Lagbanner

Historien om Green Bay Packers del 1

Packers är det kanske mest välkända amerikanska fotbollslaget för oss svenskar. Laget förekommer t.ex. i serien That 70's show där en Packers hjälm används i flera avsnitt, flera av karraktärerna besöker också en Packers-Bears match under ett avsnitt. Lagets långa och framgångsrika historia presenteras nedan. Del 2 följer om nån timma eller två!

Green Bay Packers är utan tvekan NFLs bästa lag genom alla tider med 12 titlar. Laget är också det tredje äldsta i ligan och historien om laget är helt klart lite speciell.

Därför är Green Bay Packers så speciella

Anledningen till att jag håller på Giants är att jag råkade se en match med laget för några år sen, men när jag började lära mig mer om ligan så fick jag alltmer respekt för Green Bay. Idag så har jag Green Bay som mitt andra lag i ligan, dels för deras fantastiska historia, dels för att laget ägs av fansen och inte av någon rik gubbe. Packers ägs idag av 111 967 personer som sammanlagt har över 4 000 000 aktier. Ingen enskild person får äga över 200 000 aktier, vilket omöjliggör alla försök att köpa klubben. Eftersom ingen heller skall köpa aktier i klubben med förhoppningen att få utdelning ekonomiskt av detta så står det i Packers stadgar att alla pengar som finns kvar i företaget efter en nedläggning skall tillfalla ”Green Bay Packers Foundation” som är en välgörenhetsorganisation.

Packers är också berömda för sin löjligt långa väntetid på season tickets. Då alla som redan har ett säsongskort kan förnya det varje år så blir endast några hundratal årskort lediga varje år (ett år blev endast 70 årskort lediga!). Detta i sin tur leder till de som står på listan kan få vänta en hel livstid utan att någonsin få ett säsongskort. För närvarande står 78 000 personer på väntelistan (endast Giants med 135 000 på sin lista har fler, men Giants väntetid är kortare, bara 15 år). Den långa väntelistan kommer också av att man kan ärva säsongskort och därmed bli garanterad att få säsongskort så länge man vill. Den långa väntetiden har gett upphov till att många sätter upp nyfödda på listan direkt när de föds och hoppas att den nyfödda under sin livstid skall få biljetterna. Många tar också med platsen i väntelistan i sina testamenten. Om man sätter upp sig på listan idag så bör man få en biljett till säsongen 2074 eller 75. Just den här långa väntelistan har gett upphov till många skämt i amerikanska tv-serier, t.ex ”That 70’s show” som utspelas i Wisconsin där framförallt pappan ”Red” är fanatisk Packers fan. Packers är rent allmänt ett vanligt favoritlag i tv-serier, antagligen för att laget är ett av de mest omtyckta i landet.

De tidiga åren (Lambeau åren)

Packers grundades 14 augusti 1919 av Curly Lambeau och George Calhoun. För att ha råd med material (tröjor, skor och liknande) så fick Lambeau pengar av sin arbetsgivare Indian Packing Company, därav namnet ”Packers” och det tidiga smeknamnet ”Indians”. Packers hade de tidiga åren stora problem med sina finanser och för att rädda klubben så gick en grupp rika personer ihop i det som idag kallas ”hungry five”. De var dessa fem personer som gjorde Packers till ett lag ägt av fansen, de behövde helt enkelt få in pengar, så de sålde av aktier i laget till allmänheten.

Packers kom in i NFL ett år efter det att ligan startades och redan tidigt så fick man en stor rival i Chicago Bears (mer om detta i historien om Bears). De första åren gick det inte så bra för Packers, till stor del på grund av de ekonomiska bekymren. Men 1927 så började laget på allvar lägga sig i kampen om titeln, man slutade till sist tvåa efter Giants. 1929 vann man sin första titel efter att ha gått genom säsongen utan en enda förlust. Triumfen upprepades både 30 och 31 och Packers blev därmed första laget att vinna ligan tre år i rad. Packers blev i och med segern 31 ligans bästa lag genom tiderna, en titel man sedan dess innehaft själva eller tillsammans med Chicago Bears (med undantag av mellantiden mellan Bears titel 1943 och Packers titel 44, under detta år var Bears ensamma ettor).

1936 vann Packers sin första titelmatch (innan 1933 så avgjordes NFL i ett ligasystem utan slutspel). Matchen spelades i New York mot Boston Redskins (samma lag som idag spelar i Washington). Matchen var väldigt ensidig och Redskins mäktade endast med två field goals och ingen TD.

Green Bay spelade för övrigt sina hemmamatcher på Green Bay City Stadium, en arena som från början (1925) endast hade 6 000 platser och som aldrig blev större än 25 000 platser. I över 30 år spelade världens bästa lag på en arena som inte ens var en tredjedels storlek av t.ex. Giants arena (Polo Grounds).

En stor del av förklaringen till Packers seger 1936 och vinsterna 39 och 44 kan stavas Don Hutson. Hutson var först och främst en receiver. På den här tiden så passade man bollen i mycket liten utsträckning, men i och med Hutson så började Green Bay passa oftare. På tio år hade Hutson 500 catches, en fantastisk siffra med tanke på att han spelade på 30 och 40-talet. Hutson var också en väldigt bra Safety och hade 30 INTs de sex åren han spelade positionen. Man kanske tycker att det räcker att spela både förvar och anfall, men Hutson tog också han om Field Goals (7 stycken i karriären) och extra points (172 stycken) för Packers. Hutson innehar än idag en del NFL rekord.

Fram tills Hutsons pensionering 1945 var Packers alltid med i toppen och förutom titlarna 36, 39 och 44 så var man också i finalen 1938.

Tiden efter Lambeau och Hutson

Hutson gick som sagt i pension 1945 och fem år senare lämnade också Lambeau laget. De närmaste tio åren kan beskrivas som Packers första riktigt dåliga period i historien. Laget missade slutspelet tio år i rad efter att Lambeau lämnat och 1958 gjorde laget sin sämsta säsong någonsin och slutade med 1-10-1 som resultat. Det blev i och med detta tydligt att laget behövde förändring och förändring blev det helt klart när man anställde Vince Lombardi som ny Head Coach. 

Det enda positiva som hände under perioden 49-59 var att man 1957 fick en ny arena. Arenan som först fick namnet "New City Arena" bytte namn till Lambeau Field 1965 efter den forna grundarens död.

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2010-03-09 20:46:00
Author

Fler artiklar om NFL