Lagbanner
Bokslut Houston Texans

Bokslut Houston Texans

Framme vid NFLs riktiga sorgebarn och det kanske mest profilfattigaste laget på väldigt länge. Bortser vi från katastrofen vilket är Deshaun Watsons situation är det fortfarande nästan bisarrt att Texans inte slutade som ligans sämsta lag. Men med en Davis Mills vid rodret och ett par blytunga segrar kunde man stoltsera sig med att inte var sämst.

Förväntning inför säsong

Med en rörig offseason där ett helt nytt lag fullt av spelare som inte fick plats i andra lag blev således förväntningarna väldigt låga. Laget förväntades nästan att avsiktligen komma sist så det kunde plocka talanger högt i draften. Många frågor fanns inför säsongen med bland annat Deshaun Watsons situation eller hur många runningbacks laget ska ha plats för eller vad planen för framtiden ens är? Skulle det bli rookies Davis Mills eller veteranen Tyron Taylor som styrde spelet på quarterback? Många svar skulle man få under säsongen och de positiva svaren skulle visa sig vara få. Att laget dessutom fyllde på laget med en drös spelare som blivit avvisade från andra lag blev även det ett alltför tydligt tecken att detta laget knappt ville vara med och konkurrera.

Resultatrad (4-13)

Jacksonville 37 - 21 W
@ Cleveland Browns 21 - 31 L
Carolina Panthers 9 - 24 L
@ Buffalo Bills 0 - 40 L
New England Patriots 22 - 25 L
@ Indianapolis Colts 3 - 31 L
@ Arizona Cardinals 5 - 31 L
Los Angeles Rams 22 - 38 L
@ Miami Dolphins 9 - 17 L
@ Tenessee Titans 22 - 13 W
New York Jets 14 - 21 L
Indianapolis Colts 0 - 31 L
Seattle Seahawks 13 - 33 L
@ Jacksonville Jaguars 30 - 16 W
Los Angeles Chargers 41 - 29 W
@ San Francisco 49ers 7 - 23 L
Tenessee Titans 25 - 28 L

Summering av säsong

På mång olika sätt var lagets insats under säsongen en tågkrasch men på vissa andra sätt var den fortfarande bättre än Jaguars, vilket är en låg ribba men…. Texans vann trots allt 4 matcher och dessutom meriterande vinster mot både Chargers och Titans. Laget lyckades “tanka” och nå ett högt draftval vilket kommer hjälpa dem kunna ta kliv framåt i utvecklingen men frågan är om inte det hade behövts 4-5 val i förstarundan för att ens kunna återupprepa förra säsongen? Med få spelare som uppvisade positiv utveckling eller ens bra prestationer är svåra att finna. Om vi tänker framåt går det att se Texans lyckas med sin ombyggnation av laget då förhoppningsvis Deshaun Watson kan bytas eller åtminstone försvinna från laget för evigt, draftkapital som kommer tillbaka i normal mängd samt en ny tränare som kan bygga en funktionell och konkurrerande trupp. Frågan kvarstår om laget kommer satsa på den något överraskande Davis Mills på quarterback i åtminstone en säsong till då han faktiskt visade viss förmåga att leda offensiven stundtals. Att laget skulle vinna 4 matcher hade vi aldrig trott och det visar att det trots allt finns någon form av kvalitet. Synd för Texans att 2022 års draft inte har någon Quarterback som på förhand håller så pass hög nivå att vända en franchise. 

Förväntad Startuppställning under säsongen

QB: Davis Mills (Tyrod Taylor)
RB: Rex Burkhead ( Mark Ingram)
WR: Brandin Cooks
WR: Chris Conley
SLWR: Nico Collins
TE: Brevin Jordan (Pharaoh Brown

LT: Geron Christian Sr (Laremy Tunsil)
LG: Tytus Howard
C: Justin Britt
RG: Max Scharping
RT: Charlie Heck (Marcus Cannon)

DE: Jacob Martin
DT: Roy Lopez
DT: Maliek Collins (Ross Blacklock)

DE: Jonathan Greenard (Demarcus Walker)
LB: Kamu Grugier-Hill ( Zach Cunningham)
LB: Christian Kirksey (Neville Hewitt)

CB: Desmond King II
CB: Terrance Mitchell
SLCB: Tavierre Thomas
FS: Justin Reid
SS: Eric Murray

Tre stjärnor

  • Brandin Cooks, Wide Receiver
I ett lag i brist på stjärnspelare sticker den så alltid underskattade Brandin Cooks ut. OAvsett om det är Deshaun Watson, Davis Mills eller Tyrod Taylor är det Cooks som är konstanten. Trots uselt QB-spel 2021 nådde Cooks upp till 1000 yards och har nu gjort det i 6 av 8 säsonger i NFL. Lägg där till att han under hela sin karrir aldrig varit under 10 yards per reception. Om han kommer nå 1000 yards 2022 och vara laget WR1, ja det är väl självklart redan nu.
  • Laremy Tunsil, Offensive Tackle
Spelade för första gången i sin karriär färre än 800 snaps och dessvärre blev det kännbart för Texans. Började trevande efter ha draftats av Miami i förstarundan 2016 men fick ordning på sitt spel i Houston. Förhoppningsvis kan Texans bygga vidare runt honom och skapa en stabil offensiv linje eller byta honom för värde. 
  • Jonathan Greenard, Defensive End
Oväntat och symboliskt för hur anonymt Texans är år 2021 men Greenard fick ett mindre genombrott trots endast 400 snaps registrerade. Hann med 27 pressures och 8 sack där bland annat flertalet kom mot Colts och Rams. Kan med fortsatt utveckling vara Texans ledande spelare på edge men frågan är om han klarar en högre arbetsbelastning?

Tre bottennapp
  • Quarterback haveriet
Om vi bortser helt från Deshaun Watson är situationen fortfarande usel. När äntligen tyrod Taylor såg ok ut och skulle få förtroende knackade skadan på dörren och in fick rookien Davis Mills vikariera. Dock spelade Mills upp sig men lär inte vara en långvarig lösning. 
  • NFLs sämsta defensiva linje
Att sätta press på motståndarens quarterback är a och o i denna sport och Texans verkade många matcher vara helt oförmögna att skapa någon form av press. Visst finns det några ljuspunkter i DT Roy Lopez och DE Jonathan Greenard men väldigt få ändå. Dessutom med både Whitney Mercilius och Zach Cunningham borta saknas även ledarskapet både på plan och i omklädningsrummet. 
  • Bristen på talang
Texans “uselhet” går att härleda till många svaga drafter där många talanger helt enkelt inte blivit mer än medelmåttiga. Viss Davis Mills och TE Brevin Jordan och WR Nico Collins verkar få centrala roller framöver men några stjärnskott kommer de nog aldrig bli. Varken Ross Blacklock eller Tytus Howard som var lagets förstaval i 2020 respektive 2019 års draft har nått någon högre nivå. Faktum ät att båda kämpar för att hålla ens en godkänd nivå. 

Säsongens överraskning

Tavierre Thomas, Slotcornerback

Visst skulle man kunna välja någon av rookiesarna Davis Mills eller Nico Collins men valet faller på Cornerbacken Tavierre Thomas som nu i sitt fjärde år faktiskt gjorde en stark säsong. Spelade ordinare som slotcorner där han på 383 coverage snaps endast tillät 183 yards. Då måste man väga in att detta var i ett av ligans absolut sämsta lag och försvar. Dessutom tillät han endast 2 TDs vilket får ses som en stark prestation. Vi kan även lägga till 3 sacks på meritlistan. 

Draftklassen 21

3 (67). Davis Mills, QB
3 (89). Nico Collins, WR
5 (147). Brevin Jordan, TE
5 (170). Garret Wallow, LB
6 (195). Roy Lopez, DT

Rent krasst vad som såg ut på draft dagen som en svag draft där man tog en skadedrabbad och orutinerad quarterback i Davis Mills men som både spelade på en medelmåttig nivå 2021 och kan mycket väl starta 2022 så måste man ändå krypa lite till korset och säga att det var ett bra val. Även Nico Collins och Brevin Jordan har varit produktiva och enligt min mening var det ett litet kap att de fick Brevin Jordan i runda 5. Jordan är inte en klassisk Tight End som blockar på särskilt hög nivå men har en väldigt bra förmåga i receiving och kommer med stor sannolikhet vara en produktiv startspelare många år framöver. Även stort plus till valet av Roy Lopez som valdes sent och blev startspelare direkt. Lopez är ingen spelare som kommer pusha fickan eller sätta press på motståndarens quarterback mycket men kommer stoppa springspelet en hel del. 

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
 
  • Byt bort alla och börja samla talang
Det var inte så länge sedan som Texans hade överflödigt med talang och laget faktiskt utmanade om play-off platser. Nu 2022 är läget helt annat och Texans har blivit ansiktet utåt för “det mest anonyma laget” i ligan. MEN till skillnad från tidigare år har man nu chansen att välja i förstarunda och dessutom nästa säsong också, alltså kan laget nu börja välja högkalibriga talanger och laget borde egentligen överväga att byta bort ett par spelare för att få tillbaka mer draftkapital. Detta för att börja om på nytt och börja utveckla unga spelare. Om Texans lyckas med konststycket att byta bort Deshaun Watson kan det generera i flertalet draftval och dessutom väldigt höga sådana. Med alla menar vi Watson och även OT Laremy Tunsil och WR Brandin Cooks som ändå kan generera flertalet draftval.
  • Ge Davis Mills chansen
Enligt min mening hade det smartaste draget varit att ge QB Davis Mills en säsong till och förstärka runtom honom som den offensiva linjen samt bygga ett “billigt” försvar. Mills lär inte vinna en drös matcher vilket kommer generera ett högt draftval 2023 som kommer ha en stark quarterback-klass. Mills presterade dock inte som ligans sämsta men heller inte den bästa vilket ändå borde kunna ge honom en chans 2022 och så adresserar Texans detta problem i 2023 års draft då det är en väldigt lovande klass. 
  • Arbetsro
Vi ska vara helt ärliga och Texans organisation skulle säkerligen hålla med om att det behöver vara lugnt ett tag framöver. Deshaun Watsons situation vilar som ett nattsvart moln över organisationen och förpestar egentligen tillvaronför samtliga. Det måste vara svårt för spelare att förhålla sig till Watsons då han tränar med laget. Texans behöver, eller rättare sagt antingen skeppa iväg honom för en last full med draftval eller rentav kasta ut honom. Dessutom trots att laget är så pass anonymt är det konstant strålkastarljus på laget och skapar en fullständigt onödig press. Mitt tips, klipp hela navelsträngen till Deshaun Watson och låt honom lösa den fullständigt oförlåtliga situation han försatt sig i ensam.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-15 11:11:29
Author

Fler artiklar om NFL