Lagbanner
SvenskaFans rankar: 1. Vancouver Canucks

SvenskaFans rankar: 1. Vancouver Canucks

Efter två raka President’s Trophy-titlar kan man tro att allt är guld och gröna skogar i Vancouver. Ett lag som numera har en grundstomme som växt sig samman till att vara bland de mest pålitliga poängplockarna i grundserien. Ändå finns det massvis av frågor som ständigt cirkulerar kring laget. Men kanske det största samtalsämnet den senaste tiden är vem som skall stå i mål? Om laget lyckas räta ut frågetecknen tror vi här på SvenskaFans att det blir ännu en framgångsrik säsong för Vancouver.

Låt oss börjar där vi slutade förra säsongen. Efter en dålig start på säsongen 2011/2012 där Vancouver tidigt halkade efter kämpade sig laget tillbaka sakta men säkert till toppen av den nordvästra divisionen. Laget avslutade säsongen med att för andra året i rad vinna President’s Trophy som etta i hela NHL. Många hade nog satsat en och annan krona på att Vancouver skulle gå långt i Stanley Cup slutspelet, men det blev istället tidig semester mot Los Angeles.
 
Efter att presterat de två bästa säsongerna poängmässigt i klubbens historia samt att laget gått till Stanley Cup final för två säsonger sedan kan man förstå att det inte behövs justeras så mycket i laget då spjutskompetensen redan är på plats. Trots det så kan ett enda byte förändra en hel del för klubben. Vi pratar om lagets tidigare lagkapten och en gång stöttepelare, Roberto Luongo. Med ett långtidskontrakt, en massa pengar uppbundet för klubben och en hungrig lärling som knackar på dörren för att ta över förste spaden så kommer diskussioner om Luongos vara eller inte vara i Vancouver återigen bli ett hett samtalsämne tills den dag det faktiskt sker en trade.
 
Även den här säsongen kommer laget att förlita sig väldigt mycket på lagets förstakedja med Sedinarna och Burrows. Tidigare säsonger så har Alain Vigneault provat att flytta bort Burrrows för att se om det finns något bättre alternativ till Sedinarna. Det slutar oftast med att de tre spelare trots allt står där tillsammans på isen. Speciellt med tanke på att Vancouver ännu inte har plockat upp några nya anfallsspelare så har jag väldigt svårt att se en förändring på förstakedjan.
 
Beroende helt på när och om ligan kommer igång så får vi se hur mycket Ryan Kesler missar efter att ha opererats för en axelskada som också blev en ursäkt för den mellansäsong som förra säsongen blev för amerikanen. Om man kan få tid att läka ordentligt så vet vi att han har kvaliteter att lyfta laget till de höjder som fansen numera kräver av Canucks.
 
På backsidan så skall det bli väldigt intressant att se hur Jason Garrison klarar att fylla hålet som Sami Salo lämnat efter sig. Salo som är en mycket omtyckt och uppskattad back med den stora styrkan som duktig PP back. Dock så har den gode Sami varit lite för skadebenägen i karriären för att Canucks skall kunna luta sig mot honom som en topp-fyra back. I det fallet känns Garrison som en vettig ersättare. Man får en över 10 år yngre back, spelade 10 matcher mer än Salo och gjorde nästan dubbelt så många mål under förra säsongen.
 
Målvakter:
 
Om man vill ha en fingervisning av vad som var framtiden för Vancouver Canucks så kan man enkelt backa bandet till förra årets Stanley Cup slutspel. Fram mot de sista avgörande matcherna så var Cory Schneider den spelare som blev vald att vakta buren, medans den mer rutinerade Roberto Luongo fick snällt vakta båsdörren.
 
Att laget har två målvakter av högsta rang är det inget tvivel om. En ung och hungrig i kombination med en rutinerad i världsklass är något som de flesta NHL klubbar skulle kunna tänka sig att offra både det ena och det andra för. Kombinationen Luongo/Schneider vann för bara två säsonger sedan William M. Jennings Trophy för minst insläppta mål i grundserien.
 
Frågan är nu hur Schneider kommer att klara av att spela 50+ matcher plus slutspel. Mycket tyder på att killen inte har några nerver och så länge som han inte drar på sig några skador eller de kramptendenser som han råkat ut för ett antal gånger så borde han klara av uppgiften väl.
 
Om nu Luongo blir kvar i Vancouver så kommer han inte att spela lika mycket som han vill. Många som kritiserat Luongo genom åren har klagat på att han spelar på tok för många matcher för att orka hålla skärpan även i slutspel. Om nu Luongo ställs åt sidan så kan han mycket väl bli en joker i slutspelet om han är kvar i organisationen.
 
Som tredje alternativ bakom de båda förstaklassmålvakterna hittar vi svensken Eddie Läck. En spelare som har funnits i Vancouvers organisation sedan 2010 då han lämnade Brynäs för att prova lyckan i NHL. Läck som spelat ett antal försäsongsmatcher inför förra säsongen i Canucks tröjan förväntas bli backup till den målvakt som blir kvar om det sker en flytt.
  
Backar:
 
Försvarsbesättningen är den plats som det har gjorts störst förändringar inför säsongen. Canucks har släppt spelare som trotjänaren Sami Salo, tunge Aaron Rome och Marc-Andre Gragnani som var upplockad på trade deadline förra säsongen.
 
Med Jason Garrison ny i laget hoppas lagledningen att han skall kunna bidra med mål och fylla hålet som Sami Salo lämnat efter sig. Garrison blir bland de bäst betalda backarna i laget och kommer troligen att utgöra backpar tillsammans med Alexander Edler.
 
Förutom paret Garrison/Edler har laget även paret Dan Hamhuis och Kevin Bieksa. Tillsammans utgör de fyra en väldigt defensivt stark topp-fyra backlinje som alla kan bidra med både assist och mål.
Bakom dem finns Keith Ballard som många fortfarande hoppas skall nå upp till en stabil nivå för att platsa i laget. Vid hans sida väntas Christopher Tanev få mer speltid i och med att Aaron Rome lämnat. Tanev som endast är 22 år har visat glimtar av att kunna bli en riktigt stabil back under de matcher som han fått chansen de senaste säsongerna.
 
Om det blir några skador så finns Andrew Alberts och Derek Joslin som plockades upp som free agent under sommaren redo. Joslin spelade 44 matcher för Carolina förra säsongen och producerade 2 mål och 2 assist på de matcherna.
 
Kikar man på ungdomarna som finns i systemet och som eventuellt kan få några inhopp så har man två väldigt spännande killar som väntas ta plats i laget inom något år. Kevin Connauton som plockades upp i tredje rundan av 2008 års draft har sina styrkor i offensiven med framförallt ett hårt skott. Connauton var förra säsongen uttagen till AHL All-Stars och vann där hårdast skott tävlingen. Yann Sauve som plockades upp i andra rundan av 2008 års draft är en stor och tung back som är en så kallad ”shut-down guy” dvs. en kille som skall kunna spela mot motståndarnas bästa killar.
  
Forwards:
 
Här finns det egentligen inte så mycket att rapportera utan det handlar mer om att de spelare som kanske inte riktigt nådde upp till den nivån som man kan förväntas av ett lag som så många poängplockare. Framförallt var det mycket tydligt i slutspelet.
 
Om vi skall titta på kedjorna så måste man börja med första trion med Daniel, Henrik och Burrows. Lagets tre bästa poängplockare gjorde tillsammans 200 poäng (72 mål + 128 assist) i grundserien 2011/12. Att kedjan är viktig är rätt tydligt och även den här säsongen krävs det att de tre fortsätter att producera i den takt som har gjort de till en av ligans respekterade.
 
I andra kedjan förväntas David Booth, Ryan Kesler och Chris Higgins att platsa. Beroende när säsongen kommer igång så kan det dröja innan vi får se Ryan Kesler vara i full matchform igen efter en operation i sommar. Något som kommer att provas i början på säsongen är att låta Zack Kassian få speltid på andra kedjan. En spelare som det finns en hel del förhoppning om att han äntligen skall bli den spelare som han har potential att vara. Jag ser dock gärna att ”American Express” kedjan med Booth, Kesler och Higgins kvarstår då det ger mer flexibilitet till kombinationerna i bakom topp sex.
 
Tredje och fjärde kedjan är där det kommer att provas runt i olika konstellationer under säsongen. Att Manny Malholtra och Maxim LaPierre kommer att spela center i kedjorna är rätt säkert. Runt de spelarna finner vi spelare som Mason Raymond, som under sommaren har gått ner i lön för att slippa arbitration. Jannick Hansen som den gångna säsongen gjorde sin poängbästa säsong med 39 poäng (16 mål och 23 assist).
 
Om vi kikar på ungdomarna som just nu är utanför laget finns det en hel del spännande namn som jag hoppas skall få speltid under säsongen. En spelare som förväntas komma in i laget så länge som Ryan Kesler är borta är Jordan Schroeder. Vancouvers första val i draften 2009 har spelat de två senaste säsongerna i AHL. Där producerade han 44 poäng (21 mål och 23 assist) på 76 matcher under 2011/12. Nackdelen med Schroeder är hans storlek. Han är endast 173cm, men det kompenserar han med snabba handleder och en skicklighet som passar för spel i både boxplay och powerplay.
 
En annan spelare som knackar på dörren till NHL är svensken Anton Rödin. En spelare som blev vald i andra rundan av 2011 års draft. Tidigare spelat i Brynäs och spelade i AHL förra säsongen. Där plockade han 27 poäng (10 mål och 17 assist) på 62 matcher. En duktig skridskoåkare med bra puckkontroll och ett bra skott. En spelare som klarar av det fysiska spelet som krävs i NHL och borde passa bra i en checking line.
 
Ytterligare ett namn som vi i Sverige kan få kika på nära håll och är rapporterat att bli kvar hela säsongen i AIK är dansken Nicklas Jensen. En spelare som valdes i första rundan av 2011 års draft. Jensen är en stor och stark spelare det vill säga en typisk power forward. Han gillar att gå en mot en i hörnen och är svår att ta pucken från. I skrivande stund har Jensen spelat 10 matcher i årets elitserie och leder AIKs interna poängliga med 7 poäng (5 mål och 2 assist) på 10 matcher.
 
Nyckelspelare:
 
Henrik Sedin, Daniel Sedin, Ryan Kesler, Cory Schneider
 
Nyförvärv:
 
Jason Garrison – från Florida – free agent
Derek Joslin – från Carolina– free agent
Guillaume Desbiens – från Calgary -  free agent
Patrick Mullen – från Carolina – free agent
 
Förluster:
 
Sami Salo – till Tampa Bay – free agent
Aaron Rome – till Dallas – free agent
Marc-Andre Gragnani – till Carolina – free agent
Samuel Påhlsson – till Modo – free agent
Mark Mancari – till Buffalo – free agent
 
Svenskar:
 
Henrik Sedin, Daniel Sedin, Alexander Edler, Eddie Lack
 
Coach:
 
Alain Vigneault
 
Preliminär laguppställning:
 
Daniel Sedin – Henrik Sedin – Alexandre Burrows
David Booth – Ryan Kesler – Chris Higgins
Mason Raymond – Manny Malholtra – Jannick Hansen
Dale Weise – Maxim LaPierre – Zack Kassian
 
Dan Hamhuis – Kevin Bieksa
Alexander Edler – Jason Garrison
Christopher Tanev – Keith Ballard
 
Cory Schneider (Roberto Luongo)
 
Andra notabla spelare: Jordan Schroeder, Kevin Connauton, Eddie Läck
 
---

Bästa nyförvärvet: Jason Garrison
 
Med en defensiv som inte gjorde bort sig under förra säsongen så är det små finjusteringar som behövs för att lyfta laget tillbaka till en ny Stanley Cup final. Jason Garrison kommer bli en viktig del i spelet både offensivt och defensivt. Kan han producera poäng som han gjorde den gångna säsongen så har laget stor chans att åter ge staden något att glädja sig åt.
 
Värsta förlusten: Sami Salo
 
Trotjänaren Sami Salo valde till slut att lämna Vancouver efter tio säsonger i klubben. Trots ständiga skadeproblem så var Salo en viktig del i Vancouvers framgångar de senaste säsongerna. Som poängplockare i powerplay, defensiv bjässe och mentor åt Alexander Edler var han en stor favorit både i och runt laget. Sami som nu är 38 år gammal börjar se slutet av sin karriär och det är synd att han inte fick avsluta sin karriär i den klubb som han spenderat den mesta tiden av sin hockeykarriär.
 
Årets poängkung: Daniel Sedin
 
Att välja vem av Daniel eller Henrik som blir poängkung är lite som att försöka skilja de två åt. Daniel har dock varit den mer konsekventa poängplockaren när bröderna har spelat tillsammans. Får han vara skadefri tror jag att Daniel kommer att plocka hem den interna poängligan i år igen.

 
Årets nykomling: Zack Kassian
 
En spelare som förra säsongen spelade 17 matcher får i detta fall klassas som en nykomling då han får göra sin första hela säsong med laget. Kassian, som Canucks fick ge upp Cody Hodgson för, har potential att kunna bli den tunga och tuffa spelare som Canucks verkligen behöver i laget. Mycket talar för att Kassian kan få en plats i andra kedjan och det borde ge honom förutsättningar att kunna skapa lite poäng. Låt oss hoppas att det äntligen lossnar för Zack den här säsongen.

 
Årets genombrott: Cory Schneider
 
Tidigare klassad som ligans sämst bevarade hemlighet förväntas ta över som förste målvakt den här säsongen. Med en stark defensiv framför sig och en ständigt redo Luongo i båset hoppas vi att det skall hjälpa Schneider till stordåd

1. Vancouver Canucks
2. Los Angeles Kings
3. New York Rangers
4. Pittsburgh Penguins
5. Boston Bruins
6. Philadelphia Flyers
7. Chicago Blackhawks
8. Carolina Hurricanes
9. Minnesota Wild
10. St. Louis Blues
11. San Jose Sharks
12. Washington Capitals
13. Nashville Predators
14. Detroit Red Wings
15. Tampa Bay Lightning
16. New Jersey Devils
17. Buffalo Sabres
18. Ottawa Senators
19. Dallas Stars
20. Colorado Avalanche
21. Phoenix Coyotes
22. Florida Panthers
23. Toronto Maple Leafs
24. Anaheim Ducks
25. Edmonton Oilers
26. Montreal Canadiens
27  Calgary Flames
28. Winnipeg Jets 
29. New York Islanders
30. Columbus Blue Jackets  

Wai Kei Fung2012-10-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om Vancouver