Lagbanner
Preview: Super Bowl LV
Blir det en andra raka titel för Patrick Mahomes?

Preview: Super Bowl LV

Är mötet natten mot måndag slutet på en dynasti och början på en annan? Det är frågan många ställer sig när den 43-årige Tom Brady i Tampa Bay Buccaneers med sex Super Bowl ringar ställs mot sin antagonist i Kansas City Chiefs, den talangfulle och betydligt yngre Patrick Mahomes.

Natten mot måndag klockan 00.30 är det dags för en av årets stora sporthändelser då Super Bowl går av stapeln och ett mästarlag för säsongen 20/21 ska koras. Raymond James Stadium i Tampa är skådeplatsen för denna final, även om det inte kommer vara samma spektakel som i normala fall och det beror självklart på covid-19 och dess framfart i samhället. Matchen är ändå extra intressant sett till att det är första gången som ett lag får möjligheten att kamma hem titeln på sin egen hemmaplan. Hur som haver är känslan att detta kommer bli en jämn kamp mellan två lag som inte är rädda att satsa offensivt.


TAMPA BAY BUCCANEERS

När det i våras stod klart att Tom Brady skrivit på för Tampa Bay så höjdes förväntningarna på klubben avsevärt. Nu står man här i final men vägen hit har varit helt annat än problemfri. Säsongen började knackigt för Bruce Arians mannar och efter de inledande matcherna såg man inte ut som någon contender. Dock föll många pusselbitar på plats när Bradys samspel med sina nya lagkamrater förbättrades och under den sista halvan av säsongen spelade man betydligt bättre. Försvaret, ledda av trion Shaquil Barrett, Jason Pierre-Paul och den unga sensationen Devin White, har ständigt varit en vagel i ögat för motståndarna och Kansas O-line, utan den skadade kuggen Eric Fisher, får se upp med dessa tre herrar på plan.

Vad talar emot: Tom Brady brukar vara säkerheten själv men under säsongens gång har det begåtts lite fler misstag än vanligt från den levande legenden. I mötet mot Green Bay Packers i NFC Championship Game kastade han tre interceptions och i grundserien kastade 43-åringen totalt 12 interceptions vilket är hans största siffra sedan säsongen 2011. Hur lustigt det än kan låta så gäller det att Brady skärper till sig om Buccaneers ska ha en chans, detta med tanke på att det sällan är en bra idé att låta Kansas ha mycket boll. Dessutom står Tampas blitz-glada försvar inför utmaningen att Patrick Mahones är en av ligans bästa quarterbacks när det gäller att prestera under press. 

Vad talar för: Det finns två faktorer som talar till Tampas fördel, förmågan att tvinga fram turnovers och att man har en offensiv som kan mäta sig med de regerande mästarnas dito. Under slutspelets gång har laget lyckats göra touchdown på sju av motståndarnas åtta turnovers vilket är mycket starkt. Framåt sett har man på de sex senaste matcherna ett poängsnitt på 30 poäng, ett snitt som faktiskt är bättre än Chiefs, som på sina sex senaste matcher "bara" producerat ett poängsnitt på 25 poäng. 


KANSAS CITY CHIEFS

Som förväntat hade Kansas en ganska enkel resa genom grundserien och man förlorade endast två matcher. Den första kom i samband med att Las Vegas Raiders blev för svåra och den andra av dem kom i en helt betydelselös drabbning mot Los Angeles Chargers i vecka 17 med många starters på läktaren. Patrick Mahomes har under hela säsongen haft ett fantastiskt samarbete med wide receivern Tyreek Hill och tight enden Travis Kelce som båda nästintill varit omöjliga att stoppa. Har inte den ena varit fri så har den andra varit det istället vilket alltid skapat stor oreda i försvaren. Andy Reid är för övrigt en av ligans vassaste coacher och han är garanterat sugen på att ta en andra titel med sitt Chiefs.

Vad talar emot: En fråga som många experter ställer sig inför den här matchen är hur lagets secondary ska handskas med bredden i motståndarnas offensiv. Det blir ingen lätt uppgift att sätta stopp för spelare som Mike Evans, Chris Godwin, Rob Gronkowski, Scotty Miller och Antonio Brown på en och samma gång. Om man ska kunna försvara sin titel krävs det att Chiefs försvar är på tårna, för är det något man inte vill så är det att matchen utvecklas till en poängfest då detta kräver ännu mer från de egna offensiva leden. Visst är Mahomes och hans lagkamrater duktiga på att producera poäng men även de bästa har sina begränsningar.

Vad talar för: Som fortsättning på ovanstående stycke så är ironiskt nog den offensiva kraften man besitter lagets styrka. Alla som följer NFL på nära håll vet att det sällan går att slappna av när man möter Kansas City Chiefs då de har en enastående förmåga att jobba sig ur underlägen. Detta kunde vi bland annat se mot Buffalo Bills i AFC Championship Game där man trots ett tidigt underläge med 0-9 kunde vinna relativt enkelt tack vare sin fruktade anfallsbesättning. 

Björn Bellviken2021-02-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om NFL