HIF vann efter urladdning i andra halvlek

TFF stod upp väl i första halvlek och var med i matchen men i andra halvlek fanns det bara ett lag på plan, nämligen HIF.

Så var det slut på det roliga, TFFs förlustfria svit på tre matcher bröts av ett HIF som visade upp mästartakter. Det krävdes dock en halvlek och förmodligen en utskällning av Nanne för att HIF skulle vakna till liv och trycka in bollen bakom Pål Lundin. Andra halvlek hann knappt börja förrän ex-TFFaren Michael Hansson gav HIF ledningen. Hans Eklund och Rade Prica utökade sedan och såg till att HIF vann med klara och mycket rättvisa 3-0.

Trots att HIF spelade under sin kapacitet i första halvlek hade man redan i den tredje minuten ett jätteläge att ta ledningen. Björn Johansen fick drömläge och hade bara Pål Lundin mellan bollen och målet men på något märkligt sätt sköt han rakt på Pålle som kunde rädda. Målchansen för Johansen kom till efter ett läckert kortpassningsspel från HIFs sida.

I den sjunde matchminuten fick Alvaro Santos ett fint frisparksläge och ånyo tvingades Pålle att göra en räddning, denna gång till hörna. Skottet från Santos var hårt och hade förmodligen träffat ribban om Pålle inte sträckt ut sin fulla längd. Hörnan som kom till efter frisparken blev den första av fem på raken! Trots fem raka hörnor lyckades man inte skapa någon direkt farlighet och istället kunde TFF flytta upp sina positioner något.

Då den värsta anstormningen från HIF lagt sig tog TFF över spelet en stund. Christian Andersson slet sig loss i den 17:e minuten ute på sin vänsterkant och levererade en fin passning in till Patrik Svensson som sökt sig in i mitten. Patrik avlossade kanonen och Sven Andersson fick göra sitt första riktiga ingripande i matchen. Sven räddade bollen med visst besvär.

Även nästa målchans stod TFF för. Det var i den 27:e minuten som Mika Kottila fick en lång boll mot sig en bra bit förbi HIFs försvar som inte riktigt hängde med i spelomvändningen. Kottila rusade mot mål men även Sven Andersson rusade ut och hann avvärja Kottilas målchans cirka 2 meter utanför straffområdet. Undrar om Kottila inte varit först på den bollen om man hade satt högsta fart? En liten petning på bollen hade räckt för att passera Sven och så hade det stått 1-0 till TFF.

I den 33:e minuten fick HIF en trippelchans. Först var det Michael Hansson som fick ett guldläge att göra mål på men fick en lustig träff på bollen och Pål, som var på väg åt fel håll, lyckades få ena handen på bollen. Bollen fick då en minst lika lustig skruv och Pål fick kasta sig mot stolpen för att stöta bort bollen från mål. Då dök Alvaro Santos upp och försökte peta in bollen men han fick en dålig träff med högern och läderkulan seglade långt förbi mål.

Efter 35 minuters spel var nog de flesta, 9 670 personer på Olympia, beredda på att HIF skulle ta ledningen. En helt frispelad Michael Hansson chippar elegant över en utrusande Pål Lundin och bollen seglar mot mål, men i sista sekund kommer Mattias Kronvall till undsättning och lyckas på något märkligt sätt nicka bollen i insidan av stolpen och rädda TFF från ett underlägesmål.

Matchen tog här fart på allvar igen och i den 39:e minuten passade Jens Svensson ut bollen till Jonas Nilsson på vänsterkanten. Jonas fick på ett härligt inlägg och bollen damp ner precis framför en helt fri Mika Kottila men denna fick endast en halvträff och bollen kunde relativt enkelt räddas av Sven Andersson. Kottila stördes förmodligen av att han fick solen i ögonen och därför blev skottet inte bättre. Borde gett TFF ledningen.

Första halvleks sista målchans hade HIFs Lars Bakkerud med ett pressat kanonskott som Pålle räddade till en hörna som visade sig bli resultatlös, detta i den 41:a minuten. I paus fick Ståplatsredaktionen några ord med avstängde Mikael Danielsson som befann sig på läktaren.

”Min puls ligger nog på 180 nu, det är en spännande match. Det skapas många chanser mot oss och jag tycker att vi kommer för långt ner i banan, speciellt med våra mittfältare. HIF har stundvis skapat en jäkla tryck mot våra backar och det känns otäckt varje gång de kommer runt på kanterna. Annars tycker jag att våra kontringar känns väldigt vassa och att vi trots allt är med i matchen”, sade Danielsson.

Andra halvlek startade och det hann inte gå mer än fyra minuter förrän HIF kunde tillskrivas 1-0 genom Michael Hansson. Anfallet startades genom just Micke Hansson där han elegant serverade Hans Eklund ute på vänsterkanten med en fin djupledsboll. Eklund vände bort Ola Larsson och passade in till en helt fri Hansson i straffområdet och 1-0 var ett faktum. Oroväckande tamt försvarsspel från TFFs sida som annars gjort en bra insats i matchen.

Efter målet vaknar HIF till liv på allvar och etablerar ett tryck mot TFF. Trots detta var det TFF som skapade nästkommande målchans, detta genom ett fräsande skott av Christian Andersson i den 53:e minuten. Sven Andersson räddade till hörna som senare blev resultatlös.

Nästa riktigt vassa målchans innebar 2-0 till HIF. Björn Johansen slog matchens passning genom TFFs mittbackar och Hans Eklund kunde ensam mot Pål Lundin enkelt sätta bollen i nätmaskorna. Johansens passning höll mycket hög kvalité och det gick helt enkelt inte att missa från Eklunds sida.

HIF tar över matchen helt och hållet och TFF går på knäna och det börjar likna utklassning. I den 69:e minuten passar Micke Hansson till Santos som via en läcker klackspark frispelar inhoppare Rade Prica som klipper till direkt. Pål Lundin kan dock ta hand om det något lösa skottet. Ett riktigt mönsteranfall från HIF!

HIF kunde sedan mycket välförtjänt även göra 3-0 på TFF. En mycket trött backlinje hinner inte med när Rade Prica får en löpboll ute på vänsterkanten. Prica sätter fart in mot straffområdet, stannar upp och drar Peter Abelsson som just hunnit ikapp för att sedan busenkelt placera bollen till höger om stackars Pål Lundin i målet.

TFF fick dock ett bra läge att reducera i matchens 90:e minut då Johan Andersson lättade bollen förbi Sven Andersson långt ute i HIFs straffområde. Bollen rullade sakta men säkert mot HIFs mål men kunde rensas bort endast någon centimeter från mållinjen av Jesper Jansson (?).

Matchen slutade mycket rättvist 3-0 till HIF där i stort sett alla i Helsingborgslaget förtjänar pluspoäng. I TFF fanns det väldigt få glädjeämnen och endast Pål Lundin och Thomas Magnusson får betyget godkänt.