Lagbanner
Mockdraft 1.0

Mockdraft 1.0

Säsongen närmar sig med stormsteg och lagens träningsläger är i full gång och traditionsenligt är det då dags för årets första mock draft!

Precis som tidigare säsongen baseras lagens ordning på de odds som lagen går in i säsongen med samt redaktionens egen värdering av lagens nuvarande kapacitet. Vår initiala scouting för de topprankade talangerna är i full gång och flera namn känns redan som säkra förstarundetalanger. De namn som vi har valt åt varje lag är alltså de spelare som vi hade valt åt dessa lag.

Årets draft är stark och framförallt på quarterback och är det något år man ska vara dålig är det nu. Det är fortfarande alldeles för tidigt att försöka förutspå draften men se denna som en fingervisning vilka talanger man ska hålla ögonen på under kommande säsong.


1. Arizona Cardinals - Caleb Williams, QB, USC

Förra årets Heisman vinnare kommer till denna draft som en säker nummer ett totalt och det är väl motiverat genom en grym förmåga i passningsspel där precision och timing är stora styrkor. Williams kan även röra på sig och förmågan att fly undan press med lätthet och sedan sätta en avgörande passning gör honom till en lysande talang som kan vända en franchise. Arizona Cardinals kommer att göra detta val trots att man har Kyler Murray på grund av att den nya ledningen vill starta om på riktigt och försöka få något i utbyte av Murray. 


2. Arizona Cardinals - Marvin Harrison jr, WR, Ohio State

Superlativen haglade in redan förra säsongen och otroligt nog så stämmer alla dessa. Harrison är den största talangen sedan Ja’marr Chase och hade varit vald topp-5 redan förra året. Mixen av utomordentlig kroppskontroll, atletisk förmåga och produktion gör honom mer eller mindre komplett. Harrison jämförs ofta med en viss AJ Green.

Cardinals som är i en mer eller mindre unik position kan här välja de två bästa spelarna i draften och därmed vända franchisen snabbare än få. Tänk er att Bengals skulle plockat både Burrow och Chase i samma draft. Här kan en liknande utveckling ske.

3. Indianapolis Colts - Joel Alt, OT, Notre Dame

Colts överraskade många när man valde en oslipade diamanten Anthony Richardson och med tanke på hur lagets offensiva linje sakta blivit sämre får man här chansen på en riktigt juvel i Joe Alt från Notre Dame. Men en idealisk fysisk profil samt ett väl utvecklad teknisk förmåga är detta en linjeman som kan gå in direkt och prestera likt en Rashawn Slater eller Christian Darrisaw.

4. Tampa Bay Buccaneers - Drake Maye,QB, North Carolina Tar Heels

Drake Maye är svår att ogilla med en fantastisk release och lugna närvaro där han med bra blick snabbt läser spelet och sätter passningen. Maye kan mycket väl konkurrera med Williams om att bli vald nummer ett men har en något svagare fysisk profil. Oerhört säker i det långa passningsspelet vilket tilltalat lag i NFL. Maye kommer här och bli Buccs nya QB för framtiden då varken Baker Mayfield eller Kyle Trask är något att satsa på långsiktigt.

5. Los Angeles Rams - Olu Fashanu, OT, Penn State

Fashanu var fantastisk 2022 och jag hade honom väldigt högt i mina rankningar inför draften 2023 men efter han valt att komma tillbaka till college och Penn State återvänder han nu och är en säker topp-10 spelare i denna årsklass. Fashanu är en intelligent spelare och person som använder sin fysiska profil på ett utvecklat sätt och har en teknik som hindrar försvarare från att nå quarterbacken med enkelhet. Inte en enda tillåten sack under 2022 och endast 1 QB-hit tillåten på 281 passningsblockspel. Rams har haft problem på sin offensiva linje sedan Whitworth slutade och nu får man en långsiktigt lösning på problemet.

6. Washington Commanders - Brock Bowers, TE, Georgia

När vi pratade om Kyle Pitts som en unik talang så trodde nog inte många att det skulle dyka upp en utmanare ett par år senare. Brock Bowers är en sån där spelare som är NFL redo redan efter sitt första år i college. Bowers har varit den bästa på sin position i college senaste åren och förra säsongen hade Bowers flest yards received, yards after catch och även yards after contact. Commanders som vi förutspår ger Sam Howell ytterligare säsong efter medelmåttigt spel med mersmak på mer och Commanders saknar en högkalibrig TE. 

7. Tennessee Titans - JC Latham, OT, Alabama

Titans är en lag som sakta bygger om och deras offensiva linje har sakta förfallit senast säsongerna och med en åldrande Ryan TAnnehill och en ung Will Levis som sakta ska ta även måste det finnas en Left Tackle att lita på i många år. I Alabama finner vi JC Latham som under 2022 var RT men som nu under 2023 förväntas spela LT. Latham presterade på elitnivå under 2022 och var framförallt stark i passblockering där han tillät endast en hit och ingen sack vilket förhoppningsvis inte ökar i och med hans byte av sida under 2023. 

8. Las Vegas Raiders - Quinn Ewers, QB, Texas

Quinn Ewers är en spelare som kan bli vald topp-10 eller utanför första rundan. Talangen och det tekniska finns där för att vara bland de bästa i landet men den mentala och psykiska biten är inte riktigt där. En topprekryt som valde att skippa sista året i High School och börja i college tidigare är nu i en prekär situation där han konkurrerar med den mega hypade Arch Manning. Ewers lär få denna säsongen men han måste prestera och vill han få chansen som franchise QB i NFL är det 2023 han ska visa upp sin talang. Raiders är i ett skrikande behov av en långsiktig lösning på QB och med en av college mest igenkännbara spelare lär man inte vänta med att springa in detta valet. 

9. Chicago Bears - Jared Verse, DE, Florida State

Årets edgeklass är något svagare än tidigare år men Jared Verse är en riktigt toppspelare. Precis som med Fashanu var Verse med i analyserna och scoutingen inför förra årets draft. Verse är en presskapare med starka och kraftfulla händer i kombination med en stark motor som gör att han konstant är ett hot mot quarterbacken. Under 2022 var Verse produktiv och skapade press på 17% av sina defensiva snaps och mäktade med 9 sacks. 

10. Green Bay Packers - Emeka Egbuka, WR, Ohio State 

Inte många säsonger sedan Ohio State hade två receivrar som gick i runda 1 och nu är vi här igen. Emeka Egbuka är en smidig och lysande routerunner som finner luckor och skapar separation utan problem. Påminner om en Devonta Smith rent tekniskt. Produktiv och skulle bli ett fint komplement till en redan ung receivergrupp. Skulle över en natt bli QB Jordan Loves bästa vän.

11. Atlanta Falcons - Kalen King, CB, Penn State

Förra året stod han lite i Joey Porters skugga och nu ska den något fysisk mindre Kalen King stiga fram i ljuset och visa sin talang. Med ett elit omdöme av PFF på 93.3 var han den högst rankade cornerbacken i landet och förutom han goda förmåga i coverage hade han hela 15 forced incompletions. Redaktionens CB1 i nuläget. Falcons behöver addera hjälp till AJ Terrell och då kommer Kalen King passa perfekt. Terrell och King skulle vara en overkligt intressant duo.

12. Chicago Bears(via Carolina) - JT Tuimoloau, DE, Ohio State

Eftertraktad och hypad när han kom från High School och visst har han presterat till viss del men potentialen är skyhög. Vi tror på ett dominant 2023 som kommer visa hans höga förmåga där hans handteknik och grymma styrka i springförsvaret lyser starkast. Behöver dock bli mer jämn och prestera varje vecka. Här får Bears en edge som kan bli deras långsiktiga lösning och ledare på den defensiva linjen.

13. Pittsburgh Steelers - Jeremiah Trotter jr/ Barrett Carter, LB, Clemson

Något oortodoxt av mig att här välja två spelare men Steelers har ett stort behov på linebacker och Clemson har två som redan är stjärnor på sin position. Båda är versatila och atletiska och båda har gott om highlights. Det troligaste är Barret Carter då han är äldre och med sannolikt att han deklarerar sig för draften. Steelers är ett lag som är benäget att satsa på en linebacker så här tidigt i draften och lär välja en av dessa två herrar.

14. New England Patriots - Xavier Worthy,WR, Texas

Patriots är nästan desperata i jakten på måltavlor till QB Mac Jones och här får dem en högkalibrig talang som har en sällsynt förmåga att skapa separation och genomföra sina receptions. Worthy är lättbyggd och kommer behöva addera muskelmassa men är väldigt explosiv och hade varit ett väldigt intressant addering till Patriots något sömniga offensiv. 

15. Seattle Seahawks - Jer’zhan Newton, DT, Illinois

I en stark DT-klass står Newton ut med sin styrka i passrush där han under 2022 lyckades skapa 59 pressures. Newton rankades som den mest värdefulla defensiva tacklen i college av PFF under förra året. Seahawks som fortsätter stärka sin defensiva linje och försvar får en startspelare direkt. En spelare som mycker väl kan komma att rankas högre ju närmare draften vi kommer. 

16. Denver Broncos - Dallas Turner, DE, Alabama

När man scoutade Will Anderson förra året var det en annan edgerusher som visade en hög nivå och det var Dallas Turner. Med 14 sacks sedan 2021 och en förväntad nyckelroll i Alabamas försvar kan Turner mycket väl gå tidigare. Dallas Turner vinner med en grym fysisk och atletisk profil men har vissa tekniska delar som behöver slipas. Broncos behöver mycket och trots adderingen av Zach Allen behövs det en föryngring på den defensiva linjen. 

17. Houston Texans (via Cleveland) - Kool-Aid Mckinstry, CB, Alabama

Den högst rankade cornerbacken av många experter och analytiker är våran nummer 2 i nuläget och det finns självklart tonvis med argument för att han är den främsta. Förutom ett helt otroligt namn är detta en talang som står ut när man tittar på matcher där hans förmåga att bryta passningar är exceptionell och hans coverage är så pass stark att han inte släppte till en enda TD förra säsongen. Texans får är chansen att fortsätta bygga en lovande och högst intressant secondary där Safety Jalen Pitre och cornerback Derek Stingley finns sedan tidigare. 

18. Los Angeles Chargers - Kris Jenkins, DT, Michigan

Trots förstärkningarna på DT under förra årets free agency var Chargers fortsatt svaga i sitt springförsvar och nu väljer dem den långsiktiga lösningen i Kris Jenkins. I Jenkins får Chargers itne bara en runstopper utan även en lovande passrusher som redan under 2022 skapade 3 pressures och 7 tacklingar mot ett starkt Ohio State.

19. New York Giants - Rome Odunze, WR, Washington State

Giants fortsätter bygga sitt slagkraftiga lag och nu får de chansen på den mångsidiga receivern Rome Udonze. Han kan hantera vilken route som helst och har dessutom en fysik där hans längd 6’3 och vikt på 200 pounds imponerar. Här lär Giants äntligen få sin WR1 och Daniel Jones en ny target. Udonze kommer under 2023 vara en nyckelfigur i ett Washington som ser ohyggligt starka ut så räkna med inte bara snack utan även rubriker.

20. New Orleans Saints - Cooper Beebe, G, Kansas State

Efter att ha spelat RT och LT de första två säsongerna placerade sig Cooper Beebe sig som LG senaste säsongen och som han gjorde det. Med endast en enda pressure tillåten är han en dröm att ha på insidan av den offensiva linjen och med ett Saints som bygger om kommer detta val som ett brev på posten. Beebe spelar fysiskt och har inga problem att ta sig fram i springspelet där han oftast tar sig till nästa nivå.

21. Minnesota Vikings - Chop Robinson, DE, Penn State

Oklart kring lagets stjärna på Edge Danielle Hunters framtid och Vikings behöver se långsiktigt. Förra säsongen var Chop Robinson den edge försvarare med högst betyg av PFF och även i ren passrush. Fortsatt ganska lättbyggd men har en förmåga att skapa kaos och press i varje defensiv snap han spelar. 

22. Miami Dolphins - Jonah Monheim, OT, USC

Med tanke på hur viktig Tua är för Miami finns det bara en lösning och det är att fortsätta bygga en stark offensiv linje och varför inte då plocka den näst mest värdefulla OT i college under 2022? Monheim spelade flest passblockspel förra säsongen i hela college och släppte inte en enda sack. Lär kunna spela både LT och RT. 

23. Jacksonville Jaguars - Denzel Burke, CB, Ohio State

Jaguars, som är ett lag på uppgång, behöver nu fylla på med talang som kan bidra direkt och Tyson Campbell är aningen ensam i lagets secondary. Denzel Burke är en corner som gillar fysisk spel och passar utmärkt i ett press-manförsvar. Burke lyckades med att inte tillåta en enda touchdown och hade 10 forced incompletions. Trots denna imponerande statistik hade han ett mellanår under 2022 och skulle han höja sig under 2023 kan han skjuta som en raket uppåt i rankingen.

24. Baltimore Ravens - Leonard Taylor, DT, Miami U

En väldigt hlgt aktad rekryt ut high school som började leva upp till hypen förra säsongen där han bland annat vann 19% av sina pass rushes och var college näst mest pressskapade DT efter Calijah Kancey förra säsongen. Ravens som förlorade Calais Campbell får här en högkalibrig talang som ersättare.

25. Detroit Lions - Michael Hall jr, DT, Ohio State

Hall skulle kunna vara DT1 när vi väl är framme vid draften men hans brist i springförsvaret hindrar honom i nuläget samt hans skadebekymmer. Hall är annars en stark passrusher som vinner med snabba fötter och kvicka händer och det krävs inte många spel innan man märker att han håller hög klass. Detroit har många stora tunga defensiva tackles men behöver någon som kan skapa press på motståndarens quarterback från insidan och Hall skulle vara perfekt i den rollen. 

26. Dallas Cowboys - Cooper DeJean, CB, Iowa

Trevon Diggs är fortsatt ensam som långsiktig lösning i Dallas och visst Stephon Gilmore är fortsatt den riktigt bra spelare men han är 33 år gammal och lär tappa i förmåga inom en rimlig framtid. Dallas löser därför problemet med Cooper Dejean från Iowa som ännu en gång leverar en topptalang i försvaret. Cooper Dejean är förmodligen hela colleges mest mångsidiga cornerback då han är lysande i coverage och springförsvar och kan spela både på utsidan som i slot. Med hela 15 defensiva stopp och 5 interceptions får Dallas en matchvinnare och ny publikfavorit. 

27. Green Bay Packers (via New York Jets) - Kamren Kinchens, S, Miami

Packers som blivit bortskämda av sin safety Adrian Amos under många säsonger kommer nu behöva tänka på framtiden och med finn i Miami. Kinchens var utan tvivel college främsta safety under 2022 och spelade stundtals dominant i ett annars underpresterande lag. Produktiv med hela 6 interceptions och ett elitbetyg i coverage gör Kinchens till vår nummer ett på Safety. 

28. Cincinnati Bengals - Kingsley Sumataia, OT, BYU

En före detta 5 stjärnig rekryt som är en bjässe på 6’6 och 325 lbs och som rör sig smidigt är svårt att finna och som dessutom kan spela i ett zone-block-spel. Kingsley bli ett stort kap i årets draft. Bengals som har samma problem som Miami där man har en QB som är lite skör och behöver ett extra skydd får här chansen på en långsiktig lösning. Lär gå rakt in som RT.

29. San Francisco 49ers - Jason Marshall jr, CB, Florida Gators

49ers är i stort behov av högkalibrig talang på corner och här väljer man en lång och rörlig cornerback i Jason Marshall. Styrkorna är tydliga där han kan få receivers att försvinna med sin coverage och han rör sig snabbt och flytande. Han behöver dock slipa på sin produktion då han endast har två interceptions i sin karriär. Räkna med många fler under 2023. 

30. Buffalo Bills - Malik Nabers, WR, LSU

Bills behöver hjälp på offensiv linje men man kan även hjälpa QB Josh Allen genom att ge honom en av landets största talanger på receiver och som kan ersätta Stefon Diggs på lång sikt. Malik Nabers har enligt många pekats ut som LSUs nästa stora stjärna på receiver och jämförs ofta med Jamarr Chase och Justin Jefferson. 

31.Philadelphia Eagles - Calen Bullock, S, USC

Eagles som fortsätter med kortsiktiga lösningar i sitt secondary lyckades välja både CB Kelee Ringo och S Sidney Brown i 2023 års draft men det behövs mer på Safety och här får chansen på en riktigt intressant spelare i Calen Bullock. Bullock var omöjlig att skaka av och hade en högt betyg i Coverage hos PFF. Även 5 interceptions talar för att han både läser spelet väl och kan skapa stora spel åt försvaret.

32. Kansas City Chiefs - Maason Smith, DT, LSU

Med en svår situation med Chris Jones måste Kansas börja tänka framåt och på insidan behövs en långsiktig lösning och då passar den atletiska Maason Smith perfekt. Smith spelade DE under sitt freshman-år och är nu en DT vilket visar vilken explosivitet och athleticism han besitter. Snabba händer och en väldigt stark passrush är hans styrkor.



 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912023-08-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om NFL