Lagbanner
Panthers, you’re on the clock!

Panthers, you’re on the clock!

Efter långa spekulationer skedde tillslut bytet där Chicago Bears ger upp det första valet i draften och den nya förstaväljaren är nu Carolina Panthers!

Det har länge pratar och diskuterats kring huruvida Chicago ska behålla förstavalet eller inte och framförallt handlade det innan om de skulle välja en ny quarterback. Men Bears klargjorde tidigt att Justin Fields är deras franchise-QB och således kommer deras förstaval vara uppe för försäljning. Det var främst Texans och Colts som ansågs vara de som var mest angelägna att gå upp till nummer ett men i slutändan blev det Panthers.

Vi kommer i denna text förutom prata om själva bytet även försöka analyser vad det betyder i olika perspektiv där ett är Chicagos, Carolinas och även de andra lagen som väljer tidigt i draften. Vi kommer även längst ner i artikeln publicera en topp-10 mockdraft med hur det eventuellt kan komma att se ut.

Hur ser bytet ut då?

Det är en rejäl betalning som Bears erhåller av Panthers där de får:

- Draftval #9 2023
- Draftval #6(runda 2) 2023
- Förstarundeval 2024
- Andrarundeval 2025
- WR DJ Moore

Medans Bears ger Panthers:

- Draftval #1 2023

Ljus framtid för Chicago 

Precis som rubriken antyder så har Bears fått ett gyllene läge att bygga ett starkt lagbygge genom unga spelare via draften och dessutom inte bara genom årets utan även säkra upp 2 års drafter därtill. 

Om vi bara inleder med att analysera faktumet att Bears erhåller en grym wide receiver i DJ Moore så kan vi konstatera att laget fått en potentiell WR1 och tillsammans med Chase Claypool, Darnell Mooney och Cole Kmet ser lagets receivergrupp lovande ut. Dj Moore har under sina fem inledande år i ligan mottagit passningar för över 1,000 yards i 3 av dessa år och med tanke på den tveksamma situationen på QB är hans 888 yards och 7 TDs under 2022 riktigt imponerande. Moore har dessutom en grym förmåga i YAC (yards after catch) vilket gör honom till ett farligt vapen i offensiven. 

Bears får i och med detta byte en drös draftkapital och nu med sitt #9 kan välja den bästa spelaren tillgänglig. Vi anser dessutom att i och med Jalen Carter juridiska situation kändes det nog inte rimligt att välja honom som #1 totalt. Med det sagt kan draften förfalla så att Bears faktiskt kan välja Carter som nummer 9 beroende på om något lag vågar chansa innan. Chicago innehar nu totalt 10 stycken val i draften vilket ger dem en fantastiskt möjlighet och med tanke på hur väl förra årets draft gick där man lyckades plocka startspelare som Jaquan Brisker, Braxton Jones, Kyler Gordon och Dominique Robinson. 

Slut på chansningar i Panthers

Carolina har sedan Cam Newton lämnade klubben chansat med en bunt quarterbacks med absolut noll resultat. Man har prövat Sam Darnold, Pj Walker, Baker Mayfield, Teddy Bridgewater och även Cam Newton igen… Röran är total och med tanke på hur laget sett ut i övrigt finns det mycket att bygga kring. Till skillnad mot många andra lag har Carolina ett försvar som redan spelar på en hög nivå och har fullt med yngre talanger. 

Vem kommer man välja då? Jo det är den stora frågan och vår gissning och analys är att Cj Stroud från Ohio State är deras val. Vå motivering är att med Stroud får man en precis och tekniskt slipad pocketpasser som läser spelet excellent. Bryce Young från Alabama håller vi högre men man kommer slippa alla frågetecken kring hans storlek osv med Cj Stroud. 

Två aspekter som vi finner aningen oroande är bland annat att man släppte Dj Moore som är deras överlägset bästa receiver och frågan är om Terrence Marshall är redo att vara nummer ett? Förmodligen kommer man kasta pengar på antingen Jakobi Meyers eller kanske en Odell Beckham jr? Det andra orosmolnet är att man förvisso gör det rätta och satsar på att välja en franchise-qb men man blir också av med en drös draftkapital och med en trupp där många rookiekontrakt snart måste omförhandlas behöver man fylla på med unga spelare runt omkring. 

Draftanalys

Vi kommer utgå från att Panthers väljer Cj Stroud och detta gör ju inte att hela draften kastas om för särskilt många lag men en stor vinnare är återigen Texans som förmodligen har Bryce Young längst upp på sin draftboard och skulle i värsta fall på Cj Stroud. Även Arizona Cardinals är en stor vinnare för nu finns möjligheten att faktiskt byta med lag som Colts och Raiders som båda har ett stort behov på QB och nu är det antingen Will Levis eller Anthony Richardson där vilken speltid och hur mycket tålamod man har kommer spela stor roll i vem man väljer. Tilläggningsvis kommer det bli intressant att se vem Bears väljer då de nu är mycket senare och här skulle vi chansa på att laget satsar på antingen offensiva eller defensiva linjen. 

Topp-10 Mockdraft

I detta scenario är ser Raiders möjligheten att byta med Arizona och ger dem i utbyte sitt förstaval 2023, val i runda 3 och även andrarundeval i 2024. 

1. Carolina Panthers - Cj Stroud, Quarterback, Ohio State
2. Houston Texans - Bryce Young, Quarterback, Alabama
3. Las Vegas Raiders - Will Levis, Quarterback, Kentucky
4. Indianapolis Colts - Anthony Richardson, Quarterback, Florida Gators
5. Seattle Seahawks - Jalen Carter, Defensive Tackle, Georgia
6. Detroit Lions - Will Anderson, Defensive End, Alabama
7. Arizona Cardinals - Christian Gonzalez, Cornerback, Oregon
8. Atlanta Falcons - Tyree Wilson, Defensive End, Texas Tech
9. Chicago Bears - Kalijah Cancey, Defensive Tackle, Pittsburgh
10. Philadelphia Eagles - Devon Witherspoon, Cornerback, Illinois


 

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912023-03-11 16:19:52
Author

Fler artiklar om NFL