Lagbanner
Vancouver Canucks News v.42-43

Vancouver Canucks News v.42-43

Mediokert, oorganiserat, vekt, ja orden som sätter prägel på Canucks inledning är många och sällan positiva. Efter tolv spelade matcher har laget bara fem vinster och mindre smickrande sju förluster. Men å andra sidan, var det inte så här vi startade fjolårssäsongen också?

Nyheter

Hur står det till egentligen…?

Någonting står inte helt rätt till inom Vancouver. Både spelarna och lagets coach Alain Vigneault har öppet visat sin frustration över den svaga inledningen. Först ut var Markus Näslund som ifrågasatte lagets spelidé, varpå Vigneault kontrade med att kritisera lagets stjärnor för att dem inte ”jobbar tillräckligt hårt”, samtidigt som han dock gav en ros till lagets ”gnuggare” såsom Kesler och Burrows.
Efter förlusten mot Red Wings i söndags delade Vigneault ut nya kängor till spelare. Den här gången var det både Sedinbröderna och backparet med Kevin Bieksa och Willie Mitchell som fick kritik för svagt spel, varpå duon med Bieksa och Mitchell surnade till för att coachen inte tagit det med dem privat. ”Om folk är missnöjda med hur man spelar så vill du få det klargjort. Du vill inte höra sånt genom media, men det är väl hans (Vigneaults) sätt att motivera antar jag..” sa Mitchell.

Mason Raymond till AHL – igen

Experimentet med ungtuppen Mason Raymond ser ut att ha misslyckats den här gången. 21-åringen behöver helt enkelt mer tid i AHL för att bygga upp rutin, inget fel med det egentligen, för med skador på Manitoba Mooses nyckelspelare Jozef Balej och Ryan Shannon så kommer han förmodligen få perfekt med speltid för att utvecklas ytterligare det snäppet som behövs för att han ska vara redor för NHL.

… Där Luc Bourdon imponerar

En ljuspunkt i en annars väldigt mörk säsongsinledning är unge Luc Bourdons spel i AHL. Den 20-årige backen har producerat tre mål och fyra assist på nio matcher – tillräckligt för en delad femteplats i poängligan bland backarna i ligan. Bourdons fina spel kombinerat med flera skador på backsidan för Vancouver kan leda till ett nytt framträdande i ”the show” för backen som i somras figurerade som ett lockbete i traderykten.

Lukas Krajicek skadad på hal trottoarkant

Ifjol var det Brent Sopel som skadat ryggen efter att han böjt sig ner för att plocka upp ett kex från golvet, den här gången är det Lukas Krajicek som drabbats av en ”freak-skada” som inte på något sätt var relaterad till hockey. När Krajicek var ute och gick i Washington DC innan matchen mot Capitals så snubblade han på en trottoarkant och ådrog sig en fraktur i vristen. Men den hala trottoaren ska inte få all skuld för händelsen, för i en match tidigare i veckan hade den unge tjecken fått ett hårt skott just vid vristen, vilket säkerligen bidrog till skadan. Krajicek är nu borta från spel i minst tre till fyra veckor, vilket är mycket olyckligt för både Canucks och Lukas själv sedan han förmodligen var lagets bästa back såhär långt in på säsongen.
Detta betyder alltså att Canucks top-6 uppsättning inte ens höll i en match efter det att Sami Salo återvänt från en svår handledsskada… turen bara fortsätter för Vancouver…



Summering av matcherna;


15/10 – San Jose Sharks @ Vancouver Canucks 4-2

Trots en stark första halva på matchen så lyckades Vancouver ändå inte ta hem segern i matchen mot svåra San Jose Sharks. Taylor Pyatt gav Canucks ledningen tre minuter in i den andra perioden efter att Brad Isbister avfyrat en projektil som först träffat stolpen och sen gått in i mål genom Pyatts ben. Daniel Sedin hade ett jätteläge att utöka ledningen till 2-0 men storspelande Evgeni Nabokov i Sharks mål ”rånade” honom på det målet med en fantastisk räddning.
Vändningen i matchen kom efter att nyckelspelarna Willie Mitchell och Mattias Öhlund båda blivit utvisade med bara fyra sekunders mellanrum, varpå unge forwarden Steve Bernier kvitterade till 1-1. I den tredje perioden blåste Sharks omkull Vancouver fullständigt då man i inledningen på perioden gjorde tre mål på drygt tre minuter. Framförallt var det Canucks-dödaren Joe Thornton som vaknade till liv ordentligt, då han med ett mål och två assist stod bakom lagets samtliga mål i den tredje perioden. Henrik Sedin stod för ett tröstmål i powerplay med ungefär sju minuter kvar att spela.
Sammanfattat var det en hedersam förlust för Vancouver som varken gjorde en bra eller dålig match. Hursomhelst så räckte det inte den här gången för Vancouver som inkasserade ytterligare en förlust på hemmaplan.

Målskyttar Canucks: Taylor Pyatt (Brad Isbister, Markus Näslund) – PP, Henrik Sedin (Daniel Sedin, Ryan Kesler) – PP

Noterbart

Alexander Edler ersatte fotskadade Lukas Krajicek


19/10 – Los Angeles Kings @ Vancouver Canucks 4-2

Liksom i matchen mot Sharks så var några minuters glans från motståndarna tillräckligt för att ta knäcken på Vancouver. LA Kings gjorde tre mål inom loppet av sju minuter i inledningen på den andra perioden och säkrade därmed lagets första vinst på bortaplan på fyra matcher.
Matt Cooke ordnade 1-0 ledningen till Vancouver 12:19 in i den första perioden som man dominerade fullständigt. Men trots kraftigt övertag för Canucks så lyckades man frustrerande nog inte utöka ledningen, och gick in i periodvilan med 1-0 – knappast något man önskar mot ett så offensivt skickligt lag som Los Angeles numer är.
Det tog tre minuters spel i den andra perioden innan LA kvitterade genom jättelöftet Jack Johnson, och efter en onödig 2+2 utvisning för hög klubba av Rick Rypien så var bortalaget inte sena med att ta ledningen efter mål av skyttekungen Michael Cammalleri, som retfullt enkelt fick stå och slå pucken mot mål TRE gånger innan han kunde lägga in pucken bakom Roberto Luongo som måste vara frustrerad med backarnas arbete just nu. Ryssen Alexander Frolov slog in matchvinnande 3-1 halvvägs in i den andra perioden efter ett snyggt framspel av Lubomir Visnovsky. Mattias Öhlund reducerade till 3-2 med sex minuter kvar att spela av den tredje perioden som även den dominerades totalt av Vancouver, eller vad sägs om noll avfyrade skott på mål från LA fram tills Dustin Browns mål i tom bur?

Målskyttar Canucks: Matt Cooke (Alex Burrows, Ryan Kesler), Mattias Öhlund (Lukas Krajicek, Ryan Kesler)


21/10 – Vancouver Canucks @ Columbus Blue Jackets 4-1

Vancouver fick äntligen lite flyt med sig i bortamatchen mot Columbus då man tog sin första seger på två matcher. Curtis Sanford storspelade i mål och Ryan Kesler fick näta två gånger i matchen som slutade 4-1 i till Canucks.
Just Kesler, som den senaste tiden övertygat stort, gav Canucks ledningen sex minuter in i den första perioden med ett fint handledsskott som överlistade Pascal Leclaire i Blue Jackets mål. Kevin Bieksa utökade ledningen till 2-0 med ett fint direktskott från blålinjen, framspelad av Lukas Krajicek.
Ett taggat Columbus tog dock över matchen fullständigt i den andra perioden, då man pressade tillbaka Canucks så hårt att man inte ens gav bortalaget ett skott på mål under hela perioden, något som Vancouver bara ”lyckats” med en gång tidigare i klubbens historia. Columbus storstjärna Rick Nash reducerade till 2-1 i spel 5-mot-3, och laget fick mängder med ytterligare chanser i powerplay som man dock misslyckades med att utnyttja. Istället gick lagkaptenen Markus Näslund in och punkterade matchen med ett läckert solomål där han lurade hela försvaret inklusive Leclaire och snyggt placerade pucken i nättaket. Slutresultatet 4-1 fastställdes av Ryan Kesler efter mål i tom bur. Sanford var mycket bra i Canucks mål och stoppade alla utom ett av de 36 skotten som Columbus avfyrade på mål.

Målskyttar Canucks: Ryan Kesler (Alex Burrows, Matt Cooke), Kevin Bieksa (Lukas Krajicek, Daniel Sedin) – PP, Markus Näslund (Willie Mitchell), Ryan Kesler (utan assist) – SH ENG


22/10 – Vancouver Canucks @ Carolina Hurricanes 1-3

Canucks lycka efter segern mot Blue Jackets varade inte längre – knappt ett dygn senare stod man återigen som förlorare efter 1-3 på bortaplan mot Carolina Hurricanes.
Roberto Luongo var tillbaka i mål trots Curtis Sanfords storspel mot Blue Jackets, och stjärnmålvakten fick arbeta hårt från start. Hemmalaget avfyrade 16 skott i den första perioden som slutade mållös, men fem minuter in i mittperioden så fixade veteranen Cory Stillman 1-0 till Hurricanes med ett direktskott som gick precis under Luongos plockhandske och in i mål. Självfallet kom målet i powerplay efter en onödig roughing-utvisning av Matt Cooke, som annars spelat upp sig ordentligt sedan han blev utfryst och placerad på pressläktaren i en av de två back-to-back matcherna mot Oilers den föregående veckan.
Sju minuter in i den tredje perioden så ordnade Chad LaRose en tvåmålsledning för hemmalaget, en ledning som Canucks inte orkade hämta upp. Brendan Morrison gjorde dock matchen något intressantare sedan han reducerat till 2-1 med sju minuter kvar av perioden, men med en halvminut kvar av matchen så punkterade Ray Whitney matchen med ett powerplay mål.

Målskyttar Canucks: Brendan Morrison (Brad Isbister)


24/10 – Vancouver Canucks @ Detroit Red Wings 2-3

Formsvaga Vancouver åkte på ytterligare en förlust mot glödheta Detroit Red Wings. Trots massivt övertag i skott för Detroit (15-39) så blev det bara en uddamålsförlust efter storspel av Roberto Luongo i Vancouvers mål.
Hemmalaget tog ledningen med två och en halv minut kvar att spela av den första perioden genom mål av Matt Ellis efter en misstänkt interference på Luongo. Tomas Holmström utökade till 2-0 tidigt i den andra perioden i powerplay från sin sedvanliga position framför målvakten innan hete Matt Cooke reducerade till 2-1 med ett fint direktskott. Red Wings avgörande 3-1 mål kom 15:40 in i perioden kom efter individuella misstag från Canucks i försvarszon, något man helst inte gör när Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg och Tomas Holmström är på isen. Datsyuk snodde pucken från Aaron Miller som fumlade med en passning, varpå Henrik Zetterberg sen fick pucken och spelade fram till Holmström som enkelt kunde tippa in 3-1 i tom bur. Daniel Sedin reducerade till 2-3 tidigt i den tredje perioden efter ett fint backhandmål, men av någon anledning så kom Canucks inte närmare än så i en period där man bara mäktade med att skjuta fyra skott på Dominik Hasek som säkert inte klagade över det. Efter matchen var det just Canucks oförmåga att skjuta tillräckligt med skott, och nu är man dessutom sist i ligan med bara 23 skott i snitt per match.

Målskyttar Canucks: Matt Cooke (Alexander Edler, Alexandre Burrows), Daniel Sedin (Henrik Sedin, Lukas Krajicek) – PP

Noterbart

Äntligen säsongspremiär för Sami Salo!

26/10 – Vancouver Canucks @ Washington Capitals 3-2

Canucks avslutade sin fyra matcher långa roadtrip med en välförtjänt seger mot Washington Capitals. Roberto Luongo räddade 26 skott och vann sin tionde raka match mot Capitals – imponerande.
Istället för att hamna i underläge tidigt så var det Canucks som tog ledningen två minuter in i den första perioden efter mål av Daniel Sedin i powerplay. Capitals kvitterade visserligen till 1-1 efter mål av Michael Nylander, men Taylor Pyatts 2-1 mål gjorde ändå att Canucks gick in i periodvilan med övertaget. Samme Pyatt avgjorde sedan matchen fyra minuter in i den tredje perioden, och den storväxte forwarden fick mycket beröm av coach Alain Vigneault för att han vågade kombinera sin storlek med lite mer jävlar anamma. Alex Ovechkin reducerade till 3-2 med en och en halv minut kvar av matchen, och Capitals fick en onödig extrachans att kvittera efter att Sami Salo åkt ut för slashing bara tio sekunder senare.
Vancouver var märkbart taggade i matchen och samtliga mål man gjorde kom i situationer där spelarna visade uppoffring och vågade gå in mot mål – något som minst sagt varit en bristvara i matcherna mot exempelvis Detroit.

Målskyttar Canucks: Daniel Sedin (utan assist) – PP, Taylor Pyatt (Ryan Kesler), Taylor Pyatt (Brendan Morrison, Markus Näslund) – PP


28/10 – Detroit Red Wings @ Vancouver Canucks 3-2

Vancouver ställdes mot Red Wings för andra gången på bara fyra dagar, och återigen så var det laget från ”Motown” som stod som segrare efter en, trots förlusten, bra insats från Canucks sida.
Matt Cooke inledde målskyttet 05:48 in i den första perioden efter att han tagit vara på returen från Trevor Lindens skott, men bara 12 sekunder senare så kunde Red Wings kvittera efter två kostsamma försvarsmisstag från Canucks. Först misslyckades Kevin Bieksa med att plocka ner en flygande puck, varpå Pavel Datsyuk mycket enkelt kunde avfyra ett svårt skott från en position där han var skymd för Luongo i målet. Luongo gav således en ganska billigt retur, och efter mycket passivt försvarsspel från Willie Mitchell kunde Tomas Holmström enkelt lägga in 1-1. Innan perioden var slut hade även Red Wings tagit ledningen efter att Nicklas Lidström snappat åt sig pucken i försvarszon och snabbt vänt spelet upp till Mikael Samuelsson som tillsammans med Valtteri Filppula var ensamma med bara en försvarare, och efter snyggt klappklappspel mellan den svenske och finske forwarden så var det Samuelsson som tillslut kunde lägga in pucken i mål.
Trots många bra chanser för båda lagen så dröjde det 15 minuter in i den andra perioden innan det blev mål igen. Trots att Vancouver förlorade tekningen i anfallszon så visade Taylor Pyatt och Ryan Kesler vägen med härligt intensiv forechecking, varpå dem vann tillbaka pucken som tillslut hamnade hos Markus Näslund placerad mitt framför målet. Näslund kunde sedan kvittera efter att han tagit vara på sin egen retur, trots uppvaktning från flera Detroitspelare. Men med bara en minut kvar av perioden så återtog Red Wings ledningen efter ett läckert mål från Jiri Hudler, som elegant blåste förbi Canucks-backen Alexander Edler och sedan placerade pucken högt bakom Luongo som var chanslös. Edler hade en tuff kväll och var nära att orsaka ett baklängesmål i numerärt underläge sedan han fumlat med pucken på blålinjen, varpå NHLs hetaste spelare Henrik Zetterberg snodde åt sig pucken och kom helt fri med Luongo som dock kunde rädda situationen med en grym räddning.
Canucks var riktigt nära att kvittera matchen i slutsekunderna av den tredje perioden då man faktiskt hade pucken inne i Detroits mål, men efter en tydlig knuff på Chris Osgood så blåste domaren ”wash-out” och målet var således ogiltigt.

Målskyttar Canucks: Matt Cooke (Trevor Linden, Brendan Morrison), Markus Näslund (Taylor Pyatt, Ryan Kesler)

Martin Fransson2007-10-31 21:52:00
Author

Fler artiklar om Vancouver