Dag 4 i AFCON

Då stäner vi den första delen av gruppspelet. Alla har nu spelat en match och med de tre sista matcherna i grupp E och F så kom- nä inte det heller - målen...nja.. 1-0, 1-0,1-0.. vad är det som händer? 

TUNISIEN - MALI 
Då är vi i Limbe. Kuststaden och en fantastiskt solig dag. 35 grader varmt och 65% luftfuktighet.Timmarna innan matchen stördes av skottlossning och en kravall som ledde till att två personer omkom. Limbe är en del av Kamerun där det är mycket engelskspråkig befolkning och de ligger i konflikt med den större delen av nationen som är franskspråkig och en konflikt mellan regeringsarmén och rebeller uppstod som ledde till att två personer omkom. Malis träningsanläggning låg ett dussintals mil bort och träningen fick ställas in. 

Men till matchen.
På läktaren tjöt vuvuzuelerna och det fanns inte en sekund när trummorna inte dunkade bakom de grön-gul-röda Mali-flaggorna. Ett historiskt AFCON-svagt Tunisien, som man oftast väntar sig mer av mot ett tungt-att-möta Mali med så mycket talang i laget. Intressant match. Ingen Bissouma i Mali noterades dock som startade med 4-2-3-1 och Haidara- Samassekou centralt. Två Bundesliga-biffar som skulle möta ett 3-4-3 där FC Kölns löpvillige Skhiri mötte upp. Två andra PL-spelare i form av Djenepo(Southampton) och Mejbri(ManU) fanns med från start också. 
Mali ägde större delen av första haövlek. Hur många frisparkar Adama Traoré slog? jag slutade räkna. Alla var dock ofarliga och långe Talbi plockade bort de flesta tillsammans med Mathlouthi. Tunisien hade egentligen ingenting. Deras högt skattade forwardstrio Mejbri-Khazri-Sliti skapade absolut ingenting. En nick av Sliti strax utanför var det enda av värde. Istället skapade Mali ett par rejäla chanser i första. Adama Traoré nära på  Djenepkos inlägg och så ett rykande skott från Massadio Haidara.  En kort summering säger att 3-4-3 i första halvleken hjälpte inte till att stänga kanterna där framför allt Djenepo var mycket löpvllig och framstående. 
Andra halvleken inleddes med en ofrivllig hands, då Skhiri fick ett skott på handen och Ibrahim Koné sköt in 1-0 till Mali. Nu vaknade Kartahgos örnar något och ställde om spelet med mer framåtriktat tänk. Khazri skakade fram en frispark och Bronn sköt från långt håll. Sedan hände det saker och ett inlägg från Tunisien tog på Djenepos hand med straff som följd. Dock var Malis målvakt Mounkoro på plats och tog Khazris straff. Mot slutet av matchen tog Tunisien över mer, men trots ett mycket underligt rött kort på Malis El Bilal Touré så höll Malis örnar undan för Kartahgos örnar. Däremot så var avslutningen extremt konstigt. Först blåste domaren Janni Sikazwe från Zambia av efter 85 minuter, men insåg att han var lite tidig. Han hade ju dömt två straffar, kollat VAR tre gånger och haft ett s.k "cooling break". Så naturligtvis väl tidfgt, Istället valde han att blåsa av matchen efter 89.45 sekunder. Eh?
Jo, 15 sekunder innan full tid exklusive alla breaks. Man hade nog räknat med minst 4 minuter tillägg.. men icke.Sikazwe ville dricka thé och blåste av. Våldsamma protester helt enkelt, men domarn tog med sina kollegor och gick av planen. Välkommen till Limbe. 
Sedan tog kaoset tag i världen. CAFs representanter gick till domarn och sade att han måste lägga till tre minuter. Ok, sa Sikazwe och fick ut Malis spelare på plan igen. Tunisierna? Nä, de hade tröttnat och gått till omklädningsrummet. Lite afrikanska mästerskapen i ett nötskal det. 
Bäst i Tunisien: Dylan Bronn höll ihop laget bra. 
Bäst i Mali: Mounkoro tog straffen och var stabil längst bak. . 

MAURETANIEN - GAMBIA 0-1
45 minuter försenade kom nästa match igång, men kaoset i Limbe fortsatte i matchen efter. Lagen ställde upp för nationalsångerna och minsann spelades man inte fel låt när Mauretaniens nationalsång skulle komma. Två gånger till och med. När detta uppdagades så frågade de om Mauretaniens spelare ville sjunga utan musik. "det kan du fet-glömma" sade kapten Kamara och så gick man ut till en lustiger dans mot skorpionerna från Gambia. De sistnämnda med ett väsentligen mer namnkunnigt lag och där Ceesay, Barrow, Jallow och Colley förväntas styra matchen. 
Inledningsvis var det också så. Mycket Gambia i början och ett mål av Jallow med skott redan efter tio minuter. 1-0 till Gambia. Deras första mål överhuvudtaget i denna turnering. Sedan tog Mauretanien över och hade över 60% av bollinnehavet under halvleken, men rullade mest boll och skapade inget framför Omar Colleys försvar. Mot slutet av halvleken kom ett par rejäla skott och nickar som Hoeibib och Kamara hade, men målvakten Jobe höll tätt till pausen. 
I andra halvlek så tog Gambia över spelet mer och mer och via Colley och Marreh så skapades två riktigt bra chanser som målvakten Diop räddade. 
Det blev 1-0 till Gambia.
Bäst i Gambia: Ablie Jallow. ständig på gång och stökade runt. 
Bäst i Mauretanien: Målvakten Boubacar Diop

EKVATORIALGUINEA - ELFENBENSKUSTEN 0-1
Det var ovädret från Ekvatorialguineas första match i ett AFCON-slutspel utanför hemlandet. Två slutspel tidigare har de spelat, men aldrig utanför hemlandet. Nu väntade kuststaden Douala med hög temperatur, dock lite svalare än på dagen och med favorittyngda elefanter som motståncare. 
Det tog fyra minuter så hade Max Gradel tagit tillvara på en felaktig rensning i straffområdet och med en direktträff skickat upp bollen i främre krysset. Riktigt snyggt mål. 1-0 till Elfenbenskusten. 
Ekvatorialguinea gav inte upp. Inte alls. De sopade ihop mod och kraft och hade ett par riktigt bra möjligheter. Skott utifrån, inlägg och den nya målvakten Badra Ali Sangaré hade fullt sjå med bollens bana. 
Andra halvleken gav ett par riktiga chanser för båda lagen. En trippelchans för Ekvatorialguinea slutade med att Salvador skyfflade bollen utanför i helt fritt läge. Strax efter var Nsue helt fri med Sangaré men missade. I gengäld hade Nicolas Pépé två lägen till mål, där i alla fall det andra var värt ett bättre öde. 1-0 till Elfenbenskusten., 
Bäst i Ekvatorialguinea: Backen Cocu, som gjorde få misstag och har en bra passningsfot
Bäst i Elfenbenskusten: Ibrahim Sangaré, som slet hårt på mitten. 

****
12 matcher är spelade - 12 mål gjorda. Att jämföra med AFCON2019 - 27 mål gjorda på 12 matcher. Målsnålt, men inte överdrivet defensivt. Problemet har varit att komma igenom den oftast starka försvarslinjen. Algeriets poängtapp mot Sierra Leone är omgångens lilla skräll. Nu går vi på nästa runda. 
 

Magnus Falk2022-01-12 23:30:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll