Fullkomlig sanslös dramatik i Afrika när fem nationer kvalificerade sig

Författaren av den Store Gatsby- F Scott Fitzgerald, som för övrigt fanns som karaktär i Woody Allens charmiga "Midnatt i Paris" sade en gång om dramatik "No amount of fire or freshness can challenge what a man will store up in his ghostly heart.”
Jag undrar vad han hade sagt om han suttit på arenan i Diamniadio, Senegal  eller för den delen på Mustapha Tchaker Stadium, i Blida, Algeriet igår kväll. Det drama som utspelades för nationerna går utanpå alla nervknuten och förståelser. Afrikas kvalmatcher gick parallellt med de europeiska igår och medan Portugal och tyvärr Polen kvalificerade sig för Qatar 2022, så gjorde fem afrikanska nationer det också. Sättet de gjorde det på var förtrollande, mytiskt och på sätt som sagor skrivs.

Senegal - Egypten 3-1(på Straffar) - Senegal vidare till VM
Men vad hände här? Senegal gör 1-0 efter fyra minuter precis som Egypten gjorde mål efter fyra minuter i första matchen. 1-0 efter en tilltrasslad hörna och den officiella statistisken sade självmål, men tveksamt skulle jag säga. Sedan var det en holmgång inför fulla läktare. Det viftades med flaggor för det vita Senegal, som förde matchen och drev tillbaka ett rött Egypten där Mohammed Salah var fullständigt osynlig. Helt under kontroll för Cissé och Koulibaly i Senegals försvarslinje. Senegal hade de bästa chanserna under ordinarie tid. Bland annat ett friläge som Senegal borde gjort det bättre på. Det blev förlängning och helt plötsligt fick hemmanationen mer plats. Sadio Mané droppade ned längre ned i planen och hämtade boll. Här borde Teranga Lions avgjort, då Ismaila Sarr fick helt öppet mål, men el Shenawy i målet gjorde en mirakulös räddning och tog bollen.
Straffar skulle avgöra- precis som i finalen i AFCON. Hade Egypten lärt sig sin läxa och satt sina bättre straffskyttar i början? Absolut. Hur gick det då? Inte alls. Salah och Zizo brände sina straffar och när Sadio Mané skulle lägga in Senegals femte straff, så räckte det med att han slog in den för att skicka Senegal till VM. Han dunkade dit den bakom el Shenawy och återigen förseglade Mané ödet för Faraoerna från Egypten.

Marocko - DR Kongo 4-1 -Marocko till VM
På en fullsatt arena i Casablanca, så körde hemmalaget över leoparderna från demokratiska republiken från Kongo. Målen kom i strid ström och efter att Tarik Tissoudali gjort 2-0 i slutet av första halvlek var det över. Efter 4-0 inför jublande hemmafans så släppte man efter lite granna och DR Kongo fick tröstmåla med ett fantastiskt vackert mål av Ben Malango,som utanför straffområdet tog emot bollen på bröstet, lät den studsa och drog upp den full kraft i nättaket bakom Bounou. Men fest i Casablanca.

NIgeria - Ghana 1-1 - Ghana till VM
Mästarmötet i västafrika präglades av kaos, elände, ond bråd död, dramatik, vinnare och förlorare. Jo, tyvärr allt detta.
0-0 i Kumasi gjorde att Nigeria ställde om med fem nya spelare från start. Men Ghana tog ledningen genom Arsenals Thomas Partey som skickade in ett långskott. Helt ofattbart egentligen eftersom Partey har skjutit 99% av alla skott i Premier League mot läktaren. Men Nigieria kvitterade efter en VAR-dömd straff och hade via Oshimen ytterligare en boll inne, som dock blev bortdömd. Sedan var det rena kalabaliken i andra halvlek, med ett spel som böljade. Ghanas målvakt Wollocott gjorde ett par makalösa räddningar på bland annat Leon baloguns närskott och Ghana höll hela vägen ut. Ghana till VM och då bröt kalabaliken ut när besvikna nigerianska fans stormade planen och gjorde vad de kunde för att både visa sin besvikelse och få ut den genom att försöka knuffa, skada och på annat sätt påverka Ghanas spelare. Det var rök i luften och totalt kaos. Tyvärr när röken lagt sig så kunde man konstatera att en av de funktionärer som hållit i dopningsproverna avlidit av hjärtattack i tumultet och det lade en tragisk mörk slöja över hela matchen. Ghana till VM. Misstänker att detta kommer att få rättsliga efterspel.

Tunisien  - Mali 0-0 - Tunisien till VM
I en rätt händelselös match i Tunisien tog sig hemmalaget till sitt sjätte VM. Mali försökte och hade ett mål bortdömt men tog sig inte in i ett välorganiserat tunisiskt försvar. Det blev långskott som flög över Ben Saids mål och några försök till instick, men i stort sett en rätt tråkig match.

Algeriet - Kamerun 1-2 - Kamerun till VM
Denna match hade nog allt du kan tänka dig. Mustapha Tkacher Stadium i Blida var skådeplatsen för en underhållningh som Afrika sällan skådat. Algeriet kom med 1-0 i ryggen och förväntade sig en rejäl press från Kamerun. Som kom. 1-0 kom också så målvakten Raïss M'Bholi tappade bollen efter en hörna och Erik-Maxim Choupo-Moting slog in returen. Sedan öste Algeriet på och brände en klockren chans då Belaïlli var helt fri. Kamerun hade en dubbelchans i andra halvleken men målvakten gjorde en fantastisk räddning och häll liv i matchen som gick till förlängning. Då gör Slimani mål efter ett inlägg, men bollen slås in med armen och blir bortdömt.
Med tre minuter kvart kommer avgörandet. Tror man. Inhopparen Ahmed Touba når högst på en hörna och trycker in den bakom Onana i målet. Fullt liv i Blida och man ser himmelriket öppna sig för Touba och Algeriets lag. Men Kamerun biter ifrån och i en sista ansträngning skickar man in bollen i straffområdet och den dyker ned framför Karl Toko Ekambi som trycker in segermålet vid stolpen. Fjärde Stopptidsminuten i förlängningen. Puh. Dramat är över och en hemsk vår för Algeriet som startade i Kamerun med ett fantasilöst AFCON-uttåg- avslutades med att Kamerun slår ut dem från VM. Adjö Algeriet - Välkomna de okuvliga lejonen.