Inför CAF Champions League-Finalen Al Ahly - Wydad AC

Inför CAF Champions League-Finalen Al Ahly - Wydad AC

Det kan ses som lite konstigt att platsen för finalen väljs mitt under pågående kvalifikation, men precis så blev det när CAF skulle välja platsen för finalen i Champions League.
Två länder - Senegal och Marocko - verkar ha ansökt om att få ta finalen, men Senegal fegade ur och Marocko valdes och så naturligtvis nationalstadion Stade Mohammed V. 
Som av en händelse så spelar både Wydad Casablanca och Raja Casablanca sina matcher här och när nu finalskådespelet står inför sin start, så är det Wydad AC som står på ena planhalvan och mäktiga Al Ahly från Egypten som finns på den andra sidan. 
Pitso Mosimane - tränaren i Al Ahly - har förgäves hävdat mygel och fusk när det gäller val av finalarena, men får nu gilla läget och se den marockanska arenan fyllas med röda flaggor. För övrigt på samma sätt som Egyptens sida, där Al Ahlys fans viftar med sina flaggor, röda och med djävlar på. 
Al Ahly kan ta sin tredje raka seger i afrikanska Champions League. Resan till finalen detta år har varit snårigare än vanligt på grund av diverse kvalspel, AFCON, skador och World Cup för klubblag, men till slut står de på plats i Marocko, med en trupp som är full av stjärnor och helt utan skador. Här finns nämligen El-Shenawy i målet; en backlinje med en tillfrisknande Badr Benoun, den urstarke Mohamed Abdelmonem, Ayman Ashraf, Mohamed Hany, tunisiern Ali Maaloul och därtill mittfältare som innefattar Hamdy Fathu, Aliou Dieng, Taher MOhamed, Wahid Soliman, Ahmed Abdelkader och Magdy Afsha. Forwards med Percy Tau, MOhamed Sherif och Salah Mohsen skall göra målen. Percy Tau har fem mål och tre assist under turneringen och är "poängbäst" i slutspelet med detta. 

Wydad AC från Casablanca är ett lag som gjort flest mål i slutspelet med sina 20 stycken, men över hälften av dessa har kommit på fasta situationer,4 på hörna, 4 på frisparkar och 2 straffar. De har nio olika målskyttar på sina 20 mål, men har gått som en trumvirvel genom turneringen hittills. Ett svårslaget lag med målvakten Tagnaouti och den starke Dari - som mittlås. Dari är en spelare som många europeiska lag har sina ögon på. Stark, bra på huvudet och svår att möta, Yahia Attiyah på kanten har flertalet assist och är en snabb wing-back att hålla koll på. Mittfältaren Jabrane jobbar stenhårt och har gjort fem mål för laget under turneringen och har bra hjälp av Hassouni och Serrhat. Längst fram är det främst Guy Mpenza som gör målen. Här finns också Juhvel Tsoumou. 

Det är den andra  finalen mellan dessa båda lag. 2017 vann Wydad efter ett dubbelmöte. Wydad har tre finaler på de sex senaste möjligheterna. Seger 2017 och final 2019. Senast lagen möttes var i semifinalen 2019/2020 och då vann Al Ahly båda matcherna.

Match imorgon.

Magnus Falk2022-05-29 19:22:27
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll