Lagbanner
Vancouver Canucks News v.44
Sami Salo skadades i veckan - därmed saknar Canucks två av sina viktigaste backar, sedan Willie Mitchell fortfarande inte är återställd efter den hjärnskakning han ådrog sig i matchen mot Nashville för två veckor sedan.

Vancouver Canucks News v.44

Tre förluster på en vecka för Canucks - vad hände med formen egentligen?

Spelade matcher

31/10 – Vancouver Canucks – Nashville Predators 2-3

Bortalaget Predators fick en flygande start på matchen då man tog ledningen fem och en halv minut in i den första perioden efter att ett chansskott från rookien Alexander Radulov styrts in via Mattias Öhlunds ben i mål. Tre minuter senare hade Predators utökat ledningen till 0-2, den här gången var det Ryan Suter som efter en fin passning från Steve Sullivan kunde överlista Roberto Luongo i ’Nucks mål. Luongo var annars mycket bra i den första perioden, och höll nere siffrorna åt Nucks då Nashville Predators pressade på bra i numerärt överläge, Canucks ådrog sig förövrigt samtliga tre utdelade utvisningar i den första perioden.

Redan 18 sekunder in i mittperioden utvisades återigen en Canucks-spelare, den här gången var det Mattias Öhlund, som inte fick någon önskevärd start på matchen. Bättre blev det dock för Öhlund när han efter 18 minuters spel i den andra perioden reducerade till 1-2, efter ett fint samarbete med Jan Bulis och Brendan Morrison fick Öhlund pucken på blålinjen, och hans slagskott överlistade Tomas Vokoun som var skymd i målet.

I den tredje perioden kvitterade lagkaptenen Markus Näslund till 2-2 genom ett handledsskott. Målet var omdiskuterat, eftersom Nashville ansåg att Jan Bulis medvetet kört in i Tomas Vokoun i målsituationen, men godkändes ändå av domarna. Canucks såg sen ut att kunna bli det segrande laget i matchen, men det var istället bortalaget Nashville som lämnade arenan som segrare. Efter att Jean-Pierre Dumont snappat upp ett dåligt pass av Jan Bulis så framspelade han till Steve Sullivan som kom helt fri med Luongo. Canucks-målvakten räddade första skottet, men ett desperat försök att få in returen lyckades och Sullivan blev stor matchhjälte för Nashville. De resterande minuterna pressade Canucks på ordentligt, men bortalaget lyckades hålla sin ledning och inkasserade ytterligare en vinst.

Sammanfattat, ytterligare en hedersam förlust för Canucks, där Vancouver säkerligen hade kunnat få med sig poäng om man varit vakna från start. Roberto Luongo och Markus Näslund var framstående i ett annars ganska blekt Canucks, där Sedinarna fick lämna isen poänglösa efter att Nashville försvarat sig på ett mycket effektivt sätt.


Matchfakta

Vancouver Canucks – Nashville Predators 2-3 (0-2, 1-0, 1-1)

Första perioden
0-1 (05:33) – Alexander Radulov (Dan Hamhuis, David Legwand)
0-2 (08.11) – Ryan Suter (Steve Sullivan, Jason Arnott) – PP

Andra perioden
1-2 (17:41) – Mattias Öhlund (Jan Bulis, Brendan Morrison)

Tredje perioden
2-2 (08:12) – Markus Näslund (Sami Salo)
2-3 (14:19) – Steve Sullivan (Jean-Pierre Dumont)

Skott: 24-24 (7-10, 7-8, 10-6)
Utvisningar: Canucks 6x2, Predators 4x2

--

2/11 – Minnesota Wild – Vancouver Canucks 5-2

Den första matchen i november månad innebar den svåraste uppgiften hittills för Canucks, när man ställdes mot Minnesota Wild, som inför mötet var obesegrade i hemmaarenan Xcel Energy Center.

Canucks fick en bra start på matchen, och efter åtta minuters spel tog man ledningen efter att Alexandre Burrows med en fin passning hittat fram till Ryan Kesler, som något turligt fick in pucken bakom Manny Fernandez med ett dragskott som letade sig in mellan målvaktens ben. Mindre än en minut senare så utökade Canucks ledningen till 0-2, och nu var det Jan Bulis som stod för målet efter att han snappat upp en retur från skottet av Mattias Öhlund.
Vancouver såg ut att gå in i periodvilan med en stabil tvåmålsledning, men istället reducerade Wild till 1-2 med bara 15 sekunder kvar av den första perioden, efter att Todd White styrt in ett skottpass från Mikko Koivu med skridskon i numerärt överläge.

Inför den andra perioden bytte Minnesotas coach Jacques Lemaire ut Manny Fernandez i målet mot finländaren Niklas Bäckström, något som verkade funka bra för hemmalaget. Wild lyckades döda samtliga tre utvisningar som man ådrog sig, och tog även ledningen 17 minuter in i perioden efter att Brian Rolston kvitterat genom slagskott ( ! ) på straff.

I den tredje perioden tog hemmalaget över helt, och efter mål av Nick Schultz, Pascal Dupuis och Branko Radivojevic slutade matchen 5-2 till Wild. Den största förlusten hittills för Canucks säsongen 2006/07.

Vancouvers bästa back hittills den här säsongen, Sami Salo, ådrog sig en knäskada i andra perioden och fick avbryta matchen. Olyckligt nog betyder det att man liksom ifjol har två av sina tre främsta kuggar i försvaret skadade, då Willie Mitchell fortfarande dras med eftervärkningar från sin hjärnskakning och hålls borta från spel under en obestämd tid.


Matchfakta:

Minnesota Wild – Vancouver Canucks 5-2 (1-2, 1-0, 3-0)

Första perioden
0-1 (08.08) – Ryan Kesler (Alexandre Burrows, Lukas Krajicek)
0-2 (08.59) – Jan Bulis (Mattias Öhlund, Trevor Linden)
1-2 (19:45) – Todd White (Mikko Koivu, Brian Rolston) – PP

Andra perioden
2-2 (17:01) – Brian Rolston (Straff)

Tredje perioden
3-2 (04:31) – Nick Schultz (Stephane Veilleux, Martin Skoula)
4-2 (15:25) – Pascal Dupuis (Todd White, Kim Johnsson) – PP
5-2 (19:57) – Branko Radivojevic (Mark Parrish, Mikko Koivu) – PP

Skott: 24-30 (8-11, 6-7, 10-12)
Utvisningar: Wild 7x2, Canucks 5x2

--

4/11 – Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 3-2

Vancouver avslutade veckan med ytterligare en förlust. Till skillnad mot de föregående två matcherna under veckan så var Canucks det laget som verkligen förtjänade vinsten mest.

Efter att ha varit det klart bättre laget i inledningen så fick Canucks utdelning med 53 sekunder kvar av perioden, efter att Markus Näslund i en 2-mot-1 situation utnyttjat ett pass från Alex Burrows som slingrade sig in bakom José Theodore i hemmalagets mål. Något frustrerande var det ändå för Canucks att man gick in i periodvilan med en så liten ledning, trots att man dominerat fullständigt. Colorado fick iväg sitt första skott på Luongo först nio minuter in i perioden, och bara 6 totalt i perioden, mot Canucks som avfyrade 15 skott på Theodore.

Bara en och en halv minut in i den andra perioden kvitterade Colorado till 1-1 efter att Andrew Brunette styrt in ett stenhårt slagskott från Brett Clarke. Roberto Luongo i Canucks mål blev rasande och ville få det till interference på Brunette, men domarna godkände trots allt målet. Fem minuter senare återtog Canucks ledningen, och efter fyra matchers måltorka fick äntligen Daniel Sedin trycka in viktiga 1-2 målet till Canucks, efter att han tagit han om returen från sitt egna skott.

Återigen kvitterade dock Colorado genom Paul Stastny, och tre minuter in i den tredje perioden kunde Andrew Brunette sätta matchavgörande 3-2 till hemmalagets favör. Trots stor dominans resten av perioden lyckades inte Vancouver göra fler mål på Theodore, som storspelade i Colorados mål.

I Vancouver fick svensken Alexander Edler chansen för första gången i år, och Edler stod för en imponerande insats och agerade rutinerat. Sammanlagt loggade 20-åringen strax över 13 minuters speltid. Backkollegan Mattias Öhlund stod även han för en imponerande insats, och loggade nästan 27 minuters speltid. I offensiven fungerade det mesta bra för Canucks, utom det viktigaste, målen! Det hjälper inte att man spelar ut motståndarna totalt i anfallszon om man inte utnyttjar sina lägen.
Bröderna Sedin tillhörde isens främsta, och borde ha fått in iallafall ett mål till.

Matchfakta

Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)

Första perioden
0-1 (19:07) – Markus Näslund (Alexandre Burrows, Mattias Öhlund)

Andra perioden
1-1 (01:32) – Andrew Brunette (Brett Clarke, Joe Sakic)
1-2 (06:32) – Daniel Sedin (Henrik Sedin, Taylor Pyatt) – PP
2-2 (12:46) – Paul Stastny (Milan Hejduk, Wojtek Wolski)

Tredje perioden
3-2 (03:22) – Andrew Brunette (Brett Clark, Joe Sakic)

Skott: 20-38 (6-15, 9-9, 5-14)
Utvisningar: Avalanche 3x2, Canucks 4x2

###

Notiser

- Willie Mitchell har nu varit borta hela sex matcher för Canucks, och samtidigt som Sami Salo skadades så kan man inte annat än dra tankarna tillbaka till fjolårssäsongen då Vancouver stod inför samma dilemma – två av sina tre stabilaste backar på skadelistan. Mitchell ska förhoppningsvis vara klar för spel under den kommande veckan.

– Lagkaptenen Markus Näslund nätade vid två tillfällen under veckan och återtog ledningen i den interna skytteligan efter att Taylor Pyatt nu kylts av och inte gjort mål på tre matcher.

- Svensken Alexander Edler imponerade stort i sin första NHL-match. 20-åringen spelade smart och såg inte ut att lida av någon märkbar nervositet alls.

– Rookien Luc Bourdon, född 1987, är fortfarande kvar med laget, trots att han stundtals spelat väldigt svajigt och även fått följa en del matcher från pressläktaren. Många tycker att Canucks förstör hans utvecklande som spelare och borde skickas tillbaka till juniorligan för att få ordentligt med speltid. Noterbart är att Bourdon är, tillsammans med

-  Att Daniel och Henrik Sedin är väldigt lika är väl ingen nyhet, men att de både skulle ha exakt samma poängantal (237) efter mer än 400 grundseriematcher var det väl ändå ingen som hade räknat med?


Skador


- Willie Mitchell – hjärnskakning (day-to-day)
- Sami Salo – skadat knä - (Borta från spel under obestämd tid)


Veckans Canucks

1 - Kevin Bieksa - Har utvecklats till en mycket stabil defensiv specialist, och när Sami Salo och Willie Mitchell varit skadade har Bieksa gått från klarhet till klarhet och belönats med massvis med istid av Alain Vigneault.

2 - Alexander Edler - Kommer upp från Manitoba Moose och gör en ruskigt stabil insats i sin första NHL-match mot Colorado. Räkna med mer förtroende för den 20-årige svensken från Alain Vigneault den kommande veckan!

3 - Dave Nonis, GM - "Free agency age 'a joke'", "I hate the schedule". Ja, Canucks General Manager Dave Nonis fick ur sig en del vid en presskonferens tidigare i veckan, och markerade verkligen vad han tyckte. Angående schemat så är jag kan jag inte annat än hålla med, det är ett skämt att alla lag inte möter varandra iallafall en gång under en säsong med hela 82 matcher!

###

Poängtoppen

 Namn  Sp. matcher
Mål
Assist
Poäng
+/-
Utv.min
 Henrik Sedin
15
2
14
16
+4
14
Daniel Sedin
15
6
9
15
+7
6
Markus Näslund
15
7
5
12
+4
 12
Sami Salo
13
3
7
10
+5
6
Taylor Pyatt
15
6
3
9
+1
8


Northwest Division

 Team GP
W
L
OT
PTS
GF
GA
 Minnesota  13 10
3
0
20
41
27
Colorado
14
7
5
2
16
46
43
Vancouver
15
7
7
1
15
38
37
Edmonton
13
7
6
0
14
38
36
Calgary
13
4
7
2
10
34
39


###

Martin Fransson2006-11-06 20:00:00
Author

Fler artiklar om Vancouver

Nu räcker det!