Lagbanner
Frankie Boakye: Vi är stolta över vår fotboll

Frankie Boakye: Vi är stolta över vår fotboll

En kort intervju med en av Sveriges mest intressanta ungdomstränare med bakgrund från Ghana.

Frankie Boakye är en ambitiös, framgångsrik ungdomstränare i Lärje Angered med rötter från Ghana. Mitt första möte med Frankie då jag var delaktig som tränare i Lärje Angereds juniorlag.

Jag hade sedan mina tidigare sejourer i flera klubbar hört om Frankie, vare sig i Göteborg, Malmö eller Stockholm. När jag träffade Frankie förstod jag genast vad som utmärkte hans förmåga, att utan tvekan vara en av de bästa ungdomstränare jag någonsin träffat, vare sig i eller utanför Sverige. Med glimt i ögat och passion för fotboll, förstod jag att han var den som gjorde det dolda arbetet i förorterna såsom man gör i många andra länder.

Resultatet av Frankies hårda arbete har ett till att han varit med och utvecklat spelare som gått till Chelsea, Aston Villa och flera meriterade lag utöver fotbollsvärlden.  Men viktigast av allt, är att han som ledare tagit sitt sociala ansvar för att utveckla våra ungdomar till att bli bättre människor, på det sociala och sportsliga aspekten.

Med tanke på Frankies bakgrund, då han är från Ghana, ville jag fråga lite kring supermatchen mot Egypten.

Här får ni lite frågor som jag lyckades ställa under en kort telefonintervju:
 
 


Vad är den typiska egenskapen för en spelare från Ghana?

Fotbollsspelare från Ghana har alltid utmärkt sig rent tekniskt och fysiskt. Många spelare har en god atletisk grund.

 


Vad är stämningen i Ghana just nu kring matchen?

Stämningen i Ghana just nu är på topp, speciellt då laget haft en riktigt bra start i gruppspelet. Laget har även spelare som presterar på hög nivå i toppklubbar runt om i Europa. Ett tag hade det varit frågan om matchen i Egypten eftersom det varit oroligheter, men nu verkar fansen ändrat till att man istället ska avgöra matchen på hemmaplan. Många anser att det är en fördel att första matchen spelas i Ghana.

 


När kan landslaget få fansen emot sig? Under vilka omständigheter?

Historiskt har alltid interna konflikter delat upp fansen, vilket i sin tur, bidragit till att det påverkat laget i sin helhet. Den senaste generationen spelare i landslaget har enat folket och har istället fokuserat på samma primära mål, vilket är att lyckas ta Ghana till slutspel.  Man märker att tränarna för dagens landslag fokuserar mer på det kollektiva spelet istället för gamla dagar då man fokuserade på dem mest framtonade spelare.

 


Vilka förväntingar har man på landslaget?

Förväntningarna är skyhöga, speciellt då man lyckades prestera på ett utomordentligt sätt i det senaste VM mästerskapet.  Tyvärr gick det inte hela vägen mot Uruguay, men man var nära. Och det har satt sin prägel på detta landslag.

 


 Berätta om din erfarenhet med fotboll i Ghana?

Jag har varken coachat eller spelat fotboll i en organiserad form i Ghana. Men av vad jag kan säga, spelas fotboll överallt i Ghana. Det är utan tvekan landets nationalsport, mer än en sport, det är nyckeln till en framgång. Effekten av att se flera lyckas i Europa, är något man är väldigt stolt över.

 


Vilka klubbar är dem mest framstående i Ghana?

Asante Kotoko och Hearts of Oak. Det är två lag som har en historia av framgångar både lokalt och på kontinenten. Många spelare har eller har haft sina rötter i respektive lag.
.
 


 Vem är den bästa Ghanesiska fotbollspelare genom tiderna?

Jag måste säga utan tvekan, Abédi Pelé. Sedan har du Nii Odartey Lamptey, som var en otrolig talang som det än idag pratas om i vissa kretsar i Ghana.  Lamptey, var en annan sorts spelare, det var en talang som borde ha lyckats. Det är klart att det finns andra framstående spelare som Essien, Yeboah, och Kuffour.

 


 Vad kan det Egyptiska laget förvänta sig av stämningen i Kumasi imorgon?

Det jag gillar med vårt folk är att vi är fredliga människor. Visst är vi likt alla andra fotbollssupportrar fanatiska och älskar vår fotboll, men vi går aldrig över linjen och osportsliga. Jag tror att det Egyptiska laget kan förvänta sig att man blir bemött på ett respektabelt sätt och att man under matchen kommer få ta del av en riktig fanatisk hemmapublik. Jag liksom mina landsmän ser matchen som fest än en sammandrabbning mellan två meriterande länder.

 


 Vilka eller vilken spelare tror du kommer vara den som är avgörande för tränaren Appiah?

Jag tror att målvaktsbiten kommer vara avgörande för Appiah, speciellt då man är väldigt trygg i det offensiva spelet. Det är viktigt att målvakten tillsammans med backlinjen är på hugget. Andra spelare som jag tror Appiah kommer att förlita sig på är Kwadwo Asamoah och Abdul Majeed Waris tillsammans med lagkapten Asamoah Gyan.

 


Vad är lagets styrkor respektive svagheter?

Styrkor : Tekniskt väldigt duktiga, särskilt i mittfältet med spelare som Sulley Muntari , Michael Essien, Andre Ayew, Kwadwo Asamoah, Mubarak Wakaso, Emmanuel Agyemang-Badu, Christian Atsu och Emmanuel Frimpong. Alla med all erfarenhet från klubbspel i Europa.

Svaghet: Defensiva spelet, trots få insläppta mål och förmågan att göra mål.

 


Vilka spelare i Egyptens landslag känner du till?

Jag såg den senaste matchen då vi vann 3-0, det var en vänskapsmatch. Egyptens bästa spelare spelade inte, Mohammed Salah. Sedan har Egypten Mohamed Aboutrika som är väldigt duktig.

 


Hur lyckas man som en ung fotbollspelare i Ghana?

Fotbollssystemet i Ghana är såklart inte som i Sverige. Här har man chans att visa upp sig flera gånger och man får möjligheten att pröva sig fram. I Ghana handlar allt om det ekonomiska, tyvärr, lyckas dem spelare som har möjligheten att bekosta sin fotbollsutbildning. Har man tur blir man sponsrad av en akademi eller en tränare som tror på en. Det är väldigt svåra förhållanden för att kunna komma ut i Europa, det är verkligen en bedrift att lyckas bli proffs.

 


Hur tror du matchen kommer att uvecklas imorgon?

Jag tror att Ghana olikt flera afrikanska lag kommer börja väldigt försiktigt. Det är känt att många lag blir eggade till att starta en tokoffensiv. Eftersom vi har ett lag med många duktiga och erfarna spelare tror jag att man börjar med känna på motståndaren och sedan dra sina kort. Man kommer att sakta men säkert försöka växa in i matchen.

 


Effekten av att John Boye, Jonathan Mensah, Rabiu Mohammed och Prince Boatens frånvaro?

Det är tongivande spelare som haft en påverkan kring lagets tidigare prestationer i gruppspelet. Men med tanke på att det finns flera duktiga ersättare, tror jag personligen inte att det kommer påverka just denna matchen.  Vi respekterar Egypten och vet att om vi vill vinna måste vi ställa upp med spelare som kan ersättare dessa spelare.

 


Slutligen, hur kommer matcherna att sluta?

Jag tror på en säker vinst, avslutar Frankie. 2-0 eller 3-1 tror jag det blir.
 



Slutligen vill jag tacka Frankie för att han tog sin tid för att dela med sig av vad han känner och tycker kring fotbollen i Ghana. Det är synd att två stora nationer som Egypten och Ghana ska ställas mot varandra i en avgörande match för att nå slutspelet i Brasilien nästa år. Oavsett resultat, kommer det segrande laget att representera Afrika på högsta nivå. Något i slutändan ska vara målet för alla länder från Afrika.


Vid pennan,

Ihab


 

Ihab Ramadan2013-10-15 04:03:00
Author

Fler artiklar om Egypten