Vancouver Canucks News v.47-48
Vancouver avslutade månaden precis som man började den - det vill säga alldeles lysande. Roberto Luongo satte nytt klubbrekord i antal raka nollor och laget stod för en av sina resultatmässigt sett bästa månader i klubbens historia.
Nyheter
Luongo i hysterisk form – satte nytt klubbrekord
Roberto Luongo fortsätter att tysta kritikerna som var tidiga med att döma ut honom som säsongens flopp. I och med Vancouvers 2-0 seger så satte Luongo nytt klubbrekord med flest antal nollor på raken, med tre stycken. Det dröjde nästan 210 minuter innan sviten kom till ett slut då Eric Belanger nätade 1-0 för Minnesota 16:38 in i den första perioden.
Sedan inledningen på november har Luongo varit helt lysande i Vancouvers mål. Vid inledningen på månaden hade Luongo ett snitt på 2.92 insläppta mål per match och en räddningsprocent på bara 90.3%, ett record på 4-7. Mot slutet på månaden hade han spelat upp sig till en snitt på 2.18 insläppta per match med en räddningsprocent på 92.2%. Lägg därtill att hans tidigare förlustrecord numer var 12-9-2, och dessutom hade Luongo noterat fyra nollor under månaden.
Historisk månad för Canucks
Med Luongo i storform har även Vancouver som lag spelat upp sig kraftigt under månaden. Sammanlagt blev det 9 vinster 2 förluster och 2 matcher med oavgjort resultat, vilket är den tredje bästa månaden i organisationens nästan 40-åriga historia. En stor anledning till lagets succémånad är även att bröderna Sedin och Markus Näslund återförenats i förstakedjan. Sedan dem första gången ställdes tillsammans i matchen mot Colorado den 3:e november så har trion kombinerat 14 mål och 28 assist, det vill säga ungefär 3,5 poäng per match. Lagkaptenen Näslund var i mycket bra form hela månaden och svarade ensam för sju mål, och med sammanlagt 11 mål och 12 assist på 26 matcher så flåsar han Sedinarna i nacken i den interna poängligan.
Luc Bourdon till AHL igen
Efter att både Sami Salo och Lukas Krajicek kommit tillbaka från deras respektive skador så fanns det inte längre utrymme för den 20-årige backen Luc Bourdon i NHL-truppen, som således skickades tillbaka till Manitoba Moose i AHL. Bourdon har visserligen inte fått lika mycket beröm som Alexander Edler, men har ändå gjort mycket bra ifrån sig i det tysta och visat att han mognat mycket som spelare i Manitoba där han har en nyckelroll i laget. Under de nio matcherna som Luc spelade med laget så noterades han bland annat för sitt första NHL-mål och ett snitt på 13 spelminuter per match.
Notiser
…. Daniel Rahimi har återigen skickats till ECHL för spel i Victoria Salmon Kings. På fyra matcher med laget har Rahimi noterats för två assist och lika många utvisningsminuter. I laget återfinns bland annat lovande målvakten Julien Ellis och den kortväxte backen Patrick Coulombe som spelade sju matcher i NHL för Vancouver så sent som ifjol.
….Markus Näslund delar numer klubbrekordet för antalet hattricks (11st) med Canucks målspruta på 80-talet, Tony Tanti. Näslund är förövrigt endast en poäng ifrån att tangera klubbrekordet för mest antal poäng i Canucks historia. Innehavaren av det rekordet är veteranen Trevor Linden.
… Alexander Edler går som tåget i Canucks. På 19 matcher har den unge svensken stått för ett mål och sex assist. Men det är inte poängen som imponerar mest hos Edler, utan snarare det sanslösa lugnet han visar upp på isen, vilket får många att dra liknelser till en ung Nicklas Lidström. Hans +9 i +/- statistiken är förövrigt bäst i hela laget, och den 21-årige svensken snittar mer än 18 minuter per match. Det råder ingen tvekan om att Alexander är klar för spel i NHL, och att han gjort sitt i farmarligorna!
... Rick ”the Ripper” Rypien är tillbaka från den skada och har skickats till AHL för att få lite matchvana. Det lär nog inte dröja innan vi får se den energiske forwarden uppe i Canucks igen.
… Markus Näslund och Sedinarna i alla ära, men årets mest positiva överraskning på forwardssidan är utan tvekan Ryan Kesler. Den 23-årige forwarden har blommat ut till en framtida kandidat till bästa defensiva forward i ligan, och coach Alain Vigneault har gett honom ett enormt förtroende den här säsongen. Med 26 matcher spelade så har den amerikanske forwarden fått spela ungefär 19:30 per match, och därtill har han producerat 7 mål och 8 assist.
Spelade matcher
20/11 – Vancouver Canucks @ Edmonton Oilers 4-5 SO
Kommentar: Oilers, som varit en munsbit för Canucks de senaste säsongerna, har med hårt arbete och mycket hjärta kunnat vände den negativa trenden som man haft mot Vancouver. Lustigt nog verkade inte Canucks laddade inför mötet mot Edmonton, trots att man bara för någon vecka sedan förlorat en mycket jämn match med 1-0 på hemmaplan efter straffar. Redan efter 14 minuter hade Edmonton en 2-0 ledning, och efter att Shawn Horcoff gjort mål med bara tretton sekunder kvar av perioden så kunde hemmalaget gå in i periodvilan med en 3-1 ledning. Trots flera onödiga utvisningar av Vancouver i mittenperioden så lyckades man ändå vända matchen och kvittera efter mål av Brad Isbister och Alexander Edler. Vändningen fullbordades sedan med sju minuter spelade av den tredje perioden då Markus Näslund stänkte in ett skott i powerplay efter en fin crosspassning från Brendan Morrison. Men bara minuten efter Canucks ledningsmål så kvitterade Oilers. Liksom i mötet förra veckan så gick matchen till straffar, och återigen var det rivalerna från Alberta som kunde ta hem mötet.
Målskyttar Canucks: Alexandre Burrows (utan assist) – SH, Brad Isbister (Ryan Kesler, Willie Mitchell), Alexander Edler (Markus Näslund, Henrik Sedin), Markus Näslund (Brendan Morrison, Alexander Edler) - PP
21/11 – Vancouver Canucks @ Minnesota Wild 4-2
Kommentar: Inför matchen, som hamnat i stort fokus i media på grund av incidenterna i föregående mötet, så skapade Derek Boogard i Wild inte direkt mindre uppseende då han hotade (?) bröderna Sedin och Markus Näslund med vedergällning för Mattias Öhlunds slashing på Mikko Koivu. Den svenska trion svarade med att – minst sagt – briljera på isen, och när slutsignalen ljöd i Xcel Energy Center så hade lagkaptenen Näslund nätat tre mål för sitt tionde hat-trick i karriären.
Matchen var annars ingen besvikelse för dem som väntade sig fysiskt spel, men till skillnad från den föregående matchen höll det sig på en ren nivå och inga fulheter rapporterades. Mike Brown noterades i sin första NHL-match för ett slagsmål mot Wilds enforcer Aaron Varos. I mål för Canucks stod Curtis Sanford, som bara släppte in två puckar (båda från Marian Gaborik) på 20 skott. Hete Ryan Kesler, som varit Canucks bäste forward så här långt den här säsongen, stod återigen för en mycket bra match.
Målskyttar Canucks: Markus Näslund (Alexander Edler, Brendan Morrison) – PP, Ryan Kesler (Aaron Miller, Curtis Sanford), Markus Näslund (Daniel Sedin, Henrik Sedin), Markus Näslund (Henrik Sedin, Daniel Sedin)
23/11 – Vancouver Canucks @ St Louis Blues 1-3
Kommentar: Blues, hänförda av finske målvakten Hannu Toivonen, stod för en fin insats då man besegrade ett ineffektivt Vancouver och satte punkt på Canucks roadtrip på tre matcher. Paul Kariya, Erik Johnson och Martin Rucinsky gjorde hemmalagets tre mål, medan fortsatt mycket duktiga Ryan Kesler gjorde Canucks tröstmål fem minuter in i den tredje perioden. Bäst i Vancouver var återigen kedjan med Näslund och Sedinarna, som tillsammans med Keslers kedja var de enda som skapade något framåt. Roberto Luongo hade inte någon av sina bättre matcher då han släppte in en eller två mål som han säkert kände att han kunde ha tagit.
Målskyttar Canucks: Ryan Kesler (Taylor Pyatt, Brad Isbister)
25/11 – Chicago Blackhawks @ Vancouver Canucks 0-2
Kommentar: Efter en tuff drabbning med mycket tacklingar och även en del handgemäng så var det Vancouver som återigen fick stå som segrare. Bortalaget Chicago med de unga supertalangerna Patrick Kane och Jonathan Toews bjöd upp till en bra kamp och vinsten säkrades inte förrän Daniel Sedin kunde lägga in 2-0 i tom bur med halvminuter kvar att spela. I motståndarmålet var Patrick Lalime mycket bra och det enda målet han släppte in var han helt chanslös på att ta.
Målskyttar Canucks: Brendan Morrison (Sami Salo, Markus Näslund) – PP, Daniel Sedin (utan assist)
27/11 – Anaheim Ducks @ Vancouver Canucks 0-4
Kommentar: Vancouver tog en imponerande seger mot regerande Stanley Cup mästarna Anaheim Ducks på hemmaplan. Todd Bertuzzi, som inför säsongen skrev på för Ducks, gjorde sin första match i Vancouver sedan han tradades från klubben inför den förra säsongen, och nog kunde den forne stjärnforwarden ha haft en roligare afton.
Det var dock bortalaget som började bäst och i den första perioden öste man skott mot Roberto Luongo som återigen var magnifik i målet. I andra perioden tappade dock bortalaget snabbt humöret då man drog på sig flera mycket onödiga utvisningar. Canucks tackade för det med att göra tre mål på drygt 13 minuter genom Markus Näslund, Ryan Kesler och Matt Cooke. Kesler blev förövrigt fult crosscheckad av Chris Pronger direkt efter målet, och backbjässen hade en sedvanlig match full med farliga humörsvängningar. Kesler fick sen punktera matchen och fastställa slutresultatet till 4-0 efter mål fem minuter in i den tredje perioden. Hur gick det för Bertuzzi då? I ärlighetens namn hade den före detta storstjärnan ingen bra match men han till skillnad från många av sina lagkamrater så höll han huvudet kallt och spelade ett schyst spel.
Målskyttar Canucks: Markus Näslund (Daniel Sedin, Henrik Sedin), Ryan Kesler (Markus Näslund, Henrik Sedin) – PP, Matt Cooke (Alexander Edler, Mattias Öhlund), Ryan Kesler (Matt Cooke, Mattias Öhlund) – PP
29/11 – Columbus Blue Jackets @ Vancouver Canucks 0-2
Kommentar: Roberto Luongo stod för 26 räddningar, och satte nytt klubbrekord i antal raka nollor när Vancouver Canucks tog sin tredje raka seger i matchen mot Columbus. Backarna Mattias Öhlund och Lukas Krajicek gjorde Canucks enda mål, och laget gjorde ett mycket bra jobb för att hjälpa Luongo med att fastställa det imponerande rekordet, vilket bland annat Sami Salos fem blockerade skott bevisar. Matchen var förövrigt precis som de två tidigare drabbningarna mycket fysisk men Vancouver stod upp bra, och både nyuppkallade Mike Brown och Jeff Cowan hamnade i handgemäng varsin gång.
Målskyttar Canucks: Mattias Öhlund (Markus Näslund, Henrik Sedin), Lukas Krajicek (Daniel Sedin, Henrik Sedin)
2/12 – Vancouver Canucks @ Minnesota Wild 1-2
Kommentar: Roberto Luongo stod för en ny stormatch men när utespelarna spelade odisciplinerat så räckte inte stjärnmålvaktens fina spel till en seger. Precis som de tidigare mötena mellan lagen så var det en ny het drabbning, och det dröjde bara tre sekunder innan matchens första slagsmål var igång då Jeff Cowan och Aaron Voros gjorde upp direkt efter tekning. Cowan var inblandad i ytterligare ett slagsmål innan perioden var slut då han tillsammans med Byron Ritchie hamnade i ett nytt handgemäng. Eric Belanger fick ”äran” att avsluta Roberto Luongos nolla då han efter nästan 17 minuter spelade av den första perioden gjorde 1-0 i PP. Vancouver kvitterade emellertid till 1-1 fem minuter in i den andra perioden efter mål av Mike Brown, men Wild var det bättre laget och tog tillslut hem två poäng då Aaron Varos gjort matchavgörande 2-1 innan den andra perioden tagit slut. När Canucks skulle kämpa ifatt i tredje perioden så drog man istället på sig tre onödiga utvisningar, vilket det mer disciplinerade motståndarlaget tackade för.
Målskyttar Canucks: Mike Brown (Lukas Krajicek, Taylor Pyatt)