Lagbanner
Inför Zamalek - Al Ahly: Covid-drabbade lag i historisk final
Det kommer vara tomt på läktarna men det lär bli hett på planen i årets största match i den afrikanska fotbollen.

Inför Zamalek - Al Ahly: Covid-drabbade lag i historisk final

CAF Champions League avgörs på fredagskvällen mellan två egyptiska giganter som får klara sig utan varsina tre nyckelspelare.

Den 29 maj skulle finalen i årets upplaga av CAF Champions League egentligen ha spelats. Coronapandemin kastade omkull planerna och så sent som den 30 oktober sköts finalen upp för sista gången. Dessutom har den neutrala värdarenan bytts från Japoma Stadium i Kameruns huvudstad Douala, till Cairo International Stadium. Men ikväll ska den i alla fall spelas och för första gången någonsin spelas den mellan två lag från samma nation. Dessutom är det kontinentens hetaste derby, mellan Kairos båda storheter Zamalek och Al Ahly. Dock kommer inget av lagen ha några supportrar på läktarna, till följd av pandemin.

Zamalek

Sedan Zamalek enkelt slagit ut Raja i semifinalen har man fortsatt spelet i den egyptiska cupen, som ska avgöras före årsskiftet. Där blev det en väntad, men dramatisk seger i kvartsfinalen mot Masr. Masr, som nyligen flyttats ned till andraligan, tog ledningen så sent som i den 85:e minuten, men trots det kvitterade Zamalek i den sjätte tilläggsminuten innan Zizo slog in avgörandet på straff med fyra minuter kvar av förlängningen. Fokus hos Zamalek var naturligtvis inställt på finalen i Champions League.

Åtminstone tre nyckelspelare kommer missa matchen sedan de testats positivt för Covid-19 under torsdagen. Vänsterbacken Abdallah Gomaa, mittbacken Mahmoud El-Winsh, och viktige offensive mittfältaren Youssef Obama har alla fått lämna återbud. Eftersom Mohammed Abdel Shafy har en allvarlig muskelskada sedan tidigare kommer Jaime Pacheco nu tvingas sätta yttern Islam Gaber som vänsterback och använda marockanske yttern Achraf Bencharki som playmaker istället för Obama. Det är inte en optimal situation för Zamalek.

Al Ahly

Även Al Ahly tog sig vidare till cupsemifinal när man ställdes mot motstånd från Second League. Det blev dock inte på långa vägar lika dramatiskt som för Zamalek. Walid Soliman avgjorde med att göra två mål i första halvlek mot Abu Quair Semad och hans lag spelade sedan av matchen och vann säkert med 2-1. Det kan bli derby även i cupfinalen sedan Al Ahly möter Al Ittihad i den ena semin och Zamalek ställs mot El Geish i den andra.

Mittfältaren Saleh Gomaa, som är bror med Abdallah Gomaa i Zamalek, har också smittats av Covid-19 och finns inte med i finalen. Han har dock inte varit ordinarie under säsongen. En betydligt tyngre pjäs som fallit bort är malesiske innermittfältaren Aliou Dieng som är en av lagets bästa spelare. Han lär ersättas av Hamdy Fathy. Även Walid Soliman, tvåmålsskytten från cupmatchen, är tveksam till start. Han testade positivt för Covid-19 för fem dagar sedan, men det ryktas om att han trots det kan ta plats på bänken om han visar sig vara frisk på matchdagen.

Troliga startelvor

Zamalek (4-1-4-1): Abou Gabal; Eid, Alaa, Abdel Ghani, Gaber; Hamed; Zizo, Sassi, Bencharki, Kassongo; Mohamed
Tränare: Jaime Pacheco

Al Ahly (4-3-3): El Shenawy; Ibrahim, Hany, Ashraf, Maâloul; El Shahat, Fathy, El Solia; Mohsen, Kafsha, Ajayi
Tränare: Pitso Mosimane

Avspark: Fredag 20:00
Arena: Cairo International Stadium, Kairo
Domare: Mustapha Ghorbal (Algeriet)

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-11-27 09:23:00
Author

Fler artiklar om Egypten