Kina präglar Elfenbenskustens tillväxt
Det pratas om KIna.
Erik Niva nämnde Kina som en av de stora investerarna i Elfenbenskusten när han pratade i Viaplay-studion inför uppstarten av AFCON2023. Kina, alltid detta KIna.
Men naturligtvis stämmer det.
Kina sprider sina gracer utanfölr mittens rike på ett strategiskt, politiskt och ekonomiskt sätt. Deras investeringar i olika delar av världen är många. Vi har sett hur de långsamt köpt upp både flygplatser, industrier, biljättar och halva städer i Europe och Asien, I det bitvis underutvecklade Afrika har man givits ännu mera plats och bistår olika länder med utveckling av hamnar och järnvägar som i Kenya och Zambia, man investerar i Djiboutis infrastruktur , vätgas och elprojekt i Kamerun och motorvägar i Uganda.
Vad Kina får ut av det?
Inflytande, tillgång till viktiga mineraler, råämnen, tillgång till viktiga handsvägar och hamnar samt bra möjlighet till ekonomisk makt,
Kina har ett projekt som kallas BRI - Belt and Road Initiative - den moderna sidenvägen som skall förbättra infrastruktur, möjliggöra bättre farleder och transporter från Kina till väst. Detta projekt vars pelare sattes ned i backen för tio år sedan gör att pengar flödar in i olika länder och även fast Afrika inte ligger på den gamla sidenvägen, så har ett tjugotal afrikanska länder velat vara med i projektet och ett av dessa är Elfenbenskusten vars land under många år led av det faktum att man hade gamla koloniala band till Frankrike och inte kom ur den skuldfällan man hade just med landet. Från 2019 verkar detta har släppt och man kan se en markant ökning av direkt inflöde av bland annat kinesiska pengar till Elfenbenskusten.
Ett par stora möten mellan kinesisk politisk ledning 2019 och 2023 har ägt rum och enligt web-sidan www.statista.com har investeringarna ökat markant på sistone. Kina har investerar närmare 10 miljarder USD i landet i infrastrukturprojekt och samtidigt har exporten av viktiga exportvaror som mangan, järn, kaffe, olja och cashewnötter ökat till Kina. Elfenbenskustens armé har också fått ett fint tillskott av pansarfordon- made in China.
Nyligen har man moderniserat hamnen i Abidjan, som börjar bli en av de mer viktiga på Afrikas sydvästra kust och lagom till AFCON2023 så öppnades Abildjans fjärde bro- the Y4 bypass som ökar trafiken mellan innerstaden och hamnen. Återigen med en hel del kinesiska pengar i botten.
När AFCON2023 startade med match på Alassane Ouattara Stadium i Abidjan så var det en stadion som sponsrats och byggts av Beijing Construction Engineering Group.
Investeringar i landet fortsätter från Kina. Ledningen i Elfenbenskusten gnuggar händerna och världen ser på.
Intressant med politik.