Iran förlorade mot England och USA i VM 2022 men vann mot Wales. Iran misslyckades därmed att avancera från sin grupp men var bara en poäng ifrån. Irans fotbolls-VM 2022 var en besvikelse jämfört med de andra två bästa länderna i Asien, Sydkorea och Japan. Både Japan och Sydkorea gick vidare från sina grupper trots svårare grupper än Iran, skriver Armin Firouzbakhsh.
0 kommentarer
Ali Karimi, fotbollsspelaren från Iran som spelade i bland annat Bundesliga och Bayern Munchen. Han är en av Asiens bästa spelare genom tiderna, och blev känd i världen för sina dribblingar. Ali Karimi fick smeknamnen Asiens Maradona och trollkarlen från Teheran. Men Ali Karimi är inte bara en fotbollsspelare utan också en nationalhjälte, skriver Armin Firouzbakhsh.
Irans fotboll har kanske sin bästa generation genom tiderna just nu, med ett särskillt starkt anfall. Just nu spelar Alireza Jahanbakhsh, Sardar Azmoun och Mehdi Taremi i iranska landslaget som trio. Dessa tre spelare kan få vilken försvarare som helst i världen i trubbel. Jahanbakhsh, Azmoun och Taremi är det iranska landslagets främsta styrka och det enda hoppet för Iran inför Asiens mästerskap, skriver Armin Firouzbakhsh.
Från januari till februari 2024 kommer Asiens mästerskap 2023 att spelas i Qatar, och det iranska fotbolls samhället vill att det iranska landslaget ska vinna mästerskapet efter över 45 års väntan. Men kan vi verkligen förvänta oss att Iran vinner mästerskapet? Framgång i fotboll är inte tur, det krävs planering. Fotbollen i Iran har inte haft någon planering sedan revolutionen i landet 1979, skriver Armin Firouzbakhsh.
Irans landslag har vunnit det asiatiska mästerskapet tre gånger, alla före den islamiska revolutionen i landet 1979. Nu har landslaget inte nått några ytterligare framgångar på ungefär fyra decennier. Det beror på att fotboll i Iran bara är smuts och maffia, sedan har fotbollen i Iran ingen planering. Det är inte rätt utbildade människor som styr fotbollen i Iran, utan det är korrupta islamister, skriver Armin Firouzbakhsh.
De islamiska sharialagarna i Iran tillåter inte närvaro av kvinnor på Irans fotbollsarenor. Iran är en fotbollstokig nation, och även kvinnorna älskar fotboll men har lidit av att inte kunna se sina favoritlag på plats i arenorna. Kvinnor har protesterat mot förbudet, genom självbränning och självmord, och den iranska regimen har accepterat närvaron av kvinnor på arenorna, men trots det finns inte kvinnor på alla arenor i landet, skriver Armin Firouzbakhsh.
När Carlos Queiroz blev Irans förbundskapten 2011 började han använda spelare som föddes i väst men hade rötter i Iran, en av spelarna som kom med i Irans landslag inför VM 2018 i Ryssland var Saman Ghoddos, som föddes i Sverige. Det var dessutom Queiroz som lockade Ghoddos till att välja Iran före Sverige. Men Saman Ghoddos har inte fått särskilt mycket speltid av varken Carlos Queiroz eller av Dragan Skocic, skriver Armin Firouzbakhsh.
Strax före VM 2022 i Qatar sparkades den kroatiske tränaren Dragan Skocic från Irans landslag, och ersattes av portugisiske Carlos Queiroz, detta efter att Mehdi Taj återigen blivit ordförande i Irans fotbollsförbund. Queiroz kom tillbaka och fick mycket pengar för att ta Iran till åttondelsfinal i VM men misslyckades. Fotbollen i Iran var mycket orespektsfull gentemot Dragan Skocic, skriver Armin Firouzbakhsh.
Iran är en av världens mest fotbollstokiga nationer. Iranierna har i flera decennier firat ute på gatorna med saft och bullar för alla framgångar som landslaget har haft genom tiderna. I Iran finns det en stor historia, talang och tradition inom fotboll. Jag saknar dock spänningen och intresset som folket hade när landslaget skulle spela så sent som för ungefär fem år sedan, skriver Armin Firouzbakhsh.