Lagbanner
NFL Draft 2021

NFL Draft 2021

Förväntningar, förhoppningar och tusentals timmar med scouting och mockdrafts skulle denna helg kulminera när draften äntligen skulle inledas och vilken helg vi fick!

Äntligen kom draften och som vi NFL-nördar har längtat. Tusentals timmar av filmtittande och mockdraftande skulle nu komma till sitt slut och vi äntligen skulle få svar. Många val var väntade men vi fick även se ett par byten och minst sagt oväntade val.

Vilken kväll vi fick i Cleveland där draften tar plats i år och här kommer vi redovisa samtliga val i runda 1 och presentation av spelare och lagets perspektiv. Ingen ide att hålla på detta utan bara att luta sig tillbaka och börja läsa:


1. Jacksonville Jaguars - Trevor Lawrence, Quarterback, Clemson Tigers

  • Lagperspektiv: Jaguars är det enda laget som egentligen har något alternativ i sitt första val då allt annat är Trevor Lawrence hade varit fullständigt vansinne. JAcksonville får starta den nya eran med HC Urban Meyer och han får en generationstalang att inleda den nya eran med.
  • Kommentarer är egentligen överflödigt och detta val har varit bestämt sedan många månader tillbaka. Jaguars väljer en quarterback som varit den bästa i college under senaste åren och det som imponerar är egentligen han helhet och hur redo han är redan nu. Kommer vara en startspelare från dag 1.


2. New York Jets - Zach Wilson, Quarterback, BYU
  • Lagperspektiv: Jets val har varit spikat sedan länge och att deras franchise nu äntligen får chansen att börja om och starta en ny era med Zach Wilson är efterlängtat. Nu ska Jets bara bygga runt Wilson och börja vinna matcher.
  • Även detta ett val som varit spikat mer eller mindre sedan Wilsons Pro-day där han bjöd på en show. En otrolig arm-talang som många jämför med Mahomes. Har en kastteknik som är lite “basket-ig”. Kommer även han vara startspelare från dag 1 och passar mer än någon annan i denna draft i New York med allt vad det innebär.


3. San Francisco 49:ers - Trey Lance, Quarterback, North Dakota Bison
  • Lagperspektiv: En av de stora frågorna inför draften var vem 49ers skulle välja och här var John Lynch och Kyle Shanahan otroligt diskreta och hade inte ens berättat för scouter vem de skulle välja. Det fanns inte en chans att det bytte upp sig och bytte bort så mycket framtida draftkapital för att välja Mac Jones. 
  • Trey Lance är ett monster rent fysiskt och kommer med sin armförmåga och intelligens vara ett otroligt starkt val för 49:ers i många år framöver. Nackdelar är dock att han knappt ens spelat 400 snaps i college och detta inte ens i högsta divisionen MEN potentialen är skyhög.

4. Atlanta Falcons - Kyle Pitts, Tight End, Florida Gators
  • Lagperspektiv: Ryktena var många huruvida Falcons skulle välja en QB som ska ta över efter 36 årige Matt Ryan. Snarare blev det att ledningen såg att de nu har ett fönster att vinna med Ryan och därför nu gett honom ett potentiellt supervapen i den unike tight enden Kyle Pitts. 
  • Den högst draftade Tight Enden i historien och är enligt många den bästa icke-quarterbacken i draften. Besitter en närmast unik athleticism där han trots sin storlek fortfarande är oerhört snabb och rörlig. Otrolig route-runner och ett konstant hot. Mobbar Cornerbacks och alldeles för snabb för linebackers. Bara att gratulera Matt Ryan och Falcons till detta val för ni har valt en “unicorn”. 

5. Cincinnati Bengals - Jamarr Chase, Wide Receiver, LSU Tigers
  • Lagperspektiv: Det stog mellan att välja Penei Sewell för att skydda Joe Burrow eller ge Burrow hans lekkamrat från LSU och valet föll på WR Jam’arr Chase. 
  • Jam’arr Chase är en fantastisk WR och som kommer vara en av ligans bästa inom endast ett par år. Har nu i efterhand lovat att “slå alla rekord i klubben, jag vet inte hur men det kommer ske” och det visar på vilka förväntningar och självförtroende Chase har på sig själv. 

6. Miami Dolphins - Jaylen Waddle, Wide Receiver, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Miami satt på en lyxposition inför draften där de förmodligen hoppades att antingen Chase eller Pitts skulle finnas tillgänglig men med båda borta fick det gå på ett annat spår och väljer speedkulan Jaylen Waddle. 
  • Snabb,snabbare, Waddle. Den mest explosiva receivern i draften och hade det inte varit för en ankelskada hade nog Waddle stått med Heisman-bucklan istället för lagkamraten Devonta Smith. Har förmågan att skapa plays med bollen i händerna samtidigt som han kan vara det perfekta hotet i djupet. Ett lyxpick av Miami som redan har det gott ställt på WR. 

7. Detroit Lions - Pennei Sewell, Offensive Tackle, Oregon Ducks 
  • Lagperspektiv:  Detroit är ett lag som bygger nytt och behöver egentligen spelare på samtliga positioner. Frågan innan var snarare om det skulle välja en QB för framtiden eller om de skulle fylla på med bästa spelare tillgänglig.
  • Enligt många den kanske bästa talangen i draften som inte är en QB tillsammans med Kyle Pitts. Stor, stark och dominant 2019 och Sewell har förmågan att stänga ner vilken pass-rusher som helst samtidigt som han kan flytta försvarare utan problem i springspelet.  Detroit vill skapa ett nytt lag där grunden ska formas först med spelare på den offensiva och defensiva linjen och här får de en spelare som både har skyhög kapacitet, ledarskap och en ålder som gör att han kan spela för Lions närmaste 10 åren. 

8. Carolina Panthers - Jaycee Horn, Cornerback, South Carolina
  • Lagperspektiv: Carolina var ett av de lag som länge förväntats plocka en QB i draften, med eller utan Darnold men överraskade en hel del med valet av Jaycee Horn.
  • Horn är en explosiv och fysisk corner som kommer göra livet surt för många WRs. En spelare som stigit mycket på listorna innan draften och lite av en överraskning att han gick som första defensiva spelare. Panthers plockar en spelare som är som starkast i “press-man” försvar men Panthers kör en annan typ av coverage vilket är något Horn måste ta till sig fort. En ofärdig produkt men med skyhög potential och formbar talang. 

9. Denver Broncos - Patrick Surtain II, Cornerback, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Denver var även de ett lag som förväntades plocka en quarterback men som precis som i valet innan överraskade och valde cornerbacken Patrick Surtain.
  • Precis på samma sätt som Jaycee Horn är en ofärdig produkt kan man säga motsatsen om Surtain. En mer färdig spelare ur college kommer man nog inte finna då han redan spelar som en veteran. Surtain kommer dock aldrig vara en spektakulär spelare som gör tonvis med interceptions eller pick-6 MEN kommer stänga ner många receivers från dag 1 och stärker ett redan starkt försvar i Denver. 

10. Philadelphia Eagles - Devonta Smith, Wide Receiver, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Eagles har behov av elitspelare på många positioner och här såg den chansen att svepa Heisman-vinnaren Devonta Smith framför näsan på New York Giants genom att gör ett byte med Dallas.
  • Devonta Smith blir direkt Eagles WR1 och kan spela både på utsidan som i slot och kännetecknas av sin fantastiska route-running och exceptionella förmåga med bollen. Smiths storlek har skrämt vissa lag men det kommer inte spela någon roll, ser man på film från hans 2020 finns det inte situation där man tänker att han borde bli “tyngre” eller att hans storlek är ett hinder. 

11. Chicago Bears - Justin Fields, Quarterback, Ohio State Buckeyes
  • Lagperspektiv: Då Bears sökt efter en QB med karta och kompass såg man sin chans när Justin Fields trillade ur topp-10. Chicago bytte med Giants och väljer här en potentiell franchise-räddare och om jag ska vara helt ärlig så är det obegripligt hur Justin Fields inte blivit vald innan detta. 
  • Fields är en fantastisk passare som är på samma nivå som Wilson och Lawrence och lägg där till hans atletiska förmåga som gör att han kan hota med springspel. Chicago får äntligen en quarterback att både ge laget och fansen hopp en ljus framtid.

12. Dallas Cowboys - Micah Parsons, Linebacker, Penn State
  • Lagperspektiv: Dallas hade nog bestämt att välja en cornerback i första där både Horn och Surtain borde varit tillgängliga. När båda dessa herrar blivit tagna väljer Cowboys istället den kanske högst rankade defensiva spelaren inför draften i linebackern Micah Parsons.
  • Micah Parsons är en “freak-athlete” och med den explosiva blitz-stilen kommer Parsons vara en kraft att räkna med från dag 1. Har haft en del problem vid sidan av planen som skrämt en del lag men inte Cowboys som förstärker en redan stark LB-grupp där både Jaylon Smith och Leighton Vander-Esche finns sedan tidigare. 

13. Los Angeles Chargers - Rashawn Slater, Offensive Tackle, Northwestern
  • Lagperspektiv: Chargers som redan förstärk sin o-line för att skydda sin unga QB Justin Herbert får här precis det man ville i Slater. 
  • Enligt många experter är Slater nummer 1 bland offensiva lnjemän och har ett väldigt imponerande CV. Bland annat stängt ner Chase Young flertalet gånger och har en fysisk profil som är svårmatchad. Har endast tillåtit 5 pressures på 350 snaps vilket är oerhört imponerande.

14. New York Jets - Alijah Vera-Tucker, Offensive Tackle/Guard, USC
  • Lagperspektiv: Jets väljer här att byta upp för få plocka den spelare de vill ha och visar också med detta valet att de har lärt sig från allt som gick fel med DArnold. Skydda sin QB direkt så han får rätt förutsättningar och detta är ett mycket gott steg på vägen med Alijah Vera-Tucker. 
  • Vera-Tucker är en mycket mångsidig blockare som kan spela på en väldigt hög nivå både som OT och som guard. Var en mycket viktig spelare för USC förra säsongen och kommer bidra med ett välbehövligt skydd för rookie Zach Wilson. Måste nämnas vilken bra statement detta är och visar hur mycket Jets värdesätter Wilson där hans skydd prioriteras vilket inte var fallet med Darnold.

15. New England Patriots - Mac Jones, Quarterback, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Mycket snack innan hur Patriots skulle byta upp sig för att plocka en quarterback men i slutändan visade Bill Belichick hur man tar sig an en draft och låter valen komma till honom snarare än tvärtom.
  • Mac Jones är en fantastisk “pocket-passer” och väldigt precis i sina passningar. Många menar på att Jones besitter en “Brady-esk” spelstil som passar perfekt i New England. Jones var även enligt många tippad att välja av 49ers som 3:e totalt men förr förmodligen på sin brist i det atletiska. Kommer få stå på tillväxt bakom Cam Newton för att sedan komma in med samma ackuratess och ledarskap som i Alabama. 

16. Arizona Cardinals - Zaven Collins, Linebacker, Tulsa
  • Lagperspektiv: Arizona var tippade att välja Corner här men överaskade med att välja en linebacker i år igen. Cardinals adderar ännu en defensiv pjäs som verkligen gör att deras “front-7” ser minst sagt intressant ut kommande säsong.
  • Zaven Collins är en mångsidig linebacker som kan täcka receivers riktigt bra men samtidigt vara en tung pjäs att blitza och plocka upp springspel. 

17. Las Vegas Raiders - Alex Leatherwood, Offensive Tackle, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Raiders med Gruden och Mayock i förarsätet har en vana att sträcka sig efter spelare som är lite längre ner på listorna och här fortsatte de på den inslagna vägen. Raiders som bygger om sin o-line och behöver rejäla förstärkningar på defensiven gjorde här ett val som rakt in på Right Tackle.
  • Leatherwood som rankades högt men inte som nummer 17 totalt enligt många. Fortfarande en beprövad och framförallt otroligt bra i springspelet där man kan tolka det som att Raiders kommer mata Josh Jacobs med bollen.

18. Miami Dolphins - Jealen Phillips, Defensive Edge, Miami U
  • Lagperspektiv: Miami som redan förstärkt sin offensiv med Waddle och i Free agencyn väljer här att uppgradera sin passrush.
  • Jealen Phillips är en av draftens absolut bästa DE och imponerade senaste säsongen och glänste i Rousseaus frånvaro. Har en skadehistorik där han till och med lagt ner karriären en gång vilket i förlängningen gjort att många lag tvekat kring hans potential. Miami har dock råd med tanke på enorma draftkapital de har och en chansning som kan visa sig bli väldigt lönsam.

19. Washington Football Team - Jamin Davis, Linebacker, Kentucky
  • Lagperspektiv: Washington som redan fått till ett väldigt starkt försvar trodde man snarare skulle adressera offensiven med receiver eller kanske den offensiva linjen men Ron Rivera fortsätter prioritera ett mångsidigt och starkt försvar i och med valet av Jamin Davis. 
  • Jamin Davis var inte tippad att gå i 1:a eller åtminstone inte topp-20 men med sin snabbhet och förmåga att röra sig från sidolinje till sidlinje är han excellent i coverage vilket blivit en av linebackers viktigaste uppgifter i dagens NFL. 

20. New York Giants - Kadarius Toney, Wide Receiver, Florida Gators
  • Lagperspektiv: Bytte som sagt ner sig i ordningen och gjorde förmodligen detta för att deras tilltänkta val var Devonta Smith. Giants börjar se bra ich och få hål i sitt lag och många trodde nog att de skulle förstärka o-linen men valde att förstärka receivern för att få svaret om Daniel Jones är deras Quarterback eller ej.
  • Att de fick Toney ska de vara nöjda med med tanke på hur otrolig playmaking-förmåga denna spelare sitter inne på. Otrolig förmåga att skapa spel med bollen i händerna. Orubblig balans och att beskriva Kadarius Toney som hal är nästan att underskatta förmågan. Kan bli eller rättare sagt kommer bli en publikfavorit hos fansen.

21. Indianapolis Colts - Kwity Paye, Defensive Edge, Michigan Wolverines
  • Lagperspektiv: Colts behövde uppgradera sin edge men även wide receiver och corner var behov men valet föll på många experters DE1 i draften. En del menar på att O-linen skulle förstärkas nu med Carson Wentz som quarterback. 
  • Få spelare har den fysiska profil som Kwity Paye har och ett riktigt råämne vad gäller talang. Kommer med en enorm kraft och en potential som kan lyfta honom til en av ligans bästa på positionen. Med Deforest Buckner på ena sidan och Paye på den andra med Darius Leonard på linebacker har Colts en front 7 som skrämmer de flesta. 

22. Tennessee Titans - Caleb Farley, Cornerback, Virginia Tech
  • Lagperspektiv: Titans hade stort behov på CB med tanke på förlusterna av Adoree Jackson och Malcom Butler. Men även O-line och Wide Receiver där Cory Davis lämnat ett stort hål bakom sig. 
  • Många experters inklusive redaktionens CB1 sett till förmåga, potential och fysisk profil. Lång, explosiv och stark gör honom till en av de bästa coverage-spelarna i college. Med det sagt är anledningen till att han föll hans skadehistorik som gör honom till en chansning MEN det är chansning som kan sluta med att Titans står med en av ligans bästa Corners i slutändan.

23. Minnesota Vikings - Christian Darrisaw, Offensive Tackle/Guard, Virginia Tech
  • Lagperspektiv: En oerhört bra byte av Vikings där det bytte ner för att få mer draftkapital och ändå lyckas det fylla sitt behov på den offensiva linjen med troligtvis den spelare det hade valt på sitt originella val. Snacka om att göra allt rätt.
  • Darrisaw är rankad väldigt högt inför draften och är på mångas big boards som OT3 och är en aggressiv blockare som både kan hålla undan passrushers som att fullständigt bulldooza bort motståndare för runningbacks. Grymt bra val för Vikings som ger Kirk Cousins mer tid och möjligheter.

24. Pittsburgh Steelers - Najee Harris, Runningback, Alabama Crimson Tide
  • Lagperspektiv: Diskussionerna var många där fansen skrek efter en ny tung runningback medan analytiker och experter ropade efter offensiva linjemän men valet föll på draftens bästa runningback. Visst är det bra att ha en riktigt bra runningback men vad gör det när ens quarterback blir överkörd match efter match?
  • Najee Harris är en dominant runningback i college och en av Alabamas viktigaste spelare. Bra i passningsspelet där han har grymma händer men dessvärre ingen större förmåga att göra riktigt långa runs. Dock så är han en runningback som inte låter någon försvarare stå i vägen även om Harris måste köra igenom eller hoppa över motståndaren. 

25. Jacksonville Jaguars - Travis Etienne, Runningback, Clemson Tigers
  • Lagperspektiv: Jacksonville har lyxen att ha oerhört stort draftkapital och visst behöver de förstärkning på många positioner men inte på runningback? James Robinson och Carlos Hyde finns redan och det är väl snarare att de vill ge Trevor Lawrence en av hans favorittargets från Clemson. 
  • Travis Etienne är till skillnad från Harris en explosiv blixt som väntar på att explodera som gör stora plays över hela banan. Kommer vara ett hot vare sig det är med bollen i händer eller som en receiver.  

26. Cleveland Browns - Gregg Newsome II, Cornerback, Northwestern
  • Lagperspektiv: Browns har en av ligans bästa lag på pappret och detta genom väldigt genomtänkta val både i draft och free agencyn. Detta gör att i årets draft kan de helt och hållet fokusera på värde och inte behov. Redan här i 1:a rundan gör det ett briljant val.
  • Visst trodde många att en Linebacker skulle välja här men Browns såg sin chans på Gregg Newsome som stigit som en raket på olika listor senaste månaden. Newsome är en playmaker som kan göra det mesta på positionen. Hade endast 34 targets mot sig där han endast tillät 93 yards och 5 first downs. Enligt många hade han gått som CB1 om det var en annan skola än Northwestern.


27. Baltimore Ravens - Rashod Bateman, Wide Receiver, Minnesota
  • Lagperspektiv: Ravens som nu hade två val i 1:a kunde här adressera det många menat på saknats för att optimera Lamar Jackson , en elit Wide receiver. 
  • Med valet av Bateman kan man nu konstatera att Ravens fått en potentiell WR1 som kan spela både i slot och på utsidan. Playmaker som inte särskilt atletisk men med en bollförmåga som gör att han kan exploder på nästa nivå. 

28. New Orleans Saints - Peyton Turner, Defensive Edge, Houston
  • Lagperspektiv: Saints behöver bygga om och inte var det en edge som skulle adresseras här. Både CB och WR hade behövts.
  • Payton Turner är kanske den största överraskningen i 1:a rundan då det är en spelare som inte haft något större genombrott eller imponerat över längre tid. Stork och har en grym fysisk profil vilket också syns i hur han spelar men har skadehistorik och är en chansning. 

29. Green Bay Packers - Eric Stokes, Cornerback, Georgia Bulldogs
  • Lagperspektiv: Precis innan draften kom uppgifterna om Aaron Rodgers vara eller icke vara och hur PAckers draft skulle visa vilken väg de ska ta. Resultat blev att valde att adressera en position som de har ett stort behov på nämligen CB.
  • Att det just blev Eric Stokes blev lite förvånande då han inte är högt rankad och fanns flera alternativ som potentiellt borde vara bättre. Eric Stokes är hur som helst en väldigt explosiv corner som mycket väl kan vara den snabbaste i draften av alla CBs. Kommer inte ha några problem att följa sin receivrar eller jaga ikapp dem, problemet kommer bli att han inte har mycket att säga till om i själv catch-momentet. 

30. Buffalo Bills - Gregory Rousseau, Defensive Edge, Miami U
  • Lagperspektiv: Ett lag som har ett fönster just nu genom väl genomförda drafter och adderingar i free agency. De troligaste var att Bills skulle välja o-line eller corner men gick och plockade en Edge som kan utvecklas till en av ligans kanske bästa med rätt coachning.
  • Rousseau är en fysiskt freak som är lång och har armar som lianer och händer stora basebollhandskar. Med dessa fysiska verktyg var han dominant 2019 innan han valde att stå över 2020. Hölls väldigt högt tidigt i scoutingprocessen men föll sedan på att han inte övertygade på sin Pro-day. Kan dock som tidigare nämnt utvecklas med rätt coachning till en fruktad passrusher och potentialen att bli en sack-maskin finns helt klart där. 

31. Baltimore Ravens - Jayson Oweh, Defensive Edge, Penn State
  • Lagperspektiv: Ravens med sitt andra val i 1:a väljer här att gå på värde och får ett väldigt fint fynd som kommer behöva en hel del coachning men där det finns en atletisk förmåga över det vanliga.
  • Jayson Oweh är en edgerusher som behöver slipa mycket på sin teknik. Med det sagt är detta en komplett atlet med en pro-day som kommer bli en mall för framtida pass-rushers. Kan han kombinera det tekniska med sin fysik har Ravens gjort ett val att minnas länge. Inte mycket pressures eller sacks i college men som sagt, man har bara sett toppen av isberget än så länge och det är ingen omöjlighet att Ravens får Oweh att nå den potentialen.

32. Tampa Bay Buccaneers - Joe Tryon, Defensive Edge, Washington
  • Lagperspektiv: För ett lag som precis vunnit Super Bowl och fått tillbaka samtliga som var med och vann är det verkligen bara att välja spelare för framtiden. Buccs har inte många hål i sitt lag men snarare försöka föryngra på sikt. ÄNDÅ lyckades de överraska med sitt val.
  • Joe Tryon är en ruskigt stark passrusher som spelar som bäst när han får bull-rusha direkt från line-off-scrimmage. Dock så finns det inte många matcher från college där man ser han dominera. Todd Bowles har mycket att jobba med men finns en råtalang där och Tryon kan räkna med en hel del snaps redan denna säsong. 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912021-05-03 16:53:42
Author

Fler artiklar om NFL