Lagbanner
Zamalek vs. Al Ahly: Lagdel för lagdel
Al Ahlys nigerian Junior Ajayi i duell med Zamaleks bäste målskytt Mostafa Mohamed.

Zamalek vs. Al Ahly: Lagdel för lagdel

Finalen i CAF Champions League står för dörren och det har blivit dags att titta närmare på hur lagens olika delar står sig mot varandra.

Den historiska, helegyptiska finalen i CAF Champions League spelas på fredag kväll. Så här ser de olika lagdelarna ut i jämförelse med varandra. Betygen ges i en femgradig skala och ska ses i en afrikansk klubblagsfotbollskontext.

Målvakter

Zamalek: 4/5
Mohamed Abou Gabal är det givna förstavalet mellan stolparna i Zamalek. Den 31-årige målvakten är alltjämt ligans och landets näst bäste målvakt. Han fick visa upp sig vid några tillfällen under semifinalerna mot Raja där han dessutom hade ett försvar framför sig som trubbade av den marockanska offensiven en hel del. Om Mohamed Abou Gabal inte skulle vara tillgänglig så har man fullt dugliga backups i rutinerade Mahmoud Genesh, som varit i klubben i nio år, och Mohamed Awad, som var en stabil målvakt i ligakonkurrenten Ismaily innan han kom till Zamalek förra året.

Al Ahly: 5/5
När Essam El Hadary lade sina handskar på hyllan för två år sedan var det Mohamed El Shenawy som tog över som förstamålvakt i landslaget. Han hade då etablerat sig i Al Ahly där han numera även är lagkapten. Som sista utpost var han en av de största anledningarna till att laget endast släppte in ynka åtta mål på 34 ligamatcher, och i Champions League-semifinalen mot Wydad klev han fram och räddade Badi Aouks straff strax före paus i första mötet. Bakom honom är det tunnare och andramålvakten Ali Lotfi har inte alls lika stor rutin. 

Försvarare

Zamalek: 4/5
Även i backlinjen är Zamalek ganska välrustat. Vänsterbacken Abdallah Gomaa och mittbacken Mahmoud Alaa är de två främsta namnen som håller ihop försvaret. Alaa blev lagets näst bästa målskytt i ligan senaste säsongen men åtta av de tio målen gjordes på straff. De får också väldigt bra stöd från den defensiva mittfältaren Tarek Hamed som är en av de bästa på sin position i hela Afrika, även om man räknar in dem som spelar i större europeiska ligor. 

Al Ahly: 5/5
Precis som Zamalek så har Al Ahly ett starkt försvar. Deras försvar innehåller dock ytterligare spets. Förutom flera egyptiska landslagsspelare så har man, sedan semifinalerna i Champions League avgjordes, även värvat in Rajas fyrtorn Badr Benoun. Som tidigare nämnts så släppte Al Ahly bara in åtta mål i ligan förra säsongen så Zamaleks anfall kommer få det mycket tufft. Intressant i övrigt är också att den tunisiske vänsterbacken Ali Maâloul är en av lagets vassaste målskyttar. Han tar hand om alla fasta situationer, inklusive straffar, vilket också gör att han står för många assists.

Mittfältare

Zamalek: 3/5
Defensivt har Zamalek en fin uppsättning på mittfältet där tidigare nämnda Tarek Hamed har en viktig roll. Offensivt handlar mycket om Zizo och Youssef Ibrahim, mer känd som Youssef Obama. I semifinalerna mot Raja visade även tunisiern Ferjani Sassi varför han är så viktig för laget efter att ha spelat en avgörande roll i returen sedan han varit sjuk i Covid-19 i den första matchen. Sassi är ordinarie i det tunisiska landslaget och gjorde bland annat mål på straff mot England i senaste VM. En ordinarie uppställning är bra, men truppen är sårbar vid bortfall på tongivande spelare, där även lagkaptenen Shikabala ska nämnas.

Al Ahly: 4/5
Även på mittfältet har Al Ahly flera stora stjärnor och en rejäl bredd. Rutinerade Walid Soliman, som är 35 år, blev lagets bäste målskytt i ligan senaste säsongen. Centralt brukar malesen Aliou Dieng vara pålitlig defensivt medan landslagsmännen Hussein El Shahat och Amr El Solia är mer offensivt lagda. Trots att det vanligtvis bara utgörs av tre man brukar Al Ahlys mittfält ta över matcherna och kontrollera händelserna.

Anfallare

Zamalek: 3/5
Detta kan vara den lagdel där Zamalek lider allra mest. Bakom meste målskytten Mostafa Mohamed är det tunnt. Mohamed är dessutom inte en målspottare av högsta klass. Med tio fullträffar blev han bara fyra i skytteligan i egyptiska Premier League. Laget stannade på 50 mål i ligan, vilket är fyra färre än tabelltrean Pyramids, och man har framförallt svårt att spela sig in i motståndarnas straffområde och skapa målchanser. Då och då blixtrar marockanske yttern Achraf Bencharki, eller kongolesen Kabongo Kasongo, till men om dessa tre spelare är ur form så ser Zamalek väldigt uddlöst ut framåt, särskilt mot de bästa lagen.

Al Ahly: 5/5
I Al Ahly finns det gott om målfarliga alternativ framåt. Marwan Mohsen, Kharaba, Afsha och nigerianen Junior Ajayi är de främsta, men ibland får även exempelvis förre Djurgårdsanfallaren Aliou Badji visa upp sig. Trots att Badji oftast inleder på bänken värderas senegalesen som lagets dyraste spelare just nu. Ingen av dessa anfallare har spottat in mål, men man har lyckats sprida ut målskyttet på många olika spelare, vilket är ett resultat av ett flexibelt offensivt spel.

Tränare

Zamalek: 3/5
Jaime Pacheco gjorde sig ett namn när han säsongen 2000-01 ledde Boavista till en portugisisk ligaseger. Därmed blev klubben den enda tillsammans med Belenenses som vunnit ligan i Portugal utöver de tre stora (Porto, Benfica och Sporting Clube de Portugal). Sedan dess har framgångarna på tränarbänken uteblivit för portugisen. Hösten 2015 var han i Zamalek under tio matcher, varav han vann åtta, innan han oväntat lämnade vid årsskiftet eftersom han inte kände att han fick respekt från klubbledningen. Samma klubbledning , med karismatiske politikern Mortada Mansour i spetsen, anställde honom igen i höstas och sedan dess är laget obesegrat. Om hans lag vinner finalen mot Al Ahly kommer han ta en gruvlig revansch på sina tidigare misslyckanden.

Al Ahly: 4/5
Ungefär samtidigt som Pacheco kom till Zamalek anslöt Pitso Mosimane till Al Ahly som klubbens förste tränare från ett annat afrikanskt land någonsin. Sydafrikanen Mosimane har redan hunnit göra sig vän med supportrarna och de flesta är övertygade om att han kommer leda klubben till en ny Champions League-titel. Mosimane vann titeln med Mamelodi Sundowns 2016 och han vann även fem sydafrikanska ligatitlar och två cuptitlar utöver det. Innan han kom till Mamelodi Sundowns 2012 var han förbundskapten i Sydafrika under två år. Rutinen finns där och i hela apparaten kring att han tagit över Al Ahly som förste färgade tränaren någonsin så har det också pratat en hel del om att bygga broar mellan människor av olika etnicitet. Kanske kan man rida på den positiva vågen som omgärdar klubben, och ta hem Champions League.

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-11-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Egypten