 
Oavsett position och upplägg kommer Nathan MacKinnon, på ett färskt sjuårskontrakt, att få en stor roll. 21-årige MacKinnon är en av NHL:s mer lovande spelare och har redan tre finfina säsonger under bältet. Han tog hem Calder Trophy 13/14 och kommer nu från 52 poäng (21+32) på 72 matcher. MacKinnon kombinerar snabbhet och skicklighet på det bästa av sätt och kan ställa till med problem för vilket motstånd som helst.
 
Matt Duchene är en annan spelare som kan alternera mellan olika positioner och göra det bra oavsett roll. Det ryktades att Colorado kunde tänkas offra honom i samband med trade deadline eller över sommaren, men det blev alltså aldrig av. 25-åringen är en bra tvåvägsforward med gott poängsnitt de senaste åren och hans P/60 (2,17) är topp-20 i NHL.
 
Kanske väljer Bednar att låta MacKinnon och Duchene leda en kedja vardera, men det vore också förbannat skoj att se dem ihop med Mikko Rantanen. Den unge finländaren fick smaka på NHL-hockey redan förra säsongen, men skickades relativt kvickt ner till AHL – där han skötte sig alldeles utmärkt. 52 matcher resulterade i 60 poäng och det skulle förvåna om han inte har en NHL-plats den här säsongen.
 
Beroende på hur Bednar gör med Duchene och MacKinnon kommer Carl Söderberg att agera andra- eller tredjecenter. Den numera 30-årige svensken plockades in på ett femårskontrakt förra sommaren och även om hans term avskräcker så lär han vara klart kompetent de närmsta åren. Faktum är att Söderberg satte nytt personbästa med 51 poäng (12+39) förra säsongen.
 
Söderberg spenderade en hel del istid tillsammans med Colorados andra svensk, Gabriel Landeskog. Lagkaptenen har en given topp-6-roll och det är inte helt uppåt väggarna att hävda att 23-åringen är en av ligans bättre left wingers. Han är god för strax över 50 poäng och Landeskog blir en viktig kugge i Bednars nya bygge.
 
Frågetecknen hur Bednar formerar laget gör det alltså svårt att sätta några kedjor på förhand, men kanske kan Blake Comeau få en topp-6-roll. Veteranen kommer från 36 poäng – hans bästa notering sedan 10/11.
 
39-årige Jarome Iginla har åldrats på ett väldigt värdigt sätt med tanke på vilken krävande spelstil han har haft genom åren – men nu har åldern kommit ifatt honom. Skridskoåkningen hänger inte riktigt med, men hans skott och målskytte håller fortfarande god klass. Den gångna säsongen var det till exempel enbart Matt Duchene som gjorde fler mål än honom. Med det sagt skulle det dock inte förvåna om det här blir Iginlas sista säsong.
 
Colorado förstärkte inte nämnvärt över sommaren, utan den största värvningen man gjorde var Joe Colborne. 26-åringen fick inget nytt kontrakt av Calgary trots 19 mål och 44 poäng, vilket istället fick Colorado att nappa. Han signades upp på ett tvåårskontrakt värt $2,5 miljoner per säsong, och det kan mycket väl visa sig vara en bra förstärkning. Colborne kan ta lite olika roller och positioner, vilket alltid uppskattas.
 
I John Mitchell har Colorado en uppskattad rollspelare som man har lutat sig mot i numerärt underläge. Veteranen kan dessutom chippa in med 10-talet mål, men får han någon större roll är det ett svaghetstecken.
 
För några år sedan såg Mikhail Grigorenko ut att gå mot en fantastisk framtid, men det har aldrig riktigt lossnat för honom. Patrick Roy hade honom redan i Quebec Remparts och många hoppades att han skulle kunna lyfta Grigorenko efter traden från Buffalo. Den gångna säsongen gav 27 poäng och ryssen är definitivt värd att bygga vidare på – men det sägs också finnas lite frågetecken kring hans status då han snarare ska ha varit Roys än Colorados projekt.
 
Cody McLeod lär fylla ut en fjärdekedja. 32-åringen har haft ett A på bröstet de senaste åren och gick flest fighter i ligan den gångna säsongen. Vem som kniper den sista forwardsplatsen återstår att se, men Andreas Martinsen, Mike Sislo, Rocco Grimaldi eller Ben Smith kan ligga bra till.
 
Colorado har dessutom plockat in Rene Bourque, 34, och Gabriel Bourque, 25, på tryout-kontrakt. Det skulle inte förvåna om en, eller båda, belönas med ett kontrakt under eller efter training camp.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Semyon Varlamov, Matt Duchene, Nathan MacKinnon
 
Nyförvärv:
 
Rocco Grimaldi – från Florida Panthers – trade
Patrick Wiercioch – från Ottawa Senators – free agent
Joe Colborne – från Calgary Flames – free agent
Fedor Tyutin – från Columbus Blue Jackets – free agent
Mike Sislo – från New Jersey Devils – free agent
Ben Smith – från Toronto Maple Leafs – free agent
Rene Bourque – tryout
Gabriel Bourque – tryout
 
Förluster:
 
Reto Berra – till Florida Panthers – trade
Nick Holden – till New York Rangers – trade
Shawn Matthias – till Winnipeg Jets – free agent
Zach Redmond – till Montreal Canadiens – free agent
Mikkel Boedker – till San José Sharks – free agent
Nate Guenin – till Anaheim Ducks – free agent
Brandon Gormley – till New Jersey Devils – free agent
Brad Stuart – utköpt
 
Svenskar:
 
Gabriel Landeskog, Carl Söderberg
 
Coach:
 
Jared Bednar
 
Preliminär laguppställning:
 
Matt Duchene – Nathan MacKinnon – Mikko Rantanen
Gabriel Landeskog – Carl Söderberg – Blake Comeau
Joe Colborne – John Mitchell – Jarome Iginla
Cody McLeod – Mikhail Grigorenko – Andreas Martinsen
 
Francois Beauchemin – Erik Johnson
Patrick Wiercioch – Tyson Barrie
Fedor Tyutin – Nikita Zadorov
 
Semyon Varlamov (Calvin Pickard)
 
Andra notabla spelare: Chris Bigras, Eric Gelinas, Rocco Grimaldi, Mike Sislo, Ben Smith, Rene Bourque, Gabriel Bourque
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Joe Colborne
 
Alternativen är inte allt för sexiga, vilket får Joe Colborne att stå ut lite. Når han återigen 40+ poäng får Colorado en hel del värde för pengarna.
 
Värsta förlusten: Mikkel Boedker
 
Mikkel Boedker hämtades in vid trade deadline, men gjorde inga större avtryck i Colorado och lämnade som free agent. Det råder delade meningar kring Boedkers status, men i en forwardsbesättning utan imponerande djup skulle han ha kunnat fylla en funktion… men kontraktskraven var också stora.
 
Årets poängkung: Matt Duchene
 
Matt Duchene har varit en pålitlig poängplockare i flera år och lär göra upp om den interna poängligasegern med Nathan MacKinnon.
 
Årets nykomling: Mikko Rantanen
 
Mikko Rantanen var inte riktigt redo när Colorado testade honom under den gångna säsongens inledning, men efter ett års skolning i AHL lär förutsättningarna helt annorlunda den här gången. Det ska bli väldigt spännande att följa Rantanens framfart.
 
Årets genombrott: Nikita Zadorov
 
Blir det här säsongen som Nikita Zadorov tar nästa kliv på allvar? Ryssen har alla förutsättningar för att bli en effektiv försvarare på NHL-nivå och ett av Jared Bednars viktigaste direktiv bör vara att få fart på Zadorov.
 
###

TRUPPEN:



###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Central Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Colorado Avalanche
 
---
 
NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2016-09-13 12:00:00
Author

Fler artiklar om Colorado

Preview: Colorado Avalanche - Nashville Predators
Veckorapport - Colorado