CAN10-bloggen: Ranking av kvartsfinallagen

CAN10-bloggen: Ranking av kvartsfinallagen

Eurosports kommentator Mats Larsson bloggar kring årets upplaga av afrikanska mästerskapen.

Det här är min, som man säger ”högst subjektiva”, rangordning av de åtta kvartsfinallagen. Till grund har framförallt deras prestationer i Angola legat.

1. Egypten
Man kan inte annat än imponeras av de tre raka segrarna och målkvoten (7-1). De afrikanska mästarna 2010 kan mycket väl komma att vara desamma som 2006 och 2008. Trots att Magikern Aboutreika saknas på grund av skada så har spelet varit riktigt bra så här långt, framförallt om man betänker att det ”bara” rört sig om gruppspel. Veteranerna (El-Hadary, Hassan) håller än och 80-talisterna (Fathy, Hosny, Moteeb) har redan landslagsmeriter som 35-åringar. Dessutom så börjar spelare som Geddo, Abdel-Shafy och Raouf att ta för sig. Förbundskaptenen Hassan Shehata förfogar över turneringens bästa lag så här långt, men vad som ändå kan stjälpa laget är slutspelslottningen. Man ställs emot Kamerun i kvartsfinal och vid seger där så väntar troligen Elfenbenskusten i semifinal! Går man hela vägen i år igen så har man stått för en helt makalös storhetsperiod i CAN-historien.

2. Elfenbenskusten
Det mållösa premiärmötet med Burkina Faso, trots 20-talet avslutet från ivorianerna, skapade press på laget redan till den andra matchen mot Ghana. Men utan att förta sig så vann man med 3-1 trots Eboues utvisning. I och med att Togo hoppade av så har man inte fått slita så här långt, och bara behövt spela två matcher. Kan man höja sig ytterligare ett par snäpp, vilket vi vet att man kan, så blir man svårstoppade. Man har turneringens klart bästa offensiv på papperet och börjar Yaya Touré att röra på fötterna så bör man kunna visa det också. En eventuell semifinal mot Egypten kan mycket väl bli turneringens moraliska final.

3. Angola
Som arrangörer har man givetvis en del förmåner. Man verkar inte heller ha tvekat om att ytterligare dra fördelar, som när man nekade Malawi träningsmöjligheter inför lagens möte. Och man är också det enda laget i turneringen med ett anständigt stöd i ryggen. Spelmässigt så har man imponerat i sina bästa stunder, men det är också tydligt att man behöver Flavio i spel för att tjusa sin publik. Besegrar man Ghana så har man mer än väl motsvarat förväntningarna.

4. Nigeria
Inte heller årets CAN verkar vara nigerianernas stora återkomst på fotbollsscenen. 2000-talet har bjudit på många besvikelser för landslagets supportrar och de två segrarna i grupp B ser faktiskt bättre ut än vad det var. Försvarsspelet är chansartat, mittfältet är tunt och det var först i den sista gruppspelsmatchen mot Mocambique som anfallarna visade upp sig. Laget är egentligen inte särskilt bra, men en gynnsam lottning i fortsättningen kan ändå ta laget vidare.

5. Kamerun
Fick en bedrövlig start i turneringen, då småbröderna i Gabon revanscherade sig för kvalförlusterna och vann i Lubango. Stora problem hade man också med Zambia i nästa match och det krävdes turneringens värsta målvaktstabbe för att man skulle kvittera och sedermera vinna. För tv-tittarna har laget varit kul att följa, efter svängmatchen mot Zambia så blev gruppavslutningen mot Tunisien lika dramatisk. Men trots att spelet inte riktigt har fungerat så har man tagit de nödvändiga poängen och är efter mycket om och men i kvartsfinal. Där väntar alltså Egypten, och där måste man göra sin överlägset bästa match i turneringen för att kunna vinna. Paul Le Guen har inte hittat rätt i sin laguttagning, vilket de sex förändringarna i startelvan mellan andra och tredje matchen tydligt visar. Och man har mycket att jobba med, inte minst försvarsspelet. Fem insläppta på de tre gruppspelsmatcherna är under all kritik!

6. Zambia
Årets positiva överraskning, inte bara poängmässigt utan även sett till lagets spel. Visserligen hade man genrepat bra och kom till Angola med ett visst rykte kring sig men att man skulle vinna grupp D var det nog få som trodde. Man såg ut att vara på väg mot en skräll mot Kamerun men ett svagt försvarsspel (framförallt mellan stolparna) satte stopp för laget den gången. Skön revansch fick man ju istället några dagar senare mot Gabon. Framförallt så är det lagets anfallsspel som imponerar, med bröderna Katongo som bollfördelare till toppduon Mulenga och Chamanga.

7. Ghana
En av Afrikas största och stoltaste fotbollsnationer har fått ställa ett ungt och, i de här sammanhangen, oprövat lag på benen. Framförallt mittfältet ser oerhört tunt ut, inte undra på när namn som Appiah, Muntari, Boateng och nu också Essien saknas. Hälften av spelarna är runt 20-strecket och ungdomlig entusiasm kan inte räcka hur långt som helst. Förlorar man i kvartsfinal så är det ändå ett okej resultat tycker jag, givet förutsättningarna.

8. Algeriet
Lyckades ta sig vidare från grupp A trots bara ett enda gjort mål, Halliches nick mot Mali. Spelet i Angola har inte varit det förväntade och enligt landslaget själva så har det till stor del berott på den angolanska värmen. Nu borde man ha kunnat anpassa sig bättre till hettan, men självklart är man nederlagstippade till kvartsfinalen mot Elfenbenskusten.

Mats Larsson2010-01-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll