Skandal i Sydafrika inför dam-VM

Jag misstänker att ni kanske bläddrade förbi det i en hastighet, men det händer saker i Sydafrika inför det VM i fotbolls för damer som är på gång i Australien/Nya Zealand. 
Sydafrika och damfotboll? Hur går det? Jo, tack- alldeles utmärkt. Likt manifestationen efter Apartheid då Clive "the Dog" Barker satte ihop ett lag inför hemma-AFCON 1996 och vann det, så har Sydafrika gjort en kraftsamling på damsidan. De gick och vann senaste afrikanska mästerskapen ioch kvalificerade sig till VM.
Nationens blickar på Banyana Banyana, men så kom pengarna, ovissheten, kritiken och skandalen. 

Det skulle bli match mot Botswana. Grannlandet i norr med den fantastiska Okavango-deltat och huvudstaden Gaborone. 
Det blev ingen match att tala om. 
Matchen skulle ske i Tsakane, sydöst om Jo'Burg och redan inför matchen började det ifrågasättas om Botswana med en ranking på plats 150 skulle vara en bra förberedelse för Desiree Elis Banyana Banyana som är på plats 48. Samtidigt har inte förbundet en massa pengar och vände ned matcher mot Schweiz och Tyskland på grund av detta. Det blev en lokal match mot Botswana.
Problemet var bara det att Sydafrika vägrade ställa upp. Det var olika diskussioner om varför, men läser man i en del tidningar så framgår det att det var pengar, utrustning, det var faciliteter, det var motstånd och förberedelse. 
*Pengar? Jo, FIFA har tydligen aviserat en hel del pengar per spelare som deltar i VM. Enligt spelarna finns inte detta skrivet i något kontrakt med spelarna,så hur vet de att de får pengarna? 
*Det var utrustningen som diskusterades. Enligt kontraktet har varje spelare fyra tröjor var, men om de nu vill byta tröjor med motståndare eller fördela dem till fans för att sprida budskapet, hur skall man då göra det med endast fyra tröjor. Kärajisses... fyra tröjor per spelare? De skämtar väl? 
*Tsakane Arena som faciliteter värdigt de sydafrikanska spelarna. Några spelar i Europa och kände sig helt främmande för denna arenas bedrövliga kvalitet. 
* Det var bonussystemet i kontraktet. Vad händer om de passerar första omgången?
* Så motståndet. Botswana- plats 150? Hur kan detta vara en förberedelsematch? 

Sydafrikas lag anlände till matchen, men sade på bussen till ledarna att de vägrade spela matchen om förbundet inte började ta tag i det ovanstående. Framför allt menade spelarna s företrädare att det handlade om vanstyre och pengar. Diskussion med spelarfacket tilltog, men spelarna vägrade gå ut till matchen. På arenan hade det börjat samlas folk som skulle se landskampen och förbundskapten Desiree Ellis fick panik. 
Hon ville att det skulle bli match och fick leta lokalt. 
Till slut så hittade hon 13 spelare från den lokala andra ligan, dressade upp dem med Sydafrikanska matchklöder och skickade ut dem på plan. 
Det blev kaos och stor förlust. Botswana vann med 5-0 och inte blev det bättre när Banyana Banyana dök upp på läktaren iklädda träningskläder för att se andra-halvlek tillsammans med förbundsordföranden. 
Hur detta nu löses åpterstår att se? Naturligtvis kommer det att lösas, men hur återstår att se. 

5-0 till Botswana. Men det mest notabla var Anele Mzobe. Hon är 13 år gammal och fick spela anhdra halvleken. 13 år gammal och landskampsdebut. Det är ett minne det.  

Magnus Falk2023-07-04 08:00:54
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll