Lagbanner

CAN10-bloggen: Afrika och VM

Eurosports kommentator Mats Larsson bloggar kring årets upplaga av afrikanska mästerskapen.

När nu årets afrikanska mästerskap är avslutat, riktar vi genast vårt fokus mot sommarens VM. De afrikanska lagen är ju fler än någonsin tidigare i ett slutspel, förutom de direktkvalificerade arrangörerna Sydafrika så har ju Algeriet, Elfenbenskusten, Kamerun, Ghana och Nigeria kvalat sig in.

De senaste årens giganter inom afrikansk fotboll har däremot än en gång misslyckats i ett VM-kval. Egypten får som vanligt följa VM-festen hemifrån, något man är vana vid det här laget då man inte har nått ett slutspel sen man fanns med i Italien 1990.

Men ser vi tillbaka till de afrikanska lagens VM-historia så är det just egyptierna som en gång visade vägen.

Egypten var en av de internationella föregångarna inom fotbollen, när man tog plats redan i tidernas andra världsmästerskap i fotboll. Året var 1934 och Egypten var ett av 16 deltagande landslag i Italien. Egyptierna skulle ha VM-kvalat mot Turkiet och Palestina (nuvarande Israel), men då de förstnämnda drog sig ur kvalet så räckte det för egyptierna att ta två enkla segrar mot palestinierna för att blir VM-klara.

På den här tiden hade man ännu inte infört gruppspelspelen och istället så tog VM-slutspelet sin början i utslagsfasen, med åttondelsfinaler. För Egypten så skulle VM-debuten bli kortvarig. Mötet med Ungern på Stadio Giorgio Ascarelli i Neapel (en arena som senare bombades sönder under andra världskriget) kom nämligen att bli lagets enda match. Abdulrahman Fawzi gjorde egyptiernas båda mål i 2-4-förlusten och kunde i alla fall trösta sig med att han blev historisk som tidernas första afrikanska VM-målskytt.

Fyra år senare, i kvalet till VM 1938 i Frankrike, drog sig sen egyptierna ur kvalspelet. Och de närmaste kvalen skulle sen bli en sorglig historia för Egypten. I kvalet till VM 1950 fanns man inte med, till 1954 föll man mot Italien och i kvalen till såväl VM 1958 som 1962 som 1966 drog sig Egypten ur. Det skulle dröja till 1990 innan Faraonerna åter tog plats i ett slutspel, något man alltså har misslyckats med sen dess.

Till Englands-VM 1966 hade inte mindre än 15 afrikanska länder anmält sig till kvalet. Men samtliga drog sig ur i protest mot att kontinenten gemensamt med Asien bara hade fått en plats i slutspelet. Flera asiatiska länder slöt upp i protesten, vilket gjorde att vägen till England låg öppen för Nordkorea. De valde nämligen att inte protestera och blev sen en av överraskningarna i turneringen.

Till Mexiko-VM 1970 hade Afrika fått en alldeles egen direktplats, något 13 länder var intresserade av. Marocko stod som kvalvinnare och blev det första afrikanska VM-laget på 36 år. Väl där tog man sina första VM-poäng mot Bulgarien, men hade dessförinnan förlorat mot både Västtyskland och Peru.

Zaire (dagens DR Kongo) gjorde sitt första och hittills enda VM-framträdande i Västtyskland 1974. Det blev ett rejält magplask med tre raka förluster, bland annat 0–9 (!) mot Jugoslavien.

Fyra år senare, 1978, blev Tunisien fjärde afrikanska lag att spela VM. Man blev också kontinentens så långt mest framgångsrika, då man som första afrikanska lag vann en match (3–1 mot Mexiko). Man spelade dessutom oavgjort mot de regerande världsmästarna Västtyskland (0–0). Trots det fick man åka hem efter gruppspelet.

1982 hade Afrika för första gången två lag med då Kamerun och Algeriet gjorde VM-debut. 1986 blev just Algeriet och Marocko första länder att spela VM för andra gången. Marockanerna blev dessutom första afrikanska lag att nå åttondelsfinal (0–1 mot Västtyskland).

I Italien 1990 gick för första gången ett afrikanskt lag till kvartsfinal, då Kamerun på vägen dit vunnit mot Argentina (1–0) och Rumänien (2–1) i gruppspelet och mot Colombia (2–1 efter förlängning) i åttondelsfinal. Även kvartsfinalen gick till förlängning, där engelsmännen till slut vann med 3–2 efter att straffmål av Gary Lineker.

Till VM i USA 1994 hade de afrikanska VM-platserna utökats till tre, och Nigeria gjorde debut genom att nå åttondelsfinal. Fyra år senare, till VM 1998 i Frankrike, hade man fått ytterligare två platser och bland de fem afrikanska lagen fanns VM-debutanterna Sydafrika. Nigeria blev återigen bästa afrikanska lag med spel i åttondelsfinalerna.

I Korea/Japan 2002 gjorde Senegal debut. Man var det enda av de fem afrikanska lagen som överlevde gruppspelet, och man gick hela vägen till kvartsfinal (efter att ha besegrat Sverige i åttondelen).

Inte mindre än fyra nationer gjorde debut i Tyskland 2006. Angola, Elfenbenskusten, Ghana och Togo fanns alla med för första gången. Ghananerna var enda lag att nå åttondelsfinal.

Statistik

* Totalt har 13 afrikanska länder spelat VM – Algeriet, Angola, DR Kongo, Egypten, Elfenbenskusten, Ghana, Kamerun, Marocko, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Tunisien.

* Av de ovanstående har samtliga utom Angola, DR Kongo, Senegal och Togo spelat minst två VM.

* Kamerun är Afrikas mesta VM-nation med sina fem tidigare deltaganden och med sitt sjätte till sommaren. Inkluderat VM 2010 har Marocko, Nigeria och Tunisien fyra deltaganden var.

* Bara två gånger har ett afrikanskt lag nått kvartsfinal och nått en topp 8-placering i ett slutspel. Kamerun gjorde det 1990 och Senegal gjorde det 2002.

* Nigeria är enda land att ha gått vidare från gruppspelet två gånger (1994, 1998).

* Totalt genom åren har sex afrikanska lag gått vidare från gruppspelet.

* Det har aldrig hänt att två afrikanska lag har nått minst åttondelsfinal samma år.

Mats Larsson2010-02-02 06:00:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll