Lagbanner
Champions league: Al Ahly till final

Champions league: Al Ahly till final

Egyptiska storklubben Al Ahly är klara för final i årets upplaga av Afrikanska Champions League. Detta efter ett oavgjort resultat som resulterade i straffar.

Smällen i Kumasi med landslaget var ett faktum inför det viktiga mötet mellan Al Ahly och Coton Sport från Kamerun. Det var hela 11 spelare från Al Ahly som fick ta del av bakslaget mot Ghana tidigare under veckan, något man var oroad över. Många spelare såg fortfarande tunga och framförallt psykiskt relativt påverkade, men trots det, lyckades man med nöd och näppe kvala in sig till finalen.

1-0 målet kom redan efter 3 spelade minuter genom ett inlägg av Sayed Moawad för att nickas in av Abdallah Said. Matchen var tempofattig, okreativ och tråkig sådan. Coton tryckte på för ett kvitteringsmål och Al Ahly med sin erfarenhet höll emot. Detta släppte i mitten på andra halvleken då Coton Sport kvitterade. Det var nervöst för i ett läge där Coton gjort mål, hade det varit ett mardrömsscenario för Al Ahly.

Matchen fick avgöras på straffar som slutade med 7-6 efter att sista straffen skjutits utanför målramen av Coton Sport. Noterbart var att Abou Treika missade första straffen, något som är mycket ovanligt då han är en säker straffskytt, inte minst sist mot Ghana i Kumasi. Man ställs nu mot Orlando Pirates från Sydafrika, som man spelat mot i gruppspelet. Första matchen slutade med förlust under fastemånaden Ramadan i Egypten med 0-3 och andra matchen slutade 0-0 i Sydafrika. Det blir ett intressant möte som i nuläget inte känns säkert, eftersom man möter ett hungrigt lag.

Spelarna var såklart glada att kvala in till finalen men det märks att smällen från förlusten i Ghana sitter kvar, och väldigt hårt. Ahmed Fathi sa i en intervju med Al Jazeera att han fortfarande inte kommit över den tragiska händelsen med landslaget och att om fansen är ledsna så är spelarna förkrossade.


Svenska Fans Egypten redaktör kommenterar:

Med tanke på den traumatiska upplevelsen under veckan, är den här vinsten välkomnad. Men den känns inte lika mycket som tidigare gånger när Al Ahly vunnit. Sötman från vinsten brukar vara på en överdriven nivå, det märker man ute på Kairo's gator och torg, Efter vinsten var det inga synbara reaktioner mer än att det var en vinst och att laget kvalat sig till finalen. Jag tror fansen är lite uppgivna efter förlusten mot Ghana och jag tror även att det kommer ta en tid tills landet får tillbaka vinstkänslan.

Det är en turbulent tid med demonstrationer som Ahly Ultras haft under veckans gång då dem varit på flygplatsen för att ta emot Al Ahlys handsbollslag som förlorade Champions league finalen mot Esperance från Tunisien. Polisen bedömde att fansen inte kunde ta emot laget eftersom risken kunde blivit att det gått från stöd till en annan linje i form av kritik och våld. Detta svarade Ultras med att skapa kaos och turbulens i flygplatsen och resulterade i att mer än 15 supportrar arresterades. Tidigare under veckan var även Zamaleks Ultras igång med demonstration, detta då man är missnöjd med klubbens styrelse och politik. Det råder verkligen ingen feststämning i landet just nu, vi får hoppas att det börjar hända saker igen såsom att ligan startar och att landet får bukt med sina problem kring huliganism.


Vid pennan,


Ihab

Ihab Ramadan2013-10-21 12:05:05
Author

Fler artiklar om Egypten