Lagbanner

AFCON 2013: Arenorna

Intresset växer och möjligheterna hopas. Savannens vilda djur kryper så sakteliga in från de olika parkerna och i den väldiga Krügerparken, har man monterat upp ett par rejäla storbildsskynken för att visa matcherna. Som uppvärmning blir det naturligtvis "Lion King" och det kommer att delas ut 3-D glasögon, så att alla kan Ze bra och i fall att matcherna inte har bra resultat utan [gor] illa, så har man en DVD med Malcolm McLarens Buffalo Stance. Så arbetet startar och vi slänger ett par blickar på organisationen kring AFCON och var matcherna skall spelas.

Fem arenor har blivit utpekade för att vara värder för matcherna i mästerskapen. Fem arenor med erfarenhet från FIFA World Cup 2010 och vi noterar att ingen av de fem arenorna ligger i Kapstaden utan ligger positionerade i den nordöstra delen av landet.

NationalStadium i Johannesburg skall ta hand om invigningsmatchen och finalen. Detta är Sydafrikas största arena och kan ta över 90 000 åskådare. Kallas officiellt för FNB(First National Bank) Arena, men går populärt under namnet Soccer City eftersom man inte fick använda sig av reklam under VM2010. Arenan  byggdes 1989, men byggdes om radikalt till VM2010. Den är idag hemmaplan för det klassiska sydafrikanska fotbollslaget Kaizer Chiefs och här spelas det fantastiska Soweto-Derbyt mellan Kaizer Chiefs och Orlando Pirates.

* Moses Mahbida Stadium i Durban är en annan stadion av rang. 54 000 åskådare tar denna nybyggda arena, som är byggd med Wembley Stadium som mall. En stor båge går över arenan och denna skall vara en symbol för hur den sydafrikanska nationen kom tillsammans och man hittar också en båge-liknande linje i den nationella flaggan. Staden Durban ligger vid ostkusten och lär vara en helt maklöst vacker stad, där man bland annat kan åka på Vithaj-safaris. Staden är döpt efter en gammal generalsekreterare i sydafrikanska kommunistpartiet.

* Nelson Mandela Bay Stadium i Port Elizabeth är den sydligaste av alla stadion i mästerskapen och en fantastisk skapelse, som ligger inkilad längs med kusten i den del av Sydafrika, som många brukar betrakta som den lugnaste. Kuststräckan från Cape Town upp till Port Elizabeth är bedövande vacker och många s.k ex-pats har valt att bygga hus i detta område. Arenan är en s.k Multi-Purpose arena, som tar närmare 50 000 åskådare och som byggdes till VM2010. Den äör flitigt använd av både fotbollslag och rugbylag och i Rugbynationen Sydafrika, så spelas diverse cuper och välgörenhetsmatcher på just denna arena.

* Mbombela Stadium i Mbombela har 45000 åskådare som gräns och denna arena byggdes också för VM2010 och var en av de arenor som hade stora problem med korruption och strejker. Området Mbombela eller Nelspruit som staden hette tidigare, är känt för sin jordbruks- och fruktodlingar. Framför allt citrusfrukter. Arenan är byggd för att ha en koppling till Krüger-parken, som ligger tätt intill och pelarna på arenan liknar giraffer och arenan är bitvis målad i zebrafärgade färger. Då Mbombela inte har något fotbollslag av rang, så spelar idag Ford Pumas- ett Rugbylag - sina matcher på området, men ibland så flyttas en del fotbollsmatcher hit för att få fortsatt fart på arenan.

* Royal Bafokeng Stadium, Rustenberg är den minsta av arenorna och finns cirka 15 mil nordost om Johannesburg. Rustemberg är en förhållandevis liten stad med 70 000 personer och staden användes av England som bas under VM2010. Arenan tar 45000 personer och används idag av både ASBA Premier League Lag(Platinum Stars) och Rugbylag.

Gräskvalitet varierar noteras. Johannesburgs Soccer City(FNB Stadium) hade naturgräs, men har varit svårt åtgången av bland annat konserter och man har valrt att installera en hybridversion, där naturgräös blandas med konstgräs istället. Materialet kallas för DessoGrassmaster och används ofta på konstgräsarenor. Mbombela Stadium och Nelson Mandela Bay Stadium har också detta gräs.

Magnus Falk2013-01-15 09:26:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll