Dag 3 i AFCON

Dag 3 i AFCON

Vi rör oss till andra delar i Kamerun. Bort från Yaoundé och ut i landet. Douala och Garoua står för matcherna denna dag 3. I Kamerun nås man av nyheterna att borgmästaren i arrangörsorten Limbe tragiskt nog gått bort och att Kamerun är det 16e mest intressanta landet i Afrika att investera i. Topp fem? Elfenbenskusten, Kenya, Ghana, Senegal,och Rwanda. Inte speciallt intressant verkar Komorerna, Leshoto eller Eritrea vara. 

Jag tror lagen som spelade idag brydde sig mindre om detta. 

ALGERIET - SIERRA LEONE 0-0
Målskyttet fortsätter? Inte alls. Oavgjort i hamnstaden Douala mellan Algeriet och Sierra Leone. Mästerskapets första överraskning. Storfavoriten Algeriet med en forwardsuppsättning bestående av Mahrez,Brahimi, Slimani, Feghouli och Belailli lyckades inte att få hål på ett vilt kämpande Leone Stars som ställde upp med fyra stycken Kamara från start och en på bänken. Men Sierra Leone var bäst i första halvlek och hade tre riktigt bra chanser då Kei Kamara, Mohamed Turay och Umaru Bangura hade riktigt bra lägen. Hos Algeriet var det tungjobbat, orörligt och initiativlöst. Slimani var mest aktiv, men Kamara i målet hos Sierra Leone var på sin vakt. 
Men Algeriet skulle ta över och satte Sierra Leone under stark press och något som liknande frontal- och sidoattacker. Belägring från ökenrävarna som hade en fantastisk chans när Brahimi brände en frispelning från Mahrez och när Bensebaini skickade en projektil som slickade ribban. Nye Bendebka och Bounedjah hade även de lysande chanser. Den sistnämnde blev helt frispelad men fick inte med sig bollen och det såg lite underligt ut när han försökte sig på en cirkuskonst. 
Det slutade 0-0 och man måste hylla lilleput-nationen Sierra Leones match där säkerligen Steve Caulkers och Kei Kamaras rutin hjälpte en hel del. 
Bäst i Algeria: Yacine Brahimi - väldigt aktiv under matchen med inspel, chanser och gjorde det enormt tufft för Sierra Leone. Tröttnade efter en timme och byttes ut.
Bäst i Sierra Leone: Målvakten Mohamed Kamara, som med sina 22 år verkligen imponerar med sin bredd och färdighet. kan säkerligen stå på andra lags listor efter turneringen. 

NIGERIA - EGYPTEN 1-0
Målexplosionen fortsätter mellan "battle of the giants" "Super Eagles vs the Pharaoes".En rättvis seger för Nigeria mot ett håglöst och rätt initiativfattigt Egypten.
Om matchen då?
Toppmatch i Garoua i norra Kamerun mellan Niger ia och Egypten, där Nigeria i princip hade hemmaplan då Garoua ligger 50 km från gränsen. Vi såg Mohamed Salah på topp för Egypten, men på en ovanlig centerposition då Marmousch sattes på vänstern och Mostafa på högern. Det skulle väsentligen påverka Salahs första halvlek, där statistiken visade på 14 bollnudd, varav två stycken inbegrep avsparkar. Första halvleken var inte Egyptens. De var stela, orörliga och hängde inte med när Nigerias fartfyllda vänsterkant i form av Nantes Moses Simon drev upp boll-på-boll på kanten. Salah hade ett par kraftlösa försök centralt, men Nigerias målvakt var ute och tog hans bollar till Trzeguet. Hos Nigeria var det Simon som skulle skapa något och efter en halvtimme skickade han in bollen centralt. Aribo tog ned den och i kamp med Egyptens mittback så rullade han den till Keleci Iheanacho som tog emot och slog till i en rörelse och bollen dundrade in bakom målvakten Mohamed El Shanawy. 1-0 till Nigeria. 
När Nigeria anföll var det hela tiden via den väldigt irrationelle Simon som hittade Villarreals Chukwueze,först, som missade och sedan Union Berlins Awiniyi, men här fick Egyptens back Hegazi bort bollen. 
Nigeria startade vildsint i andra halvlek och hade en stolpe och ribba i samma anfall. Här viftade Awiniyi febrilt för mål, men lugn-och-fin bollen var inte inne i mål. Egypten gjorde ett byte i paus och lyfte in Al Ahlys Ayman Ashraf för att få stopp på Moses Simon. 
Mohamed Salah har problem att få fart på spelet. Han går ofta djupt ned på mittfältet för att överhuvudtaget få bollen, men där regerar Leicesters Ndidi och Salah står sig rätt slätt i den kampen. 
Nigeria fortsatte med sitt omställningsspel och chanserna uteblev inte. Iheanacho har flertalet möjligheter och ibland väldigt enkelt bryter igenom Egyptens försvar. Ndidi leder mittfältet väldigt bra och bortsett från en förlupen boll som gick genom försvaret till Salah, så var Egypten bleka och skapade mycket lite. 
Lite byten följde. In med Ejuke för Nigeria och Zizo för Egypten. Lite mera fart? Båda opererade från en högerkant och Ejuke hade ett bra skott på El Shanawy. Ytterligare byten på Nigeria- Ayayi  in för Omereo och den f.d Junior-VM stjärnan Kelechi Nwakali in för Iheanacho. 
Faraoerna försökte febrilt mot slutet men ytots mycket boll mellan Zizo-Ashraf-Elneny-Hegazi och fram mot Salah, så stoppade allting vid straffområdet. Mot slutet kom Sherif in för de rödklädda egyptierna och Iwobi kom in istället för en trött Simon. Hände något? Inte mycket; försök från Salahs gossar, men inte mer än några hörnor. Istället kontrade Ejuke och skapade en fantastisk möjlighet. Vilken snabbhet av Moskva-spelaren. 
Bäst i Nigeria: Moses Simon- alltid aktiv och irrationell
Bäst i Egypten:Hegazi, som ändå ville ta spelet framåt

SUDAN - GUINEA-BISSAU  0-0
Detta börjar bli lite komiskt. Återigen en mållös match och målskyttet i AFCON lyser med sin frånvaro. I Garoua kämpade ett nykomponerat hemvävt Sudanskt lag mot ett Guinea-Bissau med flertalet spelare från internationella ligor. All heder åt sudaneserna denna match som höll stången matchen igenom och till och med skapade ett par ordentliga farligheter mot ett Guinea-Bissau som ägde matchen och hade mest boll. Framför allt var Frankrike-proffset Moreto Cassama den lysande stjärnan med överblick, bra passningsfötter och den som hela tiden ville öppna spelet. Mot slutet av matchen fick Guinea-Bissau en straff som utlandsproffset Judilson Mamadu Tuncará Gomes med smeknamnet Pélé tog, men missade då Ali Abu Eshrein gjorde en bra räddning. Oavgjort i kvällsmatchen
Bäst i Sudan: backen Mustafa Karshoum stod rätt, bröt bra och spelade enkelt. 
Bäst i Guinea-Bissau:Moreto Cassama för dennes överblick och bra spelförståelse

Magnus Falk2022-01-11 22:10:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll