Lagbanner
Vancouver Canucks News v.47
Daniel Sedin skadades i matchen mot Nashville i veckan.

Vancouver Canucks News v.47

Vancouver fortsätter att vara mycket ojämna i sina resultat. Efter att man vunnit sin tredje match på raken mot Detroit så åkte man på en 6-0 förlust dagen efter mot Nashville, i veckans sista match mot divisionsrivalen Colorado förlorade man med klara 4-1 och ligger nästintill på jumboplatsen i Northwest Division.

 Nyheter från veckan

- Alexander Edler är tillbaka i Canucks igen efter att ha blivit nedskickad den föregående veckan för att göra plats åt Willie Mitchell. Patrick Coulombe som stod för en svag insats mot Nashville blev i sin tur tillbakakallad till Manitoba Moose. Vancouvers coach Alain Vigneault kommenterade nedflyttningen till tidningen The Province, och påpekade att han inte tycker att Coulombe är tillräckligt redo för att spela i NHL som ordinarie spelare. Coulombe som bara mäter 175 centimeter var en bra tillgång för Canucks powerplay som spelfördelare och snittade i den spelformen 5 minuter per match, men i spel 5-mot-5 hade han mycket svårt i egen zon. Efter sju matcher med ”the big team” slutade Coulombe på mindre smickrande -6 i +/-, tredje sämsta noteringen i laget.
Alexander Edler å andra sidan var betydligt jämnare i sitt spel i båda zonerna, och hade kylighet som liknade vilken veteranback som helst. Hans stora kroppshydda på 192 cm och 96 kg kör han inte heller lika sårbar mot större forwards i egen zon. Spelar Edler bra de kommande veckorna kan han mycket väl komma att spela med Canucks resten av året, då Rory Fitzpatrick inte lär komma tillbaka förrän i mitten av nästa månad.

- Förlusten mot Colorado i veckan var bara en av många mot lag i samma division, där Canucks helt enkelt måste vinna fler matcher för att komma till slutspel, vilket visade sig vara lagets Akilleshäl förra året. Just nu har man på åtta matcher mot lag i Northwest Division bara vunnit en match, och lär dessutom ta över den mindre smickrande jumboplatsen i divisionen då Calgary som bara ligger en poäng bakom har tre matcher mindre spelade.

– Canucks har även i år stora problem på målvaktssidan. Roberto Luongo kan såklart inte spela samtliga matcher, men de tiotal matcher som han måste vila under säsongen kan ju såklart inte innebära förlust varje gång. Alain Vigneault kommenterade efter förlustmatchen mot Nashville att Dany Sabourins status som back-up är oklar, men samtidigt vill han inte ta upp Wade Flaherty som ny backup från Manitoba, då denne har varit osäker i målet de senaste veckorna.
Efter förlusten mot Colorado var det en klart frustrerad Roberto Luongo som kommenterade till the Province att han inte tyckte att laget förtjänade att vinna, men samtidigt att han tycker att han gjort sitt bästa i målet. Kontrovers på målvaktssidan är väl det sista Canucks behöver nu, med tanke på hur dålig både offensiven och defensiven varit den senaste veckan…

- Willie Mitchell som själv åkte på en hjärnskakning för några veckor sedan mot Nashville stod för en av veckans mest omtalade i ligan. I matchen mot Detroit sänkte han Johan Franzén med en stenhård tackling mot svenskens huvud, som föll ner i isen och ådrog sig en hjärnskakning. Den här typen av tacklingar har blivit allt vanligare de senaste åren när farten på spelet ökar, och tråkigt nog slutar de ofta med hjärnskakningar av den här typen. Detroits forward Daniel Cleary var inte sen med att kommentera tacklingen efter matchen, och kommenterade Mitchells agerande:

- ..”Willie Mitchell har precis återhämtat sig från en hjärnskakning och så kommer han ut och ”headhuntar” själv. Det är sådana tacklingar som kommer slå tillbaka mot han själv någon dag”.
*Videolänk längst ner på sidan


Skador

- Daniel Sedin – bukmuskel (day-to-day)
- Rory Fitzpatrick – knä (borta tills mitten av december)


Veckans matcher



22/11 - Detroit Red Wings – Vancouver Canucks 3-4 OT

Vancouver vann sin tredje raka match när man i veckans första match besegrade topplaget Detroit i Joe Louis Arena med 4-3 efter att Brendan Morrison avgjort matchen på övertid.

Ryan Kesler som efter en trög säsongsstart äntligen börjat komma igång satte ledningsmålet till Canucks redan 18 sekunder in i den första perioden, målet kom efter ett direktskott på pass från Matt Cooke, som helt ställde en Hasek i Detroitmålet, som var något skymd av egna försvare.
Ledningen blev dock inte långvarig för Canucks, nio minuter senare kvitterade hemmalaget genom Mathieu Schneider, och bara några minuter senare tog Detroit över ledningen efter mål av Nicklas Lidström i powerplay.
Med en minut kvar av den andra perioden ökade Detroit på ledningen till 3-1 efter att Daniel Cleary helt utan bevakning fick trycka in sin egen retur bakom Luongo i Canucks mål.
Vancouver stod sen inför ett nästintill omöjligt uppdrag då man skulle vända på steken mot det lag i ligan som har minst insläppta mål i snitt, och dessutom spelar på hemmaplan.

Canucks visade sen att ingenting är omöjligt, då man bara lite drygt 5 minuter in i perioden reducerade till 3-2, och det var den glödhete kaptenen Markus Näslund som visade vägen såklart, då han tog vara på returen som kom efter att Henrik Sedin avfyrat ett skott från ”slottet” framför Hasek. Kvitteringen dröjde inte heller för Canucks som pressade hemmalaget ordentligt, i spel 5-mot-3 satte Brendan Morrison kvitteringspucken fint framspelad av Mattias Öhlund.

Resultatet stod oförändrat med 60 minuter spelade och med hjälp av storspel från Luongo så lyckades Vancouver knipa extrapoängen då Brendan Morrison avgjort på friläge efter att Sami Salo skickat en underbar passning från egen zon till Morrison som satte pucken i Haseks ”five-hole” och avgjorde matchen.

Bäst i Canucks för dagen var Brendan Morrison och Ryan Kesler, båda växte upp i Michigan och spelade inför många vänner och familjemedlemmar som var på plats i Joe Louis Arena. Noterbart är att Morrisons kvitteringsmål var det första som Canucks gjort hittills den här säsongen i spel 5-mot-3.

Matchfakta:

Detroit Red Wings – Vancouver Canucks (2-1, 1-0, 0-2, 0-1) – OT

Första perioden
0-1 (00.18) – Ryan Kesler (Matt Cooke, Alexandre Burrows)
1-1 (09.24) – Mathieu Schneider (Robert Lang)
2-1 (12.05) – Nicklas Lidström (Mathieu Schneider, Robert Lang)

Andra perioden
3-1 (19.00) – Daniel Cleary (Kris Draper, Andreas Lilja)
Tredje perioden
3-2 (04.50) – Markus Näslund (Henrik Sedin, Daniel Sedin)
3-3 (07.23) – Brendan Morrison (Mattias Öhlund, Kevin Bieksa) – PP

Övertid
3-4 (03.01) – Brendan Morrison (Sami Salo)

Skott: 30-30 (6-6, 13-5, 9-17, 2-2)
Utvisningar: Red Wings 7x2, Canucks 7x2



23/11 – Nashville Predators – Vancouver Canucks 6-0

Canucks åkte på en redig ”thanksgiving-smäll” när man förlorade dagen efter Detroitmatchen med hela 6-0 mot svåra Nashville Predators.
Dave Nonis hade gjort klart innan matchen att Dany Sabourin återigen skulle få chansen i Canucks dress efter en vecka med AHL-laget Manitoba Moose där han spelade mycket stabilt. Sabourin var skakig matchen igenom och redan 4 minuter in i den första perioden hade Nashville gjort två mål på bara fem skott.
Efter att Nashville gjort tre mål på mindre än tre minuter i den andra perioden fick Sabourin lämna kassen för Roberto Luongo som stod de resterande 8 minuterna av perioden, men det gick inte mycket bättre för Canucks med Luongo i målet heller, 16 minuter in i perioden utökade Predators till hela 6-0.

Dany Sabourin fick sedan chansen igen i den tredje perioden och stoppade där de 9 skotten som Nashville sköt på honom. Canucks lyckades inte göra något mål i matchen trots att man avlossade sammanlagt 34 skott på Tomas Vokoun och Chris Mason, som tog över förstaspaden från Vokoun när matchen var avgjord. Det är lätt att skylla på Sabourin för hans fem insläppta mål, men sättet som Canucks försvare uppträdde vid Nashvilles mål var ofta helt enkelt bedrövligt vilket lämnade Sabourin ensam med hungriga Nashvillespelare. Att man sedan drar på sig 8 utvisningar gjorde ju såklart inte saken bättre.

Noterbart är Daniel Sedin lämnade matchen i den andra perioden med en skada i överkroppen.

Matchfakta:

Nashville Predators – Vancouver Canucks 6-0 (2-0, 4-0, 0-0)

Första perioden
1-0 (02.43) – Alexander Radulov (Scott Nichol, Scott Hartnell)
2-0 (04.31) – Darcy Hordichuk (Jordin Tootoo, Jerred Smithson)

Andra perioden
3-0 (10.09) – Scott Hartnell (Paul Kariya, Martin Erat) – PP
4-0 (12.20) – Marek Zidlicky (David Legwand, Paul Kariya)
5-0 (12.37) – Scott Hartnell (Shea Weber, Alexander Radulov)
6-0 (16.20) – Shea Weber (Martin Erat, Paul Kariya) – PP

Tredje perioden
-

Skott: 28-34 (10-9, 9-12, 9-13)
Utvisningar: Predators 4x2 1x5, Canucks 8x2 1x5min


25/11 – Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 4-1

I veckans tredje raka bortamatch var det Colorado Avalanche som blev för svåra för Canucks då man förlorade med 4-1 mot divisionrivalen i Pepsi Center.
Trots en mycket bra förstaperiod från Canucks var det Colorado som gick in i periodvilan med en 2-0-ledning efter mål av Mark Rycroft och Paul Stastny, båda efter förarbete från Wojtek Wolski.
Vancouver fortsatte att spela bra i den andra perioden och jobba på bra, men pucken ville helt enkelt inte slinka in bakom storspelande José Theodore i Colorados mål.
Efter drygt 100 minuters speltid utan mål från Canucks så lyckades man äntligen reducera till 2-1 efter att Kevin Bieksa tryckt in ett direktskott bakom Theodore 35 sekunder in i den tredje perioden, framspelad av Markus Näslund och Henrik Sedin.

Målet tände Canucks men sju minuter senare var det glödhete Wojtek Wolski som i powerplay styrde in 3-1 till Colorado. Men istället för att försöka jaga ifatt Colorados ledning så tog frustrationen över för Canucks som drog på sig tre utvisningar de sista 10 minuterna av matchen, och i den sista minuten sattes slutresultatet till 4-1 efter att Brett Clark gjort mål i powerplay, återigen stod Wolski för framspelningen.

Alexander Edler var återigen med i laget efter att Patrick Coulombe blivit nedskickad till AHL. 20-åringen fick 12 minuters speltid och noterades för två skott och lika många tacklingar. För första gången på nästan fyra år var Daniel och Henrik Sedin inte tillsammans på isen, detta efter att Daniel skadat en bukmuskel i matchen mot Nashville. I Daniels frånvaro fick Taylor Pyatt gå upp och ta hans plats tillsammans med Markus Näslund och Henrik Sedin i förstakedjan. Kedjan såg stundtals bra ut och skapade en del chanser, men det var ändå kedjan med Alexandre Burrows, Ryan Kesler och Matt Cooke som skapade flest chanser. Bäst i Canucks var dock utan tvekan Roberto Luongo som stoppade 35 av 39 skott från Colorado.

Matchfakta

Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 4-1 (2-0, 0-0, 2-1)

Första perioden
1-0 (11.25) – Mark Rycroft (Wojtek Wolski, Paul Stastny)
2-0 (17.45) – Paul Stastny (Wojtek Wolski, Cody McCormick)

Andra perioden
-

Tredje perioden
2-1(00.35) – Kevin Bieksa (Markus Näslund, Henrik Sedin)
3-1 (07.29) – Wojtek Wolski (Patrice Brisebois, Paul Stastny) – PP
4-1 (19.25) – Brett Clark (Wojtek Wolski, John-Michael Liles) – PP

Skott: 39-29 (13-13, 9-9, 17-7)
Utvisningar: Avalanche 4x2, Canucks 9x2


###


Klipp på tacklingen;

http://video.google.com/videoplay?docid=-8365268399274741745&q=Willie+Mitchell

Diskutera!


Martin Fransson2006-11-27 21:00:00
Author

Fler artiklar om Vancouver

Nu räcker det!