Lagbanner
Säsongens första mockdraft och Big Board

Säsongens första mockdraft och Big Board

Visst känns draften långt borta och att tankarna just nu ligger på att se våra nya rookies ta plats i lagen sover aldrig vi på redaktionen kring nästa årgång.

I och med att college smög igång förra helgen kände vi att det var dags att presentera spelare att hålla kollen på och namn som ni kan räkna med att höra i nästa års draft. Först ut är en snabb mockdraft där vi baserar ordningen på lagen efter deras odds inför säsongen. Detta kommer självklart förändras många gånger under säsongen. Detta är en av 5 mockdrafts som kommer publiceras efterhand under säsongen och mer detaljerad information om samtliga spelare kommer. Även nytt för denna säsong är att vi kommer presentera vår big board vilket är våran ranking av talangerna oberoende av position. Den kan ni enkelt följa under säsongen och se vilka som stärker eller sänker sina draftaktier.

Mockdraft

1. Chicago Bears – Will Anderson, Alabama Crimson Tide – Defensive End

Således det sämsta laget på pappret i ligan inför säsongen då de har problem på i stort sett samtliga positioner och en stor följetång som kommer finnas hela vägen fram till draftdagen är om Bears trycker på reset-knappen och plockar in en ny quarterback eller inte. Vi väljer att hoppas att Bears satsar alla kort på Justin Fields och istället väljer den dominanta Will Anderson som har all potential att bli bland ligans främsta. Anderson var bland annat med i diskussionen om att få Heisman trofén förra säsongen.

2. Atlanta Falcons – CJ Stroud, Ohio State – Quarterback

Falcons plockade förvisso Desmond Ridder förra säsongen och det kan mycket väl vara så att laget väljer att satsa på honom men här har dem chansen på CJ Stroud och dem tar den. Falcons tar sin nya franchisequarterback och CJ Stroud har inte bara ett lysande passningsspel utan även en förmåga att röra sig som påminner mycket om Justin Fields.

3. Seattle Seahawks – Bryce Young, Alabama – Quarterback

Seattle tar sin nya quarterback efter att ha lidit en hel säsong med Drew Lock och Geno Smith. Laget får en lugn, självsäker och precis passare som inte gjort annat än att imponera. Med en receivinggrupp redan på plats i Seattle och en ung offensiv linje finns det potential att vända på det sjunkande skeppet redan 2023.

4. Houston Texans – Jalen Carter, Georgia – Defensive Tackle

Det är manga som kommer reagera här men vi ser en möjlighet att Texans faktiskt kommer ge Davis Mills en chans till plus att Texans redan bommat de två mest lovande quarterbackarna. Istället får Texans en defensiva tackle som överglänste både Jordan Davis och Devonte Wyatt. Faktumet är att Carter var den mest framstående spelaren i försvaret som kallats det främsta genom tiderna i college. Var den spelare i Power five med högst betyg i passrush enligt PFF.

5. Jacksonville Jaguars – Keyshon Boutte, LSU – Wide Receiver

Bara elitreceivrar kommer ur LSU och Boutte kommer fortsätta traditionen. Jaguars skrev ett stort kontrakt med Christian Kirk men saknar fortfarande en äkta WR1 och Boutte har redan förmåga och potentialen att vara just det. Boutte har förvisso en skadehistorik men han är ett konstant hot för motståndaren och ör precis den där playmakern som alla lag vill ha. Kan vara som en blixt från klar himmel och göra en touchdown. Det finns få receivrar som är så pass stora och tunga och ända har en explosivitet som kan lämna vilken corner som helst bakom sig. Det som gör att jag tror att Boutte går före JSN är att Boutte redan har stor erfarenhet att spela på utsidan och inte i slot.

6. Detroit Lions – Will Levis, Kentucky – Quarterback

Visst tar Lions flera steg framåt återigen men får ändå nöja sig med ett topp val 2023 och tar då sin nya franchisequarterback. Will Levis är en stor och atletisk quarterback som har en tuffhet som kommer charma HC Campbell. Förutom den fysiska delen har en fantastisk armtalang som gjorde honom otroligt produktiv under 2021. Kommer behöva visa mycket utveckling nu under 2022 för att säkra denna höga draftposition.

7. New York Jets – Bryan Breese, Clemson – Defensive Tackle

Jets har ännu en gång ett topp 10 val och denna gång väljer de att fortsätta bygga en dominant defensiv linje. Bryan Breese var den högst rankade spelaren att väljas in i college under 2020 och hade det inte varit för en knäskada under 2021 hade vi pratat om Breese som en potentiell nummer ett 2023. En väldigt stor och tung DT som har en fantastisk bullrush. Rör sig smidigt och har uppvisat en stark passrush.

8. New York Giants – Tyler Van Dyke, Miami U – Quarterback

Giants ger till slut upp om Daniel Jones och väljer att ge HC Brian Daboll en ny quarterback att forma. Van Dyke imponerade stort under 2021 och lär fortsätta så under 2022. Saknar erfarenhet och det syns fortfarande för ofta men hans armtalang går inte att blunda för och även hans mobilitet skulle passa ypperligt i Dabolls system.

9. Pittsburgh Steelers – Peter Skoronski, Offensive Tackle – Northwestern

Till slut kunde inte Tomlin hålla sig, det blev en förlustsäsong…Men laget kan trösta sig med att man nu kan förstärka den svaga offensiva linjen med årets främsta på positionen. Skoronski är ingen Rashawn Slater men fortfarande en LT som kommer göra jobbet och få Steelers linje att åtminstone höja sig till medelnivå. Kenny Pickett kommer tacka och ta emot Skoronski med öppna armar.  


10. Washington Commanders – Kelee Ringo, Georgia – Cornerback

Commanders har mycket delar som är bra men lagets secondary behöver rejäl förstärkning och här får man chansen på den lovande Kelee Ringo. Commanders hade här kunnat välja Cam Smith men får man chansen på försvarare från Georgia då tar man dem. Ringo är en stor och fysisk corner men som innehar en bra explosivitet. Även en förmåga att göra spel på bollen vilket vi bland annat fick se under National Championship mot Alabama.

11. New England Patriots – Noah Daniels, TCU – Cornerback

Patriots som fortfarande bygger om förlorade bland annat toppspelaren JC Jackson inför 2021 och det kommer bli märkbart. Laget som alltid går efter sin egna lista och struntar i andras väljer här det fysiska freaket Noah Daniels som förutom en bisarr styrka även är otroligt explosiv. Kommer han undan sina skadeproblem kommer Bill Belichick springa in detta val.

12. Carolina Panthers – Jaxson Smith-Njigba, Ohio State – Wide receiver

Mycket blev bättre för Panthers men det ojämna lagbygget fortsätter men denna gång med Baker Mayfield som quarterback. Nu när man har en quarterback som håller någorlunda nivå behöver man fler passningsalternativ än DJ Moore och varför inte då den ostoppbara JSN som från sin position som slotreceiver var helt omöjlig att markera. Att han dessutom överglänste förra årets förstarundaval Chris Olave och Garrett Wilson säger en hel del.

13. Las Vegas Raiders – Anton Harrison, Offensive Tackle – Oklahoma Sooners

Raiders har en bra offensiv men det begränsas kraftigt av den helt urusla linje som ska skydda Derek Carr. Laget får här chansen på den bästa OT i Big 12 och passar perfet in i NFLs mall för hur en LT ska se ut i ligan. Harrison hade uppgraderat Raiders offensiva linje redan denna säsong.

14. Arizona Cardinals – Nolan Smith, Georgia – Defensive End

Cardinals har en del positioner som ser bra ut men det finns en problematik på edge då deras bäste är JJ Watt som dessvärre inte ser ut som sitt gamla jag. Cardinals väljer därför den sista ut Georgias så hyllade försvar nämligen den explosive Nolan Smith. Grym teknik och snabbhet men behöver mer tyngd för att vara helt redo för NFL.

15. Indianapolis Colts – Jordan Addison, USC - Wide receiver

Colts främsta receiver är I nuläget Michael Pittman och Alec Pierce och dessa två är både fysiskt stora men relativt sega. Colts ser sin chans och väljer Jordan Addison som tillsammans med Kenny Pickett var löjligt produktiv i Pitt men som nu bytt till USC. Addison är skicklig på att skapa separation och gör en quarterbacks jobb lättare.

16. Miami Dolphins – Bijan Robinson, Runningback – Texas Longhorns

I det nya frejdiga Dolphins saknas en högkvalitativ runningback och varför då inte ta den så oerhört talangfulla Bijan Robinson. Kan förutom att springa med bollen även springa routes som vilket slotreceiver som helst och bör vara rena rama drömmen för HC McDaniels. Är en runningback som mycket väl kan ta ligan med storm. Robinson innehar styrkan, snabbheten och förmågan att skapa stora spel vilket kommer göra honom till en speciell talang på positionen.

17. Cincinnati Bengals – Michael Mayer, Tight End – Notre Dame

Bengals fortsätter fylla på med talang och vapen för Joe Burrow. Mayer är inte bara talangfull utan täpper till ett hål i Bengals trupp dessutom. Mayer är en otrolig TE som har sin stora styrka i att spela receiver och plocka yards after catch. Skulle kunna bli en ny Mark Andrews.  

18. Houston Texans (Från Cleveland) – Andre Carter II, Defensive End – Army

Texans har saknat en högkvalitativt pass rusher sedan JJ Watt lämnade och nu bygger man nytt med Armys Andre Carter. Carter var förutom Hutchinson den högst rankade pass rushern enligt PFF 2021 och ser man på hans matcher förstår man snabbt varför. Spelar i en mindre skola men när han mötte bättre motstånd spelade han nästan bättre. Spelar med en stark motor och har även en fysik som passar i NFL.

19. Minnesota Vikings – Siaki Ika, Defensive Tackle – Baylor

Vikings behöver föryngra sitt försvar och med både Smith och Hunter på utsidan hade Siaki Ika varit ett perfekt komplement till en redan stark passrush. Ika skapar alltid oreda på insidan och frigör spelarna på edge.

20. Philadelphia Eagles (Från New Orleans) – Antonio Johnson, Safety – Texas A&M

Eagles fortsätter men multipla val i förstarundan och här får de chansen att äntligen föryngra och förstärka sin safety grupp med Antonio Johnson som påminner en hel del och förra årets stjärna Kyle Hamilton. Antonio Johnson är en följsam och fysiskt begåvad safety som stänger sin del av planen utan problem. Johnson skulle förstärka en positionsgrupp som ser fortsatt tunn ut trots tillskottet av Chaunchey Gardner-Johnson.

21. Dallas Cowboys – Eli Ricks, Alabama – Cornerback

Dallas som har några av ligans största playmakers på den defensive sidan I Demarcus Lawrence, Trevon Diggs och Micah Parsons adderar här en potentiell shut down corner i Alabamas Eli Ricks. Aningen skadedrabbad men när han är frisk är han fantastisk i coverage. Skulle potentiellt kunna göra det som Diggs inte klarar, alltså minska motståndarens yards.

22. Tennessee Titans – Myles Murphy, Clemson – Defensive End

Titans som fortfarande inte få ut det man vill av Bud Dupree ser nu sin chans och plocka en ung, billig och redan nu kvalitativ edgerusher i Myles Murphy. I Clemson har Murphy bland annat hunnit utveckla en oerhört stark förmåga i rundefence och hans bullrush är bland det tyngsta vi sett i college. En stor tung pjäs som kommer att trycka ner många offensiva linjemän i marken kommande säsong.


23. Baltimore Ravens – Quentin Johnson, TCU – Wide receiver

Ravens har redan ett oerhört starkt lag med kanske endast en lysande svaghet och det är lagets receivinggrupp. Nu får man chansen på den stora och atletiska Quentin Johnson som förvisso inte varit särskilt produktiv än skulle kunna bli ett favorittarget för Lamar Jackson. Skulle kunna bli ett monster med bollen i händerna då han bryter tacklingar på löpande band i college.

24. Seattle Seahawks (Från Broncos) – Felix Anudike-Uzomah, Kansas State – Defensive End

Seattle som säkrade en quarterback med sitt förstaval får återigen ett val i förstarundan och väljer då att fortsätta bygga ett nytt starkt försvar med BIG12s kanske mest imponerande defensiva spelare under 2021. Felix Anudike-Uzomah är både produktiv som atletisk. Här får Seahawks en grym spelare att kombinera med förra årets val Boye Mafe.

25. Philadelphia Eagles – Cam Smith, South Carolina – Cornerback

Det är svårt att se Howie Roseman göra en dubbeldippning med två spelare till lagets secondary men Cam Smith är lite för bra att bortse från. Man har Darius Slay som inte blir yngre och James Bradberry har ett kort kontrakt. Cam Smith hade säkrat positionen i många år framåt. Smith har både fysiken som attityden men har vissa problem med det fysiska där han drar på sig en del flaggor. Med förbättrad teknik och fortsatt produktivitet kan hans draftaktie gå upp en hel del under 2022.

26. Detroit Lions (Från Rams) – Trenton Simpson, Clemson – Linebacker

Detroit springer in detta val då Simpson är en sällsynt talang på linebacker. Mångsidighet och en förmåga att synas i samtliga matcher och sekvenser gör honom omöjlig att lämna utanför förstarundan. En blitzare av rang som kommer flygande med både fart och kraft. Lions som har ett ungt och hungrigt försvar får är en förstärkning som heter duga.

27. Los Angeles Chargers – Blake Freeland, BYU – Offensive Tackle

Den gigantiske right tacklen Blake Freeland är inte bara stor utan även en otrolig beskyddare av quarterbacken. Den stora styrkan ligger i hans förmåga och teknik i passblock och med supertalangen Rashawn Slater på left tackle kan Chargers placera Freeland på Right tackle och låta QB Justin Herbert göra vad han gör bäst.

28. Green Bay Packers – Jaheim Bell, South Carolina – Tight End

Packers som investerat manga draftvals senaste åren på den defensive sidan väljer nu att lägga sitt val på den mångsidiga Bell som förutom tight end spelat receiver, blocker och även nu på våren runningback. Aaron Rodgers har under sin karriär ofta valt att sikta in sig på sin tight end och nu får han en högkalibrig sådan.

29. Tampa Bay Buccaneers – Jordan Battle, Alabama – Safety

Med stora delar av lagets secondary som behöver nya kontrakt kommer det oundvikliga valet vilka som ska behållas eller inte. Oavsett behöver man fylla på med talang bakom och då finns det inte många bättre än Alabamas Jordan Battle. Inte bara skulle Battle komma med rätt inställning och attityd då han redan spelat i ett lag med väldigt höga mål och förväntningar på sina spelare utan även en teknisk förmåga som kommer gör att han är redo direkt. Battle hade redan under 2022 års draft varit ett av toppvalen på positionen men valde att stanna kvar i Alabama och vinna tillbaka trofén till Tuscaloosa.

30. Kansas City Chiefs – Kris Abrams-Draine, Mizzou – Cornerback

Chiefs fortsätter att bygga ett nytt secondary och gör här valet på en av de mest naturliga talangerna på positionen. Efter att ha bytt från Wide receiver till cornerback inför 2021 såg det ut som han inte gjort annat. Ett betyg över 80.0 i coverage ger mersmak på hur hög Abrams-Draine potential är.

31. Buffalo Bills – Andrew Vorhees, USC – Guard

Vad ska man egentligen hitta för talang till ett lag som Bills där allt är guld och gröna skogar? Jo men visst finns det några små frågetecken kring lagets offensiva linje och främst då på insidan. Andrew Vorhees är USCs överlägset bästa spelare på linjen och skulle öka QB Josh Allens skydd direkt.

Svenskafans Big Board topp 50

  1. Will Anderson – Defensive End – Alabama
  2. Bryce Young – Quarterback – Alabama
  3. Jalen Carter – Defensive Tackle - Georgia
  4. CJ Stroud – Quarterback – Ohio State
  5. Myles Murphy – Defensive End – Clemson
  6. Kelee Ringo – Cornerback – Georgia
  7. Keyshon Boutte – Wide Receiver – LSU
  8. Brian Breese – Defensive Tackle - Clemson
  9. Will Levis – Quarterback – Kentucky
  10. Bijan Robinson – Runningback – Texas Longhorn
  11. Jaxson Smith-Njigba – Wide Receiver – Ohio State
  12. Peter Skoronski – Offensive tackle – Northwestern
  13. Michael Mayer – Tight End – Notre Dame
  14. Tyler Van Dyke - Quarterback - Miami U
  15. Nolan Smith – Defensive End – Georgia
  16. Trenton Simpson – Linebacker – Clemson
  17. Siaki Ika – Defensive Tackle – Baylor
  18. Antonio Johnson – Safety – Texas A&M
  19. Andre Carter II – Defensive End – Army
  20. Quentin Johnson – Wide Receiver - TCU
  21. Cam Smith – Cornerback – South Carolina
  22. Felix Anudike-Uzomah – Defensive End – Kansas State
  23. Anton Harrison – Offensive Tackle – Oklahoma Sooners
  24. Jordan Addison – Wide Receiver – USC
  25. Noah Sewell – Linebacker – Oregon Ducks
  26. Tanner McKee – Quarterback - Stanford
  27. Devon Achane – Runningback – Texas A&M
  28. Jordan Battle – Safety - Alabama
  29. Andrew Vorhees – Guard – USC
  30. Jaheim Bell – Tight End – South Carolina
  31. Noah Daniels – Cornerback – TCU
  32. Broderick Jones – Offensive Tackle – Georgia
  33. Isaiah Foskey – Defensive End – Notre Dame
  34. Garrett Williams – Cornerback – Syracuse
  35. Arik Gilbert – Tight End - Georgia
  36. Blake Freeland – Offensive Tackle – BYU
  37. Zach Harrison – Defensive End – Ohio State
  38. Brandon Joseph – Safety – Notre Dame
  39. Kris Abrams-Draine – Cornerback – Mizzou
  40. Paris Johnson – Offensive Tackle/Guard – Ohio State
  41. Tank Bigsby – Runningback – Auburn
  42. Anthony Richardson – Quarterback – Florida Gators
  43. Dalton Kincaid – Tight End – Utah Utes
  44. Jaquelin Roy – Defensive Tackle – LSU
  45. Sean Tucker – Runningback – Syracuse
  46. Christian Gonzalez – Cornerback – Oregon Ducks
  47. John-Michael Schmitz – Center – Minnesota
  48. Henry To’o To’o – Linebacker – Alabama
  49. Justin Flowe – Linebacker – Oregon Ducks
  50. Gervon Dexter – Defensive Tackle – Florida Gators

Christer Olofssonchristerolofsson091@gmail.com@christer0912022-09-02 06:00:00
Author

Fler artiklar om NFL