Har Nigerias örnar vaknat igen?
Man kan tror att en kille med namnet Goodluck Jonathan skall vara en kille med humor, förståelse och rättrådighet. Men inte riktigt alla dagar i veckan och framför allt inte när det gäller att resonera kring Nigerias fotboll. Killen är nämligen Nigerias president och har inte haft det lätt på sistone.
Nigeria är en av de riktigt klassiska nationerna i Afrikansk fotboll och det första landet som verkligen nådde en riktig framgång i och med OS-guldet 1996. Deras fantastiska VM var en annan härlig upplevelse och världen översvämmades av nigerianer som spelade fenomenalt intressant fotboll med Oliseh, Okocha, Ammunike och Yekini som främsta namn.
Men tiden och kontinenten kom ifatt dem och när VM avgjordes i Sydafrika 2010, så hade den nigerianska fotbollsåterväxten inte alls visat sig från sin starka sida och landet åkte ur gruppspelet med tre raka förluster och från presidentspalatset mullrade det betänkligt. Presidenten Goodluck Jonathan, som hade sett fram emot ett mästerskap då hans örnar återigen visade upp sig för världen på ett vackert sätt och som samtidigt tog bort lite av fokuset från de interna problemen med korruption, begynnande inbördeskrig och ökade klyftor mellan byar, städer och mellan städer; ja han var inte så lite missnöjd. Han tog helt enkelt beslutet att utesluta landet från vidare internationella äventyr och landet spelade inte så mycket landskamper under de närmaste åren och inte blev det bättre av att landet missade slutspelet till AFCON 2012, då Guinea vann gruppen.
Nu är stornationen åter i turneringen, men det har inte varit en lätt resa. Ny tränare i den gamle mittbacken Stephen Keshi och denna har haft enorma diskussioner med landets ledning och det finns explicita krav på framgång och förmodligen outsagda saker om vad som händer om det inte blir en framgång. Nigerias Super Eagles är en av kontinentens stora nationer och har många stora spelare runt om i världen. problemet man har haft är egensinnigheten, divalaterna, problemet för stjärnorna att dra jämnt, att slåss för laget och samtidigt för Keshis att få ihop laget till någon form av enad front och spelsystem. Inför detta mästerskap, så utbröt det bråk med newcastle och WBA om spelare som skulle släppas och därefter blev det gurgel med Peter Odemwingie, som inte togs ut och denna kallade Keshi för både det ena och det andra.
Keshi kan dock vara mannen att ta Nigeria till den semifinal, som landets fotbollsförbund satt som mål. Mittbacken som tidigare varit hos Togo och Mali bland annat fick äran att ta över efter bland annat Lagerbäck och Siasia inför kvalspelet till AFCON2013 och har gjort en hel del nya saker i sitt sätt att leda laget. Bland annat har han på ett begåvat sätt suttit sig ned med de lokala klubbarna och låtit den inhemska eliten ta sig fram till en hel del landskamper innan han har öppnat kranen till de internationella stjärnorna. Dagens AFCON-trupp är i princip helt ny och av de 23 spelarna han har med är det endast fem man; Joseph Yobo,Vincent Enyeama, Mikel Obi, Austin Ejide, Elderson Echiejiele och Ikechukwu Uche; som spelat mästerskapet tidigare. 18 stycken debutanter och av dessa är sex stycken; Chigozie Agbim, Azubuike Egwuekwe, Godfrey Oboabona, Sunday Mba, Reuben Gabriel och Ejike Uzoenyi från den inhemska ligan.
Trots detta är Nigeria ett lag med flertalet spelare med internationellt renommé. Musa, Brown, Emenike och Elderson Echiejile är starka namn i Keshis lag. Samtidigt saknar laget en kraftfull fixstjärna och spelare som Obi Mikel kan inte förväntas ta den rollen. Laget saknar rutin och månag röster har efterfrågat spelare som Obafemi Martins, Yakubu, Dickson Etuhu, taye Taiwo och Danny Shittu som skulle kunne gå in och lägga en lugnande hand. Nu finns Joseph Yobo med som en av de stora spelarna i laget, men räcker det när det börjar blåsa kallt?
Keshis superörnar har börjat fälla ut vingarna , men är de redan flygfärdiga?Skall man önska dem Good Luck?