Lagbanner
Bokslut Chicago Bears

Bokslut Chicago Bears

Vad som kändes som en nystart och början på en ny era som väntade Chicago Bears blev istället en säsong som gav känsla av ångest och konstant motgång. Bears finner sig ännu en gång i botten av ligan och äntligen fått en ny GM och HC. Med en ung och lovande Justin Fields som quarterback finns dock förutsättningarna för att bygga om laget och förhoppningsvis nå en framgångsrik era för den klassiska klubben.

Förväntning inför säsong

Den stora snackisen inför säsongen var självklart om när vi skulle få se QB Justin Fields på planen och detta blev en följetong ett par omgångar in i säsongen. Även om GM Ryan Pace och HC Matt Nagys vara eller icke vara var en konstant diskussion i media. Den stora farhågor att Justin Fields skulle bli en ny Mitch Trubiskyi var minst sagt aktuell och nu med facit i hand var det inte en otänkbar utgång. Man skrev även på med Andy “the red rifle” Dalton vilket var lika orimligt osm kontisgt då man redan hade Nick Foles under kontrakt och nu med en Fields var både hierarkin och lönefördelningen minst sagt uppseendeväckande. Dock så gjorde Bears en fin draft där förutom Fields även OT Teven Jenkins, Larry Borom och Khalil Herbert valdes och såg bra ut på försäsongen. ATt Bears på något sätt skulle utmana om en playoff var og aldrig en tanke som fanns i fansens tankar men åtminstone att laget med en ny ung quarterback skulle visa upp en progression och utveckling som kan ge hopp. Även ett hopp att divisionen snart (förhoppningsvis) är utan en Aaron Rodgers och både Vikings och Lions i ombyggnad finns ett fönster för Bears. 

Resultatrad (6-11)

@ Los Angeles Rams 14 - 34 L
Cincinnati Bengals 20 - 17 W
@ Cleveland Browns 6 - 26 L
Detroit Lions 24 - 14 W
@ Las Vegas Raiders 20 - 9 W
Green Bay Packers 14 - 24 L
@ Tampa Bay Buccaneers 3 - 38 L
San Francisco 49ers 22 - 33 L
@ Pittsburgh Steelers 27 - 29 L
Baltimore Ravens 13 - 16 L
@ Detroit Lions 16 - 14 W
Arizona Cardinals 22 - 33 L
@ Green Bay Packers 30 - 45 L
Minnesota Vikings 9 - 17 L
@ Seattle Seahawks 25 - 24 W
New York Giants 29 - 3 W
@ Minesota Vikings 17 - 31 L

Summering av säsong

Förutom den konstanta osäkerheten på Quarterback och förlusten av Khalil Mack presterade laget sällan på godkänd nivå. Laget hade en period där man lyckades prestera endast 1 seger på 9 matcher. Laget hade även en förmåga att spela som bäst i de matcher man förlorade. En inkonsekvent spel med ofta en taktik som inte passade varken quarterback eller resten av offensiven. Laget skulle haft en tidigt val i draften om man inte bytt bort det förra säsongen så dessvärre “tjänar” man inget på att vara så dpliga som man var denna säsong. Istället får man börja om på nytt med en ny ledning under HC Matt Eberfluss och GM Ryan Poles. 

Förvisso hade man skadeproblem och en inkonsekvent prestation men även skador på bland annat RB David Montgomery gjorde att man tappade en hel del i spets och även stjärnan WR Allen Robinson kom aldrig riktigt upp i nivå. Darnell Mooney, Khalil Herbert och Cole Kmet fick bära tunga lass och det märktes på lagets resultatrad i slutändan. Det som vi på redaktionen kom fram till när man ser tillbaka på Chicagos säsong är att när det spelar synkroniserat och håller ett högt tempo i offensiven är man grymma och Justin Fields är en “big-play” Quarterback som inte räds att skicka ner bollen i djupet eller springa med bollen. Dock behövs defensiven byggas om och laget är obalanserat i åldersnivån i laget där vissa spelare är alldeles för gamla medans de yngre spelarna är väldigt unga och gröna. 

Förväntad Startuppställning under säsongen

QB: Justin Fields (Andy Dalton)
RB: David Montgomery ( Khalil Herbert)
WR: Allen Robinson II 
WR: Darnell Mooney
SLWR: Damiere Byrd
TE: Cole Kmet

LT: Jason Peters ( Teven Jenkins)
LG: Cody Whitehair
C: Sam Mustipher
RG: James Daniels
RT: Larry Borom

DE: Khalil Mack (Trevis Gipson)
DT:  Akiem Hicks (Angelo Blackson)
DT: Bilal Nichols (Khyris Tonga)
DE: Robert Quinn

LB: Roquan Smith
LB: Alec Ogletree

CB: Jaylon Johnson
CB: Kindle Vindor
SLCB: Duke Shelley (Thomas Graham jr)
FS: Eddie Jackson
SS: Tashaun Gipson jr

Tre stjärnor

  • Khalil Mack, Defensive End
Svårt att inte nämna Khalil Mack som spelat på elitnivå sedan han kom in i ligan. Skadeproblemen börjar dock komma och åldern börjar göra sig påmind. Kan behöva avlastning och inte vara den enda passrushern av klass. Mack är dock fortfarande fullt frisk en av ligans främst att skapa pressure och lär vara det i flera år framöver. Dock ett väldigt dyrt kontrakt vilket kan hämma truppbygget. 
  • Allen Robinson, Wide Receiver
En contested catcher av rang och har en snudd på overklig handförmåga då han i stort sett aldrig tappar en passning. Borde ha varit Justin Fields favorittarget men försvann i coverage och verkar ha tappat en del i sin förmåga att skapa separation.
  • Robert Quinn, Defensive End
Ur Khalil Macks skugga steg en Robert Quinn fram och var fullständigt dominant stundtals. Var i toppen av sack-ligan och bör vara en byggsten i Bears försvar.

Tre bottennapp
  • Quarterback-karusellen
Bears gjorde sig av med Trubiskiy som man valde väldigt högt, istället plockade man in Super Bowl MVP Nick Folesp åett dyrt kontrakt och därtill adderade man Andy Dalton. För att sedan göra karusellen komplett draftade man en ny franchise qurterback i Justin Fields och vips stod man med 3 quarterbacks som förväntade sig spela. Både Foles och Dalton kändes som habila spelare som kanske kunnat leda Bears till en 9-9 säsongen men inte mer och därför mer rimligt att låta Fields spela och “kasta” bort säsongen 2021 genom att låta det vara en utvecklingsgång för FIelds. Dock sitter både Foles och Dalton på dyra kontrakt vilket hämmar lagbygget inför 2022. Detta är en av det stora anledningarna till att båda HC Matt Nagy och GM Ryan PAce fick lämna.
  • Ett försenat generationsbyte
På många sätt är Bears byggda för att vinna nu med spelare som precis varit i sin bästa åldrar och därför också har ofördelaktiga kontrakt som försvårar ombyggnationen av truppen. Till exempel är Khalil Mack, Robert Quinn, Danny Trevathan, Tashaun Gipson, Cody Whitehair och Jason Peters är alla över 30 och även om man kan vinna med många över 30 blir Chicagos problem att samtliga kommer dessvärre vara för gamla när Justin Fields är redo att vinna i ett slutspel. Med andra ord har troligtvis haveriet som är deras quarterback-karusell gjort att man slösat bort många spelares bästa år och kommer dessvärre behöva bygga om utan flera utav dem. 
  • Få utveckling på draftklassen 2020
Då 2019 års draft egentligen bara genererade i en startspelare (David Montgomery) är det nu snart dags för det så avgörande tredje året för 2020 års draftklass där vi finner flera spelare som spelat mycket men nu behöver få sina genombrott för att ge Bears en bra utveckling som lag. Till att börja med har både CB Jaylon Johnson och TE Cole Kmet blivit viktiga spelare och bidrar i stort sett varje match men bakom dessa finner vi WR Darnell Mooney som troligtvis måste steppa upp i utveckling för att ersätta Allan Robinson. Även DE Trevis Gipson och CB Kindle Vindor må vara sena draftval men som spelat mycket måste utvecklas nu då båda dessa herrar gravt underpresterat än så länge. 

Säsongens överraskning

Jaylon Johnson, Cornerback

I en säsong utan många ljuspunkter var andrarundavalet från 2020 en av de bättre spelarna. Jaylon Johnson var en genomsnittlig coverage corner redan sitt rookie år och var ungefär lika övertygande år 2. Dock höjde han sin förmåga i rundefence där han både visade en förbättrad tacklingsförmåga och bra speluppfattning. Johnson hade 17 defensiva stopp vilket är ungefär vad han presterade 2020 men där han sänkte andelen missade tacklingar med 4 stycken. Jaylon Johnson lär vara Chicagos CB1 i många år framöver och man bär bygga sitt secondary efter honom. 

Draftklassen 21

1(11). Justin Fields, Quarterback
2(39). Teven Jenkins, Offensive Tackle
5(151). Larry Borom, Offensive Tackle
6(217). Khalil Herbert, Runningback
6(221). Dazz Newsome, Wide Receiver
6(228). Thomas Graham jr, Cornerback
7(250). Khyris Tonga, Defensive Tackle

Sett ur aspekten att ens draftval får speltid första säsongen bör Bears få ett väldigt högt omdöme där i stort sett alla spelat minst 3 matcher. Justin Fields som man bytte upp sig för att välja ansåg vi på redaktionen vara ett fantastiskt drag och kommer betala av sig i framtiden. Hade dessvärre en offensiv linje som var långt ifrån fantastisk och receivrar som hade stora problem att skapa separation vilket ledde till att Fields höll bollen för länge och blev sackad ofta. Dock har Fields en otrolig förmåga att satsa på “big time throws”, alltså passningar för över 20+ yards. Framtiden ser ljus ut på QB! Tråkigt nog så skadade sig OT Jenkins på försäsongen vilket gav Larry Borom många chanser och presterade helt ok men med 32 pressures tillåtna som right tackle krävs det en hel del utveckling från hans sida.

Runningbacken Khalil Herbert blev en mindre succe med hans speed och förmåga att ta sig framåt. Då David Montgomery gick sönder tog Herbert chansen och konkurrerade hela säsongen. Även DT Khyris Tonga spelade en hel del men det syntes tydligt och ofta att han var orutinerad och rookie. Dazz Newsome var en väldigt produktiv receiver i North Carolina i college men lyckades inte konvertera detta till NFL. Lär dock få fler chanser 2022 då Allen Robinson försvinner från WR-rummet. Även Thomas Graham var ett otrolig i sin debut där han nådde elitnivå men hade sedan problem att hålla den nivån, kommer förhoppningsvis kunna knipa en startplats 2022. 

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
  • Våga bygga om laget
Som vi tidigare nämnde att det är på många sätt ett föråldrat lag måste man våga klippa banden och gå in i ombyggnad. Till exempel kan ett byta av Khalil MAck kunna generera i en hel del draftkapital plus en lättnad på löneutrymmet. Dessutom lär man förlora WR Allen Robinson till free agency och man bör låta honom då han kommer kräva en hög lön och att han är 28 blir tyvärr lite för stor chansning. Låt honom lämna och bygg på billigare och yngre alternativ som kan växa med Justin Fields. Samt med en ny ledning under HC Matt Eberfluss och GM Ryan Poles bör det bli en hel del förändringar.
  • Bygg offensiven efter Justin Fields
Vad man lärde sig från Trevor Lawrence situation i JAcksonville var att det inte räcker att ha medelmåtta runt omkring sig utan man måste ge precis rätt verktyg och förutsättningar för att en ung quarterback ska utvecklas på rätt sätt. Framförallt måste man finna en balans mellan att ge quarterbacken skygg via en bra offensiv linje samt receivrar som kan skapa separation och därmed ge alternativ till quarterbacken. I och med att den gamle Jason Peters troligtvis lämnar kommer den unge Teven Jenkins få chansen på left tackle och därmed kunna bygga ett starkt samarbete med Fields. Detsamma går att säga om WR Allen Robinson som troligtvis lämnar och in bör Bears hämta en lovande ung WR som kan växa med Fields.Även en anpassning av den offensiva taktiken bör vara prio. Olika plays där Fields kan använda sin goda springförmpga samt många offensiva spel där han kan utnyttja den grymma djupa passningen.
  • Inga stora kontrakt till äldre spelare
Khalil Mack sitter redan på ett dyrt kontrakt och spelare som Alec Ogletree, Robert Quinn, Allen Robinson, Jason Peters och Tarik Cohen är förvisso spelare som gör skillnad i laget men som vi nämnde i punkt 1 så bör laget erkänna att man är långt ifrån att vara relevanta och bör istället bygga för framtiden och då finns det ingen plats för äldre spelare som kommer kräva en hel del pengar. Laget bör byta de som fortfarande har värde och då inkluderas spelare som Khalil Mack som fortfarande kan generera relativt tidiga draftval.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-21 12:11:40
Author

Fler artiklar om NFL