Lagbanner
Bokslut Atlanta Falcons

Bokslut Atlanta Falcons

Efter ett katastrof år där både HC och GM fick lämna kom play call-gurun Arthur Smith in som ny HC och en ny GM. Tillsammans med den evige Matt Ryan fick de pussla ihop ett lag som både skulle ingjuta en glöd av en ny tid samtidigt som en föryngring skulle ske. Det blev en anonym säsong där man trots allt var närmare ett playoff än vad många trodde.

Förväntning inför säsong

Att laget skulle vara bättre än de var 2020 tror jag alla var övertygade om. In hade Titans hyllade offensiva koordinator Arthur Smith och även en ny general manager. Med Smith vid rodret skulle QB Matt Ryan få en nytändning men som en blixt från klar himmel byttes stjärnreceivern Julio Jones till just Titans och kvar blev endast Calvin Ridley. Dock hade man lyckas välja generationstalangen Kyle Pitts som har alla verktyg för att vara Falcons nya stjärna. Det är klart att ingen trodde laget skulle nå ett playoff i en division med både Carolina, Tampa Bay och New Orleans men att få se glimtar av en glimrande offensiv a la Smith hoppades vi starkt på.
Man har alltid höga förväntningar på QB Matt Ryan och det hade vi också men det kändes inför säsongen att det skulle bli sista året och att han sedan skulle bytas eller släppas. Dock har han det dyra kontraktet och vi trodde en omstrukturering skulle skett innan säsongen. Det skall dock nämnas att  Ryan på många sätt är hela Falcons i kropp och själ och tillsammans med DT Grady JArrett, Deion Jones och Jake Matthews är han den stora ledaren i laget.

Resultatrad (7-10)

Philadelphia Eagles 6 - 32 L
@ Tampa Bay Buccaneers 25 - 48 L
@ New York Giants 17 - 14 W
Washington Commanders 30 - 34 L
New York Jets 27 - 20 W
@ Miami Dolphins 30 - 28 W
Carolina Panthers 13 - 19 L
@ New Orleans Saints 27 - 25 W
@ Dallas Cowboys 3 - 43 L
New England Patriots 0 - 25 L
@ Jacksonville Jaguars 21 -14 W
Tampa Bay Buccaneers 17 - 30 L
@ Carolina Panthers 29 - 21 W
@ San Francisco 49ers 13 - 31 L
Detroit Lions 20 - 16 W
@ Buffalo Bills 15 - 29 L
New Orleans Saints 20 - 30 L

Summering av säsong

Vi trodde aldrig att Falcons skulle vinna så pass mycket som man gjorde. Att man avsluta säsongen med 7-10 är trots allt imponerande med tanke på vilket haveri man hade på den defensiva sidan av bollen. Att man dessutom efter 9 omgångar var 4-4 och trots allt hade en känsla att man kunde utmana är ett stort plus till laget. Dock blev resten av säsongen en besvikelse och med en WR Calvin Ridley som på grund av depression fick stå över i stort sett hela säsongen fanns det inte mycket kvar. Dock lyckades man skapa ett tvåhövdad monster i RB/WR Cordarelle PAtterson som blev lagets ledande receiver och runningback och visade att framtiden kanske är en hybrid av de två positionerna. 
Vi fick se två stora genombrott där den ena var cornerbacken AJ Terrell som endast tillät 200 yards i ett försvar som hade enorma svårigheter med att sätta press på motståndarens Quarterback. Även TE Kyle Pitts hade en rookie-säsong som i det tysta var sanslös. Att som Tight End och rookie fånga passningar för 1,026 yards är inget annat är otroligt men endast 1 TD dock men det lär bli fler. 

Förväntad startuppställlning under säsongen

QB: Matt Ryan
RB: Mike Davis / Coradelle Patterson
WR: Calvin Ridley (Tajae Sharpe)
WR: Olamide Zaccheus
SLWR: Russell Gage
TE: Kyle Pitts (Hayden Hurst)

LT: Jake Matthews
LG: Jalen Mayfield
C: Matt Hennessy
RG: Chris Lindstrom
RT: Kaleb McGary

DE: Adetokundo Ogundeji 
DT: Grady Jarrett
DT: Tyeler Davison
DE: Steven Means (Dante Fowler)

LB: Foyesade Oluokun
LB: Deion Jones (Mykal Walker)

CB: AJ Terrell 
CB: Fabian Moreau
SLCB: Darren Hall
FS: Erik Harris
SS: Duron Harmon


Tre stjärnor

  • Kyle Pitts, Tight End
Spelade i Florida Gators i college där han var som en man bland pojkar och det gjorde han som 19 åring. Det var inte helt olikt direkt i NFL och bara tanken på vad han kommer åstadkomma i NFL är skrämmande. Kyle Pitts kommer vara mallen för hur en perfekt Tight End ska vara. Lägg namnet på minnet.
  • AJ Terrell, Cornerback
En grym utveckling och man såg glimtar tidigare av vad han kan göra i coverage. Har dock lidit av att hamna på en ö i och med Falcons brist på kompetenta CBs. Visade dock under 2021 att han kan på egen hand stänga ner receivrar och det är inte ens värt för quarterbacks att kolla åt hans håll då han speglar receivern perfekt. Terrell blev den näst högst betygsatte cornerbacken av PFF 2021, med endast Jalen Ramsey framför sig. 
  • Matt Ryan, Quarterback
Svårt att inte nämna “Matty Ice” när man talar om Atlanta Falcons. Visst har han sett bättre säsonger och likheten med en staty har aldrig varit mer lik MEN vi fick trots allt se en liten återuppståndelse. Tillsammand med HC Arthur SMith började Ryan få bollen snabbare ur händerna och lite mer på sina playmakers. Dock hade han en enorm mängd “turnover worthy plays” men det är snarare ett bevis på att det finns en brist på öppna receivrar. Dock så kommer få vi få njuta av Ryan ännu en säsong och frågan är vad det är vi kommer få bevittna. 

Tre bottennapp
  • Den helt obefintliga passrushen
De lägst rankade laget sett till pass rush i hela ligan var Falcons och om Dante Fowler med sina 5 sacks var den som producerade flest i laget är det en fullständig tågkrasch. Visst går det att föra argumentet att lagets tränarstab bör stå skyldiga men det är en dålig enhet sett till talang och nuvarande förmåga. Förvänta er att Falcons både adresserar detta i free agency som i draften.
  • Den snart helt tomma receiver gruppen
I och med Calvin Ridleys avstängning och Russel Gage som vill prova den fria marknaden ser laget receivergrupp faktiskt sämre ut än Texans. Kyle Pitts är just nu laget bästa wide receiver och Tight End. Frågan är hur lätt de kommer kunna locka till sig receivrar på free agency med tanke på en åldrande quarterback och ett lag som inte kommer utmana om ett playoff på ett bra tag. 
  • Försenandet av generationsväxlingen
Det är alltid svårt att avsluta förhållanden, speciellt sådana som varit långvariga men Falcons drar tyvärr ut på det och riskerar att hamna i quarterback-limbo. Matt Ryan borde aldrig fått ett så långt kontrakt och när man ändå bytte bort Julio Jones och dessutom inte valde att förlänga med Patterson måste man fråga vad planen är för framtiden? Harmon på safety och Deion Jones på linebacker är viktiga spelare men har även sett sina bästa dagar passera. Dags att klippa alla navelsträngar och bygga nytt. 

Säsongens överraskning

Cordarelle Patterson, Runningback/Wide Receiver
Hade gärna sagt Kyle Pitts eller AJ Terrell men att sitta och kolla redzone en söndag och se sin fantasymoståndare ha Cordarelle PAtterson pusha poäng både som receiver och som runningback var minst sagt smärtsamt. PAtterson som länge var en special teams stjärna blev helt plötsligt figuren för hybridspelaren. Med sina 548 yards receiving och 618 rushing yards kombinerat med 6 TDs är det bara att lyfta av hatten och applådera och hoppas att han finner ett nytt lag snarast. 

Draftklassen 21

1 (4). Kyle Pitts, Tight End
2 (40). Richie Grant, Safety
3 (68). Jalen Mayfield, OT
4 (108). Darren Hall, Cornerback
4 (114). Drew Dalman, Center
5 (148). Ta’Quan Graham, Defensive Tackle
5 (182). Adetokunbo Ogundeji, Defensive End
5 (183). Avery Williams, Cornerback
6 (187). Frank Darby, Widerecevier

När draften var färdig ställde jag mig tveksam till deras draft som helhet. Kyle Pitts gör på egen hand att denna klass får högsta betyg men lyfter vi ur honom ser det väldigt svagt ut. Richie Grant var en chansning och kommer säkerligen itne ha acklimatiserat sig innan år 3. Jalen MAyfield som spelat left guard hela året hade en katastrofal första säsong. Dock så är rookies på den offensiva linjen oftast inte redo första året, det är av den anledningen det är så anmärkningsvärt när spelare som Alijah Vera-Tucker och Penei Sewell presterar på den nivån de gör år 1. Dock såg center Drew Dalman ut att kunna bli en framtida startspelare på positionen och även Ogundeji visade upp stundtals en bra förmåga i run defence men nästan orimligt trubbig i pass rush. Avery Williams och Frank Darby såg vi för lite av men dessa två kan helt klart få mer chanser nu år 2, framförallt Darby då Falcons WR-grupp kraftigt försvagats. 

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
  • Byt bort Matt Ryan
Nu har förvisso många lag redan bestämt sig för att antingen förstärka positionen genom draft eller free agency. MEN Matt Ryan borde fortfarande ha ett visst värde och generera ett par draftval men nackdelen är såklart kontraktet där lönen är hög. Drömscenariot hade varit om Tom Brady valde att (faktiskt) sluta och Buccs står utan QB. ALternativet är att ge honom 2021 och den där vackra “ride into the sunset” och sedan säga adjö och starta den nya eran.
  • Bygg om försvaret
Det finns väldigt få spelare på den defensiva sidan som inte är medelmåttor eller sämre. Det är AJ Terrell, Deion Jones och Grady Jarrett som bär den enheten och det räcker dessvärre inte till. Plocka in ett par billiga spelare från free agency som fortfarande spelar för det där stora kontrakt och för hela Georgias skull välj minst ett par pass rushers i draften. 
  • För guds skull, plocka in åtminstone en wide receiver
Med Calvin Ridley borta för året och Russel Gage på den fria marknaden finns knappt något kvar. Att hoppas på det sena draftvalet Frank Darby är alldeles för optimistiskt. I och med att Falcons inte är ett playoff lag vilket gör att man inte kan locka till sig det bästa får det bli via draft eller utveckla spelare som inte riktigt slagit igenom än. Jag röstar på det tidigare.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-22 10:10:18
Author

Fler artiklar om NFL