Lagbanner
Inför Wydad - Al Ahly: Al Ahly ute efter revansch
Vänsterbacken Ali Maâloul (till höger) är ett av Al Ahlys främsta anfallsvapen.

Inför Wydad - Al Ahly: Al Ahly ute efter revansch

Semifinalerna i CAF Champions League kommer bli något alldeles extra och på lördagskvällen inleds det hela när Wydad tar emot Al Ahly, där egyptierna har revansch att utkräva efter finalförlusten 2017.

Upplösningen på det afrikanska Champions League-spelet kommer bli något utöver det vanliga. Den marockanska storklubben Wydad tar emot Al Ahly i den ena semifinalen, och i den andra möts klubbarnas respektive ärkerivaler Raja och Zamalek. Kanske slår avslutningen av årets turnering till och med Superclásico-finalen i Copa Libertadores för ett par år sedan, som till slut fick flytta från Buenos Aires till Madrid av säkerhetsskäl.

Wydad

De mesta marockanska mästarna har tidigare under hösten haft några coronafall i truppen men det har inte rapporterats om ytterligare fall på ett tag så förhoppningsvis kommer man kunna delta som planerat. I helgen förlorade laget ligatiteln till Raja efter att ha ledat ligan långa stunder tidigare under säsongen. Således är man extra revanschsugna här. Senast Wydad mötte Al Ahly i afrikanska Champions League var i finalen 2017, i en match som man vann.

Tappet i ligan resulterade i att tränaren Juan Carlos Garrido, som vissa säkert minns från klubbar som Villarreal och Real Betis, sparkades och ersattes av argentinaren Miguel Ángel Gamondi. Gamondi har en hel del erfarenhet från olika uppdrag i Afrika men Wydad är hans största uppdrag hittills. Han har fått laget på rätt köl och vunnit fem och spelat tre oavgjorda av de åtta matcher han varit ansvarig.

Vad gäller spelartruppen så är landslagsmittfältaren Yahya Jabrane den man främst ska hålla koll på och även relativt unge målvakten Ahmed Reda Tagnaouti (född -96) har landslagsmeriter. Offensivt har laget periodvis haft svårt att skapa chanser under säsongen och man kommer troligtvis hamna i svårigheter om man släpper in det första målet.

Al Ahly

Det finns inget lag på den afrikanska kontinenten som kan mäta sig med Al Ahlys framgångar. Förutom att man tidigare under hösten säkrade femte raka ligatiteln (42 totalt) så har man tidigare vunnit CAF Champions League hela åtta gånger och klubben har fått epitetet "århundradets klubb". Totalt har Al Ahly vunnit 20 internationella titlar, vilket i världen endast överträffas av Real Madrid, som har 26. Det är få av Egyptens största stjärnor genom åren som aldrig har representerat Al Ahly.

Precis som Wydad här även Al Ahly precis bytt tränare. Denna gången lämnade dock schweizaren René Weiler sin post frivilligt trots att han vunnit både ligan och cupen under säsongen. Anledningen var att han ville flytta hem till sin familj eftersom pandemisituationen gjort det mycket svårare att besöka dem. Istället kom sydafrikanen Pitso Mosimane in. Med rutin från att ha varit förbundskapten för Sydafrika, samt tagit fem ligatitlar, två cuptitlar, och en afrikansk Champions League med sydafrikanska storklubben Mamelodi Sundowns, så är han nu den förste utländske tränaren i Al Ahly som kommer från ett annat land i Afrika.

När det gäller spelartruppen så är Al Ahlys trupp den bredaste på kontinenten. Flera av spelarna tas ut i landslaget regelbundet men en av de största stjärnorna i dagens lag, Ali Maâloul, spelar inte för Egypten, utan för Tunisien där han gjorde mål mot Sudan i förra veckan. Andra spelare att hålla koll på är nigerianske anfallaren Junior Ajayi, mittfältaren Mohamed Magdy (med smeknamnet "Afsha") och mittfältaren Amr El Solia, som är vice landslagskapten.

Troliga startelvor

Wydad (4-2-3-1): Tagnaouti; Noussir, Najmeddine, Nakach, Attyat Allah; Jabrane, El Karti; Hassouni, El Haddad, Aouk; Gbagbo
Tränare: Miguel Ángel Gamondi

Al Ahly (4-3-3): El Shenawy; Maâloul, Ashraf, Ibrahim, Hany; Amr El Solia, Dieng, Afsha; El Shahat, Ajayi, Badji
Tränare: Pitso Mosimane

Avspark: Lördag 21:00
Arena: Stade Mohammed V, Casablanca
Domare: Victor Gomes (Sydafrika)

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-10-16 16:00:00
Author

Fler artiklar om Egypten