Lagbanner
Bokslut New York Jets

Bokslut New York Jets

Ny tränare och ny ung quarterback som ska vända på en franchise, låter det bekant? Känns som det var ett tema bland de sämre lagen i 2021 års NFL. Ett av dessa lag var New York Jets som skulle visa att skeppet nu börjar bärgas mot hamnen för att få ta fart mot nya vatten. Problemet är bara om den tilltänkta quarterbacken inte är riktigt redo och skador konstant återkommer gjorde att säsongen blev en stor besvikelse, återigen.

Förväntning inför säsong

Efter att man anställt den hyllade Robert Salah som ny HC och plockat en av de mest lovande quarterbackarna i Zach Wilson i draften var förhoppningarna skyhöga. Wilsons talang jämfördes med en nerskalad Patrick Mahomes och att han kunde ta ligan med storm direkt. Man valde även den bäste guarden i draften i Alijah Vera-Tucker för att skydda Wilson. Jets skulle även med den defensive gurun Salah äntligen förädla den talang som fanns i defensiven där nyförvärvet från Bengals Carl Lawson skulle bilda en farlig duo tillsammans med den unge Quinnen Williams. Förhoppningarna var höga och inte kanske en playoff var förhoppningen men ett par steg framåt i utvecklingen förväntades minst.

Resultatrad

@ Carolina Panthers 14 - 19 L
New England Patriots 6 - 25 L
@ Denver Broncos 0 - 26 L
Tennessee Titans 27 - 24 W
@ Atlanta Falcons 20 - 27 L
@ New England Patriots 13 - 54 L
Cincinnati Bengals 34 - 31 W
@ Indianapolis Colts 30- 45 L
Buffalo Bills 17 - 45 L
Miami Dolphins 17 - 24 L
@ Houston Texans 21 - 14 W
Philadelphia Eagles 18 - 33 L
New Orleans Saints 9 - 30 L
@ Miami Dolphins 24 - 31 L
Jacksonville Jaguars 26 - 21 W
Tampa Bay Buccaneers 24 - 28 L
@ Buffalo Bills 10 - 27 L

Summering av säsong

Visst alla trodde att detta skulle bli “se och lär säsong” men att den skulle kantas av skador och alldeles för många underprestationer kanske varken vi eller Jets fans hade hoppats på. Förvisso tog man några riktigt tunga segrar mot bland annat Bengals och Titans men man åkte även på fullständiga överkörningar som mot Bills, Broncos och Patriots. Zach Wilson kom in och var precis så valpig som vi trodde han skulle vara. Det var inte förrän slutet av säsongen som vi började få se den där otroliga armförmågan och spelet saktade ner lite för honom. Det som är oroande med Wilson är att han hade en trots allt en medelmåttig offensiv linje och några högkalibriga receivrar och ändå presterade så dåligt, en liten varningsflagga trots allt. 

Dock fanns det många glimtar som fansen kommer ta med sig där bland annat Michael Carters lilla genombrott eller Elijah Moore som visade upp varför han eventuellt borde valts i förstarundan. Även att guarden Alijah Vera-Tucker var så pass bra som han var ger nog tankarna att tillsammans med monstret Mekhi Becton kan man få en grym vänstersida av den offensiva linjen. Trots all misär så har man ännu ett tidigt draftval och faktiskt ett till bara några val senare så nu har man alla möjligheter att fylla på med högkalibrig talang. Med andra ord vågar vi utlova en mycket roligare säsong för Jets 2022 än vad det var 2021. 

Förväntad startuppställning udner säsognen

QB: Zach Wilson
RB: Michael Carter (Tevin Coleman)
WR: Corey Davis (Denzel Mims)
WR: Elijah Moore (Keelan Cole)
SLWR: Jamison Crowder ( Braxton Berrios)
TE: Ryan Griffin (Trevon Wesco)

LT: Mekhi Becton ( George Fant)
LG: Alijah Vera-Tucker
C: Connor McGovern
RG: Greg Van Roten
RT: Morgan Moses

DE: Shaq Lawson 
DT: Quinnen Williams
DT: Folorunso Fatukasi
DE: John Franklin-Myers

LB: C.J Mosley
LB: Qunicy Williams

CB: Bryce Hall 
CB: Brandin Echols
SLCB: Michael Carter II
FS: Ashton Davis
SS: Marcus Maye


Tre stjärnor

  • Quinnen Williams, DT
Ännu en säsong har nu passerat för den tidigare supertalangen. Ibland blixtar han till med sin mäktiga spelstil men dessvärre alltför sällan. Kanske blir 2022 Williams riktiga genombrott och visar alla vilket förmåga han besitter. Lyckades trots ett dålig rpesterande försvar skapa 34 pressures och 7 sacks vilket får ses som godkänt. 
  • Elijah Moore, WR
Svårt att ogilla Elijah Moore som dessvärre fick sin säsong förstörd av skador. Moore som är lite av en artist med bollen och lyckades ta emot passningar för 525 yards och 5 touchdowns. Fick dock säsongen spoilerad av skador och bör vara redo att slå ignenom med dunder och brak 2022. 
  • Michael Carter, Runningback
Visst hade Javonte Williams mer hype kring sig när han kom till draften men frågan är om inte Carter som spelade i North Carolina samtidigt borde fått en större del hyllningar inför. Carter spelade stundtals som en veteran, framförallt efter halva säsongen där han kom igång och slutade på 639 yards och 4 touchdowns. 

Tre bottennapp
  • Zach Wilson
Väldigt hårt att sätta en rookie på världens svåraste position MEN blir man stundtals petad dessutom när man har en offensiv linje som spelar runt genomsnittet bör man kunna prestera bättre. Det var alldeles för ofta Wilson försökte tvinga in bollen i för svår situation, flydde fickan för ofta och verkade inte kunna göra “reads” ordentligt. Helt enkelt gick det för fort för Wilson och det med all rätt egentligen. Skadorna avlöste varandra på hans WRs vilket även försvårar enormt. Potentialen finns fortfarande där och räkna med ett stort hopp framåt i utvecklingen 2022.
  • Skadorna
Mekhi Becton, Michael Carter, Corey Davis, Brandin Echols, Lamarcus Joyner, Carl Lawson, Marcus Maye och Elijah Moore är några av de spelare som spenderat minst 3 matcher i IR och det är inte dussinspelare heller utan startspelare för Jets. Detta går självklart inte att beskylla laget för eller ledningen men faktumet att ett lag behöver djup på varje position är a och o. Det går bara att konstatera att om Jets lyckas hålla hälften av de precis nämnda spelaren kommer det bli en bättre prestationen 2022 än 2021. 
  • Inkompetensen i Coverage
Det fanns röster som sa att du kan dra ett slumpmässigt lag i College och få upp ett bättre presterande secondary än Jets och nu med facit i hand är det svårt att inte hålla med. I Jets fall är det inte en fråga om att de har ett gäng rookies som spelar orutinerat utan det är snarare en svagt presterande grupp överlag med ett väldigt lågt tak. Jets måste adressera detta omgående för att man kan inte starta ligan 2022 med Brandin Echols, Bryce Hall och Michael Carter II för risken är då att man blir precis som denna säsong där man var tredje sämsta laget sett till coverage. Lägg därtill att man skande Marcus Maye på Safety i stort sett hela säsongen där man dessutom troligtvis förlorar densamme till free agency. 

Säsongens överraskning

John Franklin-Myers, DE

Med tanke på skadan på stjärnförvärvet Carl Lawson var itne förväntningar stora på Jets passrush men den utvecklingen som Framikling-Myers uppvisade var en otippad en. JFM var 2020 en helt ok passrusher med 51 pressures varav 3 sacks på 500 snaps och presterade en liknande prestation 2021 med 53 pressures och 6 sacks på 717 snaps vilket är en grym förbättring sett till den ökade arbetsmängden. Lägg därtill att han höjt sin förmåga i rundefence där han gick från 10 defensiva stopp till 19. Kommer förhoppningsvis vara en bidragande spelare 2022.

Draftklassen 21

1 (2). Zach Wilson, QB
1 (14). Alijah Vera-Tucker, G
2 (34). Elijah Moore, WR
4 (107). Michael Carter, RB
5 (146). Jamien Sherwood, S
5 (154). Michael Carter II, CB
5 (175). Jason Pinnock, CB
6 (186). Hamsah Nasirildeen, S
6 (200). Brandin Nichols, CB
6 (207). Jonathan Marshall, DT

Jets draftklass var en som vi på redaktionen gillade starkt och framförallt den första halvan och även om vi hade (läs har) en del tvivel kring Zach Wilson så kom han trots allt från BYU och en inkörningsperiod på minst 2 år måste man ha räknat med. Att Jets lyckades få Aljah Vera-Tucker är även det ett val av högsta poäng. Vera-Tucker var fantastisk i USC och behövde inte mer än ett par matcher innan han var varm i kläderna. Kommer troligen redan 2022 vara i toppskiktet av alla guards i ligan. Även två offensiva playmakers i Elijah Moore och Michael Carter är bra val som kommer bli startspelare flera år framöver, att man fick de sås sent är även ett stort plus. Det är efter dessa som klassen börjar sina och få som presterat något värt att nämna. Möjligtvis Michael Carter II som blev startspelare på Corner. Vi gillade DT Jonathan Marshall från Arkansas men har det lilla vi sett en lång bit kvar innan han är redo att spela ordinare.

Redaktionens 3 snabba lösningar för 2022
  • Fortsätt ge Zach Wilson verktyg
Det är enkelt med facit i hand att säga till lag med en ung quarterback att ta efter vad Bengals gjorde där man gav Joe Burrow en drös med playmakers på receiver men det är också det man bör göra. Fixa en duglig offensiv linje och sätt wide receivers på planen som kan bli öppna och därmed avlast Zach Wilson. Problemet är att han ofta udner säsongen tvingade bollen till receivrar och ville göra “stora spel” för ofta. En lovande WR i draften, en rutinerad Tight End och en erkänt produktiv WR i free agency vore optimalt utfall. 
  • Bygg ett försvar som kan täcka åtminstone 1 wide receiver
Kanske ett av ligans sämsta secondary och som hade problem i stort sett varje match de spelade. Förvisso spelade Bryce Hall och Michael Carter II på en relativ medelmåttig nivå men det kändes oavsett som att dem spelade på toppen av sin förmåga. Med tanke på HC Robert Salahs förmåga att bygga ett starkt secondary bör hans prio ligg ai att just bygga om denna delen under off-season. Räkna med en Derek Stingley, Kyle Hamilton eller Sauce Gardner i draft. Även ett par adderingar i free agency måste tillkomma för Jets coverage-rating var den tredje lägsta i ligen med 37.9. 
  • Inga förhastade slutsatser
Efter en säsong där det mesta gick fel måste man påminnas att Zach Wilson inte spelade i den högsta av divisioner i college eller mötte det bästa motståndet för den delen. Därför måste man ha tålamod och lita på att han tar de stegen i utveckling. Tålamod kommer vara nyckel här och jag är övertygad om att Zach Wilson kommer bli en stjärna för Jets. Laget kommer att se väldigt annorlunda ut 2022 än vad de gjorde under 2021 och säkerligen ta flera steg framåt i utvecklingen med en Quinnen Williams och Mekhi Becton som slår igenom. Även att låta HC Robert Salah få sin tid att kunna sätta sin prägel på laget. Det kan dröja till år 4 innan Jets har en vinnande säsong och det måste det få ta för annars lär denna ökenvandring fortsätta.

 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-03-17 14:38:50
Author

Fler artiklar om NFL