Lagbanner
Provisorisk trupp inför uppladdningen mot Ghana

Provisorisk trupp inför uppladdningen mot Ghana

Inför matchen mot Ghana vill Bob Bradley testa många spelare, därför har den Amerikanska "faraonen" valt ut spelare till en provisorisk trupp som kommer att bantas till 22 spelare. Matcherna mot Ghana spelas den 15 oktober i Kumasi i Ghana och retur i Kairo den 19 november.

Den provisoriska truppen kommer att ladda med en samling i Kairo i hopp om att hitta en lämplig motståndare för en träningsmatch. Dem 22 spelare ska fungera kunna anpassa sig till taktiken och Bradley ska kunna ha backup ifall någon blir skadad eller inte presterar enligt beräkningar. Nedanstånde finns lite information kring dem spelare man valt ut inför den slutliga fastställningen av truppen mot Ghana.

Målvakter: 

Sherif Ekramy (Al-Ahly, Egypten) – Bradley’s utan tvekan första val som målvakt. Ekramy har varit stabil och imponerat med både det Egyptiska landslaget och Al Ahly. Säkert kort.

Mohamed Sobhi (Ismaily, Egypten) – Oprövad målvakt i landslaget som inte fått speltid i sitt klubblag med tanke på att ligan inte är igång. Han lär få stångas med El Shenawy om andra platsen som backup för Ekramy.

Ahmed El-Shennawy (Al-Masry, Egypten) – Briljerade i U-20 VM i Colombia 2011 men har sedan dess inte kommit upp till samma nivå. Har dock potential att bli framtida landslagskeepern om han bibehåller sin nivå och får speltid med sitt klubblag när ligan startar igen.
 
Försvare:

Ahmed Fathi (Al-Ahly, Egypten) – Meriterad ytterback i landslaget. Nyckelspelare i Al-Ahly och landslaget, given i Bradleys startelva. Fathi är en viktig kugge i Bradley’s spelide. Hans offensiva löpningar och spelförståelse bidrar med en stabil kant. Med merit från tidigare spel i Hull City och Sheffield United, har Fathi vad som krävs i viktiga matcher.

Wael Gomaa(Al-Ahly, Egypten) – En meriterad och stabil mittback som spelat många år både i landslag och Al-Ahly. Gomaa’s ledaregenskaper är viktiga för landslaget och kommer att vara en nyckel för ett stabilt och effektivt Egypten.

Sayed Moawad(Al-Ahly, Egypten) – Även om Moawad haft framgångsrika år som ytterback under fd landslags tränaren Hassan Shehata, har han inte fått se mycket speltid om ens blivit uttagen till landslaget under gruppspelet i VM-kvalet. Moawad är en snabb spelare som bidrar som Fathi med offensiva löpningar. Kanske chansar Bradley med Moawad i landslaget och ser honom som en backup ifall han blir uttagen till laget mot Ghana.

Mohamed Naguib(Al-Ahly, Egypten) – En relativ ny mittback i landslaget jämfört med Gomaa, dock varit väldigt effektiv i Al-Ahly tillsammans med Gomaa. Naguib har haft skadebekymmer och därför varit borta en längre tid. Han verkar nu komma tillbaka och kan komma att få starta med Gomaa, men kan få konkurrans av Adam El Abd som Bradley gärna startat med dem senaste matcherna. 

Rami Rabia(Al-Ahly, Egypten) – Ung och talangfull mittback som gjorde dundersucce i Afrikanska mästerskapet för U-20. Var en besvikelse i Turkiet i U-20 VM och har ådragit sig en skada som hållt i sig. Varit med i Al-Ahly’s spelartrupp på bänken mot diverse lag i Afrikanska Champions league. För tidigt för en startplats, men är en perfekt backup ifall Gomaa skadar sig.

Ahmed Shedid Qenawy(Al-Ahly, Egypten) – Shedid har imponerat stort i Al-Ahly och varit stabil i matcherna under gruppspelet under VM-kvalet. Bradley verkar ha fastnat för Shedid, kan vara ett säker kort.

Adam El-Abd (Brighton, England) – En spelare som kom från ingenstans in i startelvan senaste matcherna för landslaget. Adam är en typiskt Engelsk spelare med just ett Engelskt sätt att spela. Stor, stark, brytstark och lite för fyrkantig, en väldigt annorlunda spelare jämfört med dem lokala Egyptiska spelarna. Han har dock visat sig vara lite svajig i försvaret och har stundtals problem med bollbehandlingen, speciellt då det Egyptiska landslaget gärna spelar mycket boll på fötterna. Med tanke på att han startat dem flesta matcherna under Bradley's ledning, skulle det inte förvåna mig om han spelar med Gomaa.

Ahmed Elmohamady (Hull City, England) . “Elmo” som han kallas i England blev årets spelare i Hull City och förde laget till Premier league. El-Mohammady har haft stora bekymmer i landslaget, i alla fall sedan Bradley tog över. Många Egyptier upplever att ”Elmo” inte presterar lika bra med landslaget som  i Hull, är det taktiken det är fel på, eller är det för att han inte riktigt hänger med Bradley’s taktiska krav? Är han på hugget inför Ghana kan han göra väldigt mycket för laget.

Ahmed Samir Farag (Lierse SK, Belgien) – Blev årets unga Afrikanska spelare år 2005 och hade höga förväntningar på sig. Har inte levt upp till titeln men kan vara en joker. Det återstår att se vad Bradley väljer att göra kring hans närvaro i truppen.
Ahmed Said ‘Okka’ (Smouha, Egypten) – Mittback med erfarenhet från Lierse i Belgien. Bradley väljer att ha med ”Okka” med tanke på att mittbackspositionen varit lite ur form i de senaste matcherna. Ett alternativ för Bradley.

Mohamed Abdel-Shafy (Zamalek, Egypten) – Kvick ytterback som gjorde en bra insats i Afrikanska mästerskapet i Angola 2010. Sedan dess har Abdel Shafy inte varit sig lik då ligan avtagit efter revolutionen. Bradley ser att det finns potential och väljer därför att inkludera spelaren i den provisoriska truppen.
 
Mittfältare:

Mohamed Abou-Treika (Al-Ahly, Egypten) – Magikern som han kallas för i Egypten, kommer att vara den som Bradley förlitar sig på i det offensiva spelet. ”Treika’s” avgörande djupledsbollar och framspel är något av hans specialitet vilket oftast leder till att anfallare i Al-Ahly eller landslaget gör mål. En pigg och alert ”Treika” kan avgöra matcher på egen hand, vilket han visat i tidigare mästerskap eller viktiga matcher. Det enda som är skiljer sig från förr är såklart att ”Treika” börjar bli gammal vilket oftast leder till att hans defensiva spel inte alltid är bländande. Därför måste Bradley se till att ”Treika” har duktiga defensiva spelare bakom sig så att han med frihet kan röra sig framåt och skapa chanser för laget. Ännu ett säkert kort i Bradley’s startelva.

Hossam Ashour (Al-Ahly, Egypten) – Enligt Bradley är Ashour den spelare i laget som får göra det tråkiga jobbet. Han syns kanske inte i våra tv skärmar när vi tittar på matcherna, men hans arbete är oerhört givande. Bradley tycker om Ashour och anser att han är en viktig kugge. Däremot så kan det enda problemet vara att han får konkurrera med El-Nenny, Ghaly och Abd Rabou. Ett på förhand säkert val i startelvan men samtidigt kommer det bli spännande vem Bradley väljer att starta med.

Abdallah El-Said (Al-Ahly, Egypten) – Spännande spelare som kan bidra med det lilla extra. Personligen har jag inte följt Abdalla El-Said lika mycket som de övriga spelarna. Utöver matcherna som han spelat med Al-Ahly har El-Said mycket att bevisa i landslaget.

Walid Soliman (Al-Ahly, Egypten) – Teknisk offensiv mittfältare som gjorde ett fantastiskt mål senast i Afrikanska Champions league mötet mot lokalrivalen Zamalek. Walid är en duktig spelare med god bollkontroll och har kreativa lösningar framåt. Nackdelen är att han ibland håller bollen lite väl för mycket och även fysiken. Ett bra alternativ från bänken.

Ibrahim Salah (Al-Oroba, Saudi Arabia) – Defensiv spelare som även kan spela på kanten var. Får en tuff konkurrans oavsett vilken position Bradley väljer att satsa på.  
 
Mohamed El-Nenny (Basel, Schweiz) – En spelare som överraskat hela Europa med sitt fina positionsspel under förra upplagan av Europa league med Basel. Efter hans utmärkta spel mot både Chelsea och Tottenham  har flera klubbar haft ögonen på El Nenny. Dock är svagheten att han i Europeiska sammanhang fortfarande har lite att lära sig med en del beslut. Senaste landslagssamling skadade El-Nenny axeln och var därför borta från truppen både mot Guinea och mot Chelsea i Champions league. Konkurrerar med Ghaly, Abd Rabou och Ashour för en startplats i mittfältet.

Amr El-Sulaya (Ismaily) – Mittfältare som är oprövad och som lär ha svårigheter att ta en plats I truppen. Bradley väljer att chansa och ha med han i den provosoriska truppen inför Ghana.

Hossam Ghaly (Lierse, Belgien) – Fostrad i Al-Ahly för att sedan fostras i Feyenoord i Holland såg en flytt till Tottenham och spel under tränaren Martin Jool. Dock blev det en flytt från Tottenham då han i en match slängde sin tröja eftersom han blev inbytt för att sedan bli utbytt. Ghaly är känd för sitt temperament och har stundtals hamnat i en del onödiga situationer. En grovjobbare som kräver mycket av sina lagkamrater. Var Al-Ahlys kapten tills han valde flytta till Lierse i Belgien. Konkurrerar med El-Nenny, Ashour och Abd Rabou. Borde kunna ta en plats med tanke på hans ledaregenskap och pondus.

Mahmoud Abdel-Moneim ‘Kahraba’ (FC Luzern, Schweiz) – U-20 VM i Turkiet blev känt som en flopp för Egypten, men en spelare lyckades skapa rubriker. Kahraba som betyder ”elekricitet” säger allt, han är en spelare med många fina färdigheter speciellt hans tekniska förmåga och hans ivriga spel framåt. Nackdelen med Kahraba är såsom många unga spelare hans erfarenhet och besluttagande. Bradley väljer nog inte han i startelvan och troligtvis kan det bli så att Kahraba inte får en plats i truppen mot Ghana. En framtidspelare för Egypten, helt klart. 

Ahmed Hamoudi (Smouha, Egypten) - Mittfältare som är oprövad och som lär ha svårigheter att ta en plats I truppen. Bradley väljer att chansa och ha med han i den provosoriska truppen inför Ghana.

Ahmed Eid (Zamalek, Egypten) – Bradley har valt att inkludera Eid som yttermittfältare under flertal matcher. Framåt fungerar han bättre än sitt defensiva spel. Många har undrat varför Bradley väljer Eid eftersom det finns flera spelare som anses vara bättre.

Hosny Abd Rabou (Ismaily, Egypten) – precis kommit från en korsbandsskada och har ingen matchtempo. Har varit en viktig kugge i landslaget, frågan är om Bradley vågar förlita sig på Hosny?

Omar Gaber (Zamalek, Egypten) – Gjorde ett utmärkt U-20 VM i Colombia och var även väldigt duktig i dem Olympiska spelen i London 2012. Jobbar stenhårt och är effektiv i mittfältet.

Mohamed Ibrahim (Zamalek, Egypten) – Han är känd för sina tekniska färdigheter och frisparkar. En spelare som var riktigt bra i U-20 VM 2011, och som bara i somras var högaktuell för Malaga i Spanien.  Hans unga ålder och konkurransen kan bidra till att Bradley väljer mer etablerade och erfarna spelare framför Ibrahim.

Shikabala (Zamalek, Egypten) – Ännu en fantastisk teknisk spelare som tog hela Grekland med storm under sin tid i PAOK. ”Shika” blev kallad till tjänstgöring i armen och var därför tvungen att lämna Grekland och återvända. Hans tekniska finesser och speluppfattning är styrkan samtidigt som det varit många kontroverser kring hans attityd och moral. En oförutsägbar spelare som kan betyda mycket. Bradley väljer inte att starta med ”Shika” men hans närvaro ger Egypten ett alternativ framåt i det offensiva spelet.

 
Anfallare: 

Mohamed Salah (Basel, Schweiz) – Hur kan man beskriva denna spelare? Titta bara på senaste Europa matcherna vare sig i Europa league eller Champions league mot tungviktare som Tottenham eller Chelsea. Ashley Cole i Chelsea hade svårigheter att hantera Salah på kanten. Inte nog med Ashley Cole, även världens dyraste värvning Gareth Bale under sin tid i Tottenham hade svårigheter mot just Salah. Det är en tidsfråga när Salah byter klubb då många gärna ser han skriva under för en flytt. Enligt Basel tränaren Murat Yakin hade Salah inte varit i Basel om han gjort mål på alla chanser som han får. Något som verkar ha ändrats sedan början av säsongen i augusti. Säker plats i startelvan.

Ahmed Temsah (El-Dakhleya, Egypten) – Bradley envisas med att kalla in Temsah som fått utstå mycket kritik under sina matcher med Egypten. Det är inget speciellt med Temsah än att han fått förtroende från Bradley. Det är inte en spelare som ska vara i landslaget.

Mohamed “Gedo” Nagy (Hull City, England) – Superinhopparen ”Gedo” lyckades stjäla alla Egyptiers hjärtan under Afrikanska mästerskapet i Angola 2010. Alla inhopp resulterade i mål vilket bidrog till han vann skytteligan i turneringen. ”Gedo” är säker framför mål men har dock inte övertygat när han startat med landslaget. Steve Bruce tränaren för Hull City lånade ”Gedo” förra säsongen och blev så imponerad att han valde att inkludera han i årets trupp i Hull. Problemet som kvarstår är om ”Gedo” kommer att hinna bli matchtränad inför mötet mot Ghana då han varit skadad.

Ahmed Hassan “Koka” (Rio Ave FC, Portugal) – Lång, stark och intressant anfallare som gjort bra ifrån sig i Portugisiska ligan. ”Koka” hade svårigheter med målgörandet i senaste U-20 VM i Turkiet. Han är en framtidsspelare för landslaget men troligtvis inte just nu.

Amr Zaki (Al-Salmiya, Kuwait) – “Bulldozern” är tillbaka. Efter kanske 100 klubbbyten på bara några år har Zaki hittat sig själv. Styrkan ligger i att han är målsäker, stark och bra i luftrummet. Bradley valde att inkludera han i senaste betydelselösa matchen mot Guinea. Efter att ha bytts in gjorde Zaki ett efterlängtat mål som kan betyda att Bradley kanske väljer att ha med han i truppen.

 
Vilka tror jag att Bob Bradley väljer ut i matchen mot Ghana?
 
Startelvan (4-2-3-1)                                                
 
Målvakt: Sherif Ekramy   (Al Ahly, Egypten)                           
Vänsterback: Ahmed Fathi (Al Ahly, Egypten)
Högerback: Ahmed Shedid Qenawi (Al Ahly, Egypten)
Mittback:Wael Gomaa (Al Ahly, Egypten)
Mittback: Mohammed Naguib (Al Ahly, Egypten)
Defensiv mittfältare: Mohammed El Nenny (Basel, Schweiz)
Defensiv mittfältare: Hossam Ghaly (Lierse, Belgien)
Offensiv mittfältare: Mohammed Abou Treika (Al Ahly, Egypten)
Vänsteryttermittfältare: Mohammed Ibrahim (Zamalek, Egypten)
Högeryttermittfältare: Ahmed El Mohammady (Hull City, England)
Anfallare: Mohammed Salah (Basel, Schweiz)
 

Kommentar från Svenska Fans Egypten redaktör:

Hur man än vrider och vänder är det Bob Bradley och hans tränarstab som avgör vilka spelare man tänker satsa på. Det kan komma en överraskning som ingen förväntat sig vilket ofta händer i fotbollssammanhang. Ta tex Anders Svensson i Sverige, en hårt kritiserad spelare som Hamren ändå valt att använda sig av och som gjorde succe mot Irland. Det är under förberedelserna Bradley kommer välja vem som han anser förstår hans taktik bäst och den spelare som har det där lilla extra, glimten i ögat.

Jag har tagit ut ovanstående trupp baserad på vad jag själv tycker, det är alltså inget som representarar alla fotbollsfans i Egypten. Vi vet alla att det förekommer mycket spekulationer inför viktiga matcher och att även kan förekomma många frågetecken kring vissa spelare som man väljer att starta med. Vi får helt enkelt lägga över det ansvaret på Bradley och förlita oss på att han vet bäst. Vi måste förstå att han vill till VM lika mycket som alla 90 miljoner, så vad än som händer, är det viktigaste att vi står enade bakom besluten som kommer från tränarstaben.

Vilka spelare tycker du borde få spela i startelvan? Skriv gärna i kommentarfältet nedanför artikeln.

Vid pennan,

Ihab

Ihab Ramadan2013-09-27 00:28:00
Author

Fler artiklar om Egypten