Lagbanner
Bekräftat:Egypten möter Ghana i Kairo

Bekräftat:Egypten möter Ghana i Kairo

Enligt källor från den Egyptiska regeringen bekräftar man idag att retur matchen mot Ghana den 19 november ska spelas inför fullsatta läktare i Kairo.

Sedan det blev känt att Egypten ska möta Ghana i ett avgörande kval inför VM nästa år i Brasilien har det varit tveksamheter kring vart och när matchen ska spelas. Både FIFA och det Afrikanska fotbollsförbundet har tillsammans med det Egyptiska fotbollsförbundet kommit överens om att returmatchen den 19 november ska få spelas med publik och i huvudstaden Kairo. Dock inte i Kairo's och Egyptens största stadion utan i en mindre arena som även den finns i huvudstaden.

FIFA var sedan tidigare tveksamma till att matchen skulle spelas i Kairo med anledningen till de senaste händelserna i Egypten efter den 30 juni då maktskiftet ändrades. Spekulationer var länge att Kairo inte var redo för att arrangera en sådan viktig match då man inte kunde garantera säkerheten för fansen. Det Egyptiska fotbollsförbundet hade innan lottningen föreslagit att matchen därför spelas utanför Egypten, närmare sagt, Marocko.

Idag har dock vinden vänt och beslutet om att matchen spelas i Kairo ger ett hopp om att landets fotboll återigen sätts på kartan. FIFA valde att tillåta matchen spelas med publik och i Kairo då det Egyptiska fotbollsförbundet presenterade en plan för hur man tänker garantera säkerheten tillsammans med militären. Detta godkändes alltså idag och därför spelas matchen den 19 november inför förhoppningsvis fullsatta läktare i huvudstaden Kairo.


Svenska Fans Egypten redaktör kommenterar:

Det är goda nyheter att matchen spelas i Kairo eftersom det kan ge laget en boost inför matchen mot Ghana. Egypten är Afrikas näst största land 95 miljoner invånare som är välkända i den Afrikanska kontinenten för deras brinnande intresse för fotboll. Faktumet att matchen får spelas med åskådare stärker även moralen bland befolkningen. Psykologiskt för landslaget är det en faktor som kan påverka spelarna både positivt och negativt. Nästan alla matcher har spelats inför tomma läktare sedan Port Said massakern, vilket ställer frågan om det Egyptiska förbundet redo för att arrangera en sådan viktig match. Det krävs otroligt arbete för att säkerställa säkerheten, logistiken och arbetet före och under matchdagen. Världens kameror kommer vara riktade mot Kairo och Egypten har inte råd med ännu ett bakslag, därför är det extra viktigt att allt stämmer den 19 november. Personligen hade jag hoppats på att matchen spelas i Kairo's notoriska stadion men valet föll en mindre arena som heter Dar el defa el gawy (Egyptens militära stadium). En väldigt fin arena men som inte sätter lika stor skräck i motståndarna som Kairos internationella stadium. Jag kommer att själv vara på plats och ser fram emot att se Egypten gå vidare med en hemmavinst oavsett vart den spelas i Kairo.


Vid pennan,

Ihab
 

Ihab Ramadan2013-09-25 22:36:00
Author

Fler artiklar om Egypten