Lagbanner

AFCON 2022 - Kvalspelet i full gång - del 2 av 3

Efter del 1 av gruppspelet så ger jag mig i kast med nästa del och nu blir det ormarm svalor, sparvhökar och zebror omvartannat.Som sig bör när man pratar om afrikanska landslag. 

Marocko(Atlas Lions), Mauretanien(the Almoravids),Centralafrikanska Republiken(the Wild Beasts), Burundi(the Burundi Swallows)

Grupp E känns vikt åt starka Marocko. Med Raja, Wydad och Confederations Cup-vinnarna Berhane har man en enormt stark klubbfotboll, men de största stjärnorna finns i Europa. Holland och Frankrike brukar snällt dela upp dem emellan sig dock. Kapten Saiss, Sevillas målvakt Bono, Hakim Ziyech i Chelsea, Achraf Fakimi(Inter), samt tyskproffsen Barkok och Hamza, Fiorentinas Amrabat och Ajax-proffset Mazraoui ger Marocko en bra bas att stå på. Sedan är det mycket mer anonymt. Att räcka upp handen och säga att man kan Mauretaniens lag. Då är det nog dags för en undersökning. På nordvästra delen av Afrika ligger landet med huvudstaden Nouakchott. Detta är den första gången de deltar i mästerskapen och blixtrar till med bra resultat. Bland annat har de kryssat mot Marocko.Skall man känna till någon så är det väl Hacen Id som spelar i spanska ligan. Han gör de flesta målen från sin mittfältsposition. Även Adama Ba i från Berhane i Marocko kan dyka upp då och då. Men en nation att flagga för. Centralafrikanska republiken och Burundis svalor har liknande problem. Uppbyggda kring en stor stjärna. Kondogbia och Berahino,som båda bär sina lag framåt. Kondogbia saknar lekkamrater och när jag ser på truppen så saknar jag ungdomarna och jag undrar om förbundet här har misslyckats med att dammsuga Frankrike på möjliga spelare, för de finns säkert i småklubbarna. Togo gjorde det till VM2006 exempelvis och fick över fransk-togoleser till laget. Burundis lag har dock en Gael Bigirimana, som man minns från Newcastle och så en Abdul Razal Fiston, som faktiskt gjort 19 mål på 45 landskamper. Det är respekt. 

F Mocambique(the Mambas), Cameroon(Indomitable Lions),Kap verde(Blue Sharks), Rwanda(The Wasps)

Vi fortsätter med djurparken. I grupp F spelar värdarna Kamerun. De otämjbara lejonen, som efter en lång tid i hyfsad glans har börjat få jobba sig till bra position i Afrika. Borta är det fruktade stenhårdalaget med Eto'o, Song, Makanaky, N'Kono och allt vad de hette. Istället har man fått in ett yngre garde, som kanske inte har samma stjärnstatus, men som är väldokumentrade i Europa. Onana i Ajax, Ekambi(Lyon), Nkoulou(Torino), Choup-Moting(Bayern München), Matip(Liverpool), Ngameleu(Young Boys).  
Ser inte direkt ett jättehot från de tre andra lagen i denna grupp. Kamerun borde segla iväh enkelt och se de andra tre slåss om extraplatsen. Både Mocambique och Kap Verde har spelare som finns i den portugisiska ligan. med Méxer och Reinildo har man spelare från franska ligan och Delembe från sydarfikanska BitWits är en 36åring som fortfarande håller. Problemet Mozambique har är att spelarna är utspridda som en mindre diaspora med några i Portugal, Mozambique, Sydafrika, Kazakhstan och Azerbajdzjan. Kap Verde känns som ett obetydligt lag, men skenet bedrar. Här verkar förbundet gjort sitt hemmajobb och dammsugit de europeiska ligorna på spelare med KapVerde-bakgrund. Går man in i truppen och tittar så vimlar det av spelare som är födda och uppvuxna i Holland, Portugal Den bäste verkar dock vara Ryan Mendes som spelar för Al Nasr i UAE. Han är dock född och uppvuxen i Kap Verde. Rwanda? ja, bortsett från att Arsenal har "Rwanda" på sina ärmar och att det var ett folkmord där.. sedan stoppar väl kunskapen? Men så lockar man fram namnet Oliver Karikezi, som en gång i tiden spelade för HIF och så är man hemma igen, bara för att försvinna. Spelartruppen i Rwanda känns väldigt okänd och när man läser att Salomon Nirisarike- en försvarare som finns i Armenien och Jacques Tuyisenge i den angolanska ligan - är landets bäst betalda spelare; då känner man att kunskapen kan förbättras något. 

G Komorerna (The Coelacanths),Egypten (The Pharaohs),Kenya( Harambee Stars),Togo(Les Éperviers el The Sparrow hawks)

En gång i tiden såg jag sparvhökarna från Togo spela i VM 2006. Ett färgsprakande lag med grön-gul-röda färger som är den afrikanska kontinentens färger och med en Emmanuel Adebayor som ledande figur. Han finns fortfarande kring fotbollen, men har tagit avsked från Togos landslag, som dock världen minns från Afrikanska mästerskapen då de blev beskjutna med fatala konsekvenser. Numera hoppas man på Ilhas Bebou från Hoffenheim tillsammans med Kevin Denkey i Nimes. De båda skall leda det unga anfallet medan rutinerade Atakoré och Dossevi finns på mittfältet. Försvaret verkar dock inte helt vara det bästa vad jag förstår och som vanligt saknas en bra målvakt. 
Kenya börjar långsamt bli mer och mer intressant, då fotbollen får större och större fäste i landet. Ett par svenska proffs - Ouma och Okumu - finns i laget. Annars är nog Victor Wanyama
(numera Montreal),Akumu från Kaizer Chiefs, Michael Olunga från japanska ligan och Juma från algeriska ligan, de som laget byggs kring. 
Ute till havs vilar öarna Komorerna. Jag tror inte ens man kan försöka att hitta spelare som man känner till i den ögruppen. Laget ligger enligt ranking på plats 157 i världen och har aldrig tagit sig varken OS,VM eller slutspelet i afrikanska mästerskapen. Men man måste långsamt lyfta handen något och flagga för möjligheten denna gång för likt många andra nationer har man dammsugit Europa och främst Frankrike i syfte att hitta spelare och i dagens trupp finns spelare med erfarenhet från Ligue 1- Youssof(Auxerre), M'Chamanga(Guincamp), Bakari- från Eredivisie och så El Bardou ben Nabouhane, som gjort flera år för Röda Stjärnan i Serbien. Rassim Aballah (Al Raed FC), Nadjim Abdou (Martigues), Fouad Bachirou (Nottingham Forest) är andra spelare som spelar roll när nu Komorerna tar fart. Egypten är storfavoriter naturligtvis med alla lag som är i framkant. Al Ahly, Zamalek och Pyramids är alla långt framme i de afrikanska cuperna och med Salah har man en världsstjärna, i Elneny en spelare som överraskat i år. Elmohadady, Trezeguet i aston Villa är två andra och målvakten Mohammed el Shenawy är en annan som driver laget framåt. Men det finns andra såsom Zizo, Ahmed Sayed, Amr Warda med flera. Egypten är starka. 
 
H Algeriet(The Fennecs),Botswana,(The Zebras),Zimbabwe(The Warriors),Zambia( Chipolopolo)

Grupp H känns som inringat åt titelförsvararna Algeriet och så borde det naturligtvis vara. Man skall dock inte glömma att mästerskapet spelades i Algeriet och hela landet ställde sig unisont bakom laget. Men laget är hög-kvalitatitvt med Mahrez, Bentaleb, Brahimi, Ghoulan, Hanni och Bennacer. Zambia är alltid intressanta-. Kopparkulorna från landet i centrala Afrika vann till slut Afrikanska mästerskapen 2012, men har haft det märkligt svårt därefter. De senaste två mästerskapen har de inte passerat slutspel och de har egentligen inget starkt lag att plocka från. Det som tidigare varit en mängd spelare från Europa och från några av de afrikanska storklubbarna har blivit den interna ligan. Två bröder Kangwa spelar dock i den ryska ligan och Musonda i den polska ligan. Därtill finns Chongo i TP Mazembe. En av de intressantaste just nu är dock Patson Daka i Red Bull Salzburg. Tillsammans med Edson Mwepu så gör de en bra säsong i den österrikiska klubben. Zimbabwe hänger upp sitt lag kring fyra europeiska spelare: Nakamba(Aston Villa), Knowledge Musonda(Eupen), Teenage Hadebe(Turkiet) och Tino Kadewere(f.d Djurgården, men nu Ligue 1). Misstänker att de klanske inte har med toppstriden att göra. Botswana då? Jo, ett väldigt anonymt lag, som spelat större delen av sina matcher mot Lesotho,Swaziland och Malawi utan egentliga större framgångar. De var med i Afrikanska mästerskapens slutspel 2012, men efter det har man varit på tillbakagång. Få spelare har hittat utomlands. Thatayaone Ditlhokwe, Lesenyana Ramoraka och Mogakolodi Ngele är de mest kända. Simisani Mathumo heter kaptenen som spelar i laget med det fantastiska namnet Township Rollers. 

Det var nästa runda det. Nu tar vi oss strax an de sista fyra grupperna.

 

Magnus Falk2020-11-04 06:40:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll