Lagbanner
Super Bowl och dess Super Ads

Super Bowl och dess Super Ads

Natten till idag var det för 57e gången dags för The Super Bowl, finalen i Amerikansk fotboll. Matchen spelades i Arizona mellan Philadelphia Eagles och Kansas City Chiefs där det sistnämnda laget tog en seger med 35-38 i matchens sista minut, efter ett något tveksamt domslut. Patrick Mahomes blev MVP och Travis Kelce slog sin bror Jason Kelce i en av de bästa finaler som någonsin spelats.

Super Bowl är ett jippo och för många är half time show viktigare än själva matchen. Detta år bjöd Rihanna en mäktig show utan några gäster, om man inte räknar med att hon var gravid med sitt andra barn tsm med Asap Rocky (som verkar ha levt upp till sitt namn). Halvtidsshowen sågs av närmare 119 miljoner människor, fler än själva matchen, som sågs av ca 113 miljoner amerikaner.

Matchen och konserten i all ära men eftersom SB är ett av de största TV-evenemangen i USA under året är även reklamfilmerna ett viktigt inslag och många anser detta vara det viktigaste sammanhanget att synas på för att nå kommersiell framgång. I år betalade bolag rekordhöga 70 miljoner kronor för 30 sekunders reklamfilm under matchens gång. Superbowl annonserna sätter trender och alla reklambyråer och kreatörer i USA tävlar om att göra störst, bäst och vackrast reklam med de största kändisarna, artisterna och med de mest påkostade animationerna, för att sälja just sina produkter och tjänster. Eftersom vi på Everysport Group har intresse både för sport samt annonsering följer här ett sammandrag kring det bästa, roligaste, fyndigaste och kanske även det sämsta i reklamväg från Super Bowl 57

Största snacks-isarna
Största snackisen inför SB måste anses vara Breaking Good där snacksmärket Pop Corners fört samman Jesse Pinkman och Walther White från hyllade serien Breaking Bad och på ett humoristiskt sätt anspelar på serien genom att lansera inte 6 utan 7 nya smaker på ett rostat fettsnålt (oh rly?) snack. Även Doritos använde sig av stjärnkraft där de använder sig av rapparen Jack Harlow som inspirerad av de trekantiga snacksen bestämmer sig för att bli världsbäst på instrumentet triangeln, där han dock går bet mot Sir Elton John i en magnifik ”kärlekstriangel”. Pringles hävdar att 42 procent av deras kunder någon gång fastnat i deras rör och anspelar på detta i reklamen ”get stuck in” där en man lever hela sitt liv med ett pringles rör fast på armen.

PopCorners - Breaking Good

Doritos – The Love Triangle

Pringles – Get Stuck In


Öl-kriget
Snacks i all ära, men kriget om att vara den föredragna ölen till amerikansk fotboll vet inga gränser. Jänkarna älskar som bekant sina light-bärs och känslan är att den ena ölen, samt reklamfilmen, är blaskigare än den andra. Den mest omtalade reklamen får anses vara när flertalet ölmärken i 30 sekunder bokstavligen slåss om vems reklamspot det egentligen är!? När man gräver lite djupare framgår det att moderbolaget Molson Coors äger alla 3 brands och på ett smått genialt sett har fått hela USA att prata om deras ölsorter. Heineken alkoholfri gör en colab med filmen Ant-Man, Bud Light gör en hyllad reklam som anspelar på väntmusiken som spelas i telefonköer och Michelob Ultra trycker in så många kändisar man bara kan på en golfbana

Miller Lite, Coors Light & Blue Moon Big Game Commercial 2023 - The High Stakes Beer Ad

Heineken 0.0 - Ant-Man and The Wasp: Quantumania – Shrinking and Drinking, Now You Can!

Bud Light – Hold, easy to drink

Michelob Ultra - New Members Day


Bilreklamerna
Förra året gjorde svenska Polestar debut i SB sammanhang med en stilren reklamfilm skapad av Forsman Bodenfors. Detta år är det verkligen enbart elbilar i fokus. Jeep låter Shaggy och Marcia Griffiths gör soundracket till dansande djur som verkligen tycks älska elbilar. General Motor gör tillsammans med Netflix och Will Ferrell ett samarbete som promotar de båda, och Dogde Ram gjorde en grymt kreativ ”sex-reklam”, men för sin elbil istället.

Jeep - The Jeep 4xe “Electric Boogie”

General Motors / Netflix - Why not an EV?

Dodge Ram – Premature Electrification


Nostalgi
Tmobile använder sig av John Travolta och huvudpersonerna från scrubs för att ”Tell us more”. Techföretaget Rakuten använder sig av klassiska 90-talsfilmen Clueless och Alicia Silverstone för att tittarna inte ska vara clueless själva och även Paramount ’tar det tillbaka’ med hjälp av ett berg med Sylvester Stallones ansikte på. Även Uber kan väl ses som något nostalgisk i musikväg och för övrigt ensamt nordiskt inslag i årets SB (utöver att svenska produktionsbolaget Camp David gjorde reklamfilmen för Temu). Uber använder artisten Diddy och bl.a. norska Ylvis med låten ”what does the fox say”!

TMobile - Tell me more, tell me more

Throwback – Rakuten, “Not so Clueless”

Paramount Plus – A mountain of Entertainment

Uber – One hit for Uber one


Kändistätt
Årets inslag har fått kritik för sin brist på kreativitet då många använt sig av Super Bowl reklam starter kit 1. anlitat valfri kändis 2. haft en massiv budget och hoppats att det ska räcka. Pepsi kör på kändistemat och anlitar Ben Stiller och Steve Martin (vilken för samtliga kanske också faller under nostalgi) och frågar sig om nya Pepsin faktiskt smakar gott, eller om de bara är bra skådisar. Dunking Donuts använder sig av Ben Afleck och JLo i en drive through, Hellmans mayo anlitar Mad Men skådisen Jon Hamm och Brie Larson samt Pete Davidsson som i vanlig ordning är överallt.

Pepsi Zero Sugar - Great Acting or Great Taste?

Dunkin donuts - Dunkin' 'Drive-Thru'

Hellman’s US - Who’s in the Fridge


Vinnarna
Så till de som de flesta tidningar tycker är dem bästa och mest kreativa reklamfilmerna. Streamingtjänsten Tubi får på bara 15 sekunder alla vardagsrum världen över att vända sig mot varandra och fråga sig ”Vem fan sitter på fjärrkontrollen?” genom deras otroligt smarta reklamfilm. Avocados from Mexico gör som vanligt en kul kreativ film där alla är nakna och även Disney hyllas för sin vackra reklam. Enligt panelisterna och the USA Today Ad Meter rankas Farmers Dog reklam allra högst.

Tubi – Interface interruption

Advocados from Mexico – Make it better

Disney - 100 Years of Magic

The Farmer’s Dog – Forever
 

Vi lämnar det upp till er att bestämma vilka de bästa och sämsta filmerna i årets Super Bowl var!


TV: Super Bowl på 60 sekunder

SVENSKAFANS.COM/EVERYSPORT GROUP2023-02-13 07:00:00

Fler artiklar om NFL