Intervju med Stefan Lundin - Del III

Den tredje och sista delen rör taktik. Vi går på djupet och diskuterar Gustafs djupledlöpningar och de nervösa slutminuterna på matcherna.

De fasta situationerna har ni blivit bättre på i år. Både genom Jimmy Svensson och Martin Ericsson. Är det något ni har övat mer på?

- Ja, vi har övat mer på det. Men jag tror också de spelarna har speciella egenskaper för det.

Vad man inte sett så mycket att är mål av Gustaf Andersson genom djupledslöpningar däremot...

- Nej, det tycker jag också. Men det är också som Gustaf själv säger, han är mycket bättre som fotbollsspelare idag. Men i den senaste matchen var det den Gustaf vi vill se. Djupledslöpning och skott. Inga hack eller vända upp. Det har nog blivit så när han känner att han är en lite bättre spelare så vill han göra lite mer med bollen. Speciellt övergångarna från Bengt Andersson saknar man, då Gustaf verkligen plöjde fram oh störtade mot mål, säger Lundin och man kan känna på sig hur han visualiserar ett av fjolårets mål när han hittar det där breda leendet.

Jimmy Svensson är tillbaka från skada. Det betyder att vi har det väldigt bra ställt på vänsterkanten. Är Jimmy ett lika hett alternativ på vänsterbacken som på vänstermittfältet?

- Han kan ju spela både vänsterback och vänstermittfältare, det gäller bara att ta ut rätt lag för oss. Så det är inte omöjligt att vi kan se honom som vänsterback. Men nu tycker jag Pontus (Kåmark) var bra sist. Han såg bättre ut mot Örebro än i de sista matcherna innan landslaget.

Inga funderingar flytta över Pontus Kåmark till högerbacken, då Jon Inge Höiland spelat så bra som högermittfältare?

Stefan Lundin tvekar och säger:
- Jag tycker ändå att Höiland är en bättre ytterback. Han styrka finns i snabbheten, han är en otroligt bra back, Jon Inge.

Visst är det så, att med Jon Inge Höiland och Jimmy Svensson som ytterbackar har vi offensivlusta utan motsvarighet på de positionerna i allsvenskan. Frågan är dock vart Pontus Kåmark ska ta vägen då? Vågar man peta honom efter att han blev uttagen till landslaget? Samma fråga gäller Mikael Sandklef. Kan man verkligen peta honom efter hans så spännande comeback efter sin skada?

Är det realistisk att tro att man kan vinna SM-guld när man inte har en spelare med i topp av skytteligan?

- Det är en bra fråga. Nu gör vi hyggligt mycket mål ändå, men nog skulle vi vilja ha lite fler mål framåt ändå. Både Sebastian (Henriksson) och Gustaf (Andersson) har missat mycket målchanser. Detta skiljer ju Gustaf i år från ifjol. Men det kan ju fortfarande ändras. Man får ju även ha i åtanke att vi är ju bara två poäng från serieledning.

- Å andra sidan bygger mycket vårt spel på att när motståndarna går ner i banan ska vi ha mycket folk i deras straffområde. Många lag faller ner direkt när de tappar bollen. Tränaren rusar ju upp och ropar: ”Hem, Hem!”

En sak som en av våra läsare lagt märkte till är att direkt efter avspark så går bollen ofta ner till Magnus Erlingmark som i sin tur slår bollen rakt upp till anfallarna. Varför gör ni så?

- Det gör nästan alla lag. Det är en markering från vår sida när vi gör så. Man ska inte börja passa bollen i backlinjen. Då kan motståndarna trycka på och kanske vinna bollen på vår planhalva istället. Det kan, i bästa fall, lägga sig som en slags ”hinna” i bakhuvudet på spelarna. Man ska visa att ”bollen ska framåt”. Gör man det bra kan man ju få ett inkast eller en frispark direkt på motståndarnas planhalva. Det är bättre att visa att ”där ska vi spela idag”, säger Stefan och pekar som om han hade motståndarnas planhalva framför sig, när det i själva verket är två frågvisa änglar som flitigt lyssnar till hans resonemang.

Vi har ofta i år haft svårt att ”döda” matcherna. Det har blivit onödigt spännande mot slutet då vi inte lyckats göra så många mål som man kan önska. Vad beror det på, tror du?

- Ja... jag har inget bra svar på det. Alla lag har nästan råkat ut för det. Däremot har vi väldigt sällan släppt in mål och tappat vår ledning. Vi har inte dom kvaliteterna i laget att vi kan vinna alla matcher med fyra eller fem mål. Istället måste vi jobba otroligt hårt för att vinna våra matcher. Sen är det ju också så att för många lag så är det ju årets match när IFK Göteborg kommer på besök. Många lag gör en av sina bästa matcher för säsongen när de möter oss. Det är så för Sundsvall, Örebro nu senast och stockholmslagen. Elfsborg ska vi inte prata om... Vi har ju en klar nackdel av att befinna oss i det läget.

Hur gör ni då vid en ledning. Vill ni bevaka den eller försöker ni få killarna i laget att spela på samma sätt som innan?

- Det handlar aldrig om att vi inte vill agera annorlunda. Det gäller att vårt mittfält och anfall går ner och hjälper försvararna. Det är ju jag och Jonas (Olsson) som mår sämst om vi inte klarar av att hålla ledningen, fastslår Stefan Lundin, då jag påpekar hur nervös man blir ibland.

- Det är ju inte något som vi vill ska ske, avslutar han.

De visa orden får avsluta hela intervjun med Blåvitts tränare Stefan Lundin. En intervju som gav mycket. Mycket av det man undrat över under säsongen har man bringat klarhet i nu. Det är bara att hålla tummarna för att nästa långa samtal med Lundin handlar om vi kan sammanfatta säsongen med ett enda ord: SM-guld!

Stefan Sjöblom & Christian Arvidson2001-09-15 08:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel