Lagbanner
Inför Pyramids - RS Berkane: Egypten mot Marocko även i Confederation Cup
Ibrahim Hassan hoppade in och gjorde mål för Pyramids i semifinalen. Får han chansen från start eller går ghananen John Antwi före?

Inför Pyramids - RS Berkane: Egypten mot Marocko även i Confederation Cup

Finalen i den afrikanska andraturneringen Confederation Cup spelas på söndagskvällen.

Confederation Cup är den afrikanska motsvarigheten till Europa League. Precis som fallet är i kontinentens Champions League så ställs denna gång ett egyptiskt lag mot ett marockanskt när den unga klubben Pyramids möter RS Berkane, som är i final för andra året i rad. Matchen spelas på marockansk mark i huvudstaden Rabat.

Till skillnad från i Champions League där semifinalerna avgörs i dubbelmöten hemma och borta, avgörs Confederation Cup med enkelmöten där alla matcher spelas i Marocko. I veckan slog Pyramids ut Horoya från Guinea med 2-0 medan BS Berkane vann en jämn match mot landsmännen från Hassania Agadir med 2-1, efter att ha gjort båda sina mål på straff.

Pyramids

Sommaren 2018 tog den saudiske politikerna Turki Al Sheikh över klubben Al Assiouty Sport. Al Sheikh är bland annat ordförande i saudiska sportministeriet och rådgivare inom det juridiska departementet. Han ändrade då klubbnamnet till Pyramids och började pumpa in en hel del pengar som gjorde det möjligt att värva in framförallt en hel del brassar, samt några av landets bästa spelare som exempelvis rutinerade mittfältaren Abdallah El Said. Just nu ägs klubben av den emiratiske affärsmannen Salem Al Shamsi, och det har under hösten florerat rykten om att klubben kommer köpas upp av City Football Group.

Även på tränarfronten så är det en meriterad man som rattar laget. Kroaten Ante Cacic har bland annat varit förbundskapten för det kroatiska landslaget, samt blivit ligamästare med Dinamo Zagreb. I december 2019 tog han över Pyramids som nått en tredjeplats året innan i debutsäsongen i Premier League under det nya namnet. Därmed hade klubben nått Confederation Cup för första gången någonsin. Nu har de alltså nått finalen som debutanter, något de blev fjärde egyptiska klubben att lyckas med i en internationell turnering.

När en omgång återstår av Premier League står det klart att det blir en ny tredjeplats för Pyramids. Abdallah El Said är lagets stora stjärna och han leder ligans skytteliga med 16 gjorda mål. Även Ibrahim Hassan och ghananen John Antwi är målfarliga spelare att hålla koll på för det marockanska försvaret. Dock har samtliga brassar lämnat klubben och de enda utländska inslagen i truppen är från andra afrikanska länder.

RS Berkane

Renaissance Sportive de Berkane har en något mer anrik historia än Pyramids, om än inte guldkantad med titlar. Klubben grundades under namnet Association Sportive de Berkane år 1938 då Marocko fortfarande var under franskt protektorat. 1971 slogs klubben ihop med Chabab Riadhi de Berkane, som grundats fem år tidigare. I slutet av 1970-talet nådde man marockanska högstaligan för första gången och där har man som bäst nått en andraplats säsongen 1982-83. RS Berkane är inne i en ny framgångsvåg då man tog hem första cuptiteln 2018, samt nådde final i Confederation Cup förra året där det blev förlust mot ett annat motstånd från Kairo, nämligen storklubben Zamalek.

Laget leds just nu av den före detta marockanske landslagsyttern Tarik Sektoui, som framförallt är känd för sin tid som spelare i Porto och Nederländerna. Denna säsong var RS Berkane länge med i racet om ligatiteln men fick ge sig på målsnöret och slutade trea bakom toppduon med Wydad och mästarna Raja.

Som lagkapten och bäste målskytt är 35-årige mittfältaren Mohammed Aziz att betrakta som lagets största stjärna. På pappret är truppen något svagare än Pyramids och det troliga är att man kommer backa hem och satsa på omställningar. Då kommer anfallsparet med Hamdi Laachir och 35-årige Mouhcine Iajour bli tvungna att utnyttja sina lägen.

Troliga startelvor

Pyramids (4-2-3-1): Soliman; Tawfik, Gabr, Ayman Mansour, Hamdy; Gaber, Emad; Farouk, El Said, Traoré; Antwi
Tränare: Ante Cacic

RS Berkane (3-4-3): Laâroubi; Nemssaoui, Dayo, Mokadem; El Helali, Larbi, Hadraf, Aziz; Laachir, Krouch, Iajour
Tränare: Tarik Sektoui

Avspark: Söndag 20:00
Arena: Prince Moulay Abdellah Stadium, Rabat

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-10-24 10:05:00
Author

Fler artiklar om Egypten