Lagbanner
Nu gäller det

Nu gäller det

Det är mindre än 24 timmar kvar till supermatchen mot Ghana i ett av Afrikas avgörande playoffmatcher för kval till VM slutspelet i Brasilien 2014. Nu kommer det verkliga provet för Bradley och hans stab, kommer Egypten lyckas åka till Ghana och ta hem poäng? Eller blir det ännu en besvikelse?

Matchen: Egypt - Ghana
Mästerskap: playoff match för VM i Brasilien 2014, match 1 av 2
Stadion: Baba Yara Stadion, Kumasi, Ghana
Domare: Bouchaib Al-Ahrach (Marocko)
Datum & Tid: Tisdag den 15 oktober kl.18.00 svensk tid

Efter en 100 procentig resa in till playoff matchen mot Ghana, kommer Egypten att testas inför en fullsatt Baba Yara stadion i Kumasi. Det är en match som beskrivs som årets match i Afrika, då den spelas mellan två meriterande länder i den afrikanska kontinenten. Det är historia mot erfarenhet, det är superstjänrnor mot lokala spelare, det är väst mot nord, det är Egypten mot Ghana.

Matchen spelas som sagt inför fanatiska hemmafans på Baba Yara stadion i staden Kumasi, en arena som sedan tidigare är känd för egyptierna. Det var 2008 då man vann med 4-1 mot då kanske kontinentens särklass starkaste land, Elfenbenskusten. Om man ska leva på minnen och historia, borde egyptierna inte känna en dugg rädsla, men motståndet är Ghana, och det är år 2013. Därför kan man inte leva på historia och man måste leva i nuet med vad vi ställs mot. Kwadwo Asamoah, Essien, Muntari är bara få av flera superstjärnor i Ghana, kanske i särklass ett av afrikas bästa lag genom tiderna rent namnmässigt. Det är inte enbart just namnen, utan även formen på spelarna som spelar i Ghana, som kanske upplever ett landslag i toppform.

Egypten kommer in i matchen med fullpott från alla matcher i gruppspelet, men även från ett trasigt politiskt system i landet som bidrar till problem för fotbollsspelarna. Det finns ingen liga, spelare har inte spelat på flera månader förutom Zamalek eller Al Ahly som spelar i afrikanska versionen av champions league. Men med detta, kan man ta något positivt från all negativ uppladdning, nämligen hjärta och erfarenhet. Egyptiska landslaget, utan att överdriva, är ett lag som alltid haft kniven mot strupen. I alla lägen som man spelat sina matcher har det alltid funnits något som stått i vägen. I alla afrikanska cuper eller vm kval har det uppstått annat än just fotboll, det har handlat om främst onödiga poängförluster men även administrativa problem i förbundet och dess ledande personer. Sedan 1990 har vm kvalsmatcherna kantats av problem, 1993 åkte man snöpligt ut mot Zimbabwe eftersom fans slängt sten mot spelarna under matcherna. Trots att man vann matchen valde FIFA att spela om matchen i franska staden Lyon, som då slutade 0-0, vilket bidrog till att Zimbabwe gick vidare. Det är bara en av många misslyckande, sist men inte minst, matchen mot Algeriet då man vann hemma med 2-0 för att sedan spela om matchen i Sudan då bägge lagen hamnade på exakt samma poäng och målskillnad, matchen vanns som kännt av Algeriet med 1-0 genom Antar Yehia.

Dagens läge, är Bob Bradley huvudtränaren, och den som valt att leda landet till förhoppningsvis tredje vm slutspel. Efter närmare 30 matcher och flertal spelare, har han slutligen valt truppen och spelarna som tillsammans med han kan uppfylla drömmen som alla egyptier drömmer om.

Enligt experter i diverse egyptiska kanaler, tidigare professionella spelare och analytiker, kan startelvan se ut så här:


Målvakt: Sherif Ekramy

Vänsterback: Ahmed Fathi                   
Mittback: Wael Gomaa                       
Mittback: Mohammed Naguib                   
Högerback:Shedid Qenawi 
 
Defensiv mittfältare: Hossam Ghaly
Mittfältare:Hossam Ashour                                       
Mittfältare:Mohammed El Nenny

Vänsterytter: Walid Soliman ev Shikabala
Offensiv mittfältare: Mohammed Abou Treika
Högerytter: Mohammed Salah

Det är bara Bradley som har svaret, vi kan enbart vänta tills matchen börjar. Oavsett hur Bradley väljer att starta, måste jag återigen, såsom tidigare, påpeka, att han vet bäst. Han har koll på läget i truppen, hav vet vilka spelare som kommer ge han det han vill ut av matchen, det enda vi kan göra framför tv skärmarna är att stötta laget och hoppas att resultatet går till vår fördel. Min personliga önskemål från matchen är att vi 1. inte släpper in för många mål 2. att vi lyckas göra ett viktigt borta mål 3. att vi helst vinner matchen såklart.

Håll er uppdaterade imorgon inför matchen, vi kommer att hålla er uppdaterade med senaste nyheterna inför avspark.


Vid pennan,


Ihab


 
 

Ihab Ramadan2013-10-14 00:00:00
Author

Fler artiklar om Egypten