Lagbanner
Bokslut New York Giants

Bokslut New York Giants

Det som skulle bli Daniel Jones stora genombrott, Saquon Barkleys comeback och Giants grandiosa återkomst till playoff blev på många sätt ett utdraget lidande där laget lyckades med konststycket att bli sämre för varje vecka som passerade. Att laget till och med mot slutet av säsongen står med Jake Fromm och Mike Glennon som quarterback är inget annat än meme-material och nu står man inför en totalförändring som organisation.

Förväntning inför säsong

Ja visst fanns det en förhoppning att laget skulle ta några kliv framåt i utvecklingen bland annat med QB Daniel Jones som nu fått nya vapen i den dyra WR Kenny Golladay och unga WR Kadarius Toney. Även att 2020 års förstaval OT Andrew Thomas skulle visa sin förmåga ,vilket var helt osynligt hans rookie år, var av högsta vikt. Försvarssidan såg ut att kunna vara en fortsatt stark enhet med nyförvärv som CB Adoree Jackson och LB Reggie Ragland, dessutom plockande man DE Azeez Ojulari i draften som skulle bidra med snabbhet och explosivitet på edge. 

Resultatrad (4-13)

Denver Broncos 13 - 27 L
@ Washington Commanders 29 - 30 L
Atlanta Falcons 14 - 17 L
@ New Orleans Saints 27 - 21 W
@ Dallas Cowboys 20 - 44 L
Los Angeles Rams 11 - 38 L
Carolina Panthers 25 - 3 W
@ Kansas City Chiefs 17 - 20 L
Las Vegas Raiders 23 - 16 W
@ Tampa Bay Buccaneers 10 - 30 L
Philadelphia Eagles 13 - 7 W
@ Miami Dolphins 9 - 20 L
@ Los Angeles Chargers 21 - 37 L
Dallas Cowboys 6 - 21 L
@ Philadelphia Eagles 10 - 34 L
@ Chicago Bears 3 - 29 L
Washington Commanders 7 - 22 L

Summering av säsong

Trots att resultatet inte gick med laget i inledningen, tre raka förluster, hade man bra prestationer på planen där bland annat offensiven såg lovande ut. Dock liksom hela laget blev säsongen en lång vandring där utvecklingen gick bakåt och mot slutet önskade nog samtliga inblandade att säsongen bara skulle ta slut. GM Dave Gettleman valt att pensionera sig och ledarstaben rensades ut. Det Giants kan nöja sig med är att det på pappret finns ett helt ok lag men med några onödigt dyra kontrakt som försvårar lagbygget. Dock så har man två val inom topp-10 i förstarundan vilket kan underlätta för den nya ledningen att verkligen vända på franchisen. Med ett försvar som på pappret bör vara en aning över genomsnittet och som presterade godkänt föregående säsong blev lidande av Daniel Jones konstanta turnovers och en offensiv linje som knappt hade kunnat skydda sin quarterback mot ett high school-lag. 

Förväntad startuppställning under säsongen

QB: Daniel Jones
RB: Saquon Barkley
WR: Kenny Golladay
WR: Darius Slayton
SLWR: Kadarius Toney
TE: Evan Engram (Kyle Rudolph)

LT: Andrew Thomas
LG: Matt Skura
C: Billy Price
RG: Will Hernandez
RT: Nate Solder

DE: Azeez Ojulari
DT: Leonard Williams
DT: Austin Johnson ( Dexter Lawrence)
DE: Lorenzo Carter (Quincy Roche)

LB: Tae Crowder
LB: Blake Martinez ( Reggie Ragland)

CB: James Bradberry
CB: Adoree Jackson
SLCB: Darnay Holmes
FS: Xavier McKinney
SS: Logan Ryan


Tre stjärnor

  • Leonard Williams, Defensive Tackle
Aldrig spelat under 700 snaps och samtidigt presterat på en hög nivå gör honom till en väldigt underskattad spelare och även versatil som kan spela på Edge som DT. Bör vara Giants ledare på den defensiva linjen och en av lagets centralfigurer. 
  • Xavier McKinney, Safety
En utav den nu lyckade draftklassen från 2020 där inte bara Andrew Thomas visat upp en hög nivå utan även McKinney. Har utvecklat sin förmåga i coverage och täcker en stor yta plus en stor styrka i sitt tacklingsspel. 
  • Saquon Barkley, Runningback
Lite udda att ta med honom efter skadeproblem och en ganska problematisk säsong MEN det är svårt att inte se Barkley som det stora ansiktet utåt för Giants och böra vara en stor anledning till att Giants förstärker den offensiva linjen. Med 192 försök och endast 593 yards vilket ger endast 3,7 yards per försök blir man inte knäsvag av han produktion. Dock  så vet vi alla vad barkley kan göra och det är bara att hoppas att han får rätt förutsättningar inom en snar framtid annars lär han förbli en evig talang.

Tre bottennapp
  • Daniel Jones, Quarterback
Å ena sidan var rent prestationsmässigt en av  Daniel Jones bättre säsongen MEN 12 turnover worthy plays gör ingen lugn och endast 10 TDs med 7 interceptions är en ratio som är oacceptabel för ett NFL-lag. Giants har ett väldigt viktigt beslut att ta om de ska ge Jones ytterligare ett år tills den nya ledningen bestämt hur de ska gå framåt eller rentav skicka ut honom. Min gissning är att han blir kvar ett år till tack vare att han fortfarande går under sitt rookiekontrakt. 
Giants offensiva linje
Trots Andrew Thomas enorma utveckling på left tackle är resten av linjen en fullständig tågkrasch och med noll utveckling på guard Will Hernandez behövs en hel ombyggnad. Som enhet släppte de till 19 sacks och hisnande 146 pressures. Därtill drog de på sig 27 penalties.
  • Vem ska steppa upp av alla WRs?
Förvisso är det viktigt att ha ett djup på skill positioner men att Giants hade under 2021 Kenny Golladay, Kadarius Toney, Sterling Shepard, Darius Slayton, John Ross och Dante Pettis där även Tight Ends som Evan Engram och Kyle Rudolph och då under vi vad dessa har gemensamt? Jo ingen av denna grupp lyckas bryta 1,000 yards gränsen…Faktum är att ingen faktiskt ens kom över 600. Det är även en väldigt dyr grupp vilket verkligen gör detta till ett stort problem för Giants.
Säsongens överraskning
  • Andrew Thomas, Offensive Tackle
Giants valde Andrew Thomas som 4:e spelare totalt i draften 2019 och hoppades få en left tackle för många år framöver och baserat på hans rookie-säsong hade man gjort en fruktansvärd felrekrytering. Thomas släppte 58 pressures varav 10 sacks och vi alla vet hur dåligt tålamod det är i The Big Apple. MEN så kom 2021 och vilken utveckling, direkt från första matchen var det som en helt ny spelare och när vi summerar säsongen hade Thomas endast släppt till 18 pressures och 2 sacks. Dessutom ska det sägas att han spelar i en av ligans absolut sämsta enheter vilket gör hans utveckling och prestation ännu mer imponerande. 

Draftklassen 21

1 (20). Kadarius Toney, WR
2 (50). Azeez Ojulari, DE
3 (71). Aaron Robinson, CB
4 (116). Elerson Smith, DT
6 (196). Gary Brightwell, RB
6 (201). Rodarius Williams, CB

Kadarius Toney var ett val jag blev aningen svartsjuk på, han är otroligt underhållande samt ett vapen som kan göra precis vad som helst bollen i händerna. Dock hade han svårt att hålla sig på planen då skador hindrade i stort sett hela säsongen. Dock finns stor potential att hoppas på och som sagt håller han sig skadefri har Giants ett vapen att räkna med. Azeez Ojulari såg på förhand ut som ett bra val också men blandade och gav alldeles för mycket sin första säsong. Ojulari hade sammanlagt 42 pressures och 10 sacks mn där bland annat 3 stycken utav dessa kom i samma match mot Falcons. Aaron Robinson visade upp en bra nivå under 2021 och kan mycket väl vara en startspelare på corner nästa säsong. 

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
  • Ge Daniel Jones 2022
Jag som aldrig varit ett fan av Daniel Jones känner hyckleriet sippra ur fingrarna men det känns mer och mer som det mest logiska alternativet. Om Giants anställer Brian Daboll bör man låta honom forma Daniel jones under en säsong för utvärdering för att sedan gå vidare under 2023. En annan anledning är att Jones fortfarande går under sitt rookiekontrakt till och med 2022 vilket gör att man inte behöver belasta en redan överfylld lönetaks-bägare. Utav 30 quarterbacks som gjort 50% eller mer av alla dropbacks har Daniel Jones minst “big time throws”. Just den statistiken är något som han blivit sämre och sämre på, till exempel hade han 24 stycken “big time throws” 2020 medans Jones 2021 endast mäktade med 7. Jämför vi med en spelare som Lamar JAckson som endast spelade en match mer än Daniel Jones så ser vi att han hade 20 stycken “BTT” vilket nästan är tre gånger så mycket.
 
  • Fixa den offensiva linjen
Att man fick utvecklingen på Andrew Thomas är inget annat än ett mirakel för ett  annars sjunkande skepp till offensiv linje. Med sina 2 draftval inom top 10 har man alla möjligheter att välja en av draftklassens högst rankade offensiva linjemän vilket skulle ge dem bra förutsättningar att bygga en grund för både Daniel Jones eller en framtida quarterback. Bara de inte förstärker via free agency bör detta problem ta ett stort steg mot lösning redan under denna off-season. 
  • Hitta en passrusher att matcha med Ojulari
Azeez Ojulari hade om man bortser från lagets prestation en helt ok debutsäsong men hade behövt ett komplement på andra sidan. Giants var det femte sämsta laget sett till passrush och detta är något som måste förbättras för att defensiven ska fungera. Laget har ett ett bra secondary som presterar bra coverage men för att optimera deras insatser kan inte motståndarens quarterback få hela dagen att hitta sina receivrar. På defensive tackle finns det talang och förmåga men en Kayvon Thibodeaux eller George Karlaftis hade höjt passrushen omgående.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-16 12:11:34
Author

Fler artiklar om NFL