CAN10-bloggen: Algeriet-Egypten (del 1) – En gammal rivalitet

CAN10-bloggen: Algeriet-Egypten (del 1) – En gammal rivalitet

Eurosports kommentator Mats Larsson bloggar kring årets upplaga av afrikanska mästerskapen.

Torsdagkvällens semifinal mellan Egypten och Algeriet har alla möjligheter att bli turneringens hetaste match. Känslorna har i alla fall svallat rejält under ländernas möten genom åren.

Den verkliga fotbollsrivaliteten kan sägas ha inletts i slutet av 1950-talet, någon Ian Hawkey skriver om i "Feet of the Chameleon". Frankrike hade övergett flera av sina afrikanska kolonier men man behöll sitt grepp om Algeriet, ett land med en miljonbefolkning med europeiska rötter och med starka band till det franska fastlandet.

I Algeriet stred FLN (Front de Libération Nationale), terroriststämplade av Frankrike, för landets självständighet. Ett av sätten att uppmärksamma den algeriska konflikten var för FLN att grunda ett algeriskt landslag i fotboll. De bästa algeriska spelarna fanns vid tidpunkten i Frankrike, några av dem till och med spelandes för det franska landslaget.

Under stort hemlighetsmakeri smugglades några av de bästa algeriska spelarna ut ur Frankrike. Stämplade som desertörer av franska myndigheter började man sen att spela landskamper mot andra landslag, främst i Nordafrika och Mellanöstern. Eftersom landslaget inte var officiellt så riskerade lagets motståndare sanktioner från Fifa, något exempelvis Tunisien och Marocko (som bägge redan hade blivit självständiga från Frankrike) var villiga att riskera.

Men Egypten var det inte. Landet tillhörde pionjärerna inom afrikansk landslagsfotboll, som en av grundarna av både det Afrikanska fotbollsförbundet och de Afrikanska Mästerskapen. Egyptierna nobbade helt enkelt möten med FLN-laget, något som givetvis inte uppskattades i Algeriet.

Under de närmaste årtiondena så kantades landslagens möten av oroligheter, både på planen och på läktarna. Under All-Africa Games 1978 så attackerades till exempel både egyptiska spelare och supportrar av såväl motståndaranhängare som algerisk polis. Den egyptiska truppen kallades hem och rivaliteten bara växte i styrka.

1989 togs motsättningarna till ännu en nivå. Egypten och Algeriet möttes i ett dubbelmöte i kvalet till VM 1990, där vinnaren skulle ta en av de två afrikanska slutspelsplatserna.

Den första matchen i Constantine i nordöstra Algeriet hade slutade mållöst. När sen egyptierna vann hemmareturen i Kairo med 1–0 den 17 november 1989 så var man klara för sitt första VM-slutspel på 56 år.

De algeriska spelarna var ursinniga över (den tunisiska) domarinsatsen i matchen och efter slutsignalen utbröt det bråk i spelartunneln. Den dåvarande egyptiske landslagsmannen Ayman Younis har sagt så här i en intervju med World Soccer:

– På planen var det helt galet. Alla glömde vad tränarna hade sagt och bara slogs istället. Det var ett krigsslag, ingen fotbollsmatch.

Bråk bröt till och med ut på en mottagning på spelarhotellet efter matchen, och där gick det så våldsamt till att den egyptiska lagläkaren fick en krossad glasflaska i ena ögat och tappade synen på det. Skulden för det dådet fick stjärnmittfältaren Lakhdar Belloumi, och efter hemkomsten till Algeriet så utfärdade Interpol en internationell arresteringsorder.

Först i april 2009, och efter nästan 20 år, drogs ordern tillbaka inför ländernas VM-kvalmöten. Detta efter medlande av Algeriets president Abdellaziz Bouteflika. Belloumi, som under den här tiden inte hade kunnat lämna Algeriet, berättade i en intervju att han nu skulle ge sig ut på en emotsedd pilgrimsresa för att fira beslutet. Den nu 51-årige ex-landslagsmannen påstod fem månader senare att han felaktigt pekats ut av egyptierna då han var dåtidens stora stjärna. Han passade också på att skylla attacken på målvakten Kamel Kadri.

Förra årets kvalmöten mellan länderna blev återigen en infekterad historia, som jag återkommer till i del 2.

Till dags dato har Egypten och Algeriet mötts 22 gånger i officiella sammanhang. Algerierna har en något bättre inbördes statistik med åtta segrar mot egyptiernas fem. Vanligaste resultatet är emellertid oavgjort, vilket har hänt vid nio tillfällen.

Mats Larsson2010-01-26 15:10:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll