Lagbanner
Afrikanska Mästerskapen - Historia
Mido med bucklan efter Egyptens finalvinst 2006.

Afrikanska Mästerskapen - Historia

På söndag börjar Afrikanska Mästerskapen. SvenskaFans följer för första gången turneringen på allvar med bevakning på samtliga matcher. Läs om historien inför årets upplaga av turneringen.

Efter andra världskriget och kolonialismens frånfälle marscherade den afrikanska nationalstaten fram. Tittar man på Afrika idag, så ser man att mer än 90% av kontinentens stater blev självständiga efter 1950. Libyen sägs vara det första med självständighet 1951. Sedan blev det en dominoeffekt och en efter ett lyftes kolonialismens välde bort från länderna. På olika sätt skall sägas. Här och var stannade en vakande hand kvar i landet och tillsåg att demokratin fick fäste, men här och var skedde självständigheten och etableringen av en ny nation mer abrupt. idag finns det närmare 50 nationer i Afrika och naturligtvis måste man spela fotboll och mäta krafterna. Världens roligaste leksak är även oerhört intressant och fascinerande i Afrika. 

1956 bildades den afrikanska fotbollsfederationen. Redan 1957 drog man igång African Cup of  Nations (ACN), fast då bara med tre deltagare; Egypten, Sudan och Ethiopien. Sydafrika var inbjudet, men då de styrande  var fullt sysselsatta med att apartheida hela landet, så spelade tre länder om mästerskapet i Karthoum, Sudan. Egypten var den första segraren och tog också hand om nästa turnering 1959. 

Från och med 1968 spelas turneringen varannat år ofta till fröjd för spelare, funktionärer och publik, men på senare år till misär för alla klubbar som får släppa ifrån sig spelare till turneringen. Sedan 1996 har även slutspelet 16 lag. 

Historien om ACN och dess segrare speglar också väldigt väl utvecklingen och maktsfärerna i afrikansk fotboll genom åren. Inledningsvis var det mycket Egypten och Ghana som dominerade, medan 1970-talet såg en brokig skara av segrare. Zaires vinst 1974 var speciell, då det var den första och enda gången som finalen spelades om.  På senare år har det handlat mycket om Elfenbenskusten, Kamerun, Egypten, Sydafrika, Tunisien, Marocko, Nigeria och för all del Ghana.

Låt mig också berätta om Laurent Pokou, som var en av de första riktigt stora ivorianerna, med 14 mål på två turneringar i slutet av 60-talet., så är han turneringens bäste målskytt genom tiderna. Pokou inledde likt spelare som Zokora, Touré, Eboué, Keita med flera i ASEC Mimosas, Abidjan och gled sedan till franska ligan, där han kanske inte var lika framgångsrik. En bit ned på listan finns Samuel Eto'o och Hossam Hassan, som båda torde ha chans till några mål 2006 och framåt. Dessa har gjort tio mål hittills.

Regerande mästare är Egypten, som vann mot Elfenbenskusten på straffar senast. Drogba brände den avgörande straffen. Egypten har också vunnit flest gånger, fem gånger och är en av de stora favoriterna även i år. Man noterar också arabstaternas inmarsch i eliten igen. Av de fem senaste ACN, så har det varit endera Egypten, Tunisien eller Marocko i semifinalerna. 
Fyra vinster har Ghana och Kamerun.  Ghana har också flest finalframträdanden. Sju stycken. 


Drogba deppar efter straffmissen 2006.

Nästa spelare att nämna är Alain Gouamene, som är den spelare som spelat i flest ACN. Sju stycken blev det för elefanternas målvakt. Han inledde 1988 och avslutade år 2000. Målvakten tillbringade mest tid i Elfenbenskusten, men också i Marocko och i franska division II. 

En annan att lära sig innan man somnar med sin nalle är Mulumba Ndaye, som sköt sönder målburar och målvakter 1974, då Zaire vann sin andra av två cuper (den tidigare vann man 1968). Minnesgoda läsare kommer ihåg Zaire från 1974, då det "svarta Afrika" gjorde entré i VM och med 0-9 mot Jugoslavien tillfogades VM-historiens största förlust. Målvakten Kazadi släppte in allt. 

Yngste spelaren genom tiderna är Chiva Star Nzighou, som bara var 16 år när han spelade för Gabon år 2000. Han spelade senare i Nantes för övrigt. 

ACN genom åren har varit förhållandevis skrällfritt. 1978 gick Uganda till final vilket säkerligen kan betraktas som en av de större överraskningarna och Burkina Fasos semifinal 1998 är en annan.

Det var en hel del historia om African Cup of Nations, som genom åren spelats 25 gånger och som för varje gång det spelas blir mer och mer prestigefullt. Genom åren har mängder av intressanta spelare passerat revy och världsvana minns namn som Milla, Pelé, Kalusa Bwalya, Yekini, Zaza, Okocha, Weah med flera. I takt med att Afrikas fotboll blivit bättre och bättre och världen blivit mer och mer mobil, så har västvärlden blivit ännu mer bekant med spelarna och detta år syns Drogbas, Essiens, Tourés, Midos sida vid sida inte bara i Premier League, Ligue 1 och La Liga utan inom kort i African Cup of Nations 2008 i Ghana. Let the ball roll...

Magnus Falk2008-01-18 13:30:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll