Lagbanner
Legend del 1: Mahmoud El-Khatib

Legend del 1: Mahmoud El-Khatib

Ingen fotbollsspelare i Egyptens historia kan mäta sig med El-Khatib's framgångar som spelare under 70 och 80-talet. Detta är del 1 av kommande artiklar om legender inom Egyptisk fotboll.

Som barn spelade Mahmoud El-Khatib fotboll med stenar och tomma konservburkar, det var hans passion. Som vuxen, spelade han professionell fotboll i den Afrikanska kontinenten. El-Khatib spelade för Afrikas bästa klubb genom tiderna Al-Ahly. Hans överlägsna och framgångsrika spel i Al-Ahly manade vägen till att han 1984 blev Afrikas bästa spelare. "Beebo" som han kallas för i Egypten och Arabvärlden, föddes den 30 oktober 1954. Hans föräldrar blev frustrerade på grund av all fotboll som han spelade ute på Kairo's gator eftersom "Beebo" alltid kom hem med trasiga skor. Även hans bröder fick utså en del frustration då han brukade sparka dem, under tiden han sov.

"Han sov nästan aldrig utan att hålla hårt om sin boll och inbilla sig att han gör ett mål i en avgörande final" säger en av hans brödrar. De trodde aldrig att han skulle få uppleva den drömmen, och hans pappa gjorde saken ännu värre då han inte ville se han i närheten av en boll.

Efter flytten till en mindre statsdel i Kairo och en ny skola, tog det inte mer än tre dagar för El-Khatib att presentera sig inför skollaget. Hans första match blev en succe med tre gjorda mål och en vinst. Dagen därpå tillkännagav skolans rektorn kaptensbindeln. Man kan säga att det är här allt började.

Från att vara skolans och seriens bästa spelare, valdes han ut till distrikslaget. Samma dag då finalen spelades, valde hans pappa att låsa in "Beebo" i sitt rum för att studera istället för att spela fotboll. Det räckte med att El-Khatib såg ett öppet fönster, ut hoppade han på väg mot matchen. Finalen slutade med att El-Khatib gjorde sex mål och laget vann cupen. Han blev även cupens bästa spelare. Hemma satt hans pappa och kokade av ilska. Men det lungade ner sig när El-Khatib visade sitt certifikat som bästa spelare och trofen från finalen

Träning och färdighet gav El-Khatib möjligheten att få en plats i ett av Egyptens första projekt, nämligen fotbollsgymnasiet. Intresset för den unge talangen kom först från Ismaily, som efter bara några månader fick se sin guldklimp, gå till landets största klubb, Al-Ahly.

Första matchen för Al-Ahly slutade med tre mål och det var en lovande start. Trots hans perfekta start i klubben var en del skeptiska till hans närvaro i klubben. "Dem välkomnade inte ens mig i början, men saker började bli bättre när jag började göra fler mål". Från hans första match i klubben till dagen då han bekräftade att han tänkte sluta sin fotboll 1989, var El-Khatib den populäraste och bästa spelare.

Anfallare, är synnerhet de spelare som har högst andel skador och tacklingar emot sig. El-Khatib håller än idag högst antalet skador i Egyptisk fotbollshistoria. Trots hans skadebekymmer, spelade han med en bruten fot mot Tunisien i den viktiga playoff matchen 1977. Konstigt nog gjorde han det vinnande målet. Och återigen, trots en huvudskada, spelade han mot Nigeria i trettio minuter, och gjorde två mål, med huvudet.

El-Khatib höll världsrekordet i antal mål gjorda i ett mästerskap, 37, ett mål mer än Tyskland's Muller, den tidigare titelbäraren. Han spelade 450 matcher och var en bidragande faktor till Al-Ahlys framgångar. Han var under sin aktiva karriär jagad av flera kända klubbar i dem stora ligorna runt om i världen. Hans spelstil påminde väldigt mycket om spelarna från Sydamerika.

1982 vann Al-Ahly den Afrikanska klubbmästerskapet, motsvarigheten till dagens Champions league. Han blev sedan 1983 vald som Afrikas bästa fotbollsspelare och var lagkapten för landslaget. Hans största framgång med landslaget var att vinna det Afrikanska mästerskapet som spelades i Egypten 1986 i finalen mot Elfenbenskusten.

När El-Khatib slutligen valde att sluta med fotboll 1989, var det många som blev besvikna. Efter fyra sömnlösa nätter tog han beslutet, då han meddelade att hans kropp inte längre orkade. Många försökte övertala han att stanna kvar, men han insisterade. Avslutningsmatchen var än idag den mest beskådade matchen i Afrikansk fotbollshistoria då Kairo's internationella stadion var fylld med ledsna fans. Trots att många var besvikna och ledsna, kunde man vända det till att fira vad som kom att bli, Egyptens bästa spelare genom tiderna.

Idag är El-Khatib aktiv inom organisationen i Al-Ahly och är ambassadör för flertal organisationer som jobbar emot fattigdom. Det är värt att noter att El-Khatib endast fick två gula kort under hela sin karriär. Det säger väldigt mycket om El-Khatib som spelare både på och utanför fotbollsplanen.


Utmärkelser

Bästa Egyptiska spelaren genom tiderna
108 gjorda mål för Al-Ahly
Vann skytteligan 2 gånger 1978/1979 och 19080/1981
Afrikansk skyttekung i Afrikanska mästerskap för klubb lag med 37 gjorda mål
Titeln som andra bästa Afrikanska spelaren genom tiderna
Den enda Egyptiska spelaren att vinna titeln som Afrikas bästa spelare
Spelade 450 matcher, lokala och internationella matcher


Egyptiska landslaget (1974-1986)

Afrikansk mästare 1986
Kvalade in Egypten till de Olympiska spelen 1980 och 1984
Spelade i de Olympiska spelen 1984

Al-Ahly (1972-1988)

11 gånger Egyptisk liga mästare
5 gånger Egyptisk cupmästare
2 gånger Afrikansk Champions league mästare
3 gånger Afrikansk cupvinnarcup mästare

Några av "Beebos" magiska mål

Mål mot Tunisiska Marsa i Afrikanska Champions league 1984  http://www.youtube.com/watch?v=0LMuQ0GFetM

Mål mot Ghanesiska Asante Kotoko 1987 http://www.youtube.com/watch?v=gNA76hIGIsg

Blandade mål av El-Khatib i landslaget och Al-Ahly http://www.youtube.com/watch?v=Jtuh1gv3lag


Vid pennan,

Ihab
 

Ihab Ramadan2013-10-03 21:45:00
Author

Fler artiklar om Egypten